Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Dobrý den,na 306 HDi mi začalo hučet pneu,ale šíleným způsobem... v 90 km/h musím mít otevřené okno naplno,jinak když ho zavřu,tak to hučí strašně... pneu jsem kontroloval,nevypadalo,že by byl nějak jinak sjetý vzorek než má být(vpředu 6 mm,vzadu 5 mm).Zkoušel jsem gumy růžně přehazovat a dofukovat a upouštět,ale pokaždé to mělo stejný výsledek... Ložiska by hučely podle mě jinak,tento zvuk zní spíš jakoby to šlo od pneu. Takže tímto vás prosím o radu. Díky za odpověď.

PS:Jo a málem jsem zapomněl na docela důležitou připomínku... při vjetí do levotočivé zatáčky to přestane hučet.... při přehození kol to zase přestane při najetí do pravotočivé zatáčky... :nevim

Upraveno uživatelem Tombass93
Odesláno (upraveno)

Bohužel, řešení neznám (nebo není). Pneu jsou oskákané, tzn. jsou na nich hrby po několika (5 až 10) centimetrech.

Říká se, že je to způsobeno tlumiči, ale já tomu nevěřím. Ve firmě máme asi 20 aut. A v posledních letech měla oskákané jen jedna Octavia II, na zadních. Auto je zánovní, jinak v pořádku. Když si spočítáte, jakou frekvenci by měla vibrace, při např. 60 km/h je to při 10 cm rozestupu 160 Hz. Takovou vibraci nestihne kolo přenášet na nápravu a tlumič. (Frekvence je to spíše, jako když bouchente kladivem do holého disku a on zazní).

Mám na to svoji teorii, že na pneu se vytvoří hrbolky (např. díky dezénu, který střídá širší a užší lamely, anebo snad různě tuhá směs) a tyto hrbolky se při odvalování lavinovitě prohlubují. Tzn. v okamžiku doteku a opuštění styku s vozovkou, hrbolek podrží dotek a mezilehlé místo podklouzne, čímž se tím více odře.

Takže rada: identifikuj, které pneu to dělá, a kup si na inzerát pár nějakých ojetých, běžně jsou v ceně tak 400 za kus.

A napiš, jaká značka a typ pneu ti to dělá.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno

Já mám doma ještě dalších šest pneu,jen se chci ujistit,že když je tam dám(musely by se nejprv nazout na disky),že mi taky nezačnou hučet... Ještě mě napadlo,jestli to nemůže dělat špatná geometrie... už jsem na ní dlouho nebyl a je fakt,že po zimě jsem pár dír vybral.

Odesláno

Měl jsem tam i auta se špatnou geometrií (406 zadek ale i všechna auta předek) a neoskákalo to, pouze sjelo.

Nicméně, vůle na nápravě nechej odstranit a geometrii seřídit. A jak je na tom repas zadní nápravy?

No, s tím hučícím už stejně nic nenaděláš. Přesvědč se rukou, zda najdeš hrby, u venku nebo u vnitřku, a pak to v klidu vyzuj. Anebo nechej na ráfku a použij na rezervu.

Odesláno

Právěže mám teď zimní,jelikož letní budu dávat pryč z důvodu,že jsem je sjel a nemám prachy na nové pneu... je sice fakt,že mě hučely i letní i zimní,ale to bylo v normě....Teď po zimě se s tím ale nedá ani jezdit...

Odesláno (upraveno)

... nemám prachy...

kup, nebo lépe sežeň 4 disky na 306 (14ky, ET 24), budou skoro zadarmo. 306 už končí a disky zbývají. Před půl rokem jsem dával zadarmo...

Odesláno

asi nazuju ty pneu,co mám doma(mám ještě doma těch 6 pneu,jak jsem o nich psal dříve)... A prostě se vyzkouší,jestli to pomůže.... i disky mám,jen nevím,na kolik to tak vychází,to nazutí... i když dva disky by potřebovaly vyrovnat,jsou trochu nakoplé...

Odesláno

koplé disky hned vyhoď, ušetříš si peníze za nazutí a vyzutí.

Tady jsou asi stejné ceny jako u vás: na vesnici mi vychází na jedno kolo: demont z auta, vyzutí, nazutí, vyvážení a montáž na auto 175 Kč.

U vás to možná pořídíš levněji: z auta a na auto vlastnoručně, sundat by to taky šlo (dělal jsem to mockrát, klínky ze dřeva anebo na to spustit auto :D ) a pak monterajzny... to byly ještě dušové pneu. Důchodce mi to zalepil za 3 Kčs a sám jsem si to namontoval...

Odesláno

OK,vlastně bych mohl použít dva disky,na kterých mám teď ty hučíčí pneu a nemusely by se shánět nové... No nějak to pořeším a dám vědět,ale chvilku to musí eště počkat,eště řeším něco jiného... nějak to budu muset vydržet... do té doby se udělá geometrie a uvidí se,co dál... Ale jinak díky za rady... :papa:)

Odesláno (upraveno)

Snažím se poradit... Ve firmě taky hlídám každou korunu, takže přezouvám z levého předního na pravé zadní... :D

Proto taky vím, že některé disky jsou skoro zadarmo, a že s koplými disky neztrácet čas a peníze... A že na inzerát se dá koupit ledaco za hubičku, když to někomu překáží (tedy ne od překupníka - bazaristy).

PS: pro vysvětlení - zohledňuji taky, kdo jezdí daleko a kdo kolem komína a které auto půjde brzy do šrotu...

• O 3 týdny později...
Odesláno

Zdravím,tak jsem s tím trochu pohnul... přezul jsem na jiné pneu a dělá to úplně stejný hučivý zvuk a ptal jsem se i mechanika a ten mi říkal,že to bude nejspíš ložisko... Takže doufám,že to bude tím a bude po dlouhé době klid... Jinak kolik tak vychází výměna jednoho ložiska?

Odesláno (upraveno)

lozisko huci podobne ako deravy vyfuk taky dunivy zvuk, zalahne ti v usiach po dlhsej jazde aspon ja som si ten zvuk s vyfukom zamenil

Upraveno uživatelem krtek 2
Odesláno (upraveno)

Ložisko: zvedni kola v tichu a zatoč rukou, poznáš zvuk: dobré je úplné ticho, chrastění by mohla dělat brzda a ložisko dělá hučení, mletí.

Výměna: nevím přesně ale asi 800 za ložisko a dvě hodiny práce. Je potřebný lis - nedávej to někomu "nejlevnějšímu", kdo to zkazí kladivem. Řešil jsem už i špatně vložené ložisko - náklady se pak vyšplhaly mnohem výš.

Odesláno (upraveno)

Mechanik,ke kterému dávám auto,není žádný amatér,jsem s ním hodně spokojený,udělá práci,tak jak má a navíc není drahý,jen jsem se chtěl přesvědčit,že to není víc jak 1000 Kč... Pokud by to byly přední ložiska,tak bych nechal vyměnit obě dvě,ať je klid.

PS:ty koplé plecháče jsem si nechal vyrovnat a na jízdě jsem nepoznal vůbec nic... vyrovnali je pěkně... a navíc jsem si nechal všechny kola vyvážit a dohromady jsem platil něco kolem 200 Kč,takže to byla skvělá cena.

Upraveno uživatelem Tombass93

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...