Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdar, je potřeba založit tohle téma, protože v následujících měsících se všichni budeme snažit grilovanýho sežrat co nejvíc  :D

Popíšu moji přípravu (protože to je ten fígl), kterou jsem popravdě vyzkoušel až včéra a rozhod sem se, že už to nebudu měnit, jen třeba trochu vychytám moji nezkušenost. Nejsem žádnej kuchař, v podstatě neumim ani základy, ale zase to umím s chutí sežrat. Tahle příprava je asi pro zkušený borce jasná věc, ale já dycky špekuloval, co tam dát, jak kdy a kolik...

Takže suroviny:

• krkovice - 3 centimetry tlustá, nejlíp nakrájená z kusu, protože plátky, co prodávají v superhyper maj max 2 cenťáky
  • česnek, chili paprička, olej(řepka), sůl a pepř (čerstvý)
  • to je vše ze surovin, teď si jen připravte alobal a talíř a utěrku

Postup - o ten jde:

1. maso musí být aspoň půl hodiny venku z ledničky, aby mělo celý pokojovou teplotu
  2. na troše másla s olejem proženu nasekanej česnek a papričku - co plátek masa to tak půl hrsti týhle směsi - ani nesmažim, spíš jen prohřeju tak minutu max
  3. maso prstama promnu olejem, aby bylo mokrý, ale olej nekapal
  4. na pánvi rozpálim trošičku oleje a maso dám smažit 4 minuty po každý straně - jen tak, pěkně ho přimáčknu, ŽÁDNÁ SŮL ANI JINÉ KOŘENÍ
  5. připravím si alobal - na jedno maso tak formát A4 a vyhřeju si talíř (já na něj dal trochu vody a fouk ho do mikrovlnky)
  6. po 8 minutách (4+4) vyndám maso
  7. hned dám na alobal, posolim a popepřim klidně víc z každé strany
  8. nasypu na jednu stranu tu směsku česneku a chili a zabalim do alobalu
  9. co nejrychlejc takle udělám všechna masa
  10. pak je dám na teplý talíř a přikreju utěrkou (teď mě napad termohrnec, místo toho, příště zkusim)
  11. nechám tak 12-15minut bejt - to maso tím nasbíraným teplem dojde do super chuti, sůl se rozpustí a vpije!
  12. pak jen na talíř a hotovo  :super

Takže za mě takhle a těšim se na vaše způsoby přípravy  :papa

Odesláno

Recept je OK, určitě doma vyzkouším, ale marně hledám, co to má společného s grilováním? ;) (míněno venku na grilu)

Odesláno (upraveno)

Krkovice je vepřová.

Ještě mě napadlo, byl by na to super kontaktní gril. Přiklopíš, 4min z obou stran současně  :super (maso se rychle uzavře z obou stran bez ztráty šťavky)

Upraveno uživatelem minimaxa
Odesláno (upraveno)

Na internetu je nesmyslů  :roll

V případě hovězího je to nízký a vysoký roštěnec  :super  (viz má dvě vlákna o rozdělení masa)

A k tématu, já dělám krkovici v celku, ale to je spíš pro více lidí: https://www.peugeot-club.com/topic/64463-minimaxa-vari-aneb-recepty-nejen-na-nedeliří-aneb-recepty-nejen-na-neděli/?p=980973

A na grillmasters chystám masíčko takto: https://www.peugeot-club.com/topic/64463-minimaxa-vari-aneb-recepty-nejen-na-nedeliří-aneb-recepty-nejen-na-neděli/?p=984249

Odesláno

heeeej, to je fotka takova tesne po koupi chalupy :D, to mi jeste nejaka ku.va neukradla rost :D, jo jeste starej dedek gril :D

Morepower: tvoje grilovani na panvi je pro me zahadou, ale budiz :D, a budu k tomu mit trosku pripominky, zkus se jich chytit. Takhle maso delam v zimnich mesicich, kdyz fakt nechci mrznout u grilu, tedy mimo 1.1. kdy vzdy griluju :D. Takze k pripominkam: 3 cm tlusty maso 4 minuty z kazdy strany je proste moc dlouho....... tve nakladani do alobalu pouze zdrzuje a kdyz to maso hodis do hrnce, nebo do zaklapeci zapekacky tak i bez alobalu, ti pusti stavu. Kdyz bys tam dal jednu moji chilli papricku Trinidad moruga scorpion, nebo habanero red savina, tak by to nikdo nesezral :D, takze lepsi specifikovat jakou :). Takze ja bych tve maso udelal naslednovne: Max 2-2,5 minuty na panvi z kazde strany, bez oleje, jen maso olejem potrene. Vyndat a soupnout to do vyhrate zapekacky, a posolit hrubou soli. Nechat 15 minut odlezet, a pak sup s tim do trouby na 160 a hezky 3 minuty z kazde strany. Mezitim si vezmu stavu a udelam rychle nejakou omacku z vypeku, vetsinou vitezi peprova, ale tak to neni problem si najit, omacka je vzdy hotova za 3 minuty, v pripade celeho pepre, je dulezity ho mit namoceny, aby byl zmekly. To je recept na steak well done, pokud chces medium nebo rare, tak sniz minuty

Gril verze: na peknem dreve hezky poradny plameny, do tech plamenu svihnu maso stejne tak jako na panev, opravdu tam musi byt plameny a je nutne to opravdu hlidat. Ale tu minutu to tam podrzet se v klidu da a maso nebude spalene. No a pak nasleduje opet nahraty hrnec, sup tam s masem, sul, max nejake dalsi koreni. Mezitim na zbyvajicich plamenech udelam zeleninu (na chalupe na grilu je zelenina ve vyssi rade a tam je to v klidu), no pak pridam huhli, a nebo kdyz mam dostatek rozzhaveneho dreva a ne umirajici trisky, tak tam soupnu na dogrilovani nad zhavym na 2-3 minuty masicko, a rovnou serviruju. Kazdy si pak dle potreby doleje stavicku, nekteri vyvrhelove to nasledne znesveti kecupem ci jinyma srackama typu omacky barbecue a grill hellmans a chut masa prebijou chuti skvelych Ecek.......

Odesláno

Kluci, já sem nepsal, že sem ty stejky griloval  ;) , jen, že se budem snažit sníst grilovanýho co nejvíc, tohle měla bejt z mý strany prostě zkouška.. Nicméně postup na gril bych zvolil naprosto stejný - čili na vypražený gril 4+4 minuty a pak do alobalu. - zbytek znáte

Scratchi - mě právě to maso šťávu nepustilo žádnou (asi tak tři kapky), vše zůstalo uvnitř. Ale předpokládám, že to tak myslíš, jen nevím, jak bych dělal pepřovou omáčku, když v pánvi nebyl výpek...Vím, že nakládanej pepř, smetana, atd.. Ale já chtěl prostě jen maso  ;)

S tím termohrncem mě to taky napadlo, to vyzkoušim. 4 minuty jsou akorát, na zkoušku jsem kousek dělal jen 3 minuty a byl málo. Welldone mi nechutná, nevím, jestli se tohle hodnotí i u vepřového, to podle mě musí bejt hotový do růžova. Tříminuťák byl uvnitř 2mm syrovej.

Dopejkat v troubě to nebudu, to je komplikace. Papričku ať si tam dá každej svou, když někdo vydrží morugu, ať si ji tam dá, přece u toho přemýšlíme, né.. :)

Mě stačí na chuť do těch 15-20tis jednotek, aby to mohla i žena.

Solí se hodně a k tomu pepří, jiné koření tam dávat nedám.

Mě ten tvůj způsob přijde zbytečně komplikovanej, ale super, aspoň tady bude pěkný grilovací koutek, jen houšť :potlesk

Odesláno (upraveno)

Pokud na to použiješ krkovici = prorostlé tučnější maso, musíš to dostatečně propéci. Jinak to nebude k jídlu. Něco jiného je biftek ze svíčkové, kde není tuk a můžeš to poladit pomalu na vteřiny přesně jak potřebuješ dle chuti. Grilovaní zdar! zdar! zdar!  :super  :D

Odesláno

Pokud na to použiješ krkovici = prorostlé tučnější maso, musíš to dostatečně propéci. Jinak to nebude k jídlu. Něco jiného je biftek ze svíčkové, kde není tuk a můžeš to poladit pomalu na vteřiny přesně jak potřebuješ dle chuti. Grilovaní zdar! zdar! zdar!  :super  :D

jo přesně - proto sem se divil, jestli se u vepřovýho taky říká medium/medium rare - protože vepřový prostě nesmíš mít syrový, ale vždy do růžova=hotový

Sakra, už by jsme zase mohli něco protahnout nad uhlíky :P:D

jako jo, ale seš kapánek z ruky, nebo bude něco jako gril sraz uprostřed léta..?  :aut

Odesláno (upraveno)

well done = propečený  ;)  

Odesláno

ano, vím. Do růžova myslím jako hotový, ale nevysušený. Jak tak někdy třeba koukám na Pohlreicha jak dělá třeba panenku, tak to mi to přijde ještě syrový, ale on je profík, já jen žeru  :D

Odesláno

Dobre ujasnime si tedy pojmy..... krkovice neni steak. A steak neni krkovice. Krkovice je proste jen krkovice. Ja psal o steaku. U krkovice to mam do ruzova uvnitr a i k tomu ten postup staci. Vetsinou teda z vepre takhle delam plec nebo kytu. Ad k postupu..... V panvi vypek nemuzes mit.. ten se ti pusti az do toho hrnce kde to maso odpociva, hodne to spousti ta sul. Me pises o slozitosti a sam balis maso po jednom do alobalu :D. Nevadi. Ja maso do alobalu balim obcas taky do trouby.

Odesláno (upraveno)

Jo a doruzova neni hotovy :), aspon to me na hotelovce naucili :), hotovy je propeceny

Grillmasrers spachat pujde snad nekdy v lete a pak urco asi druhy tyden v zari :)

Upraveno uživatelem Scratch
Odesláno

jo ták, no to já nevim, jak sem psal sem amatér. Jen chytám pojmy, ale slyšel jsem nějaký kuchaře mluvit taky o "steaku z krkovice", a občas je v jídelních lístcích taky tak psáno - tak to potom každýho amatéra zmate  ;)

Rozpejkat troubu je pro mě složitý, do alobalu (nebo pak do toho termohrnce) to frk frk  :D . V pánvi sem nic neměl a v alobalu trošinku, až když sem rozkrojil maso, tak tam bylo šťávy hodně. 

S tím "dorůžova" nechápu - píšeš že u krkovice to máš dorůžova a přitom, že to není hotový :myslim

Já se klidně nechám ochytřit, jak řikám, vařit neumim.. :D

Odesláno (upraveno)

No ruzovy uvnitr neni proste hotovy. Hotovy je propeceny.... tedy bile hnede apod. Ruzovy znamena ze to maso uvnitr melo teplotu do 75 az 80 stupnu. Tedy nebylo dostatecne propecene. Proto se te v dobre restauraci zeptaji jak chces steak. Protoze jinak ti jej udelaji well done aby splnili hygienicke normy na pripravu masa. Rare je vyslovene s tvym souhlasem... a ruzovy je medium :). Me treba trvalo dlouho manzelku naucit ze medium je lepsi nez well done. Nakonec povolila. Ale na rare uz ji nedostanu :)

Upraveno uživatelem Scratch
Odesláno (upraveno)

Trochu teorie z wiki:

Steak je plátek masa ukrojený přes vlákna z většího kusu masa, obvykle hovězího nebo obecně červeného. Steaky se obvykle upravují grilováním nebo pečením na pánvi. Protože se připravují rychle, s použitím suchého tepla a podávají se v celku, jsou použity vždy nejlepší části zvířete.

Biftek (podle anglického beefsteak – hovězí steak) je pokrm z odleželé střední části hovězí svíčkové. Okořeněný plátek masa se prudce opéká po obou stranách tak, aby vnitřek zůstal šťavnatý.

Takze Jiří, steak z krkovice jiste ANO ;) nemusi to byt nutně hovězi. A nechme toho slovockareni, pojdme se radeji sejít a neco dobreho sežrat :D

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...