MotoMoto Odesláno 31. prosinec 2014 Autor Odesláno 31. prosinec 2014 U mě je vlastně dopouštěná voda teplejší než ta v okruhu. Občas. a hlavně to množství je tak malé, že to vůbec neřeším. Citovat
Guest Scratch Odesláno 5. leden 2015 Odesláno 5. leden 2015 tak pak je to v poradku. Ja radsi na to upozornil, protoze profi topenar mi rekl at to klidne dopustim a me se to nezdalo. Tak jsem si neco nacetl. No jak jsem psal, ja dopoustim do zpatecky ale mam to tak 20 cm pred kotlem, takze ja si musim pockat . jine reseni bohuzel nebylo, resp. bylo ale byla by s tim velka a zbytecna prace...... Citovat
MotoMoto Odesláno 7. leden 2015 Autor Odesláno 7. leden 2015 Jasně díky, lepší 4x upozornit než aby se něco pokazilo. Díky Citovat
Dave_k Odesláno 7. leden 2015 Odesláno 7. leden 2015 2Scratch: On se tím výrobce jakoby jen jistí, aby tam opravdu někdo nefouknul kvanta ledový vody naráz a pak nepřišel z brekem, že ho na to v návodu nikdo neupozornil. Když člověk alespoň průměrně používá zdravej selskej rozum tak si taky nezapne tempomat a nejde si do zadní části jedoucího obytnýho vozu uvařit kafe. Už jenom zdravým úsudkem ta studená voda, kterou dopouštíš má řádově mezi 13-20°C, z baráku do kotle se vrací při nahřátém systému voda o teplotě cca 45-50°C, takže když ne moc velkým průtokem tyhle vody promícháš tak tu vratnou vodu ochladíš max o 10°C a to ten kotel vůbec neohrozí, jelikož takovej (i větší) teplotní rozdíl nastane při nabíhání topení ze studeného stavu. Jinej výrobce kotlů ti zase napíše, že nemáš dopouštět vodou z řádu, ale už by měla být chemicky upravená, aby kotel nebo čerpadlo (nebo jiný komponenty) vydržely déle. atp. Citovat
MotoMoto Odesláno 6. březen 2015 Autor Odesláno 6. březen 2015 Tak konečně vyřešené. Museli udělat rozborku a zborku celého systému, všech trubek v kotelně a objevili ucpanou hadici propojující kotel a bojler. A díky tomu kotel respektive automatika nemohla natopit bojler a netopila do topení. Blbost ale dost nás potrápila. Citovat
FrantaCV Odesláno 7. březen 2015 Odesláno 7. březen 2015 Tak tohle by mě opravdu nenapadlo - jak jsem psal už dřív - DUCHAŘINA - ale má to určitou logiku. Voda ohřátá v radiátoru kotle bez cirkulace (bojler) způsobila ukončení ohřevu - vypnutí hořáků. Je to ale asi o druhu kotle a instalaci. Ten můj má ohřev TUV a vytápění oddělené. Nicméně ucpaná hadice? To je prostě na "Prášky". No hlavně, že se podařilo i když letošní topná sezona je u svého konce. Alespoň budeš mít teplou vodu. P.S. Neuvažoval jsi někdy o solárních panelech na ohřev vody? Mě to ročně ušetří cca 10.000,- Kč. Přes léto je kotel vypnutý tedy přesněji od dubna do října. Vodu ohřívá sluníčko a v zimě solární kolektory předehřívají a kotel jen dohřívá na 60°C záleží na počasí. ( i v největších mrazech při slunečném počasí kolektory nahřejí na 50 °C) Potíž je jen v tom, že těch slunečných dnů v zimě moc není. Citovat
Milan+ Odesláno 7. březen 2015 Odesláno 7. březen 2015 Máme v baráku ohřev teplé vody průtokáčema na plyn,ale že bych v nich propálil 10000? A to tu mám 3,dvakrát koupelny a jednou prádelna. Kolik ta solární sestava obnáší komplet finančně? Letos bych ještě chtěl zaměnit starou stacionární Destilu za něco nového,přemýšlím i o nějakém kondenzačním,ale to budu muset zkonzultovat s někým kdo do toho slušně vidí. zatím jsem změnil dodavatele plynu. Citovat
FrantaCV Odesláno 7. březen 2015 Odesláno 7. březen 2015 (upraveno) Celá sestava, tj. 2x solární panel (3x2m), výměník 300 l, čerpadla, hadice, expanska, pomocná topná spirála (tu jsem koupil zbytečně za 3 sezony jsem jí ještě nepoužil) + kompletní montáž ( rozebrání střechy, usazení panelů - jeřáb ) a hromada další instalatérské práce. Celken 100.000,- Kč. Ale hodně záleží na typu panelů a způsobu montáže. Dá se pořídit asi za polovinu. A co se týká úspory - byl to jen prostý výpočet faktura za plyn rok před instalací a po instalaci panelů. Ale je pravda, že se na tom hodně podepsalo počasí - poslední 3 velice mírné zimy (alespoň v naší lokalitě) nevyžadovaly tolik topení. Ještě foto pro ilustraci. Upraveno 7. březen 2015 uživatelem FrantaCV Citovat
FrantaCV Odesláno 7. březen 2015 Odesláno 7. březen 2015 Přebytek ani ne - dá se použít třeba do bazénu. Ale už jsem měl hodně "Bobky" když primární okruh dosáhl teploty 135°C - pojistný ventil je nastaven na 140°C Citovat
MotoMoto Odesláno 7. březen 2015 Autor Odesláno 7. březen 2015 FrantaCV: Mám to asi podobně, respektive to mám tak že automatika spíná nabíjecí čerpadlo co žene topnou vodu v malém okruhu do bojleru kde se od ní ohřívá TUV a druhé čerpadlo žene topnou vodu do systému radiátorů. A protože kotel má tak zvanou preferenci ohřevu TUV tak se snažil natopit bojler. A protože ta origo hadice mezi kotlem a bojlerem je gumová s kovovým opletem tak na výstupu z kotle se prověsila a začaly se tam usazovat sračky až to skoro nešlo vůbec. Proto to na manuál topilo. Tak teď jen vyměnit venkovní čidlo teploty protože ukazuje zmateně. Když je teplo cca 10 st, tak ukazuje správně, ale když je venku pod nulou tak to ukazuje že je venku plus 15 st. Citovat
MotoMoto Odesláno 7. březen 2015 Autor Odesláno 7. březen 2015 Solár pro nás nemá smysl, máme dům přímo pod Ještědem a hodně nám tu vrhá stín, takže slunce zachází kolem čtvrté odpoledne. Respektive jsme ve stínu. Citovat
FrantaCV Odesláno 7. březen 2015 Odesláno 7. březen 2015 Dovolím si nesouhlasit. Základní otázka je nastavení panelů (ideál je Jih pod úhlem 45°) spolehlivě funguje od JJV po JJZ. Maximální svit (ohřev) je v době od cca 11:00 do 14:00 takže po 16:00 už je to jen udržování teploty a při dostatečně objemném zásobníku ( 200 - 400l ) podle počtu osob v domácnosti??? Domnívám se, že by se to vyplatilo. Můžeme o to pokecat na srazu - pokud budeš mít zájem. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.