Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

EDIT: popis níže :)

V pondělí mi začíná dovolená, po kterou jsem se chtěl plácat s dětmi po čr, páč ve čtvrtek po obědě bych měl být zpátky v Praze. Ale když tak koukám na předpověď, pomalu mě přechází chuť plácat se tady a klidně bych na těch pár dnů popojel někam dál - kde bude možná taky pršet, ale nebude to tak vadit.

Předpověď pro pobřeží mezi profláklým Bibione a Istrií je stálých 24°, což je pro děti ideální teplota, žádný gril, dá se tam dojet za v podstatě pár hodin, akorát je problém, že začíná sezóna a bude docela narváno.

Nejedete náhodou někdo někam v tomhle termínu, nebo nechtěli byste se přidat a někam tímhle směrem vyrazit? je mi v podstatě jedno, jestli do apartmánu nebo kempu, zvládám oboje, cena mi je +- fuk, jen preferuju klidnější místo. Pro případnou spolujízdu mám v autě 3 místa (jedu sám + 2 děti, auto je celkem 7-místné, ale rozumné je jet max. v 6, aby se pohodlně vešly věci). Případně ocením i tipy, kde by takhle na poslední chvíli v plné sezóně nemuseli mít problém.

[upravil dne 7/12/14 14:57 od oddie]

Odesláno

Jeden tip a vzpomínka:

V dětství jsme jezdili do Pirana, mnohokrát.

Ubytování v uličkách v soukromí, na koupání asi necelý km (pokud vzpomínám, není to pláž, z betonu se skáče do moře a po schůdkách nahoru). Pro děti - plavce - dobré. Vstup na koupaliště je asi placený.

Nevýhody:

- Slovinsko je drahé, asi tam bude dost plno

Výhody:

- nezapomenutelná atmosféra, staré italské městečko

- dá se jít na kopec, do Portorože, i dalších

- dá se jet do Terstu

Na tyto dovolené, tedy hlavně na atmosféru a celkový dojem, mám lepší vzpomínky, než na ploché, byť písečné pláže.

Taky jsme jindy byli v Umagu, v Poreči, i v Pule - Punta Verudela. To je o štěstí, a o osobním vkusu.

PS: hledal jsem teď na mapách to koupání, ale už ho nemůžu najít. Možná to tam přebudovali.

[upravil dne 26.6.2014 12:30 od P607Olda]

[upravil dne 26.6.2014 12:42 od P607Olda]

Odesláno

Tak pokud by se někdo chtěl přidat, nejpravděpodobněji vypadá Premantura (krásné prostředí, národní park hned vedle...), je to relativně blízko, dá se tam ještě i zabukovat apartmán po netu (s dětmi bych na blind asi nejel). S tím, že bych odjížděl buď v sobotu v noci, nebo v neděli v noci, a to z Lipna (případné spolujezdce můžu nabrat např. v Č. Krumlově, kam kdyžtak jede Stůdent Agency :) ). V případě spoluauta sraz kdekoliv cestou nebo tam.

Odesláno

Mám prosbu:

taky něco takového plánuju, ale nevím dne ani hodiny - prarodiče jsou nemocní, manželka není moc nakloněna, takže by to bylo otázkou prudkého rozhodnutí, např. začátkem září. (Já bych jel až bych se neviděl, ale bez manželky je to trochu násilné).

Mohl bys, prosím, uschovat tel. čísla nebo mailové adresy ubytování, kde se ti líbilo? Ať už to bude těsně u moře, anebo ve vesnici. A případně kratičký popis, co bylo fajn a co ne.

Děkuji předem.

• O 2 týdny později...
Odesláno

Tak pár postřehů z Premantury, možná se budou někomu hodit:

Istrie je asi nejblíž, taky je hodně profláklá. Takže napůl výhoda, napůl nevýhoda - je to blízko, není tu takové vedro jako o hodně jižněji, na druhou stranu sem jezdí ta nejhorší sorta, co nedojede nikam dál :P

Premantura je v podstatě díra na apendixu Istrie. Před ní a za ní je park, což omezuje rozlohu a nejsou tu otřesné hotelové komplexy. Vesnice je relativně malá, ale díky tomu je apartmán prakticky všechno, i psí bouda. Lidí je tu tak poměrně málo, ale na absolutní soukromí i tak zapomeňte.

Pokud chcete apartmán, nebude nikdy přímo u moře. Nejbližší je tak 200m, vzdálenější i kilometr. Apartmány se dají vybrat i pěkně zastrčené, v klidu, kvalita je různorodá, ceny vesměs podobné. Výhoda je blízkost centru, obchůdků... Přímo u moře můžete bydlet v kempu, jsou tu dva - otřesně velké Stupice a o něco menší Runke. Ve Stupicích je bordel, je tu půjčovna čtyřkolek, motorek, takže běžně vám tam jezdí 10-letý smrad na terénní motorce před nosem. Nebydlel bych tam ani zadarmo.

Nejbližší pláž je nejlepší na výběžku od kotviště u kempu Runke až po Stupice. Výběžek je celý zalesněný, na straně u Runke je zpravidla stín až k vodě. Dá se tam dojít pěšky, dojet na kole i zaparkovat popelnice (po nezpevněné cestě). Další je v parku Kamenjak, který tvoří celý výběžek pod Premanturou. Pokud sem jedete autem, vjezd se platí 35kn, pěší a kolo neplatí. Je zde i pár atrakcí, jako kýčovitý \"dinopark\" s pár betonovými dinosaury, nebo farma jako \"zoo\" s domácím zvířectvem a neskutečně super hospůdkou, vypadající zvenku jako pochybný bufet, ale uvnitř perfektní kvalita z absolutně čerstvých místních věcí. Bývá zde ale dost narváno, jak v hospodě, tak i v celém Kamenjaku. Vyplatí se sem jít/jet po dešti, když tu není tolik lidí a tolik se nepráší.

Co do doporučení hospod vyjma farmy v Kamenjaku neposloužím, nechodili jsme do nich, pro mě je dostatečně odrazující už křiklavý nápis Pizza Pasta značící, že to nemá s místní kuchyní nic společného. Z valné většiny jsme si vařili sami, k čemuž tu jde koupit z místních surovin všechno čerstvé a v perfektní kvalitě. Doporučuji rybárnu u náměstí otevřenou 9-12, kde mají co aktuálně naloví, klasicky čerstvé ryby, ale i veškerou místní mořskou havěť, která stojí za koupi. Kalamáry, langustiny atd. mi ještě lezou ušima :) K tomu trh s místní zeleninou, řeznictví a uzenářství, všechno v okruhu 100m, nic netřeba hledat. A nakonec jedno obrovské překvapení, které bych tu nečekal: PIVO. Z malého místního pivovaru, koupíte stáčené v místním krámku s vínem. Sice litr za 20kn, ale kvalita zhruba jak z Chýně, možná i od Matušky. Má světlé, polotmavé (zde nazývané červené) a tmavé. Netahejte s sebou plzeňské eurosračky v plechovce, dojděte si pro tohle, je to absolutně jiná liga ;)

Odesláno

Já taky doplním, neb jsem byl blízko:

- především děkuji Oddiemu za večeři, na kterou nás pozval v první večer. Byla výborná, pečené (nebo smažené) ryby - ale hlavně nám dobře padlo, že jsme nemuseli nic shánět po celém dnu cestování (prohlídli jsme si Grado) a postarali se o nás.

- také děkuji Oddiemu za kontakt, díky kterému jsme vlastně tuto dovolenou uskutečnili.

Po první noci v celkem hezkém apartmánu jsme zjistili, že nejsme připraveni vařit si sami. A protože jsme před 24 lety byli v komplexu Punta Verudela velmi spokojeni, rozhodli jsme se, že to tam zkusíme.

Takže:

- volná místa byla všude. Hotel Park *** 100 E za noc na dvojlůžku vč. polopenze

- apartmány mezi 120 E až 240 E za noc, bez jídla (zřejmě více lůžek), klima, cena podle výhledu

- nám se zalíbil hotel Brioni, **, 98 E za noc pro dva vč. polopenze, s výhledem na moře.

Hotel je z r. 72. Byl zřejmě budován v tehdy nejlepší úrovni, tedy velkorysé prostory, recepce, restaurace, terasy, vybaven tehdy kvalitním zařízením. Vydrželo až dodnes, docela zachovalé. Pokud máte rádi styl zotavovny Morava (Anděl na horách), tak toto je ono. Těsně u moře, s bazénem i bazénkem pro děti. Jídlo švédské stoly, výborné (i když řeckých kvalit nedosahuje).

Poloostrov Punta Verudela je uklizený, všude v přírodě pořádek, čisto, bezpečno. Moc lidí jsme nepociťovali - na pláži neležíme, ale zaplaveme si a jdeme někam, nebo jedeme - výlety do Puly, do Pirana.

Moje slabost - půjčili jsme si člun a projeli si okolí - 200 kun (750 Kč) na hodinu (nebo 500 kun na 4,5 hodiny).

http://www.arenaturist.com/croatia_hotels/hotel_brioni

Netvrdím, že hotel doporučuji, ale nám vyhovoval. A krásný výhled na severozápad.

Fotky: Pirátská jeskyně, Hotel Brioni

[upravil dne 12.7.2014 20:38 od P607Olda]

post-3499-14109638696894_thumb.jpg post-3499-14109638697386_thumb.jpg

[upravil dne 12.7.2014 20:44 od P607Olda]

Odesláno

Tento:

(na fotce je půjčovatel, nikoli já) - je tam i tel. číslo:)

Na Lefkadě (Nidri) byl jednodušší člun za asi 40 E na celý den (!) - měli tam asi 20 člunů a každá rodina si půjčila člun jednou za pobyt, takže byly vytíženy a myslím, že se to vyplatilo i zákazníkům, i půjčovateli.

Měl jsem i člun v Boce Kotorské, starší a soukromě, taky asi za 40 E na den.

post-3499-14109638697916_thumb.jpg

[upravil dne 12.7.2014 20:50 od P607Olda]

Odesláno
ozzy56: jak je v Opatii?

je to obec roztažená podél cesty z Rijeky směrem na jih, většinou hotely,pláže i přímo v centru města:mrk, promenáda,obchody atd.,rušná oblast,údajně přímo v Opatiji založili češi turismus na Istriji, letos počasí i s deštěm (jednou)

Odesláno

Jináč před cestou uděláme nákup na trhu, udělal jsem blbost, že jsem nevzal lednici, jinak bych si nabral nějaké chobotničky a ryby, ale aspoň si koupím pár kilo místní cibule, fíky apod :)

Odesláno
Už aby to bylo :D

Ta myšlenka je věru lákavá, ale jelikož vše souvisí se vším (a některé věci obzvláště), tak je to takové jaksi dvojsečné.... :roker

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...