Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Zdarec najde se tu nějaký IT technik ?:D

potřeboval bych poradit jak přetaktovat procesor něco jsem už nalezl na google ale neumím anglicky a vše překládat se mi nechce...

Procesor AMD Athlon II X2 245 (14,5x200)

násobič zvednout nejde max hodnota je 14,5

s FSB hýbat lze ale jak to nastavit aby to bylo stabilní. Dočetl jsem se že se musí snížit frekvence ramek a jedno níž aby nedocházelo k přetaktování jakou nastavit hodnotu Vcore?

a o kolik zvednout FSB?

taky se prý nemá moc zvedat HT frekvence

s air chlazením lze dosáhnout 3,59Ghz

zbytek sestavy:

Název základní desky Gigabyte GA-M720-US3

Rychlost paměti DDR2-800 (400 MHz) Zeppelin Gold (dual)

zdroj 400W

Ganiward 9500GT

Předem děkuji za rady

Odesláno

Když jsem kdysi blbnul s taktováním procesorů tak jsem nejvíc experimentoval s AMD Duron. Asi to bude podobné i u současných procesorů, v podstatě jsem zkoušel kam až se dostanu aniž by to bylo na úkor spolehlivosti. Ty možnosti se lišily kus od kus, byli dokonce série, které se taktovali mnohem lépe než jiné. Tenkrát jsem dostal Duron 650 MHz na cca 1100 MHz, to už ale nebylo stabilní takže jsem ho potom trvale provozoval na nějakých 960 MHz.

Tak bych asi postupoval i s tím tvým procesorem, postupně zkoušel co snese :) Ale třeba ti poradí někdo něco jiného kdo si hraje s těmito procesory.

Odesláno

Deska Gigabyte má podporu taktování, po vstupu do Biosu stačí zmačknout CTRL+F1. Nasledně je možné změnit frekvenci, samozřejmě musí být možno zarověň změnit nasobič taktu RAM na uroveň aby frekvence RAM byla co nejbliže 800Mhz.

Přiklad. Muj Intel Core2 Duo E8200 2,66GHz jede stabilně na 3,6Ghz při overvoltage o 0,5 V ale RAM jsem musel nastavit na 900Mhz snižením nasobiče na 2x protože na procesoru mám 8x 450Mhz, míň na ně dát nejde, ale jsou to AData extreme s chladiči takže jim to nijak nevadí.

Ovšem než jsem se dostal k teto stabilní konfiguraci tak jsem prošel pročtením různých návodů a rad na internetu, nasledně postupným zvyšováním FSB a voltage, neustalým sledováním teplot atd, chce to v klidu pěkně pomalu. Vyhodou je že AMD ma AMD Overdrive, kde se dá všechno poěkně nastavit a pohlídat přímo ve Windows.

Odesláno

Dřív jsem si přetaktováním docela hrál a nejpodstatnější mi přišlo mít vhodný typ procesoru a trefit sérii resp. kus. Předpokládám, že to zůstalo dodnes a já osobně jsem se snažil přetaktovávat maximálně do té doby, co byla sestava stabilní na původním napětí případně změna max. o 0,1V. Nevím jak je to dnes, ale bral jsem to tak, že lepší delší výdrž než momentální výkon :) A dnes mi výkon nechybí ani na 5 let staré sestavě bez přetaktování, tak jsem možná ztratil kontakt s realitou.

Odesláno

jo dřív se taktovalo zejména z důvodu ušetření peněz byl velký cenový rozdíl mezi výkonem procesoru což dnes už není. Nečekám od toho nic převratného ale chci to zvýšit na nějakou rozumnou hodnotu třeba 3.3 GHz. Spustím zátěž cpu aspon na dvě hodiny abych zjistil max teplotu a pak se uvidí co dál :roll

Odesláno

43°je v pohodě, ja to mam standartně na teto teplotě a při zatěži cca 60° Ale mam intel kterej ma kritickou teplotu 105°, to si připadně ověř, taky by jsi mohl u AMD mít 90°

Electrical / Thermal parameters

V core ? 0.875V - 1.4V

Maximum operating temperature ? 55°C - 72°C

Thermal Design Power ? 45 Watt

http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-Athlon%20II%20X2%20245e%20-%20AD245EHDK23GM%20%28AD245EHDGMBOX%29.html

[upravil dne 26/3/14 14:33 od Radek Hurvajz]

• O 1 měsíc později...
Odesláno

jak to spravne nataktovat opravdu nejde napsat jednou vetou. I kdyz by nekdo mel stejnou desku a steny procesor, tak kazdy kus se trochu lisi, takze to pro kazdeho bude jine. Dal zalezi jaky mas chladic a ari flow v bedne, ale obecne bych rekl, na 3,6GHz rovnou zapomen, videl bych to tak 3,2GHz s nejakym prumernym chladicem, ale vzhledem k tomu ze taktujes pomoci zvedani FSB, tak je mozne ze nedosahnes ani na tech 3,2, tezko posoudit. Frekvenci pameni a vlastne vsech ostatnich radicu by jsi mel sniizt, podkud budes nejak vyrazneji zvysovat FSB (ja bych rekl pokud to zvisis o vic nez 5MHz), tzn 205Mhz a vic, ale je to idividualni, musis to proste otestovat). Pokud to pozenens do extremu, tak se ti muze stat to co se stalo posledne me a sice ze uz deska nestacila dodavat stavu a shorel napajeci tranzistor. Nicmene pokud potrebujes vykonnejsi procesor tak bych mohl mit brzo na prodej X3 u ktereho jde odemknout i ctvrte jadro a k tomu jeste trochu taktovat a mel by ti pasovat do desky, nebo pripadne x4 965 s odemklym nasobicem, kde uz je to taktovani celkem sranda, jen menis nasobic. Tenhle mi jede momentalne na 4GHz, ale mam krapet brutalni chlazeni. Takze pokud by pro tebe byla moznosti koupe neceho trochu silnejsiho, tak se muzem domluvit, jestli bude na prodej bych mohl vedet tak za 2 tydny.

Edit: teplota 43 stupnu je uplne v pohode, ja bych rekl, ze ten chip by mel vydrzet aspon 90 stupnu predtim nez shori, ale vetsinou je v biosu nastavena ochrana mnohem niz, takze toho bych se nebal, do kolika stupnu to bude stabilni je otazka, zase to musis vyzkouset, je mozny ze nad tech 55 uz to bude padat, ale pokud se pamatuju, tak se svou starou X2 jsem mel i 60 stupnu a v pohode

[upravil dne 7/5/14 04:28 od f3Rd@]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...