Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Studentská ubytovací stipendia

Recommended Posts

Odesláno

Docela by mě zajímalo, co si o tom kdo myslí: http://olomouc.idnes.cz/studenti-se-zlobi-kvuli-nizsimu-stipendiu-f2o-/olomouc-zpravy.aspx?c=A140320_2047445_olomouc-zpravy_tas

Během jednoho týdne oznámili snížení stipendia o 610 Kč + zdražení ubytování na kolejích (od 1.9. 2014 to bude na nejběžnějším typu pokojů dělat 2728 Kč za 31 dní pobytu na pokoji ve třech lidech), podle toho co jsem četl byly zasaženy všechny vysoké školy.

Co mi připadá smutné: podle debat a diskusí které jsem viděl je asi většina studentů rozmazlená natolik, že žijí v přesvědčení, že \"se peníze dostávají\". Což je docela sranda poslouchat, když tak často slyším stejné lidi nadávat na menšiny a to, jak zneužívají sociálního systému a prý \"berou zadarmo\".

Představují si to jako Hurvínek válku. Zvedla se vlna zášti vůči univerzitě, přestože ta funguje pouze jako prostředník a na určování výše stipendia nemá vliv (což bylo i několikrát poznamenáno). To ale studenti nějak neberou v potaz, dál nadávají (a to bych vám přál vidět ty hrubky a nelogičnosti v psaném projevu, že prý budoucí elita národa) a vykřikují. Většina je úplně mimo mísu, ale vyjádřit se prostě musí, protože studují genderově-enviromentální filosofii, že jo. Asi jsem byl moc velký optimista když jsem si myslel, že osazenstvo VŠ bude mít nějakou úroveň. Přál bych vám někdy vidět, jak to na koleji a ve škole vypadá. Topení puštěno na maximum přímo pod dokořán otevřeným oknem, zařízení v kuchyňce pod vrstvou připálených zbytků a oleje, ostatní zařízení napůl zničené, všude se svítí i přestože široko daleko nikdo není, atd., atd., plýtvání a bezohlednost kam se člověk podívá, a to nejen ze strany studentů, ale i Správy kolejí a menz.

Na straně druhé, stipendium bylo v dané výši přiznáno už půl roku zpátky a teď mění pravidla během hry. Nikdo neví proč, nikdo neví nic, nikdo nenese zodpovědnost a nikdo nenabízí nějaký další postup, prostě jen \"se s tím smiřte\". Rady typu najděte si brigádu jsou taky hrozně fajn. Pro filology a učitele to možná fungovat bude, ale jsou tady obory, které jsou prostě fulltime; člověk má rozvrh narvaný tak, že ve škole sedí od osmi do osmi (informatika, optika, matematika,...), aby získal potřebný počet kreditů a je rád, že vůbec stíhá udělat to co má. Navíc, když studoval člověk, který tyto rady rozdává, tak práce pro studenty i byla. A byla to normální, poctivá práce. Vždyť dnes nemá práci spousta lidí mimo VŠ, a když už se brigáda pro studenty najde, je to nějaké pos*ané call-centrum nebo \"finanční poradenství\". Bleh.

Asi bych chtěl trochu inteligence a zodpovědnosti od studentů (pokud to někdo z nich bude číst, DOSPĚJTE, PROSÍM!), a víc zájmu a podpory od státu a univerzity. Je mi z toho všeho tak nějak nanic. Nefunguje to tady ani na straně studentů, ani na straně státu a školství. Až se začínám stydět, že jsem součástí takového systému...

Odesláno

Mám jen malou poznámku k tomu \"fulltime\":

Vystudoval jsem ČVUT - fakultu strojní. Rozhodně jsem ve škole neseděl od osmi do osmi. Naopak tolik volného času, co jsem měl ve škole, už jsem nikdy neměl. Na začátku školy, první polovinu studia to bylo sice dost síto, v druhé polovině už se stavěl rozvrh tak, že jeden den bylo zcela volno.

A ještě vlastně k těm brigádám: živit jsem se musel prakticky celou dobu, máti by mě se ségrou na VŠ neuživila ani kdyby chtěla, naopak jsem musel časem převzít placení nájmu. Brigády jsem skutečně neměl callcentrum ani finanční poradenství. Dělal jsem rukama - ovšem na to je třeba něco umět. A pokud někdo něco umí, dá se to případně dělat i na živnosťák... Ano, není to jednoduché, já vím. On vás taky nikdo celý život za ručičku vodit nebude. Byli lidi, co se pošklebovali, že chodím dělat rukama, že se ušipiním, sedřu atd. Jo, leckdy to byl pořádnej zápřah. Ale taky mě to lecčemu naučilo a s odstupem času rozhodně nelituju. Viz mé zkušenosti se servisem aut, servisem elektroniky, či veškerými řemesly okolo rekonstrukce - to bych opravdu neměl, kdyby mi maminka ještě při VŠ utírala pr*el, abych se náhodou neušpinil.

A ještě jedno jedovaté P.S.:

Sám jsem tu několikrát nabízel brigádu - pomocné práce na stavbě, nebo na zahrádce. Samozřejmě rukama a se špínou. S nabídkou 100Kč/hod. Jak to dopadlo: v drtivé většině TICHO PO PĚŠINĚ. Kdo se nakonec našel: 1) chlápek, u kterého jsme dřív bydleli v nájmu, živící se rukama, 2) chlápek 40 let, na kterého přišla exekuce a potřeboval ji smáznout, 3) klubák, co má normální solidní práci a stavby má jako vedlejšák, 4) klubák, co měnil práci, hodila se mu každá kačka a nebyl línej a nafrněnej vzít nářadí do ruky. Ze studentů se neozval NIKDO. A to jsem to inzeroval i na jiném fóru, kde je těch studentů víc...

Odesláno

Mně to říkat nemusíš. Já to vím a souhlasím, čím víc zkušeností, tím líp. Protože dneska co si člověk neudělá pořádně sám, to nemá – a ještě ho odrbou. Práce rukama se nebojím, naopak. Po střední jsem s bývalým spolužákem rok dělal na živnost (počítače) a o víkendech brigády ve skladech, a když to nešlo úplně podle plánu, šel jsem na fulltime do fabriky. Tam jsem zůstal dva roky, abych na studium a do rezervy něco našetřil. Je pravda, že mám teď o dost víc času, než když jsem dělal noční dvanáctky, ale tam jsem si zase s sebou žádnou práci domů nebral.

Já mám úplně opačný problém; mnohem radši bych šel dělat rukama. Tak asi tady ten rok blbě hledám, nebo co, to i u nás doma je to s prací lepší než na Olomoucku.

Jedovaté P.S. beru, ale mám takový pocit, že tady by ti za stovku na hodinu utrhali ruce. Přítelkyně pracuje v obchodní galerii za 45 peněz na hodinu, a kamarád pracoval v tiskárně za 60 peněz na hodinu. Já sám jsem měl na HPP ty dva roky cca 80 peněz na hodinu (a to i s prémiema), první půlrok maximálně 65 peněz na hodinu (agentura). Průser je, že to do Prahy mám 350 Km.

Každopádně s tou časovou náročností jsi mě docela uklidnil. Já jsem zrovna přesně v polovině studia, takže podle toho co říkáš (a ostatní) už to bude jen lepší a lepší (doufejme, že nejen časově). :D

Mnohem víc mi vadí hloupost spolugeneračních individuí, než lhostejnost státu a školství. I když, těžko vybrat...

Odesláno

S tím trháním rukou to zas tak růžově nevidím. Kdo někdy sháněl lidi na práci o tom ví svoje. Vzpomínám na případ kamaráda, co sháněl prodavače do obchodu s vínem v Prostějově, a velmi nadstandardních podmínek. V podstatě tam byl plat v úrovni dvojnásobku platu normálního prodavače, s obrovskými možnostmi výběru prac. doby - dělaly se 12ky 7 dnů v týdnu, takže reálně práce jen půl měsíce, zbytek volno, zcela volná dohoda třeba volné víkendy + nějaký den v týdnu, nebo třeba i práce dva týdny v kuse a pak dva týdny v kuse volno, prostě jakkoliv. Podmínka byla člověk, co ví něco o vínu, má solidní vystupování a NEKRADE. Můžete si zkusit tipnout, jak dlouho takového člověka sháněl a jakým způsobem jej nakonec sehnal.

Odesláno

čarokněžník: 45kč na hodinu je běžná taxa pod nějakou agenturou, samo je to ta dalo by se říct jednoduchá robota viz co jsem dělal ve skladu DPD tam jsem těch asi 40-45kč na hodinu měl ale podotýkám, že brigádně. Na druhou stranu mimo agenturu jsem v Tescu jako zásobovač (noční) měl už slušných 83kč/h.

Odesláno

Co přesně je nesrozumitelného na větě \"Vztaženo k místu a době, absolutní číslo je bez znalostí souvislosti irelevantní.\" ??? Můj nástupní plat VŠ absolventa byl 12tis hrubého, bylo to hodně nebo málo?

Odesláno

čarokněžník: Když je za den hodně zákazníků, dostane víc. Podle toho kolik se ten den vydělá roste i hodinová mzda, i když ne o moc. Na druhou stranu je moc fajn, že si směny zabírá podle svých možností (střídá se tam víc lidí) a není to zase až tak náročná práce. I když, kdyby ses ptal mě osobně, řekl bych, že si rozhodně zaslouží víc. Je vzorná, poctivá a pracovitá. Doufám, že to časem zaměstnavatel ocení.

oddie: Věřím, když se zamyslím nad tím, jaké typy lidí dnes a denně potkávám. Jen je to pro mě těžko pochopitelné. Kluci i chlapi v práci tam byli pořád. Když byla možnost udělat si přesčas, nezažil jsem, že by někdo řekl, že nechce a nepřijde. Přítelkyně a kamarádi to stejné, když je možnost, jsou v práci.

Pointa byla, že mám docela hrůzu z budoucnosti. Hýřivý stát bez zájmu o kvalitní školský systém, a místo zodpovědných studentů, budoucích doktorů, techniků, učitelů rozmazlené blbé děcka s iFounama u ucha a nastavenou rukou \"dej, dej\", to abych se bál svoje děti později k doktorovi/do školy poslat. Asi mám jenom slabší chvilku, bo normálně to zas tak neřeším. Asi chci po lidech moc...

Odesláno

Na ubytovacim stipku je zvlastni, ze jeho vyse je na ruzkych skolach ruzna. Pritom by to (snad?) mely byt penize, ktere dostane skola podle poctu studentu, kteri na nej maji narok.

K tomu natahovani ruky... Nam (a to zase neni az tak davno) vyucujici rikali, ze denni studium je nase zamestnani a tak nebere zadne \"omluvenky\" typu \"mam brigadu\". Coz chapu. Navic pro dnesni studenty odpovida prednaska volnu, vetsina tam nechodi, protoze je to ztrata casu. Na druhou stranu, kdyz si nekdo skolu zorganizuje tak, aby u toho stihal pracovat, je to jeho vec. Studenti uz berou ubytovaci stipendium jako samozrejmost, na kterou jim ted ti zli lide sahli.

Mela jsem i tu \"cest\" studenty ucit, a jejich pristup me fascinoval. My jsme se bali prijit na cviceni nepripraveni, ze nas muze vyucujici za nezodpovezenou otazku i vyhodit (a opravdu se to i delo), temer bez moznosti nahrady, protoze nahradni cviceni bylo vetsinou jedno na konci semestru a prednost meli studenti, kteri byli behem semestru nemocni. Ted to fungovalo tak, ze studenti chodili na cviceni uplne duti, ve stylu, ze nevedeli ani, co maji merit/programovat. Na prednasku jich doslo 15 ze 60, takze jsem jim mohla teorii znova zopakovat, aby byli schopni vubec neco zacit delat. Tim padem meli na ukol misto dvou hodin pulhodinu a nestihali to. Takze sli za garantem predmetu mu rict, jak spatne ucim. Ten je ovsem neznal z prednasek, tak se s nimi ani nechtel bavit. Takze sli za vedoucim ustavu, a ten nam naridil pro ne usporadat cviceni navic, aby mohli ziskat body, ktere ztratili vlastne kvuli sve neschopnosti nebo nedbalosti. Kdyz jsem jim doporucila, aby si koupili jednu knihu, ze se v tech cvicenich moc hodi, a pro budouci praxi ji uplatni skoro vsichni, rekli mi, ze to neni cesky, a ze vsechny materialy maji ode me dostat elektronicky. Knihu si koupil jeden student, ktery mel o predmet enormni zajem. Ve finale bych rekla, ze z tech 60 lidi bylo 5 hodne dobrych (=chytri a meli zajem), dalsich zhruba 15 bylo schopnych, dalsich 10 to nejak zvladlo a zbytek na te skole nemel co delat.

Odesláno

maturantka: doba se meni, driv nedostavaly skoly penize za hlavu a tak se zvysuje propustnost a optimalizuje prijem skoly... kdyz jsem jeste ucil tak byla na predmet kvota kolik lidi musi minimalne projit (a nebyla to polovina...) bez ohledu na zajem nebo znalost.

Bylo smutne kdyz mi budouci inzenyr elektrotechniky rekl ze dokumentaci k soucastce v anglictine odmita cist a je mu jedno ze jediny alternativni jazyk v kterem se tohle publikuje je cinstina, on to chce cesky :D

Odesláno

Jo, to je presne ono. Tohle je anglicky, to ja cist nebudu, tohle je programovani, na to ja nejsem, a vysledek mi vysel v decibelech na metr (=dBm) :-D, a nejaka ta chyba ve vypoctu o tri rady nic neni, vysledek je prece spravne :-)

Odesláno

Přitom by člověk očekával, že mladší generace už tu angličtinu bude brát v podstatě automaticky jako přirozenou věc, když se jedná o techniku a zejména elektroniku. No, a pak teda ten strašný údiv, když je s tímhle přístupem nikdo nezaměstná, nebo maximálně za pár drobných u pásu.

Odesláno

Vetsina tady z tech \"studentu\" pak dlouho hleda praci a vetsinou skonci na pozici, kde neni VS potreba. I kdyz je to treba v oboru, stacil by na to sikovny prumyslovak. Pak se divi, ze delaji za 16 hrubyho :-). A zavidi mi muj nastupni plat, ze jsem fakt mela stesti. To, ze jsem litala po Erasmech, delala pri studiu brigadu trochu souvisejici s oborem, jezdila na kurzy, ktere jsem si sama platila, a ze doted po praci delam domaci ukoly do ruznych kurzu, ktere delam, protoze me to zajima a trochu to souvisi s mou praci, to uz nevidi.

Da se rict, ze to, co ti lidi predvadeli na skole nebo pri skole, se jim ted vratilo. Dost mych kamaradu ma zajimavou a slusne placenou praci, ktera je ale tezka a je potreba se dal vzdelavat, nekteri maji penez min, ale vic volnosti a zajimavou praci, a nekteri meli do te prace jit rovnou z prumyslovky.

Odesláno

...ale zase kvoty na mnozstvi vysokoskolsky otitulovane populace splnime! :(

Nutno podotknout ze stale tam jsou sikovni studenti/ky, jen ponekud v mensine.

Odesláno

Souhlas s tím, že VŠ je přínosem jen pro toho, kdo všech možností skutečně využije a díky tomu může být přínosem i pro společnost. Sám jsem toho nevyužil a dnes toho lituji.

Co mi vadí, ale nejvíc je skutečnost, že je plno lidí na VŠ bez možnosti uplatnění a na druhou stranu tam, kde je uplatnění jsou lidi co se na to nehodí, ale to už je můj subjektivní názor.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...