Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Strata 2l oleja na 1200km cez guferá - je to vôbec možné?

Recommended Posts

Guest bluesman
Odesláno

Zdravím páni!

Dnes som prepočítaval údaje môjho Pežota, a vychádza mi to tak, že od posledného dolievania oleja došlo k úbytku o cca 2 litre na 1200 najazdených kilometrov. Motor je po pretesnení hlavy kompletne suchý, nikde nezateká, a ani nevyteká (nezanechávam žiadne mastné fľaky). Chcel by som sa s vami poradiť, či je vôbec možné, aby toľko oleja zožrali zlé guferá ventilov, alebo je chyba niekde inde...? :roll

Díky za pomoc. :papa

Odesláno

pod autem zadne fleky ? a co kapalina v chladici neni samy olej ?

Guest bluesman
Odesláno

Žiadne fľaky, a kvapalina úplne čistá, prezeral som ju... :(

Odesláno

fuuuuuha a to jsem myslel ze mi to papa olej moc ... menim jednou za 15000km, dava se tam tusim lehce pres 3L a ten zbytek do 5L doleju behem tech 15000 do dalsi vymeny ...

Guest bluesman
Odesláno

Je možné, že moje guferá tam už ani nie sú - možno ich niekto ukradol. :D

Guest bluesman
Odesláno

Na Slovensku sa kradne všetko, aj kotlík s navareným gulášom, ako sa stalo dávnejšie môjmu známemu. :D Kľudne si niekto mohol vytipovať moje guferá... :D

Odesláno

Ja len rozmýšlam, že ak sa pretesnoval motor, tj tipujem aj tesnenie pod hlavou, prečo sa rovno nevymenili aj gufera na ventiloch ?

PS: Mne cez gufera zerie Mazda, ale teda cca 1 liter na 5 tis. KM a stav sa nemení :D

Cez gufera to u mna vyzera tak, ze pri dlhej jazde nezerie nic, ona zadymi len pri studenom starte a na kratke trasy. Akonahle sa motor ohreje je to OK ...

Odesláno

Věřím, už jsme to tady párkrát diskutovali. Každopádně na guferech se rapidně podepisuje mazání. Například slavné přípravky jako Slick a pod. vedou ke tvrdnutí takovu rychlostí, že se člověk diví...

Odesláno

Tak neviem či narážaš na mňa :D Alebo nie :)

Ak hej, tak u mňa mi k tomu napovedali 3 skutočnosti

1. Auto bolo na normálnej legálnej emisnej kontrole, prišiel som tam po dlhšej ceste (cca 50 km po dialnici) s teplým motorom. Auto prešlo bez akýchkoľvek problémov.

2. Strata 1 litra oleja v mojom prípade znamenal rozdiel na riske merania oleja medzi MIN a MAX (teda cca). Pri absolvovaní dovolenky s autom na juh chorvátska, sa s autom išli iba dve dlhé trate, tam a späť. V celkovej dĺžke 2200 km. Pri normálnom žraní oleja, ako to má auto v zvyku počas kombinovanej mestsko - dialničnej prevádzke by to malo znamenať úbytok medzi 0,4 až 0,5 litra a teda skoro 1/2 mierky medzi MIN a MAX. K tomu nedošlo, mierka oleja bola identická ako keď som odchádzal. Z toho my vyplíva, že pri dlhej trase s teplím motorom olej proste nežerie :)

3. Dal som odmerať tlaky vo valcoch, ale pri teplom motore. Všetky boli OK ...

Preto si myslím, že krúžky sú OK, prípadne môžu mať len veľmi malú netesnosť.

Auto najviac zadymí, pri studenom štarte - to by odpovedalo tomu, že po vypnutí motora cez zlé guferá stečie do valcov trocha oleja. A trocha dymí, kým sa motor neohreje. Ak by boli v pase kruzky, tak snad by tam bola nejaká abnormálna dymivosť stále.

Ale ak to nebolo na mňa, sorry za OT :D

Odesláno

Lubk0 vůbec nenarážím na tebe - to byla jen poznámka k autorovi příspěvku, který automaticky přisuzuje spotřebu guferům, Já ne. Ale zkušenosti jsou různé a tak to ma byť.

Guest bluesman
Odesláno

Ja práve neviem, či je to cez guferá, alebo cez krúžky, alebo mi niekto chodí kradnúť olej po nociach. :D

Modrý kouř nemám, dnes som to pozeral. ;) Guferá som chcel vymeniť, aj som to mechanikom hovoril, keď pretesňovali a zrovnávali hlavu, ale dostal som pri prevzatí auta správu, že na guferá sa jednoducho zabudli pozrieť. :myslim Ale mi robili servis zadarmo, resp. len za cenu použitých dielov, tak som to neriešil, no vidím, že som asi mal na tých guferách a krúžkoch trvať...

Tlak vo valcoch dám tiež radšej premerať, díky za tip. ;)

Ďakujem vám za rady páni!

Odesláno

Už je to dýl, co jsem měnil známýmu guferka (bez demontáže hlavy) na litrové Agile kvůli spotřebě oleje. Při té výměně jsem si všimnul pohledem do otvoru pro svíčku, že dva písty mají na sobě takový krásný tmavěšedý semiš a jeden píst se leskne olejově.... A taky, že jo.... Musel jsem stejně ten motor překroužkovat. Ale je pravda, že jsem se setkal ve většině případů s problémem s guferky. U dost typů motorů jdou vyměnit guferka bez demontáže hlavy, ale PSAcké TU mezi ně nepatří, jedině, pokud půjde vysunout čep, na kterém jsou vahadla, ale to jsem nikdy nezkoušel, protože hlava z tohoto typu motoru jde setnout enem taký fukot....

Odesláno
Ja práve neviem, či je to cez guferá, alebo cez krúžky, alebo mi niekto chodí kradnúť olej po nociach. :D

Modrý kouř nemám, dnes som to pozeral. ;) Guferá som chcel vymeniť, aj som to mechanikom hovoril, keď pretesňovali a zrovnávali hlavu, ale dostal som pri prevzatí auta správu, že na guferá sa jednoducho zabudli pozrieť. :myslim Ale mi robili servis zadarmo, resp. len za cenu použitých dielov, tak som to neriešil, no vidím, že som asi mal na tých guferách a krúžkoch trvať...

Tlak vo valcoch dám tiež radšej premerať, díky za tip. ;)

Ďakujem vám za rady páni!

Tak to je celkom chyba. Pretesnenie hlavy sme už robili na viacerých autách viac krát. A vždy mením všetky tesnenia, ktoré sú dostupné - gufera na ventiloch, gufero na vačke, tesnenia vyfukoveho aj sacieho potrubia. Sú to doslova \"centy\" a keď už je hlava dole, tak to cenu nenavýši skoro vôbec :)

Vymenu gufier bez \"zloženia\" hlavy nechce robiť skoro nikto. Chcel som ich dať vymeniť na tej spomínanej mazde čo mám v popise, lebo som na 99 percent presvedčený, že je to len kvôli nim. Ale všetci chcú dávať dole hlavu a tým ju aj pretesnovať.

A pre spotrebu 1 litru oleja 10 W na 40 (shell v cene cca 6 Euro) sa mi to proste naozaj neoplatí, a radšej si tam ten olej raz za 5 tis. Km dolejem :D

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...