Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Tepelné čerpadlo vzduch - voda  

1 hlas

1. 1. Tepelné čerpadlo vzduch - voda

• Vyměnit
      5
    • Nevyměnit
      2
    • Jsem bez názoru; nechci odpovídat; nezajímá mě to...
      6

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Recommended Posts

Odesláno

V souvislosti s \"neopravitelnou\" závadou mého kotle zvažuji instalaci tepelného čerpadla vzduch - voda. Prozatím bez kombinace se solárním systémem.

Podmínky k tomu mám ideální, topný systém dělaný na teplotu vody cca 39°C, vše v podlaze, žádné radiátory. Dům mám zateplený, spočítali mi tepelnou ztrátu na 7,5 kW při -16°C.

Nechal jsem si udělat nabídky, návratnost na energiích vychází na cca 10 let. Musel bych si na to vypůjčit, investici bych splácel cca 2 (až 3) roky.

Jaký je váš názor, je lepší investovat do tepelného čerpadla nebo pouze vyměnit plynový kondenzační kotel? Klidně se rozepište.

Odesláno

Kamarád má tepelné čerpadlo vzduch - voda na bojleru. Do dneška se tluče do hlavy, že se nechal ukecat. Neustálý problém s řídícím panelem, prodejce dal od toho ruce pryč a výrobce se k tomu taky nemá. Skončilo to elektrikářem a přepojení, aby to spínalo na HDO. Mají to pod ložnicí a když je v noci klid, tak je to prý slyšet, jak to ševelí a hučí. Osobně bych taky dal jen \"kus za kus\".

Odesláno

Jaký sou naklady,na čerpadlo....jakou dají záruku na čerpadlo,to bude brát energii z okolního vzduchu a půjde to do vodního okruhu topení ze.....

Jsem skepticky ohledně návratnosti systému na papíře vše vypadá dobře....

Stejně budeš muset mít nějaký kotel nebo něco na vytopeni když cerpadli nebude stíhat ne?

Odesláno

Tento problém jsem řešil cca půl roku zpátky tady na fóru. TČ nebo kotel. Měl jsem více nabídek na kotle i TČ. Prolezl jsem různé fóra a diskuse a nakonec jsem si závěr udělal sám.

Ale je to na delší povídání, pokud tě to zajímá, klidně zavolej :)

Odesláno

RD dřevostavba, 145 m2, stáří 20 let, zatepleno, výměna oken. Údajně tepelná ztráta do 7 kW. V místě není zaveden plyn. Takže výběr automatický kotel na uhlí, automatický kotel na biomasu (pelety) nebo tepelné čerpadlo. V objektu je původní kotel na tuhá paliva (uhlí a dřevo), který je před smrtí. Do topení jsem chtěl maximálně investovat 130 tis Kč.

Ceny:

Automatický kotel na uhlí: Benekov C16, emisní třída 4, cena cca 85 000 Kč, nový bojler 240 litrů cca 15 000 Kč, montáž a úprava kotelny cca 10 000 Kč. Takže celkem 110 000 Kč.

Automatický kotel na biomasu: Verner, emisní třída cca 125 000 Kč + nový bojler 240 litrů cca 15 000 Kč, úprava kotelny 25 000 Kč, celkem 165 000 Kč

Tepelné čerpadla: Panasonic 9 kW-400V, cena včetně montáže a úpravy kotelny 142 000 Kč +zásobník na TUV v nerezu 31 000 Kč., celkem 173 000 Kč. Ze známosti, jinak ceníková cena 219 802 včetně zásobníku na TUV.

Mám i různé tabulky co jsem dělal a srovnával, mohu poskytnout podle nabídek firem. Ceny od 120 – 320 tis Kč.

Nakonec jsem našel na doporučení firmu, která se zabývá: Výpočtem energetické náročnosti budov a průměrného součinitele postupu tepla, která vypracovala detailní soupis na 7 stránek, mimochodem moc pěkné čtení :-)

Moje rozhodnutí a i po doporučení od několik topenářských firem, které dělají hlavně kotle a pak TČ vzít TČ místo automatického kotle.

5 lidí v mém okolí má TČ. Ročně protopí od 12 500 – 25 000 Kč.

Zažádal jsem o dotaci NZU 2013 a realizuji tento měsíc instalaci.

Dotace je 60 000 + 5 000 na projekt. O nic jsem se nechtěl starat, takže celé jsem to nechal udělat odbornou firmu. Cena cca 15 000 Kč.

Příští rok se uvidí skutečná spotřeba a jestli to byl krok správným směrem.

[upravil dne 4.12.2013 10:49 od Jirkap]

Odesláno

Počítám životnost cca 12 let stejně jako ta automatika. Návratnost se uvidí přesně až po prvním roce provozu. Záruka je 10 let, tam může odejít maximálně to venkovní čerpadlo, které pak stojí cca 30 - 50 tis, kde značky. Vnitřek je celý v nerezu a tam se moc co nemá poto.

Co jsem počítal tak za těch 12 let je rozdíl mezi TČ a automatikou na uhlí cca 60 000 Kč pro uhlí.

Odesláno

Jen, poznámka, je docela vhodné mít nějakou zálohu, aby případný blackout v mrazu neznamenal mráz i v baráku - na kotel stačí UPS, na TČ ne... A tu zálohu je třeba také započítat do rozvahy.

Odesláno

No nevím ta záloha je dobře myšlená ale když máš třeba plynový kotel a nejde elektrika tak taky netopíš takže je to asi fuk a moc bych to neřešil. Ups je dobrá když máš vložku s výměníkem aby jsi ji nepřehřál když vypadne el.

Je to můj názor a nepřipouštím si situaci že dodávka elektriky nebo plynu bude přerušena na víc jak 24h

Odesláno

Ano s tím jsem taky kalkuloval. Výpadek by musel být delší než půl dne ve velkých mrazech. Jinak jako záloha 2x PB láhev a ohřívače. V nejhorším případě v práci 6 kW benzínová centrála.

Odesláno

Je to můj názor a nepřipouštím si situaci že dodávka elektriky nebo plynu bude přerušena na víc jak 24h

Pri soucasnem stavu rozvodne site v CR (a potazmo Evrope) neni ani tak otazkou jestli k nemu dojde jako spis kdy a na jak dlouho ... staci nevhodna kombinace nehod na rozvodne siti a bude to na delsi dobu.

Odesláno
No nevím ta záloha je dobře myšlená ale když máš třeba plynový kotel a nejde elektrika tak taky netopíš takže je to asi fuk a moc bych to neřešil. Ups je dobrá když máš vložku s výměníkem aby jsi ji nepřehřál když vypadne el.

Jo, stejně hloupý názor tu měla ženská z práce, co pak fňukala, když vichřice shodila vedení a ona sháněla, kam rychle naprdí mimina, přitom ten plynový kotel a oběhové čerpadlo utáhne i pitomá autobaterka.

Odesláno

Jako zálohu mám mnoho let elektrocentrálu 3x400V, která mi utáhne celý dům. Pokud bych měl tepelné čerpadlo a musel si přitápět elektrokotlem (spirála je v TČ), tak bych asi musel omezit spotřebu v domě ve prospěch elektrokotle, ale nebyl by to zásadní problém.

Krb s výměníkem ani náhodou, sice by to bylo spolehlivé a nezávislé, ale já mám rád automatické věci, které fungují bez zásahu obsluhy. Ale musí fungovat ;)

Odesláno

Popravdě krb taky nemusím, ale líbí se mi klasická kamna, resp. taková ta s troubou, co se na nich dá vařit a v nich péct. To si asi jednou do baráku dám. Známí to mají i s vložkou a tu akumulační nádrž, na střeše soláry a jako případnou možnost spirálu, ale ještě ji nikdy nemuseli pustit.

Odesláno

Tak asi samozřejmě záleží v jaký lokalitě bydlíš ,ale kdyby takhle přemejšlel každej tak má za barákem záložní zdroj, nádrž s pitnou vodou a atomovej kryt s dostatečnou zásobou jídla :D:D:D:D

Krbovky si myslím jsou dobrá volba pokud je má člivěk kam dát když stavíš/předěláváš barák no problem ale dát je do hotovýho už někdy asi bude problem

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...