Pacho69 Odesláno 13. listopad 2014 Odesláno 13. listopad 2014 oddie: no dojetí alpin A4 ze 4mm na dva, na tom klidně najedu 12tkm, takže skoro celou letní sezonu. Jo kilometrovej průběh, to je to jediný, co je na těch A4 skvělý. A co myslíš, že bude mít lepší chování na suchu/mokru v létě? Zimní Alpin A4 nebo letní Goodride? Pro někoho je sada pneu pár stovek, pro jinýho pár tisíc (za cenu mé jedné pneumatiky jiný auto obuješ celý). Citovat
oddie Odesláno 13. listopad 2014 Odesláno 13. listopad 2014 (upraveno) Neuvažuju "pneu" značek Goodride apod. Letní gumy na předku mám po 40tis km na 4mm vzorku, takže budu uvažovat, že na tom předku mám tak 1 mm vzorku na 10tis km, na zadku je to opotřebení výrazně menší. 1ks pneu mě stojí cca 2.000,-Kč, pokud je vyhodím při 4mm (což normálně dělám), ojetí 1mm vzorku předních gum místo dojíždění zimáků mě stojí tak 1.000,-Kč. Takže asi tak. A to ještě jen teoreticky, protože bych se klidně vsadil, že kdybych si pečlivě měřil dlouhodobou spotřebu a s těmi zimáky jezdil úplně stejně jako s letními, bude to žrát o nějakou desetinku víc, což na 10tis km přesně smaže nebo dokonce převýší ten rozdíl. Upraveno 13. listopad 2014 uživatelem oddie Citovat
Guest StibTo Odesláno 13. listopad 2014 Odesláno 13. listopad 2014 Za cos platil 840 Kč? Tys měnil pneumatiky na alu + vyvážení? A to sis je tam dovezl v autě? Za tohle já platím 500 Kč. Já myslel, že máš dobré zimáky na 306 ... Aaaale ... se ani neptej .. nekdy zjara tu byl inzerat na 4 nepouzite spreje na kola - zlata barva. Tak jsem to koupil s tim ze pred zimou ve volnych chvilich odrbu ty pavucinky co uz na nich byly minimalne 3 ruzne barvy predtim a nastrikam na zlatou (jen tak, abych si mel s cim hrat). To byl ale VOSER !!! Uz asi nikdy nechci pavucinky. Takze v lete 300 sundani pneu z ALU, ted 840 nandani + podmaznuti cimsi proti korozi co tam byla + vyvazeni ... A to nemluvim o tom ze s tema sprejema ktery se snad musely nekolik let nekde nekomu valet jsem se jen natrapil. Barva byla husta a ucpavala trysky Citovat
oddie Odesláno 13. listopad 2014 Odesláno 13. listopad 2014 Žes místo drbání pavučin nepřišel radši mávat krumpáčem, bylo by to užitečnější Citovat
Aluška Odesláno 13. listopad 2014 Odesláno 13. listopad 2014 Každej nemá tiskárnu na prachy Nejezdila jsem na zimákách v létě proto, abych extra ušetřila, ale spíš proto, že ty zimáky měly ještě dobrej vzorek, akorát jsem je prostě nebyla schopná ani po pár letech v zimě sjet, tak jezdily v létě a pak se vyhodily. Když ti před auto skočí srnka, tak můžeš mít jakýkoliv gumy a stejně s tím nic nenaděláš Citovat
oddie Odesláno 13. listopad 2014 Odesláno 13. listopad 2014 K té tiskárně na prachy viz předchozí výpočet, je velmi pravděpodobné, že tě to dojíždění zimáků v důsledku stojí úplně stejně nebo dokonce o pár stovek víc, i když to navenek nepozoruješ. Ad nenaděláš nic - delší brzdná dráha těch zimáků je prostě FAKT, a v případě průseru je ten rozdíl znatelný, ať již se srážce zabránit podaří nebo ne. I těch blbých pár metrů rozdílu při brždění z padesátky totiž rozhodne, jestli jen vyměníš rozbité světlo a pár prkotin okolo, nebo máš z toho staršího auta totálku. Citovat
OK406 Odesláno 13. listopad 2014 Odesláno 13. listopad 2014 Pacho69, psal jsem, že je to každého věc, jaké si dá pneu na auto. Podmínkou získání ŘP se, aby osoba byla svéprávná s duševně zdravá. Jinak co se týká právníků, tak se opravdu mylíš. Věř mi. Já jsem psal o OA a né o NA. V tom je rozdíl. Jak se říká, kdo se směje naposled, ted se směje nejlépe. Tak zní české přísloví. Pokud si měl někdy možnost, tak se v létě na zimních pneu z 80 km/h prudce zabrzdi a uvidíš, jak daleko pojedeš. A nebo si zkus například na letišti a pod. slalom a nebo tzv. losí test. Dnešní době se právníci ,,chytají" maličkostí. Je jich moc (právníků), tak se musí uživit. Ono stačí, jak jsem napsal v jedné odpovědi,prohlášení výrobce pneumatit, že zimní pneu má jiné jízdní vlastnosti při teplotě nad 7 st. Celsia. To i soud ,,bere". Takže úsměv na místě asi není. Proč tedy myslíš, že se do protokolu o DN zapisuje teplota + dotí pneu (vzorek, typ apod.). Pro srandu asi ne. Citovat
oddie Odesláno 13. listopad 2014 Odesláno 13. listopad 2014 Nějaký příklad takového vyhraného soudního sporu, když ty zimní pneu vyhovují zákonu? Citovat
Pacho69 Odesláno 13. listopad 2014 Odesláno 13. listopad 2014 (upraveno) oddie: No mě letní guma stojí okolo 3500, pokud nevezmu Barumku za nějakých 2700, zimní je podobná, malinko levnější, protože je na 16". Spotřebu mám v zimně i mírně nižší, než v létě, protože ty Alpiny jsou prostě Eco guma, kdežto ty Primacy HP2 ne. Tedy žere mi to zhruba stejně (mimochodem dlouhodobě si spotřebu vedu, včetně stavů v nádrži, kdy jsem přezouval). Pokud zimáky sjedu na 2,5mm, bude to pro mě jedna sezona letních, takže cca ta jedna guma. Přičemž zákonu vyhovím a bezpečnost nijak neutrpí (za největší riziko považuji rychlou jízdu v třicítkách venku). No když se ohlédnu za minulou zimou a létem, nevidím bezpečnostní riziko žádné OK406: Losí test guma zas tek neovlivní. A co že to soud bere? No brát to může v případě, že viník jel jak magor, nepřizpůsobil své chování počasí, provozu, stavu silnice. Jinak se ti můj právník vysměje, protože pokud pojedu v rámci předpisů a budu se chovat normálně s ohledem na počasí, provoz, stav vozovky, jsem úplně v klidu, že můj právník zajistí, že nikdo nebude přihlížet k tomu, že jsem měl zimní gumy, protože ze zákona je na autě mít mohu. To co tady píšeš je bohapustá teorie. Samozřejmě se to do protokolu zapisuje proto, že kdejakej kretén jezdí na kdesčem. Těžko tě může soud přitěžovat, že jezdíš na zimní pneu vyhovující zákonu, stejně jako ti nemůže dát za vinu, že nemáš continentaly, ale jen hankooky, barumky, nebo goodride. Každá z těchto gum je schválená pro provoz na pozemních komunikacích, má atest se vzorkem nad 1.6 vyhovují zákonu a vyhlášce. Upraveno 13. listopad 2014 uživatelem Pacho69 Citovat
oddie Odesláno 13. listopad 2014 Odesláno 13. listopad 2014 Spotřebu v zimě nižší máš spíš proto, že se jezdí pomaleji. Já mám spotřebu v zimě vyšší, protože nezávislé topení, takže bych to asi neměl jak spočítat. Spíš by bylo relevantní to porovnání spotřeby v létě na letní a zimní za stejných podmínek provozu, což se realizuje poněkud blbě. Nicméně vzhledem k tomu, že výsledky se stejně pohybují v rámci statistické chyby a větší vliv na měření mají podmínky provozu, změří se to exaktně asi dost těžko. Nicméně i kdyby se jednalo o rozdíl 3.500 za celou letní sezónu, docela mě překvapuje, že tohle má zapotřebí někdo s 5008, která i ojetá pořád stojí víc než 200tis (natož pokud ji třeba dokonce pořídil novou), když ten rozdíl jízdních vlastností v létě za veder je velmi znatelný. Citovat
Guest StibTo Odesláno 13. listopad 2014 Odesláno 13. listopad 2014 Žes místo drbání pavučin nepřišel radši mávat krumpáčem, bylo by to užitečnější Na liťácích není co rukou ulomit ! Citovat
Pacho69 Odesláno 13. listopad 2014 Odesláno 13. listopad 2014 oddie: Jo, relevantní to úplně není. Nemyslím, že v zimě jezdím pomaleji, jezdím pořád stejně, ani třeba v Německu na dálnici nejezdím víc než těch 160, zima/léto. Záleží na počasí. Letos v létě jsem zažil takové, že se dalo jet sotva sto a minulou zimu bylo zase 160 na pohodu. První zimu jsem měl dokonce spotřebu nižší než v létě, ale spíš to připisuji zajíždění auta. No a druhá zima byla v Čechách zimou tak na půl, ale byli jsme v Itálii, Rakousku, kde byla normální. Řekl bych, že v létě trávím malinko více času na dálnicích, v zimě na horách, možná proto je ta spotřeba z zimě nižší (nebo stejná). No uvidím po této zimě, jestli se to nějak změní. Jinak chování auta se mi změní tím, že letní je 17, zimní 16. To je markantní. Tím musím přizpůsobit i jízdu, jako takovou. A zimní jsou hlučné. Ano, auto bylo nové a rozhodně na bezpečnosti nešetřím a neříkám, že to mám zapotřebí, jezdit v létě na zimákách a do vedra bych s nima stopro nejel. Ale beru to tak, že až dojedu zimáky ke 4mm (bohužel se obávám, že po letošní sezoně to ještě nebude - nejsem s Alpin A4 moc spokojen), tak s nima klidně budu jezdit až do léta, kdy obuju letní. Celou sezonu s nima asi nepojedu, ale nevidím důvod je dubnu přezout, když se s nima bude klidně dát další 3měsíce jezdit (následně se pak vyprodávají letní a třeba chytím dobrou cenu...) Řeším tu pouze právní stránku, zákon i vyhláška mi to umožňuje, nic neporušuji a i v případě nehody se na mě těžko může někdo "otáčet"... Citovat
oddie Odesláno 13. listopad 2014 Odesláno 13. listopad 2014 Ano, s tou právní stránkou souhlasím. Jinak co se těch zimních na dojetí týče, či dokonce ježdění jen na zimních případě extrémně malých nájezdů, je pro mě přijatelná varianta nechat zimní vzadu, a dopředu dát letní. Drtivou většinu jak brzdného účinku, tak vedení obstarávají gumy přední, takže prodloužení brzdní dráhy podle mě v takovém případě bude v rámci statistické chyby, vzadu se gumy ani tolik neopotřebovávají (v případě předního náhonu), není třeba skladovat 4 náhradní kola, ale jen jedno (druhé se dá do rezervy - v létě jedno zimní, v zimě jedno letní), a i když zimní guma v horku hůř drží, za sucha se situaci, kdyby měl kvůli tomu ujet zadek, nedá běžně ani zdaleka přiblížit, leda by to někdo jel trénovat na okruh. Citovat
Pacho69 Odesláno 13. listopad 2014 Odesláno 13. listopad 2014 No kámošovi se zimní guma v létě v 27st na dálnici v Německu cca ve 180 odrolovala. Tedy utrhl se celej vzorek, ulít, než stačil zabrzdit, guma praskla a začala hořet. Naštěstí to bylo zadní kolo a sfoukl i ten kilovej hasičák, co měl. Proto říkám, že když jezdíš v létě na zimních, musíš to mít v hlavě a chovat se podle toho. Citovat
oddie Odesláno 13. listopad 2014 Odesláno 13. listopad 2014 Tak to, že si nechá někdo celou sezónu na autě zimní, aby s tím v létě jezdil 180 po německé dálnici, je mimo moje chápání už zcela. Citovat
Pacho69 Odesláno 13. listopad 2014 Odesláno 13. listopad 2014 No mimo moje taky. Ale ono to bylo spíš tak, že tam nechal zimní a pak mu to nějak "nedošlo". Každopádně je vyléčenej a měl kliku, že to dopadlo jen takhle. Citovat
Haryk Odesláno 13. listopad 2014 Odesláno 13. listopad 2014 Dnešní době se právníci ,,chytají" maličkostí. Je jich moc (právníků), tak se musí uživit. Ono stačí, jak jsem napsal v jedné odpovědi,prohlášení výrobce pneumatit, že zimní pneu má jiné jízdní vlastnosti při teplotě nad 7 st. Celsia. To i soud ,,bere". Takže úsměv na místě asi není. Proč tedy myslíš, že se do protokolu o DN zapisuje teplota + dotí pneu (vzorek, typ apod.). Pro srandu asi ne. a jak se bude posuzovat DN v dnešní době, kdy ze zákona jsou zimáky povinný, a je až 15-17° Citovat
odee Odesláno 13. listopad 2014 Odesláno 13. listopad 2014 Haryk: právě proto, že je teplota jaká je ty zimní povinný ze zákona nejsou ani teď nejsou (s výjimkou provozu v místě označeném zimní výbavou a nebo pokud se dá předvídat změna podmínek) Citovat
FrantaCV Odesláno 13. listopad 2014 Autor Odesláno 13. listopad 2014 Docela jednoduše - existuje jedno kouzelné zaklínadlo, na které Tě dostanou prakticky vždycky: " Nepřizpůsobení rychlosti povětrnostním podmínkám a stavu vozovky". Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.