Tomin0007 Odesláno 12. říjen 2013 Odesláno 12. říjen 2013 Ahoj kolegové... Vyskytl se mi takový menší problém a potřebuji Vaši radu. Praskl mi klíňák k alternátoru a parádně mi rozsekal dekl k rozvodům a namotal se dole mezi řemenici a kladku. Samozřejmě mi auto zdechlo a nejde nastartovat, ale neozvala se žádná rána, prostě nic. Udělal jsem teď nové rozvody, ale problém stále přetrvává. Motorem přes řemenici otočím, komprese tam vypadá, že jsou. Při výměně rozvodů jsme ale zjistili, že když zaaretuji vačkovou hřídel, tak mi cca o čtvrt otáčky nasedí aretace na setrváku.(doufám, že to říkám správně). Chci se Vás tedy zeptat, je možné, že se pootočila vačka?? A další otázka, poradíte mi někdo, jak znovu správně nasatvit vačku, popřípadě, jaké může další řešení problému??....díky moc za Vaše odpovědi.....ještě doplním, jedná se o ročník 2001 motor 2,2 HDI [upravil dne 12/10/13 18:45 od Tomin0007] [upravil dne 22/10/13 20:47 od Tomin0007] Citovat
Chip Odesláno 12. říjen 2013 Odesláno 12. říjen 2013 Kudy aretujes setrvák? trochu se ztracim v tom že jste udelali rozvody a pak jste zjistili že se nesejdou??? tak je prostě nastav zaaretovany Citovat
Tomin0007 Odesláno 12. říjen 2013 Autor Odesláno 12. říjen 2013 Ze spodu motoru je aretace....ty aretace právě neseděly, když tam byl ještě ten starý řemen...tak se to udělalo tak, že se zaaretoval setrvák a ventily se zaaretovaly přípravkem podle starého řemenu....potom se to povyměňovalo. Nepočítali jsme totiž s tím, že by ty rozvody mohly být přeskočené. Čtvrt otáčky vačkové hřídele se mi zdá na přeskočení až moc....navíc, když jsme motorem pohnuli bez problémů..... VaclavResl ohodnotil 1 Citovat
Chip Odesláno 12. říjen 2013 Odesláno 12. říjen 2013 ja jsem zrovna minuly tyden řešil aretaci na jumperu 2,2HDI podle obrázku v autodatech to vypadalo za starterem ale tam nic nebylo tak jsem mrknul na jiny auto se stejnym motorem a tam byla zobrazena dira vzadu a to už fungvalo. jinak pokud se ti namotal klinak na rozvodak tak bych veřil tomu že to skočilo. ale pokud to ted nejede tak bych to prostě postavil tak jak to ma byt. predtim tusim ze pisou 8x protocit pro jistotu [upravil dne 12/10/13 20:52 od Chip] Citovat
Tomin0007 Odesláno 12. říjen 2013 Autor Odesláno 12. říjen 2013 právě, já měl ten samý problém...příručka tvrdí za startérem, ale tam je kulový....a jak je možný, jestli to tedy přeskočilo, že v pohodě otočím motorem??....Já myslel, že se to musí při přeskočení zaseknout jako blázen a budou lítat kliky z motoru.... Citovat
P607Olda Odesláno 12. říjen 2013 Odesláno 12. říjen 2013 Může se protočit kolo vačkové hřídele vůči hřídeli. Není tam klínek ani značka, těžko určíš, zda je to správně. Citovat
Tomin0007 Odesláno 12. říjen 2013 Autor Odesláno 12. říjen 2013 A jakým způsobem se to dá nastavit zpět do správné polohy?? Citovat
straki007 Odesláno 12. říjen 2013 Odesláno 12. říjen 2013 POkjud olda mysli ozubene kolo vacky tak to je jenom nova vacka.resp obe vacky. Nejde to nastavit a dokonce nekdy ani zjistit. Pokud ale nemas klinek na ozubenem kole rozvodu(vacky) tak tam je problem.Tam klinek musi byt. Citovat
ferinko2 Odesláno 12. říjen 2013 Odesláno 12. říjen 2013 Ak sú rozvody OK,nie je poškodený snímač polohy vačkového hriadeľa? Citovat
Tomin0007 Odesláno 12. říjen 2013 Autor Odesláno 12. říjen 2013 Takže co navrhujete,přátelé, jako řešení?? Koupi a výměnu vačkové hřídele??...jestli jsem to správně pochopil, tak vačková hřídel je napevno spjatá a správně nastavená vůči ozubenému kolu vačkové hřídele už z výroby?? Nebo se to musí nějak složitě znovunastavit?? Citovat
P607Olda Odesláno 12. říjen 2013 Odesláno 12. říjen 2013 Je to nalisované. Možnosti: Jiný motor. Jiné vačkové hřídele. Dobré hřídele si položit před sebe a nakroutit kola na starých do správné polohy. Jinak nevím, kdo víte, poraďte. Poradili by ti v Zábřeze. Citovat
Tomin0007 Odesláno 12. říjen 2013 Autor Odesláno 12. říjen 2013 Jiný motor je pro mě nereálný (z finančního hlediska), ale do toho Zábřehu asi zajedu....jestli můžu mít ještě otázku, do jakých cenových hladin se mohu dostat??....a ještě jeden, pokud se opravdu pootočilo kolo vačkové hřídele, jak je možné, že se nepotkaly písty s ventily?? Citovat
P607Olda Odesláno 12. říjen 2013 Odesláno 12. říjen 2013 Když se mi to potkalo, (normálně jsem ubral plyn ve 120), tak startér normálně točil, zvuk to mělo skoro normální, byly ulámané koníky. Citovat
ferinko2 Odesláno 12. říjen 2013 Odesláno 12. říjen 2013 Ja by som najprv poriadne nastavil rozvody,skontroloval snímače vačky a kľukovky. ....meniť vačky či dokonca motor????????????No tak to teda silná káva,ked nemáš istotu,že nič iné už nepomôže. Citovat
P607Olda Odesláno 12. říjen 2013 Odesláno 12. říjen 2013 Jiný motor je do 25 t. Zkus Křelov. Já volil opravu, stála asi 50 t. Citovat
Tomin0007 Odesláno 12. říjen 2013 Autor Odesláno 12. říjen 2013 Já měl práve za to, že pokud přeskočí řemen, respektive se cokoliv stane na rozvodech, tak to nadělá fatální škodu (myslím to, že se kroutí kliky, ohýbají ventily atd.)...a myslíš, že se dájí ty vačkové hřídele popř. vyměnit??....já jen, jestli to není ultraneřešitelný problém Citovat
oddie Odesláno 12. říjen 2013 Odesláno 12. říjen 2013 Ročník 2001 - řešení potkaného motoru 2,2HDI dosahuje cca zůstatkové ceny auta... Citovat
Tomin0007 Odesláno 12. říjen 2013 Autor Odesláno 12. říjen 2013 Ja by som najprv poriadne nastavil rozvody,skontroloval snímače vačky a kľukovky. ....meniť vačky či dokonca motor???No tak to teda silná káva,ked nemáš istotu,že nič iné už nepomôže. .... tohle zkusím udělat jako první krok, znovunastavíme rozvody, pravda.....ale teď mě napadá, pokud je pootočené to kolo na vačce, nemůže to nadělat ještě větší paseku, když to zaaretuji tak, jak má být?? tzn. setrvák a vačky do aretačních pozic??.... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.