hodulka77 Odesláno 25. září 2013 Odesláno 25. září 2013 Ahojky, chci se zeptat právě jsem dostala řidičák a už před řidičákem jsem si koupila peugeota 206, HDI, 2.0, r.v.2001. A chtěl bych vědět jakou mám koupit brzdovou kapalinu, chladící kapalinu.. Jediné co mám do auta koupené je olej a destilovanou vodu. Prosím poraďte. Za každou odpověď budu ráda Š Citovat
P607Olda Odesláno 25. září 2013 Odesláno 25. září 2013 Já bych položil otázku jinak: ptej se v rodině i tady na fóru, kdo je v okolí (přednostně na vesnici!) zkušený a osvědčený opravář, případně kdo má zkušenosti s Peugeoty. Tomu svěř péči o auto. Ne proto, že jsi holka, ale proto, že drtivou většinu zásahů má dělat někdo, kdo to umí a dělá denně a má vybavenou dílnu. Ze zkušenosti (jsem starý a starý Peugeoťák): doma se hodí destilka. Jiné kapaliny doma nedržím, protože jejich únik stejně znamená průšvih a nutnost opravy - samotné dolévání se u Peugeotů nedělá - auto by mělo být natolik v pořádku, že to nepotřebuje. Oscanuj si celý TP (technický průkaz). Veď si tabulku, kdy se vyměňoval: 1. olej v motoru (interval 20t.) 2. vzduchový filtr (interval 40 t.) 3. pylový filtr (20 t. nebo jednou ročně, záleží, jak máš choulostivý nos) 4. filtr nafty (interval 40 nebo 60 t.) 5. olej v převodovce (já měním po 60 t., ale není to povinné) 6. rozvody (interval 120 t.???) 7. termín STK (max. interval 2 roky, přesně na den) Intervaly si upřesni podle svého auta. Pokud nemáš důvěryhodné záznamy od předchozího majitele, nechej vyměnit olej v motoru. A ještě důležitější (!!) je udělat rozvody. Když se zanedbají rozvody a přeskočí řemen, tak hrozí oprava za asi 50 tisíc. Tak hodně úspěchů. Moje rady nemusí být definitivní - sejde se tady více názorů a ty si vybereš. [upravil dne 25.9.2013 21:49 od P607Olda] Citovat
ozzy56 Odesláno 26. září 2013 Odesláno 26. září 2013 brzd. kapalina--musí být v normě DOT 4 chlad. kapalina--vypustit původní a nalít směs destil vody s G48, Revkogel, atd. nezapomen na olej v převodovce (Total Transmission BV 75-80) ty rozvody vyměň určitě,je to zásadní věc Citovat
Guest Džůny Odesláno 26. září 2013 Odesláno 26. září 2013 Proč to nenechat na tom, u koho necháš kapaliny vyměnit? Olej Total 9000 5W40 (nevím zda je předepsaný, našel jsem to tady na foru), cca 5 litrů. Chladicí směs namíchat z G48 (zelená) a destilované vody, starou vypustit, jak píše ozzy56. Brzdová kapalina v odpovídající specifikaci (tu máš napsanou na víčku nádobky, nejspíš to bude DOT 4). Olej do převodovky není úplně nutný, ale pokud ho vyměníš, bude určitě ráda. Hlavně tam nelít nic jiného, než co tam patří (podle specifikace). Ostřikovače dolít zimní směsí, aby v nadcházející zimě nezamrzly. Potom filtry (olej + vzduch + palivo + pyl/kabinový), rozvody na 100% (i s vodní pumpou), když praskne nebo skočí řemen, s motorem je konec. Pochopitelně taky zkontrolovat pneu (letní minimálně 1.6 mm, zimní 4.0 mm, ale to víš), já osobně doporučuji měnit je dřív, pneu jsou to jediné, skrz co má auto kontakt s cestou. A v neposlední řadě zkontrolovat brzdy a stav všemožných tyček, čepů a silentbloků na nápravách, ale to se mělo udělat už před koupí. Edit.: Opraveno ze 3 mm na 4 mm. [upravil dne 26/9/13 22:28 od Džůny] Citovat
hodulka77 Odesláno 26. září 2013 Autor Odesláno 26. září 2013 No jak to tak čtu radši to nechám na někom kvalifikovaném, než abych něco pokazila.. Všem děkuji za odpovědi A mimochodem Džůny: zimní gumy musí být minimálně 4mm pokud vím já 3mm je podle mě v ČR málo :-P Citovat
koblih69 Odesláno 26. září 2013 Odesláno 26. září 2013 hodulka77: vcelku mě překvapuje, tvůj zájem o servis Citovat
mmmb Odesláno 26. září 2013 Odesláno 26. září 2013 Jestli si to nechceš dělat sama, tak tam máš buď Peugeot Svoboda, a pokud neautorizovaný, tak buď k Hoppovi - velký servis, nebo k Novákovi. zravím v klubu. Citovat
Guest Džůny Odesláno 26. září 2013 Odesláno 26. září 2013 Hele ji, chybku. Opraveno. mmmb: Svoboda v Jičíně autorizovaný servis nemá. Jsou jen pobočkou tuším Frýdku(?) Mají u sebe Autorent Servis. Příjimací technici jsou příjemní, ale na stará auta se netváří zrovna nadšeně. Byl jsem tam několikrát, a vysledoval jsem kolísající kvalitu práce, podle toho, který mechanik auto dostane. Občas se stalo, že práce nebyla udělaná zrovna pečlivě (neočistěná vazelína z proražené manžety poloosy, nepříliš pečlivé vyčištění brzd, a podobně). S diagnostikou závad na tom taky nejsou zrovna dobře (bohužel mám porovnání s Nečasem v Zábřehu). Na kontrole třeba vůbec nepřišli na vadná (stará) lanka ručky (o čemž jsem věděl), necítili vibrace a trhání auta (potvrzená špatná komprese) a taky se hrozně divili, když jsem jim řekl, že se na 406 seřizuje i geometrie zadní nápravy. Shrnuto podtrženo, na základní servis (náplně, nápravy) ano, na cokoliv složitějšího NE. Navíc, můj osobní pocit byl takový, že i přes tyto nedostatky se snaží být \"posch\" (mají jiné vnímání toho, co je \"drahé\" než běžný člověk) a tvářit se jako autorizovaný servis. hodulka77: Pokud máš jediné zkušenosti s auty z autoškoly, nepouštěj se do ničeho a někomu to dej. Bohužel pro tebe, tam \"u nás\" zkrátka na pečlivý, kvalitní a cenově přijatelný servis nenarazíš. Pokud ano, můžeš se podělit, budu jenom rád. Citovat
mmmb Odesláno 27. září 2013 Odesláno 27. září 2013 To souhlasím, do autorentu už ne. Na první pocit přijemní, snaží se vyjít vstříc, ale geometrie byla s volantem na křivo. Proto doporučuju Hopp - Bosch servis. Dobře vybavený a zodpovědný. Případně ten Novák garážový v Šenově, ale už jem u něho nebyl 6let. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.