Karel_Sch Odesláno 19. srpen 2013 Odesláno 19. srpen 2013 Zdravím chlapi, chystám se na výměnu motorového oleje na své 307. Když jsem ho měnil před rokem poprvé tak mi olej z filtru po odšroubování krytu filtru zasvinil celý motor a v \"sací díře\" mi olej stejně zůstal a nevytekl (vysával jsem ho hadrem co šlo z prostoru kam se vkládá filtr) Proto se ptám, je nějaký lepší (čistčí) způsob výměny oleje?? Budu rád za každou radu, díky!!! p.s. nechápu proč třeba spousta značek i francouzských má průtokové filtry a výměna můžete provést v bílích rukavičkách... Karel Citovat
Karel_Sch Odesláno 20. srpen 2013 Autor Odesláno 20. srpen 2013 to si necháváte měnit olej všichni v sservisu??? Citovat
OK406 Odesláno 20. srpen 2013 Odesláno 20. srpen 2013 Můžeš vyfoukat kompresorem a nebo na cca 2-3s nastartovat motor. Vše ti ,,vyteče\" ven. Chce to mít připravený hadr. Citovat
Karel_Sch Odesláno 20. srpen 2013 Autor Odesláno 20. srpen 2013 OK406: tak to bych v životě neudělal Citovat
307rg Odesláno 21. srpen 2013 Odesláno 21. srpen 2013 Poriadne vypustiť starý zahriaty olej a nechať ho vytekať dostatočne dlho, potom hadrami pozakrývať hlavne katalyzátor a chladič a zabaliť celú spodnú časť púzdra olejového filtra, pripraviť nádobu na použitý filter. Keď je všetko pripravené vybrať vrchný kryt olejového filtra aj s filtom a vložiť do pripravenej nádoby, tu je potrebné konať šikovne. Zbytok oleja (nie je ho až tak veľa) je najlepšie odsať injekčnou striekačkou. Zostáva ešte odstrániť hadry a poutierať uniknuté kvapky. Najviac znečistenia je z oleja, ktorý vytečie z filtra keď ho odstraňujeme, pri dobrej príprave to vôbec nie je také hrozné. Lepšie servisy majú tuším prístroj, ktorý olej z motora vysaje a vtedy je výmena oleja úplne o niečom inom. Citovat
Karel_Sch Odesláno 22. srpen 2013 Autor Odesláno 22. srpen 2013 307rg: myslel jsem že bude nějaký \"čistější\" způsob... budu muset vše obalit hadrou jak říkáš.... a není zespodu sacího potrubí šroub?? něco jsem tam loni viděl... nešlo by olej co je v sacím potrubí tímto vypustit, je nutné použít stříkačku a odsát??? Díky Karel Citovat
307rg Odesláno 22. srpen 2013 Odesláno 22. srpen 2013 sice neviem ako to odsávajú v servise ale najviac znečistenia pochádza z oleja vo vnútri filtra keď ho vyberám von, takže nejaké odsávanie tomu aj tak veľmi nepomôže, striekačkou odsajem ten zbytok, ktorý zostal po vybratí filtra a to je menej ako poldeci, pri tomto neunikne ani kvapka... predpokladám, že tým sacím potrubím myslíš teleso olejového filtra na motore, ináč by som nechápal tu otázku o šrube zospodu, pod filtrom je našrubovaný zospodu akurát snímač tlaku oleja, a ten by som asi pri každej výmene nedemontoval... stále máš možnosť zveriť to nejakému servisu a za určitý obnos peňazí ostanu tvoje biele rukavičky úplne čisté Citovat
Karel_Sch Odesláno 22. srpen 2013 Autor Odesláno 22. srpen 2013 bílích rukaviček mám dost o to nejde :D:D do servisu s olejem ani náhodou, na všech autech jsme si ho vždy měnili sami a řeknu ti že na 307čce je to zatím nejhorší práce myslel jsem přesě jak říkáš to těleso filtru,... čidlo vyšroubovávat nebudu, to je hloupost. Nějak se s tím popasuji, Díky za rady Karel Citovat
307rg Odesláno 22. srpen 2013 Odesláno 22. srpen 2013 ten filter oleja je na tom motore napasovaný tak trocha nasilu, myslím, že je to kvôli katalizátoru, staršie peugeoty (boli to v podstate tie isté motory) to mali klasicky na priamo a bez vložky a bola to príjemnejšia robota, všetko je to o kompromisoch... zase napr.výmena rozvodov je na tejto motorizácii doslova luxusná práca vzhľadom na priestor, oproti iným motorom (hlavne ak tam nie je ani klima) [upravil dne 22/8/13 14:17 od 307rg] [upravil dne 22/8/13 14:19 od 307rg] Citovat
zolco Odesláno 24. srpen 2013 Odesláno 24. srpen 2013 Servis,hm vypustí olej ešte nedotečie,a šups šróbom nazad,a zbytok oleja sa môže predávať!Olejový filter,možno vymenia,možno nie!Konkrétny prípad v Renaulte Komárno,ale už firma skrachovala.Z tých pár kvapiek oleja čo tam zostane,z toho by som si ani takú ťažkú hlavu nerobil!Tie servisy čo to robia poctivo,tie nechcem urážať,ale tých je tu čoraz menej.Do servisu by som bral auto len v krajnej núdzy! Citovat
307rg Odesláno 24. srpen 2013 Odesláno 24. srpen 2013 ...preto si radšej zašpiním svoje ruky a ešte rád ešte sme na tom relatívne dobre, v španielsku som už zažil aj \"výmenu\" bez vypustenia starého oleja, stáva sa to dosť často, hlavne staršia generácia je presvedčená, že takto sa nič nepokazí Citovat
zolco Odesláno 25. srpen 2013 Odesláno 25. srpen 2013 Vieš takýmto luďom odsekať ruky,bol by som zvedavý na to,že aj na svojom aute si robý takto výmenu olaja?Ale asi nie. Citovat
ozzy56 Odesláno 25. srpen 2013 Odesláno 25. srpen 2013 Myslím,že je to podobné u všech aut, kde se mění jen vložka olej. filtru, ale že by to byl zas takový problém..., vždyť jedna hadra to řeší..., otázkou spíše je, proč inženýži pežotu umístnili olej. filtr zase dospodu motoru, když jiné značky ho umějí dát pěkně nahoru a tím pádem je výměna vložky jednoduchá taky při výměně oleje pomůže, když se víko olej. filtru jen povolí o cca dva závity, pak to tudy vezme luft a olej vyteče, ale to jsme brali tuším už v osmé třídě ZDŠ Citovat
koblih69 Odesláno 25. srpen 2013 Odesláno 25. srpen 2013 No koukám, ale nechápu o čem... Válej se mi to cca 40 let starý 10l kanystr na vodu. Do toho jsem udělal velkou čtvercovou díru a používám ho na výměnu oleje. Stěny jsou silné cca 4 mm, takže pevně drží tvar a olej se z něj snadno sleje. Položím pod vypouštěcí šroub a vyšroubuju ho. Pod filtr dám hadr a lehce ho povolím aby tam šel vzduch. Zahřátý olej vyteče snadno. Pak přesunu kanystr pod filtr a vyšroubuju ho ven. Žádná věda. [upravil dne 25/8/13 10:29 od koblih69] Citovat
Lví-ček Odesláno 25. srpen 2013 Odesláno 25. srpen 2013 Koblih 69: Díky za tu vychytávku s povolením pouzdra vložky filtru. Při minulé výměně jsem zasvinil co šlo(povolil jsem ho úplně). Teď už vím, že to mám trochu povolit a počkat. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.