Maros735 Odesláno 25. duben 2013 Odesláno 25. duben 2013 Ahojte. Prestala mi chladit klima a zaroven tocit ventilator sahary. Dal som doplnit medium+ kontrola tesnosti tam je vsetko ok. Podla rad z fora som chcel prekontrolovat cidla, rele a riadiacu jednotku klimi. Zistil som vsak, ze kazde auto ma tieto veci umiestnene inde pripadne ich vobec nema. Vie mi niekto podla vin c. poradit kde ich mam na svojom aute hladat ? VF38ERHZF81192364 Nasiel som len 3 rele pri sahare - cidlo teploty v interieri auta - 40 poistku Dakujem. Peugeot 406 2l, hdi break80KW, rv.2000 Citovat
Ferry Odesláno 25. duben 2013 Odesláno 25. duben 2013 u HDI je rizeni sahar primo od jednotky motoru podle zeleneho cidla teploty chladici kapaliny (na komore termostatu u hlavy motoru) Jsou tam v chladicove stene dva predradne odpory (sedivej a cernej, myslim), ktere jsou zapinany temi relatky jako regulace rychlosti ventilatoru, vetsinou odejde jeden z tech odporu (tusim casteji ten sedivej) taky je moznost, ze je spatne nektere to rele, zoxidovane kontakty pripadne uhnile kabely zezadu v patici toho relatka [upravil dne 25/4/13 22:01 od Ferry] Citovat
Maros735 Odesláno 25. duben 2013 Autor Odesláno 25. duben 2013 Ak som to spravne pochopil nemam ziadnu osobitnu riadiacu jednotku klimatizacie. A to hnede cidlo o ktorom som tu na fore cital mam mam ? Ak ano kde? Jeden z tych odporov moze mat vplyv aj na funkcnost klimatizacie? Citovat
Ferry Odesláno 25. duben 2013 Odesláno 25. duben 2013 ne nemas jednotku rizeni sahar, to maji pouze stare modely 406 a pouze nektere novejsi benzinove modely 406, s tim souvisi take to, ze nemas hnede cidlo tepl. chl. kap. , jak uz jsem psal, je tam pouze zelene. Pokud nefunguje sahara, nepusti se klima Citovat
Maros735 Odesláno 8. květen 2013 Autor Odesláno 8. květen 2013 Tak problem bude v predradnych odporoch nasiel som jednoduchy a lacny sposob ich opravy tu http://www.forum.ford-club.cz/viewtopic.php?f=161&t=194 jedna sa o vymenu tepelnej poistky. Vie mi niekto povedat aku poistku tam mam kupit? Nechce sa mi to znova rozoberat aby som ich objednal. Moze byt napr. tato ? http://www.gme.sk/axialni-teplotni-pojistky-do-dps/axialni-tepelna-pojistka-nec-tsf240-p530-047/ Citovat
Maros735 Odesláno 20. květen 2013 Autor Odesláno 20. květen 2013 Sahara sa po vymene tepelnych poistiek 10A_157 C_ cena 0,3€ rozbehla bezi na 1 rychlost, klima vsak nie. Skusal som vymenit zelene rele bez zmeny , naco tam je to modre ? to som nevedel odskusat, moze mat vplyv na funkciu klimatizacie ? Kde pokracovat? Vsimol som si, ze od kompresora ide kabel smerom k motoru kde sa cez konektor napaja na dalsi kabel tento konektor sa zacal rozpadat ale zatial sa zda funkcny. Moze byt chyba tu? Kde sa nachadza poistka klimatizacie? Klima je naplnena, cidlo teploty interieru funguje, Citovat
maNkovic Odesláno 20. květen 2013 Odesláno 20. květen 2013 Ja som mal ten konektor rozpadnutý ale skús ten konektor rozpojiť a smerom k motoru meraj , Ak tam nebude napätie tak musíš hladať dalej niekde v ovládaní klimatizacie . [upravil dne 20.5.2013 23:20 od maNkovic] Citovat
Maros735 Odesláno 21. květen 2013 Autor Odesláno 21. květen 2013 Ako si to vyriesil s tym konektorom ? Da sa niekde kupit, niecim nahradit, je vymena zlozita ? Citovat
maNkovic Odesláno 22. květen 2013 Odesláno 22. květen 2013 Najskôr zmeraj na káblikoch čo idú do kompresora klimatizacie či tam máš 12v + - 1 , 2 v ... Ak tam napätie bude tak zmeraj napätie aj za konektorom ked bude zapojený smerom od konektora ku kompresoru . Konektor : ja som starý odštikol a na káble som zatial dal svorku a zalepil izolačkou na skúšku a ked som videl že funguje tak som v autodieloch objednal podla katalogu taku spojku ale z tesneniami aby bola vodotesna a neoxidovala . tovar má prísť v piatok tak potom ju pofotím . a výmena starý odštikneš naspájkuješ nový dobre zaizolovať a máš .... cca 20 min aj z odložením náradia . A poistka na klimatizaciu je na BSI jednotke sa mi zdá že označená velkým F a modrá ak si dobre pametám..... ale na BSI pozri je tam 6 poistiek . [upravil dne 22.5.2013 19:05 od maNkovic] Citovat
Maros735 Odesláno 22. květen 2013 Autor Odesláno 22. květen 2013 Dakujem za rady zajtra pozriem Citovat
123malina Odesláno 30. květen 2013 Odesláno 30. květen 2013 Ahoj, tak jak to vypadá? Řeším totiž naprosto stejný problém. (406 2.0 HDi/80kW 6/2001 new model bez multiplexu) - Nefunkční klima a nefunkční první rychlost ventilátoru. - Diagnostika je komplet bez chyb. - Klima je samozřejmě naplněná - nespíná spojka, po přivedení externího napětí sepne. - Ventilátor opraven - vyměněna teplotní pojistka. Podle všeho ten ventilátor nevalil už dlouho a přišel jsem na to jen díky hledání problému s klimatizací. Prošel jsem snad všechny příspěvky ohledně klimy (nejen zde na foru), ale stejně spoustu věcí pořád nevím. Zeptám se zde zasvěcených jedinců na několik otázek, abych při dalším proměřování věděl po čem jít: 1. Co všechno může nepovolit zapnutí klimatizace? Na diagnostice jsem při měření parametrů motoru zjistil, že požadavek od řídící jednotky motoru na vypnutí klimy není. Předpokládám tedy, že všechny hodnoty, které se měří, či zjišťují přes jednotku motoru (všechny čidla sem zapojené), budou v pořádku (nebo minimálně nebudou mít v tomto případě vliv na nefunkčnost klimy). Čidla vnitřní i venkovní teploty ukazují správně. Uvažuji tedy, že snad jedině presostat (ale to by snad hodilo chybu na diagnostice klimatizace), nebo čidlo teploty na výparníku (to by snad taky hodilo nějakou chybu). 2. Jak proměřím, že presostat je v pořádku? Jaké napětí, by mělo být na přívodním pinu konektoru? (Podle schématu odhaduji, že jde vše přes spínací skříň a pojistky, takže 12V - naměřil jsem -3,6V proti kostře??? Jaká je přesná funkce presostatu? Podle tlaku by měl na jednotlivé piny připojovat toto přívodní napětí, ale jak? 3. Jak je zapojen přívod pro kompresor (nikde jsem nenašel žádné schéma)? Jde to přímo svazkem na BSI, přes pojistku na BSI (jakou?) a relé co je uvnitř BSI? Nebo je to spínáno někde nějakým externím relé? To si jednotka zpětně neměří napětí na kompresoru (nebo odebíraný proud), jestli skutečně spíná a nehodí závadu? 4. Když pustíte klimu, je z jednotky BSI slyšet cvaknutí relé? Pokud je toto relé nefunkční, diagnostika nevyhodí závadu? Díky všem za pomoc. [upravil dne 30/5/13 19:27 od 123malina] Citovat
maNkovic Odesláno 31. květen 2013 Odesláno 31. květen 2013 No o poistke som písal a príspevok vyšie je to poistka na BSI mala by mať označenie F modrá poistka . Kompresor zopína relé v BSI jednotke ked zopne je počuť cvaknutie pokial je klimatizácia naplnená tak uš jedine ak ti tlakový spínač nedá dobrý signál a nezopne .... Ale ked zapneš AC na klimatizacii a hned sa zapne vrtula na 1 rýchlosť tak čidlo by malo byť dobré . Tak potom uš zostáva len to relátko v BSI jednotke pokial necvakne tak to má asi za sebou . A Ked zapneš klimatizáciu nameráš na konektore ku kompresoru 12v ? mne všetko zopla na konektore bolo 12 V ale za konektorom na kábloch kompresora uš nie odštikol dal nový konektor a uš ide [upravil dne 31.5.2013 19:13 od maNkovic] Citovat
123malina Odesláno 10. červen 2013 Odesláno 10. červen 2013 Takže pojistka je dobrá, relé necvakne. Ventilátor se nezačne točit. Ale jinak je první rychlost ventilátoru funkční (testováno přes diag.). Tlakový spínač, případně čidlo teploty na výparníku je zapojeno do cesty ovládání toho relé v BSI? Takže pokud by čidlo bylo kaput, nebo případně kabelový svazek od čidla, tak by relé ani necvaklo? Uvažuji správně? Nefunkční relé v BSI nechávám jako poslední možnost. Pořád nevím, jaké napětí má tlakové čidlo spínat. Podle mně 12 V, ale mám tam nějakých -3,7 V, tak nevím jestli tam někde není nějaké ukostření a nebo je to v pořádku. Nemohl by mě tady někdo změřit jaké má napětí na konektoru pro tlakové čidlo? Nechci tam zkusit pustit na zkoušku natvrdo 12 V, abych něco neodpálil. Navíc mně teď čeká dost dlouhá cesta do Holandska cca 1100km. Bez klimy docela vražda. Pokud přivedu na spojku natvrdo 12V, aby se mně rozběhl kompresor, můžu to takhle nechat nouzově běžet? Reguluje si ten kompresor tlak v soustavě sám, protože přivedením napětí natvrdo vyřadím možnost vypnutí spojky tlakovým čidlem, stejně jako se asi nespustí ventilátor. Citovat
kovi Odesláno 12. červen 2013 Odesláno 12. červen 2013 Ahoj. Taky jsem dnes řešil problém s klimou. Občas nešla sepnout a někdy makala bez problému nezávisle na teplotě venku. Měřil jsem napětí na konektoru kompresoru, Napětí dobrý, ale pak jsem přišel na to, že když jsem k multimetru přidal zatížení v podobě řárovky, tak to padlo na nulu. Obvod elmg spojky má hodmotu cca 11ohmů. Dnes jsem trošku zazápasil a vyndal BSI z auta. Po testech jsem objevil který relátko to je a násilým jsem vnikl do útrob. Vyletoval jsem relé kompresoru a i do toho jsem násilým otevřell. Závada byla ve studeným spoji. Vše jsem proletoval a vrátil zpět. Klimatizace zase funguje, jen byl i problém ve špatným spoji v konektoru u kompresoru co je přímo v motoru. Přikládám obrázky s jednoduchým popisem, snad ti to pomůže v orientaci. http://tracker.czech-server.com/dox/42408-bsi%201.jpg[/img] http://tracker.czech-server.com/dox/42408-20130612_144626.jpg[/img] zde studený spoj v relé http://tracker.czech-server.com/dox/42408-rel%E9%20klimatizace%20bsi.jpg[/img] relé typ http://tracker.czech-server.com/dox/42408-20130612_145156.jpg [upravil dne 29/3/14 20:12 od Radek Hurvajz] Citovat
Maros735 Odesláno 16. červenec 2013 Autor Odesláno 16. červenec 2013 Tak klima uz konecne fuka Porucha bola taka ista ako u maNkovica no vymena konektoru nepomohla pomohla az vymena kabla od kompresora a pripojenie na tvrdo nie cez konektor. Zaujimavostou je,ze ten kabel aj konektor sa pri premeriavani tvarili, ze su OK Citovat
maNkovic Odesláno 10. srpen 2013 Odesláno 10. srpen 2013 No tvárili sa aj mne ja som menil konektor a z ním asi polovicu kábla od kompresora takže som mal štastie a asi som vymenil aj potušenú časť kábla Citovat
firocz Odesláno 29. březen 2014 Odesláno 29. březen 2014 ahoj chlapi, mam asi stejný problem jako vy. doplnil jsem klimatazaci a vse jede jak ma akorat na kompresoru je 12v ale nenajede. dneska jsem zkousel vytahnout BSI a vypadalo to v poradku. tak jsem ji dal zpatky abych mohl zavrit okna a auto. a jen ze zvedavosti jsem privedl na přívod kopresoru minus z baterky pricemž se nic nestalo a pak ještě plus přičemž mi kopresor sepl a klima vesele slape jak ma i po vypnuti. myslítě si že bych měl přeletovat to rele? nebo to byl jen nejaký dočasný problem? diky za odpovědi. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.