Péťa Odesláno 24. leden 2013 Odesláno 24. leden 2013 Ahoj, přišla mi do mailu nabídka: http://www.i4wifi.cz/gridfree-panel-230wp-menic-230v-230w_d3364.html Já osobně si to montovat nebudu, ale třeba se někomu hodí PS: Nemám na tom žádný prospěch, není to komerce. Citovat
Charlie 1 Odesláno 24. leden 2013 Odesláno 24. leden 2013 Jo nejaka cina a vyfajrujou mi rozvody v domw ,zni to lakave,ale nemusi na ti byt povoleni cez? Citovat
Vítek1 Odesláno 24. leden 2013 Odesláno 24. leden 2013 ja si myslim ze teoreticky nemusi ale trosku me to cele zarazi panely podle jejich popisu muzes pozit jen tak kde je za elektromerem staly odber 250W Tim ze mas vlastne vetsi odber nez udela panel tak nedodavas elektriku ven a nemusis mit tu smlouvu. Klasicke panely funguji tak ze dodavas do site a mas k tomu dvousmernej elektromer, oni ti pak daji asi 12kč za KW (nevim jestli se nezmenilo) a ty jak prijdes z prace tak si hezky cerpas elektriku z venku za 6kč KW. A kdyz jsi hodne sikovnej tak si sjednas nocni proud s hodne dobrou sazbou rozsvitis lampy na panely a vydelavas i v noci Citovat
Péťa Odesláno 24. leden 2013 Autor Odesláno 24. leden 2013 Právě, že tady nemáš žádnou smlouvu s ČEZem Co si vyrobíš, to taky spotřebuješ. Ale protože tam není žádná možnost akumulace, tak musí být ten stálý odběr, jinak by jsi dodával elektriku do sítě a to nesmíš. Mě osobně se nezdá to přepětí, které ze systému leze. Nikde jsem se nedočetl, jak je velké a tak bych se bál o spotřebiče v domácnosti. Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 24. leden 2013 Odesláno 24. leden 2013 No vyzera to zaujimavo, tiez by ma zaujimalo ake to bude v praxi ... Citovat
Charlie 1 Odesláno 24. leden 2013 Odesláno 24. leden 2013 Sousedi maji elektrarnu,vykupni cena pro rok kolaudace 5.60kw a od 2013 2.7kc takze rikal ze ted se to nevyplati navratnost cca 16 let tohke by bylo zajimavy mit na to nspojeny el.cerpadlo vzduch vzduch a v lete klimatizovat a po zbytek roku topit a mit to pripojeny jen na tuhle masinu jen naprimo.. Citovat
Vvitty Odesláno 24. leden 2013 Odesláno 24. leden 2013 Instalace OZE muze v CR provadet pouze opravnena (autorizovana) osoba. Takze to legalne nelze svepomoci nainstalovat a pripojit. Citovat
FrantaCV Odesláno 24. leden 2013 Odesláno 24. leden 2013 Souhlas Vvitty - ale pouze do té míry, že hodláš dodávat energii do distribuční sítě. Podle Tvého názoru bys musel mít autorizovanou osobu i na malou elektrocentrálu. V tomto případě by se dalo uvažovat i o oddělené síti (rozvodu). Bylo by to sice trochu složitější, ale nemohlo by dojít ke kolizi s distributorem. Nemá smysl to tady dále rozpytvávat, důležité je, že to jde. Finální otázka ale je, zda ten inzerovaný produkt opravdu splňuje to, co tam popisují, obzvlášť za ty peníze??? Citovat
Haryk Odesláno 24. leden 2013 Odesláno 24. leden 2013 Peta : Mě osobně se nezdá to přepětí, které ze systému leze. Nikde jsem se nedočetl, jak je velké a tak bych se bál o spotřebiče v domácnosti. o přepětí nemusíš mít strach, přepětí nemůže být protože to vyrovná síť, je to jako dynamo,když běží bez baterky tak je vyšší napětí a z baterkou se to srovná Citovat
Vvitty Odesláno 24. leden 2013 Odesláno 24. leden 2013 To bohužel neni zrovna muj nazor Viz nize. Kde skonci vyrobena energie neni relevantni. Zakon sam o sobe je obvykly paskvil a definice dostatecne vagni na to, aby se dala aplikovat i na kapesni kalkulacku nainstalovanou na stul. Zajimavejsi jsou duvodove zpravy, v nichz je zdurazneno ze certifikace se musi pravidelne obnovovat (a platit). 318/2012 §6 ... (3) Dodavatel kotlů a kamen na biomasu, solár- ních fotovoltaických a solárních tepelných systémů, mělkých geotermálních systémů a tepelných čerpadel (dále jen „vybraná zařízení vyrábějící energii z obnovi- telných zdrojů“) ... § 7 (4) Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou dále povinni .. b) zajistit v případě instalace vybraných zařízení vy- rábějících energii z obnovitelných zdrojů v budově, aby tuto instalaci provedly pouze osoby podle § 10d; zajištění se prokazuje předložením kopie daňových dokladů týkajících se příslušné instalace a kopie oprávnění podle § 10f, Citovat
Haryk Odesláno 24. leden 2013 Odesláno 24. leden 2013 bez povolení není možné zapojit panel do sítě http://www.sunlux.cz/cs/produkty/optimalizace-tigo/367-fotovoltaika-pro-rodinny-dum#article-title a přitom třeba těch 250-500W by pokrylo jakous takou spotřebu televize ap. Citovat
FrantaCV Odesláno 24. leden 2013 Odesláno 24. leden 2013 Takže jsme do těch detailů nakonec stejně zabředli. §§fy jsou proto pokroucené aby se daly vyložit podle potřeby. Nicméně, jak ta moje elektrocentrála, tak Tvoje kalkulačka pro příměr poněkud pokulhávají (tedy za předpokladu, že ta kalkulačka je vybavena solárním článkem a tudíž energii pro svojí činnost vyrábí ze světla), jinak je to jen spotřebič. V obou případech se ale jedná o finální výrobek opatřený nejakým certifikátem a řekněme návodem na použití, takže podmínky \"odborné instalace\" splňuje. V případě nahoře zmíněného solárního modulu by bylo nutné zjistit, zda se jedná právě o takovýto finální výrobek nebo řekněme \"polotovar\" vyžadující odbornou montáž. Citovat
Vvitty Odesláno 24. leden 2013 Odesláno 24. leden 2013 Soucasti zakona mela byt i detailnejsi definice co se povazuje za \"vybrane zarizeni\", ale bohuzel, kdo by se s tim psal... kalkulacka byl opravdu extremni pripad. Uvidime, jak to bude s vykladem v realu. Co se tyka uvedeneho zarizeni, v navodu a dalsich dokumentech je na par radcich a mezi reci zmineno doporuceni odborne instalace. Zbytek \"doporuceni pro instalaci\" je jen mlha a ucelove pouzite vystrizky vytrzene z kontextu. Citovat
Y2K Odesláno 24. leden 2013 Odesláno 24. leden 2013 kym spalim tu investiciu podla toho co to dokaze vyrobit...teda navratnost...to si radsej nic nekupim Citovat
Haryk Odesláno 25. leden 2013 Odesláno 25. leden 2013 poslal jsem dotaz na, http://www.sunlux.cz/index.php Dobrý den je možné zapojit panel o výkonu 250-500W do sítě bez povolení???např: http://www.i4wifi.cz/gridfree-panel-230wp-menic-230v-230w_d3364.html toto je odpověď: v principu to možné je (tak jak je popisováno na linku). Chcete-li zaručit nulové přetoky do sítě musí být ale výkon FV zdroje dostatečně malý (nejvyšší okamžitý výkon FV musí být vždy menší než okamžitá nejmenší spotřeba v objektu). Případně je možno kombinovat s řízením akumulace. Citovat
Vvitty Odesláno 25. leden 2013 Odesláno 25. leden 2013 Zajimavejsi by bylo spis vyjadreni ERU nebo MPO, nez soukrome spolecnosti Zaroven stoji za to opet pripomenout vetu z jejich manualu, ktera bude v konfliktu s drive citovanym zakonem. \"Jeden nebo dva mikroměniče můžete zkušebně zapojit přímo do zásuvky. Pro trvalou instalaci a pro větší počet mikroměničů však důrazně doporučujeme, aby instalace byla odborně provedena dle platných technických norem a zejména vybavena potřebou chránící technikou - jističe, proudové chrániče.\" Vyjadreni ERU v jejich manualu je ucelove vytrzeno z kontextu, protoze plati pro ostrovni systemy a o par odstavcu jinde sami pisi, ze tenhle bastl nelze v ostrovnim rezimu provozovat. Kdo chce riskovat dohadovani s urady az ho nejaky zavistivy soused praskne, nechte se do toho smele pusti Citovat
Vvitty Odesláno 28. leden 2013 Odesláno 28. leden 2013 Koukam ze se to pekne siri po ruznych hobby serverech a prilohach denniho tisku. To bude veselo Citovat
Michael coupé Odesláno 10. únor 2013 Odesláno 10. únor 2013 http://www.i4wifi.cz/gridfree-panel-240wp-menic-230v-230w_d3364.html tohle jsem nasel,mam v garazi topny panel (ne primotop),tak bych ho pres den nemusel vypinat,ale nezda se mi to Citovat
Veverka Odesláno 10. únor 2013 Odesláno 10. únor 2013 Viděl jsem už dokumentaci k několika solárním elektrárnám a hádám, že tak jednoduché to nebude, že bys to jen dal na střechu, připojil a vytápíš... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.