Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Caute,

Na mojom P307 sa mi vybila bateria, pretoze auto dlho stalo (cca tri tyzdne)

Len tak som ju skusil zmerat po vybrati z auta, a ma len 10V. Moze mat tolko vybita bateria, alebo je uz na vyhadzov?

Je to nejaka Akuma 44Ah, 390A

Alebo, aka bateria je najlepsia pre P307, 1,4 55kW, benzin?

Dik za odpovede.

Odesláno

ja som ozivil baterku ktora mala 7,2 V a v pohode fungovala rok.

vob nic sa nedeje, vyber ju z auta daj ju do tebpla a pekne aspon na 24h na nabijacku...

vsetko ok, nevidim v tom problem.

Odesláno

Hlavně je divné, že se za 3 týdny vybila.

Všeobecný postup hledání všeobecně při závadě baterky, altíku, startéru, je:

1. zkontrolovat nabíjení, tedy při nastartovaném autě a zapnutých světlech, na volnoběh, musí být na baterce 14,5 V – jinak je vadný altík

2. změřit odběr auta po usnutí, tedy zavřené dveře, vše vypnuto, otevřená kapota, počkat asi 5 minut, pak musí být odběr z baterky do 20 mA, jinak tam něco žere

3. půjčit si jinou baterku, a den nebo dva jezdit

4. pokud i přesto špatně startuje, je vada ve startéru (samotný startér se těžko měří při startu, tečou tam stovky ampérů, ale nevíš, jestli je to slabší baterkou, nebo špatným startérem který žere moc (zadrhává) anebo málo (nedoléhají uhlíky))

Uvedený postup je optimalizován z hlediska ztráty času a zmarněných nákladů na jinou baterku, altík, startér.

U tebe konkretní postup: nastartuj přes kabely, pojezdi 20 minut, aby se baterka dobila a pak zkontroluj jednotlivé kroky podle uvedeného postupu.

Jak je stará baterka?

[upravil dne 7.1.2013 14:30 od P607Olda]

Odesláno

Fuha, to netusim, auto som kupoval z bazaru, tak neviem o nej vobec nic.

Ale nikdy problemy so startovanim neboli (auto mam od jula 2012). Bezchybne tocilo, chytilo na 1x. Nemalo problem ani s rannymi startami, ked stalo vonku 2-3 dni pri teplotach 5 az -5 stupnov.

Akurat s prichodom zimy a nizkymi teplotami, mi pravdepodobne preklzuje nejaky remen v motore. V momente ako mi pri startovani chyti motor, sa ozve taky skripavy zvuk v trvani asi sekundu-dve. Robi to iba pri startovani. Pri starte tepleho motora to nerobi.

Myslim ze je to klinovy remen, no niesom si isty. Rozvody boli menene pri 110 000km, auto ma teraz 138 000.

Az teraz, stalo najprv 3tyzdne vo vykurovanej garazi (asi 15 stupnov), potom som ho bol pretocit. Nastartoval som a vrcal som s nim asi 10 minut nech sa baterka trocha dobije. No uz vtedy bolo vidno ze toci motor tazsie pri startovani.

O dalsi tyzden zase 10 minut. Opat bolo vidno ze toci tazsie, pravdepodobne sa za 10 minut vrcania motora pred tyzdnom nestihla dobit.

Zase potom o dalsi tyzden neskor som uz nenastartoval. Auto spravilo uo-uo a dost. Uz to nevladalo ani pretocit motor, nieto nastartovat.

Kontrolky na palubaku normalne svietili, akurat dislpej hlasil ze airbag spolujazdca je off - co je blbost lebo som s nim nic nerobil. Pripisujem to vystavenej baterke a kvoli tomu elektronike kusok sibe. Resetlo mi aj datum na 1.1.2000

No narazil som na jednu podivnost. Skusal som motor nastartovat cez kable. Kamos ma tiez pezota, spojili sme + a +, moje - na baterke a u neho sme dali kabel na kostru, lebo jeho - pol bol schovany niekde pod plastom. Ma novsi model Pezot Partner teepee a tam je z baterky vidno maximalne tak + pol a nic ine.

Ked som skusal startovat, tak sa moje auto chovalo, ako keby sme to nemali vobec zapojene - nevladalo tocit motor. Ako elektrotechnikovi mi je toto hodne divne, lebo sa to nemalo vobec stat. Pripisujem to zaoxidovanym kontaktom na kabloch co idu z baterky. Takze som tam startovacie kable zapojil, ale ono to nemalo kontakt. No kamosovi to pri pripajani - kabla na jeho kostru hadzalo iskry. Tak mi je to divne.

Takto som este nikdy nestartoval, tak neviem ci sme daco nedobabrali :-)

Tie napatia a odbery skusim pozret. Ampere mam ako merat, ked tie sa meraju do serie? Zapojit ampermeter medzi + baterku a kostru?

[Edited on 7/1/13 14:09 by shiro]

Odesláno

Neřeším to, když mi na jaře odcházela, objednal jsem se v servisu, přijel dostal kávu, vypil a auto přistavené i s novou origo baterií, - záruka, kultura za 500,.- a ještě kávička a prohlídka 5008. Pěkná - sviňa, dělá do mě. :papa:papa

Odesláno

Zapojiť ampérmeter medzi + a kostru sa rovná totálnemu skratu baterky a zničeniu ampérmetra, zapojiť do série znamená odpojiť + pól a ampérmeter potom pripojiť na + pól batérie a druhý koniec na voľný hlavný plus kábel teda mezi zdroj a spotrebič.

Odesláno

Ampérmetr bych tam vůbec nepřipojoval, protože při startování je proud ve stovkách ampér.

Jinak ještě zkoukni z jakého průřezu ty vaše kabely jsou- už jsem viděl i 1 mm drát a 10 mm izolace :D

Pak je tam takovej úbytek napětí, že to na start nestačí.

Jak už psali jiní - dolít, nabít a jezdit dokud neodejde úplně.

Odesláno

ten ampérmeter samozrejme na zmeranie prúdov po vypnutí a uspaní elektroniky auta aby sa zistil prípadný odber v kľude, ktorý by vybíjal baterku

na meranie štartovacieho prúdu je najjedenoduchšie zájsť si do nejakej dobre vybavenej predajne kde predávajú batérie, resp. do servisu ktorý zmeria štartovací prúd batérie pod záťažou a podľa toho sa dá hneď rozhodnúť či treba novú batériu

Odesláno

jezis, som blbost strasnu napisal, dik za upozornenie :-)

co sa priemeru kablov tyka, tak tie su hrube hadam centimeter alebo pol centimetra.

Pokial bude odber vacsi ako ma byt, tak kde sa pozriet? Co to moze sposobovat?

A pri nabijani - platia este stale tie veci ohladom odstoplovania baterky, jej kontroly pri nabijani a podobne?

Cital som , ze pri nabijani treba kvoli plynom z elektrolytu baterku odstoplovat, nabijat prudom rovnajucim sa desatine jej Ah (pri 44Ah je to 4A) a priebezne kazdu polhodku sledovat ake ma napatie a ci sa moc nehreje. Alebo je to inac?

Paranoidna otazka - moze baterka v pripade nedodrzania tychto veci vybuchnut? :-)

Uvazujem o kupe nabijacky, viete nejaku dobru a lacnu poradit?

Odesláno

nejde ani tak o priemer kábla ako o priemer vodiča vo vnútri, ktorý na prvý pohľad ani nie je vidno, pritom sa tvária mocne, takéto káble sú dobré na všetko možné len nie na štartovanie

zvýšený kľudový odber sa dosť ťažko hľadá, (stále nejaký je ale musí byť naozaj minimálny, samozrejme až po uspaní, ktoré nastane až po niekoľkých minútach) obyčajne ho spôsobujú napr. dodatočne pripájané spotrebiče ako sú alarmy, neoriginál rádio ( hlavne ak sa nesprávne zapojí), voda v elektroinštalácii vadná elektronika a podobne

baterka samozrejme vybuchnúť môže a opatrnosť je na mieste ale zase so súčastnými nabíjačkami to nie je zase také husté, ak je batéria vadná tak ju ani nebude nabíjať a navyše všetky majú idikáciu prúdu tak stačí mrknúť a vieš čo sa deje a automatika postupne uberá nabíjací prúd až na minimum podľa stavu nabitia, keď je nabitá tak tam ide nulový prúd, to samozrejme záleží od nabíjačky, v návode určite bude popis ako postupovbať

Väčšina moderných batérii už ani nemá štople takže nie je čo odštoplovať ale nemusíš sa báť.(samozrejme tam sú vetracie otvory) Ak tam predsa len sú \"štople\" tak odšrubovať, skontrolovať hladinu elektrolitu a pokiaľ treba doplniť, tak doplníš čistou destilovanou vodou na správnu výšku. Voda sa dopĺňa vždy pred nabíjaním.

Výbuch by hrozil hlavne u vyskratovanej batérie - takú normálna nabíjačka ani nezačne nabíjať, alebo ak sa nabíja v malých nevetraných priestoroch a dlhší čas, nabíjaním sa totiž uvoľnuje z elektrolytu vodík...prípadne ešte ak by bol vetrací otvor z nejakej príčiny zablokovaný a v batérii by sa nahromadilo veľa plynu...

Odesláno

ten škrípavý zvuk pri štartovaní by kľudne mohol byť aj štartér keď sa poriadne nezasunie pastorok štartéra do resp. z ozubenia zotvačníka, u opotrebovaných štartérov sa to najprv prejavuje iba keď sa ochladí (až jedného dňa musíš na výmenu resp. repas)

takisto nie je nič nezvyčajné ak sa batéria po nejakej dobe odstavenia, napr po mesiaci vybije tak, že nenaštartuješ, čím je staršia, tým menej dní potrebuje na samovybitie

s tými hláškami počítača je to presne ako popisuješ, ak nie je správne napätie tak začne vypisovať podobné veci, resp. odpájať niektoré spotrebiče, podobne sa správa počítač aj pri príliš vysokom napätí kedy začne odpájať niektoré obvody zrejme kvôli ochrane pred poškodením

pokiaľ pri štartovaní s pomocnými káblami (s dostatočným prierezom vnútorného vodiča) nenastalo zlepšenie, začal by som kontrolou štartéra, batériu samozrejme ak sa dá treba oživiť tiež, keďže už bola vybitá

Odesláno

Vodice to ma dobre hrube, tie maju tak pol centimetra v priemere. Vidim tam medeny drot spod izolacie pri konektoroch, takze niesu tenke. Baterku teda nabijem a zmeram ten kludovy odber.

Radio mam v aute samozrejme neorigos, jedna sa o nejake nove Sony. Zapojene ho mam klasicky na X kontakt. Musel som tam spravit to krizenie kablov lebo inac mi zabudalo nastavenia a resetovalo sa vzdy po vypnuti zapalovania. Myslim ze tam nemam nic zle.

Odesláno

Ok, tak baterka nabita. Alternator zmerany, pri beziacom motore a zapnutych svetlach je na baterke 14.4V.

Odber z baterky v klude je vsak nejakych 900mA. Meral som to na 20A rozsahu multimetra, lebo rozsah 4-400mA je odpaleny a nemera to. Ukazoval 00.90, takze asi 900mA.

Moze byt tak velky odber sposobeny radiom? Nemal som v tom case na nom ani predok s displejom pripnuty. V kabine mi svietil len displej s kilometrami a stredovy displej ale to by nemalo mat az tak velky odber.

Auto inac naskocilo na 1x, pekne, bez nejakych pazvukov z motora. Vsetko vyzera ze funguje, nepise to uz ziadne bludy o vypnutom airbagu ako predtym.

• O 2 týdny později...
Odesláno

Měl bych otázečku: Je nezbytně nutné baterii vždy odpojit na dobíjení nabíječkou? Baterku mám origo a její staří je podle mě už 7 let. Vždy jsem jí pracně odpojoval, pač dostat se na mínusový pol nejde, aniž bych odělal celý ten plast, v kterém je baterka. Co se může stát, když připojím nabíječku na baterii, která je pořád zapojená v okruhu? Měli jsme felicii 10 let a nikdy jsme neodpojovali a nikdy se nic nestalo, u fabie rovněž tak. Předem děkuji za odpověď.

Odesláno

Samozřejmě že se nemůže nic stát když baterii neodpojíš ... když byla moje první baterie na odchodu, běžně jsem ji dost dlouho tak udržoval při životě

Odesláno

Samozřejmě že se nemůže nic stát když baterii neodpojíš ... když byla moje první baterie na odchodu, běžně jsem ji dost dlouho tak udržoval při životě

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...