Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Nechám tam dát ty OZ 26mm uvidím co to bude dělat, popř. třeba mi ještě někdo poradí. Pak kdyžtak udělám výměnu. Zatím teda díky :roker

Odesláno
Milane chceš říct, že změna ET nemá vliv na geometrii. To snad ne ;) A dokonce o 10? To jsou mi novinky.

Ještě v dobách kdy jsem to na auta dával,tak jsme to měřily u kámoše na optice a 10 mm s mirou nic neudělá. Chceš snad říct,že změníš sbíhavost ?

Nic jiného nenastavuješ. Pokud je auto v cajku ,tak je to pevně dané.

A jak by jsi řešil rozdílné Et při různých šířích rafku ,které jsou v techničáku?

Třeba když jsem měl Bravu tak v serii kola 175/65 -14 a nasoukat tam můžeš až 215/45-16 a Et se ani v servisním cd které mam k dispozici také neřeší. A to je sakra rozdíl.

Když chceš serii,tak jezdi serii,ale zbytečne mu nevnucuj,že je to špatně. Jináč s typovým listem mu i ty jiné kola s jiným et zapíšou do Tp.

[upravil dne 27/12/12 21:40 od Milan+]

[upravil dne 27/12/12 21:42 od Milan+]

Odesláno
Milane chceš říct, že změna ET nemá vliv na geometrii. To snad ne ;) A dokonce o 10? To jsou mi novinky.

Ještě v dobách kdy jsem to na auta dával,tak jsme to měřily u kámoše na optice a 10 mm s mirou nic neudělá. Chceš snad říct,že změníš sbíhavost ?

Nic jiného nenastavuješ. Pokud je auto v cajku ,tak je to pevně dané.

A jak by jsi řešil rozdílné Et při různých šířích rafku ,které jsou v techničáku?

Třeba když jsem měl Bravu tak v serii kola 175/65 -14 a nasoukat tam můžeš až 215/45-16 a Et se ani v servisním cd které mam k dispozici také neřeší. A to je sakra rozdíl.

Když chceš serii,tak jezdi serii,ale zbytečne mu nevnucuj,že je to špatně. Jináč s typovým listem mu i ty jiné kola s jiným et zapíšou do Tp.

[upravil dne 27/12/12 21:40 od Milan+]

[upravil dne 27/12/12 21:42 od Milan+]

Doporučuju nastudovat aspoň zakladní pojmy případně se zeptat v nejbližším servisu ;):papa

Odesláno

Já to vyzkoušel, nic jiného mi nezbylo, např když jsem po snížení ET o 5 u svojí 406 zničil pneu za 10 tis km... mimochodem zrovna tebou zmiňovaná Brava je dobrý příklad - patří k těm autům kde tu nápravu jným ET zničíš velni rychle. Ono rady jsou fajn, když z cizího krev neteče...

Odesláno

Na to jsi přišel kde,že na Bravě ji zničiš rychlejc než jinde, pěkná pi.... má stejnou konstrukci jak Tipo,coupe,lančka atd,že jsi sjel gumy za 10000km kvuli et taky blbost, podložky nic nezmění ale snížení podvozku tomění podstatně,když dáš štelováky.

Zbytečný se s Tebou dohadovat,když už nevíš kam,tak mi písneš,že se to radí,když z mého to není.

Na podložkách mám za svého mládí něco odjeto.

Jináč na Tý Bravě byly podložky přes 50000 km a kola 195/50-15 a ramena jsem dělal na cca 100000km,ukaž mi na které bravě vydrží víc i bez podložek protože tam se utrhnou silentbloky stářím ne ničím jiným. cep v rameni je přežije. Auto jsem měl od novoty ze salonu.Jináč nechám Tě už při tvém :papa

[upravil dne 28/12/12 00:32 od Milan+]

Odesláno

Tak pro všechny \"chytráky\", kola o rozměru 7Jx16 et 15 mají ofiko certifikát, TUV schválení a nechají se zapsat do velkého TP, tj. nechají se bez technických, legalních a jakýchkoliv jiných problémů na 307 použít, můžete se podívat na alcar.cz a něco si o tom přečíst. A jestě pro \"chytráky uvádím, že mám v TP od výrobce BMW povoleno používat kola se šířkou 8j s ET v rozmezí 35-51 .... a dále je možné v návaznosti na ET použít podložku v rozmezí 5-25mm (www.h-r.com). Pro úplné chytráky doplnuji, že kolo s et 30 a podložkou 15, je to samé jako kolo s et 15 a je krapet rozdíl mezi podložkami HR, OZ a těmi doma vytočenými na soustruhu......

Odesláno

Pánové blábolit se na internetu dá o všem, ale občas je dobré o tom vědět alespoň základy. Abych dlouho nežvanil jí tak jsem Vám vyhledal pár materiálů ke studiu. Snažil jsem se aby byly co nejvíce, k tématu, ale najdete tisíce dalších.

Obecné povídání najdete na oblíbené Wikipedii:

http://en.wikipedia.org/wiki/Scrub_radius

Zde je poměrně pěkně popsáno jaký má vliv změna ET na chování auta zejména při brždění

http://www.timloto.org/download/pdf_lesbrieven/steering/chapter1wheelalignment.pdf

Docela jednoduše je to k pochopení také tady:

http://forums.rennlist.com/rennforums/racing-and-drivers-education-forum/626833-impact-of-wheel-spacers-on-front-geometry-and-handling.html

Případně trochu komplikovaněji, ale zase z akademické půdy:

http://www.msrsas.org/docs/sastech_journals/archives/Sept2010/2.pdf

Pokud budete hledat dále \"scrub radius\" nebo \"scrub radius effects\" najdete dost informací o tom jak lze tento negativní jev eliminovat změnou geometrie. Jednom dodám, že vliv se zásadně mění s konstrukcí nápravy, takže nelze generalizovat - to co na jednom typu nápravy umožňuje s minimálními problémy měnit rozsah ET je na jiný typ nápravy nepoužitelné - ale i tohl se v odkazech dočtete.

Chápu, že je někomu jedno jeslti auto bzdí lépe nebo hůř, jestli s mu sjíždí pneu víc nebo ne. Jen mě zlobí když se plácají blbosti protože to \"internet snese\".

Pokud bude mít někdo dotaz prosím do SZ, v tomhle vláknu už reagovat nebudu abych nekazil \"majiteli\" jeho vlákno. :papa

Odesláno

Takže chceš říct, že když někdo má alu s ET27 a koupí si nový s ET16, tak musí nechat udělat geometrii na celým autě? :o

[upravil dne 30/12/12 12:54 od Martyy]

Odesláno

Ale dalo mu to než to sem dal:D

Hod si tam podložky a zajed na geometri,uvidíš co naměříte. V pohodě se vejdeš do dat výrobce.

Pokud máš někoho známeho a budeš to mít grátis měřte před i po a uvidíš.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...