Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Vybíjení baterky Peugeot 306 - Nejspíš vyřešeno

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj, mám v autě Vartu Black dynamic, tuším 56 Ah. Je stará 2-3 roky, nevím přesně. No a teď jak začaly mrazy, tak jezdím málo, třeba jednou nebo 2x týdně o výkendu a jinak auto stojí. Po asi 4 dnech stání se baterka vybila a už jsem ji nenastartoval. Nabil jsem ji, dal to auta, auto stálo zase cca 4 dny a baterka se opět vybila. Je to základní řada Varty, tak typuju že baterka když byla používána na krátké trasy a teď do toho ty mrazy tak že je už asi po smrti. Ale nejprve chci otestovat zda ji něco v autě nevybíjí.

Kolik by měl být klidový proud při vypnutém zamčeném autě?

Pokud se ukáže že to je baterkou, tak bych chtěl Vartu Silver Dynamics 63Ah startovací proud okolo 600A. To by mělo být silné hodně, možná i předymenzované, ale uvažuji o ní, pokud budu muset koupit novou, co myslíte? Odkaz Zde

[Edited on 12/12/12 18:02 by Shady27]

Odesláno

Nabij baterku, vraž ji do auta, na + připoj ampérmetr s rozsahem do 10A (jedním fousem na + pól a druhým fousem na kabel), zavři dveře, zamkni auto. Za čtvrt hoďky hoď oko na ampérmetr. Kolik ukazuje?

Odesláno

jj, a k tomu změř napětí na baterii při nastartovaném motoru a zapnutých světlech - musí být 14,5 V.

Máš tam neorigo rádio?

Klidový proud by měl být do 20 mA.

[upravil dne 10.12.2012 10:48 od P607Olda]

Odesláno

Teď to mám v takovém stavu, že jsem nabil baterku, dal ji do auta ale nezapojil! Takže odpoledne změřím jaké je tam napětí a jestli se to nevybilo samo o sobě mrazem. Pak zkusím změřit klidový proud a když se bude zdát velký tak zkusím odpojit rádio. Je neorigo. Jinak při nastartovaném motoru to dobíjí, je tam kolem 14V, ale mužu změřit přesně.

Dnes to teda otestuju a dám vědět jak jsem dopadl. :myslim

Odesláno

Takže alternátor dobíjí, při nastartovaném motoru 14.5V a s rožnutými světly 14.4V

Když jsem měřil klidový proud, tak to asi 3 minuty ukazovalo 120mA a po třech minutách tam něco vyplo a už to ukazovalo 0.00. Takže typuju že to je asi fakt baterkou a budu kupovat novou. Chtěl jsem to ještě změřit znovu, ale urval se mi jeden drát na měřáku. Spájím si to, zítra to ještě testnu a když to bude stejné tak jedu pro novou bat. :-)

Odesláno

drát nebo kabel použij jakýkoli, nebo to zdrátuj. Jde o tom, abys před koupí baterky měl jistotu.

Já jsem takhle vyhodil 2000 za baterku do prodávaného Boxera. Z bazaru mi volali, že baterka je špatná a nejde nastartovat (a tedy ani předvádět). Po koupi baterky se ukázalo, že v Boxeru bylo od začátku špatně zapojené rádio, ale protože se jezdilo skoro denně, tak se to nikdy neprojevilo - až když to stálo v tom bazaru. Jo, to si člověk zapamatuje.

Odesláno

No rádio tam mám svoje, ale ty dráty jsou nějak přepojovaný možná od puvodního majitele. Taky se mi to projevilo až teď jak jsou mrazy a nejezdím už každej den. Proměřím to ještě a zkusím odpojit rádio. Třeba opravdu nebude potřeba nová baterka.

Odesláno

Tak jsem dnes chvíli testoval. Když vypnu auto, odpojím baterku a do obvodu zapojím měřák, odběr je kolem 140mA. Asi po 4 minutách klapne nějaké relé a odběr je nula. Ikdyž zmenším rozsah tak je odběr 0.00mA. Tak jsem odpojil měřák, připojil baterku normálně zpátky. Zabouchl kapotu a něco tam zabzučelo v autě, jakoby nějaký motorek nebo něco zaznamenalo, že je zavřená kapota. Bzučel asi 5 vteřin a byl klid. Tak kolik to odebírá v téhle situaci opět nevím. (Je to stejný zvuk jaký to dělá když vytáhnu klíček ze zapalování, uzavře se přívod benzínu, nebo vzduchu.. nevím, ale je to ten samý zvuk. Jinak baterka měla po 4 dnech co byla odpojená stále 12.6V. Tak jsem ji dnes připojil a zítra změřím napětí. Rádio jsem zatím nechal zapojené.

Odesláno

Ten nulovy odber sa mi nezda. To by znamenalo, ze tam nemas ani hodiny. Bud ti neukazuje merak spravne, alebo je chyba niekde inde.

Meranim napatia na baterke naprazdno takmer nic nezistis. Pre startovacie aku je velmi dolezity vnutorny odpor, inymi slovami, kolo prudu vie aku dodat pri velkom zatazeni. Vnutorny odpor rastie hlavne vekom a chladom.

Stav aku sa da overit zatazovymi merakmi. Skus ist niekde do elektroservisu, alebo do predajne kde predavaju akumulatory alebo ND na auta a daj si aku zmerat.

[Edited on 12/12/12 07:30 by miroja]

Odesláno

Taky mi to přijde divné, ale opravdu po 3-4 minutách tam klapne asi nějaké relé a odběr je 0.00 ať přepínám rozsah jak chci... :myslim

Uvidím jestli se znovu vybije tak bych to dal asi teda do servisu na kontrolu. Včera odpoledne jsem baterku připojil a měla stále 12.6V tak dnes změřím napětí a pokud bude nižší výrazně tak to asi fakt něco začlo vybíjet. Uvidím dnes a kdyžtak fakt servis :(

Odesláno

Tak to vypadá že je problém vyřešen. Dobíjení OK, baterka sama od sebe odpojená drží napětí, jen nevím jakou má ještě kapacitu ale snad je OK. Měřením klidového proudu jsem zjistil, že byl problém v rádiu. Se zapojeným rádiem to odebíralo 0.13A. Jakmile jsem jej odpojil, tak to odebíralo 0.01A. Pro jistotu jsem jej zkusil několikrát odpojit a připojit a vždy se stejným výsledkem. Takže rádio jsem hodil dopryč - do skříně. Ted jen stačí počkat pár dní a sledovat - občasně změřit napětí. Tak věřím že snad už bude klid a rádio se na jaře jen přepojí nějak třeba, ted to nebudu řešit. :mrk

Odesláno

Obvykle jsou jen přehozené piny 4 a 7 na konektoru A, takže je stačí vypíchnout z konektoru a přehodit mezi sebou. Někdy mívá rádio vzadu pojistku, která se dá přesadit do druhé polohy.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...