Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Chystám se na 405 dát prahy (mi16) a nechce se mi vrtat doprahů, tak mě napadlo přilepit to silikonem - ce vy na to? Má s tím někdo zkušenost? Nebo jaké máte jiné nápady?

díky

Odesláno

Pokud bude čistej a odmaštěnej podklad a necháš silikon tak 6-8 hodin minimálně zatuhnout tak Ti to udrží v pohodě. Akorát to chce sanitární, aby se neprožíral lakem. :papa

Odesláno

Mě se osvědčila oboustranná lepící páska, která se používá např. na lepení zrcadel a těžších předmětů. Pokud se práh dobře podlepí tak to drží dobře. Navíc je vodě odolná. Já vím, že to zní jako z příručky tuzera. Taky jsem si myslel, že je to nesmysl. Ale důležitý je přece výsledek - a prahy drží bez problémů. Obrovskou výhodou je, že se prahy dají kdykoliv jednoduše odlepit a na autě to nezanechá žádné stopy. Tak a teď mě kamenujte.....:)

Odesláno

Žádné silikony nedoporučuju. Buď to lepidlo na autoskla, a nebo lepidla na bázi polyuretanu (taky je to v tubě jako silikon, jako např. Pattex Superfix z reklamy :) ten sice neznám, ale používám něco podobného). Nicméně s přilepením prahů bude asi poněkud problém, jak je dlouhodobě zafixovat, aby se během lepení nehnuly a nekroutily.

Tzn. buď je přivrtat (a stejně podlepit), a nebo (jak píše McBen) použít tu tlustou oboustrannou lepící pásku. Pokud nechceš vrtat, použil bych kombinaci oboustranná lepící páska (fixace + pravidelná mezera) + polyuretanové lepidlo/tmel (z té \"silikonové\" tuby) na začištění, utěsnění a plynulá přechod. Ten polyuretan je nadto přelakovatelný, to je dost výhoda...

P.S. ten polyuretan používám i doma, i např. místo sanitárního silikonu - podstatně líp drží, není agresívní na podklady a nesmrdí při schnutí... Akorát holt stojí 3x tolik, tuba je tak za 200,-.

Edit: sorry za mírnou mystifikaci, to co mám doma na lepení a tmelení, je Soudal FIX ALL (viz. www.soudal.cz), není to přímo polyuretan, teď jsem na to koukal. Vyjma toho totiž ještě používám jejich Konstrukční tmel, který je polyuretanový... Ty prahy bych lepil tím Fix All.

[upravil dne 6/21/05 oddie]

Odesláno

Pokud koupíš Polyuretan ( např od firmy DenBraven -stojí do 100 Kč kartuše do pistole ) , je to šedé lepidlo , které drží jako prase. My s tím lepili parapety a oplechování atik k cihlám. Je ale fakt, že to musíš chvíli tlačit k sobě. Ale utrhnout to pak nejde. Jinak se s tím dělá docela dobře, a pokud bys potřeboval něco olemovat prstama, tak si je jednoduše namočíš a ono se to nelepí. Jinak je to materiál, kterej nedostaneš z oblečení.

Odesláno

Tak díky za tipy - ještě to promyslim a uvidim. Ta oboustranná páska mě taky napadla, ale ze všech variant je nejdražší - ale je fakt, že bude problém to udržet, aby se to nekroutilo - takže oddieho nádap se mi zamlouvá, ale tý práce:( a znamnalo by to prahy lakovat až na autě, coź se mi taky nechtělo, ale asi to tak udělám...

Odesláno

Doplním Oddieho, poněvadž produkty které zmínil a používá, jsou mým denním chlebem, resp. jejich prodejem se má firma živí. Doufám, že toto nebude bráno jako reklama... Není to totiž až taková sranda vybrat ten správný produkt a nechci se dožít toho, že pojedu za někým, komu ulítne kus auta...

Fix All je lepicí tmel na bázi MS polymeru (hybridní polymery), přilne na všechny materiály (mimo PE a PP), výhodou pro tuto aplikaci je to, že zůstává trvale pružný, čímž také lépe odolává vibracím. Fajn na tom je také to, že odolává chemikáliím (benzín, nafta apod.) a je přetíratelný. Může se aplikovat i na vlhké podklady.

Pro tyto věci se dále dá použít zmíněné polyuretanové tmely, jsou krapet levnější, např. Pružné konstrukční lepidlo, splňují +/- stejné parametry jako MS polymery. Kdybych měl ale doporučit, tak Fix all (bílý, šedý, černý, transparentní).

Jinak doporučuji použít podobný postup, jako např. u lepení zrcadel - počáteční přilnavost zajistit oboustranně lepicí páskou, nenést tmel a přilepit... Na trhu existuje i několik málo produktů, které vynikají i velmi vysokou počáteční přilnavostí, např. Fix All High tack, nebo konkurenční Mamut Glue... Ale to jsou ještě o krapet větší peníze. No a aby to bylo dokonalé, tak doporučím na oba lepené povrchy použít Primer - resp., podkladový nátěr, který zaručí přilnavost povrchů s porézním povrchem a na spoje vystavených působení vody.

J.

PS: ale stejně bych to někde heftnul nějakým nýtkem ;)

• O 2 týdny později...
Odesláno

určitě bych nikdy nevrtal ani jednu dírku - četl jsem už kdysi nějaké návody a tam to lepili tou oboustrannou páskou, ale nevim co s tím udělá vlhkost - každopádně co se pevnosti týče, bude 100%ní

[upravil dne 10/7/05 Tommate]

• O 2 týdny později...
Odesláno

Já je vrtal pouze ze stran, od kol. Boky jsem měl přilepený silikonem na lepení autoskel po celé délce, a prahy lehce pružily (nebyly úplně napevno - což byla výhoda při přajíždění retardérů). Občas jsem s nima škrtnul, ale držely pořád dobře. Takže podle mě nejlépe lepidlo + 4 šroubky na každý práh. :super

Odesláno

no já bych to teda taky raději křilepil a přišrouboval, nebot přejet práh zadním kolem třeba na dálnici při 130 může být docela smrtelnej zážitek:aut

Odesláno

Moje řeč... viz. několik příspěvků výše. Lepidla, silikony, pásky, ..., všechno je OK, při výběru vhodného materiálu (jak jsem psal) i spolehlivé, ale jistota je jistota, dobře umístěným šroubkem / nýtem, který není vidět, se nedá nic pokazit.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...