odee Odesláno 19. říjen 2012 Odesláno 19. říjen 2012 Zdravím, mám menší problém, dnes se mi už poněkolikáté stalo, že při vycouvávání z parkoviště mi cvaklo v řízení (jakoby kovové prasknutí). Děje se to vždycky ve stejné situaci-plný rejd při couvání a sjetí z vyvýšeného parkoviště na silnici (schodek cca 5-8cm), přední kolo, které jde první při přechodu toho schodku udělá ten zvuk. Prvně sem tomu nevěnoval pozornost, ale teď sem si všiml, že mi to pomalu otáčí volant (měl jsem ho úplně na střed a teď je mírně nakloněnej doprava-tnz. ve směru, kam mám většinou ten plnej rejd, když vyjíždím. Jinak auto jede rovně když pustím volant, i při přidání plynu, jen ten volant je jak přesazenej nakřivo. Může někde přeskočit řízení nějak přes zub? Citovat
pastorek Odesláno 20. říjen 2012 Odesláno 20. říjen 2012 ....Může někde přeskočit řízení nějak přes zub? Nemôže. Takéto niečo sa stane ak sa zmení geometria orednej nápravy. Skontroluj čapy riadenia, uloženie ramien a spodné čapy. Extrémny prípad by bolo preskočenie riadiacej tyče na drážkach ale to je temer nemožné, jedine že by tam chýbala zaisťovacia skrutka. Citovat
odee Odesláno 20. říjen 2012 Autor Odesláno 20. říjen 2012 Nevím, co to může být, ale dělá to jen v rejdu, dnes sem přišel na to, že to dělá i na druhou stranu. Zítra asi zkusím sundat volant, přesadit ho do roviny a uvidím, jestli se zase časem pohne. Jinak, čepy spodní i horní sou dělaný teď v létě, tyče stabíku a uložení ramen se nedělalo, protože vypadalo dobře. Citovat
koblih69 Odesláno 20. říjen 2012 Odesláno 20. říjen 2012 Přesadit volant? To je zajímavý nápad, ale nevede k cíli - ten tisícihran je tak hrubý, že to nejde pořádně srovnat. To se dělá při geometrii.... [upravil dne 20/10/12 21:24 od koblih69] Citovat
odee Odesláno 22. říjen 2012 Autor Odesláno 22. říjen 2012 Šlo mi spíš o to, vyzkoušet, jestli se bude dál hýbat, protože teď, když je šikmo se to zle odhaduje. Jinak vyzkoušeno na obě strany několikrát a cvaká to pouze,když ten schod přejede kolo u řidiče a je jedno, jestli jde první, nebo až druhé.. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 23. říjen 2012 Odesláno 23. říjen 2012 Ja bych to viděl na horní uložení pružiny, nakroutí se a pokud sjiždí z toho schodu tak se odlehčí a povoli, tim to cvakne. Ale mužu se plést Citovat
odee Odesláno 23. říjen 2012 Autor Odesláno 23. říjen 2012 No, přemýšlel sem o tom, už když to napsal Dave_GTI, ale musím teda vymyslet, jak tuhle teorii ověřit. To ale neřeší problém s tím, že bych přísahal na svoje levý varle, že ten volant fakt byl rovně a už není!!! Dnes sem ozkoušel další věc a to sjet ten rantlík úplně pomalu a nic sem neslyšel (jen vrznutí zadní nápravy, jak se auto zhouplo). Citovat
odee Odesláno 24. říjen 2012 Autor Odesláno 24. říjen 2012 Dnes jsem asi problém dočasně vyřešil: Sjedu z toho schodku rovně a nic...ticho:roll Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 24. říjen 2012 Odesláno 24. říjen 2012 No, to by mohl tedy být stabilizátor Citovat
miroja Odesláno 29. říjen 2012 Odesláno 29. říjen 2012 Mal som podobne priznaky a sposovalo to ulomenie as pol posledneho zavitu spruziny hore pod axialnym loziskom. Citovat
odee Odesláno 30. říjen 2012 Autor Odesláno 30. říjen 2012 Pružina snad zlomená nebude, jinak problém sem vyřešil tím, že sjíždím a mám tak tři čtvrtě rejdu a nic (zkouším čím dál tím víc), takže to teoreticky asi nebyla závada, ale spíš konstruční záležitost, protože jinak to nic nedělá. Je teda podle mě možný, že když sou kola plně vytočený, že tam prostě jen dojde k nějkýmu kontaktu mezi dílama. Na jaře budu dělat stabík, tak pak se zjistí, jestli to bylo tím. Citovat
Berry86 Odesláno 30. říjen 2012 Odesláno 30. říjen 2012 Přeskočit řízení o zub Ti určitě nemůže. Pokud je volnat mírně nakřivo, tak to vyřeší geometrie, zrovna to taky řešíme, paní se měnily ramena s čepy a auto jede rovně nikam netáhne jen volant je lehce natočen doprava, takže geometrie vše řeší. Ale teď hlavně k Tvému problému, zkoumal jsi podvozkové prvky, tlumiče, pružiny, horní uložení tlumiče, tyčky stabíku, homokynetické klouby. Ale je zase zvláštní, že Ti to dělá jen při tomto pohybu, výše zmíněné věci, co jsem napsal, tak by se zase projevily i během jízdy Asi nejlepší hodit na hever a pořádně porkzoumat všechny prvky na přední nápravě a řízení Citovat
švícko87 Odesláno 30. říjen 2012 Odesláno 30. říjen 2012 Podobný problém popisoval kdysi někdo na xantiaclubu...a pokud si dobře pamatuju,byl v hájí nějaký silenblok na rameni,ale ruku do ohně už za to nedám....Přesně jako ty,plný rejd spolu s couváním... Citovat
greg Odesláno 30. říjen 2012 Odesláno 30. říjen 2012 Ja měl u 306 stejný problém, byly to zarezle klouby v tyckach stabilizatoru. Dat nové a je klid. Může to ale být i axialni ložisko v horním uložení tlumiče. Citovat
odee Odesláno 30. říjen 2012 Autor Odesláno 30. říjen 2012 Já zase uvažuju tak, že díly, jako uložení a podobně, by reagovali i při přejetí bez natočených kol, a vzhledem tomu, co se na nápravě dělalo, by to mohlo být něco okolo stabíku, čep, nebo něco, co se pak projeví jen při velké míře natočení kol, nebo je to jen a pouze to, že výška toho rantlu, ze kterého sjíždím v kombinaci s plým rejdem způsobí kontakt meni dvěma podvozkovými díly... Možná to někdy vyřeším, teď mě ale spíš trápí zadní náprava, která musí ještě do zimy na repas. Je sice jen lehce načnutá, ale vzhledem k typu auta je to při svižné jízdě na obtíž, zadek začíná pomalinku být nestabilní a zima to jen umocní, takže repas raději dříve, než později:) nehledě na to, že repas lehce načnuté nápravy a repas nápravy ve stavu šrotu bude mít i jinou cenovku. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.