Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Mám dvě družstevní garáže a již několik let se vleče věc, kdy garáže vlastní družstvo a pozemek vlastní město. Nyní došlo k prodeji, nevím proč až teď a proč za tuto cenu ale přišel mi dnes tento dopis, že jako družstevník musím zaplatit částku za pozemek pod svou garáží. Asi to zaplatit musím, o tom asi není řeč ale lze nějak požadovat platbu splátkově např. 2000Kč za rok? Mám právo si určit splátky? Co když představenstvo rozhodlo, že splátky nejsou možné? Jak se na ně mohu připravit, napsat nějaký dopis. Potřeboval bych od Vás poradit, jak postupovat správně. Nemohu teď naráz zaplatit 20000Kč. Díky za každou radu.

Zde je dopis, který přišel

029dd0fa29.jpg

Odesláno

Jseš člen družstva? Jestliže ano, pak máš právo vědět, na základě čeho tak představenstvo rozhodlo. Ale myslím, že o takovéhle věci (kolik že to dělá peněc zelkem za pozemek - jistě někde ve stanovách máte o jakých částkách smí představenstvo rozhodovat samo a kdy je nutná schůze) by měla rozhodovat schůze vždy, tedy měl by o tom být zápis. A ještě spíše.. takováhle věc se nedělá ze dne na den, většinou se to chystá dost dlouho. Během takové doby nejméně jedna, spíše i dvě schůze probíhají. Přeci jde o změnu - nákup pozemku jistě za nemalé peníze. To se většinou v rámci družstva jednak nejprve zjišťuje, jestli to vůbec družstevníci chtěj, pak za kolik to chtěj, pak jak to zrealizují...

[upravil dne 5.10.2012 15:36 od Edison]

Odesláno

No.. když jste si tohle schválili... :-( To vidím docela blbě. Můžeš zkusit se s představenstvem domluvit. Ale moc to nevidím. Pak jedině ohledně toho navrhnout svolání schůze, ale to taky moc nevidím... hlavně výsledek, protože to by pak chtěl každý na splátky a na to zase družstvo nemusí mít prostředky. Což se dá snadno zase dotazem na představenstvu ověřit.

Odesláno

Dle toho dopisu to družstvo již zaplatilo. A jelikož družstvo jsme my, tak jsme to již zaplatili. To bylo z peněz, které družstvo ušetřilo. Proč bych měl platit znovu já ze svých prostředků.

Odesláno

Protoze se to tykalo jen nekterych garazi z tech, ktere druzstvo vlastni? A tim by na Tvuj pozemek doplatili ti, co uz maji vztahy vyresene?

Odesláno

Ten článek 9b taky mluví o NOVÉ výstavbě, což Tvůj případ, jak jsem pochopil není. Bych se tedy obrátil na představenstvo (nejspíš osobně) se žádostí o vysvětlení.

Já bych ten článek totiž chápal tak, že se to týká případu, kdy se družstvo rozhodne přikoupit pozemky pro další výstavbu garáží. Dále mi odvolávání se na na \"změnu společenskopolitických poměrů\" přijde irelevantní a nepřípustné. Měli jasně napsat na základě jakých změn v zákoně, který mimochodem NENÍ retrospektivní, tedy jestli něco bylo zaplaceno a pak došlo ke změně zákona, nařízení či vyhlášky, nelze se dožadovat doplatků.

Dále by bylo zajímavé se dotázat na družstvu z čeho že to tedy uhradili. Členem jsi a platil jsi, tedy jsi zaplatil i toto. A jestli ne, měl by na to existovat samostatný fond či účet. Není ovšem vyloučeno, že to družstvo v zájmu urychlení zaplatilo z nevázaných prostředků (což, dle mého mělo být předmětem schůze) a teď je třeba tyto prostředky doplnit. Ona totiž schůze se netýká jen toho, co se děje mezi družstevníky a představenstvem, ale schůze rovněž stanovuje, co a jak smí, nebo musí představenstvo udělat, nebo jednat k vnějším subjektům.

Odesláno

roubovat můžou, ale jak nemám (nechci),tak nemám--zbývá jen souhlasit s platbou a splátkový kalandář;)

jen mafie to řeší jinak...:D

[upravil dne 5/10/12 19:29 od ozzy56]

Odesláno

Já jsem psal, že se z toho asi nevykroutí a splátky budou jen dobrá vůle.

Ale 9b mluví o nové výstavbě a jestli jsem Francouze správně pochopil, toto není ten případ. Nebo tomu článku nerozumím, což je klidně možné.

Odesláno

klíčová je ta část .... jakož i navýšit na výzvu představenstva... ta totiž ( i když to tak na 1: pohled vypadá) nesouvisí se začátkem odstavce ( U nové... )

Ale to je jedno. Předpokládám, že to vyplatili z rezervního fondu. O uvedenou částku se navýší členský podíl což má logiku. Samozřejmě se dá diskutovat o tom jeslti je ta cena za 1m adekvátní.

Odesláno

Právě tím jsem si tam nebyl tak jist, tak jsem to \"tlačil\" spíš ve prospěch Francouze. ;-) O ceně asi taky moc nelze diskutovat, neb jak je zmíněno v dopise, jde o cenu dle cenové mapy.

To vyplacení z rezervního fondu mě napadlo. Ovšem do tohoto fondu již členové přispěli. Nevidím tedy důvod, aby za pozemek pod garáží platili \"znova\". Asi měl být tedy dopis formulován ve smyslu, že je nutné tyto fondy navýšit na původní hodnotu, tedy přispět jednorázově tou částí. Rovněž umožnit družtevníkům splatit to třeba v několika splátkách.

Odesláno
...Ovšem do tohoto fondu již členové přispěli. Nevidím tedy důvod, aby za pozemek pod garáží platili \"znova\"...

Protože se dle formulace uvedený problém netýká všech a někteří již za pozemek pod garáží zaplatili dříve a tento problém se jich vlastně netýká? Proto také to navýšení podílu.

Podle těch pár odstavců mi to přijde jako velké garážnické družstvo a ne čtyři garáže před domem.

Ono diskutované \"změna společenskopolitických poměrů\" často označuje prostý fakt že se po revoluci začalo řešit koho jsou pozemky na kterých stojí domy a postupně se řeší vlastnické vztahy (třeba aby stavby byly na pozemcích stejných vlastníků). Jsou družstva, kde to není dořešeno dodnes, i když už je to 23 let.

Odesláno

Koukam, mate 54 delegatu, na kazdeho nejakych 40-50 clenu... pak se neni cemu divit, ze ostatni nebudou platit za narovnani vztahu k vasim pozemkum.

Zajdi si za svym delegatem a zeptej se, zda je mozne stanovit nejaky splatkovy kalendar vzhledem k Tvoji aktualni financni situaci.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...