Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Potřeboval bych poradit jak na převod pozemku v linii přímé (babička s dědou na mě chtějí přepsat pozemek - zahradu)

O počtech smluv pro katastrální úřad vím, o ověřených podpisech taky, jen nevím jestli je důležité mít ve smlouvě datum, kdy to oni koupili, smlouva je někde zašantročená :(

Jinak samozřejmě jsou uvedení v katastru jako jediní vlastníci s adresou, úředník si to lehce ověří dle OP.

Jak je to dále s finančákem? Darovací daň bych platit neměl, ale je potřeba nějaký odhad nebo se ozvou sami, až budou posílat složenku v březnu kvůli dani s pozemku?

Jsem v tom nějakej zamotanej a nevím, co všechno mám oběhat.....

Odesláno

Darovací daň platit nebudeš, smlouvu můžete sepsat i sami, dokonce nemusí být ověřené ani podpisy, ale důrazně to doporučuju. Pak podáš žádost o změnu v katastru a přílohou bude ta smlouva.

Odesláno

aha, to je konečně informace

Volal jsem na katastrální úřad a tam mi paní řekla, že musím mít tolik smluv, kolik je účastníků + 2. V mém případě tedy 5 (babička a děda jako vlastníci dle KÚ, já jako obdarovaný + 2) a u těch dvou má být ověřený podpis. Smlouvu jsem našel na internetu a je tam v tom vzoru právě klauzule, cituji:\"2. Dárce nabyl vlastnické právo k nemovitostem uvedeným v článku I. odst. 1 této smlouvy kupní smlouvou ze dne 1.10.1975.\"

Takže tenhle řádek mohu klidně vypustit?

A ještě jedna otázka pro mě práva neznalého. Jak pak funguje mechanismus státu vuči mně? Myslím tím placení následné daně z pozemku pro rok 2013? Finančák se o mě dozví automaticky nebo ho musím informovat? TO samé daňové přiznání, budu asi potřebovat odhad,co?

Odesláno

Ano počet souhlasí, ten bod podle mě vypustit můžeš. Dporučuju nezapomenout na prohlášení darujícícho že tam nejsou věcná břemena, zástavní právo nebo jiné překážky v převou a následném užívání. Případně se zakotvuje i bod o užívání do jejich smrti v takovém případě ideálně i se základními podmínkami.

Odesláno

Daň za nemovitosti jsem už trochu pozapomněl tak mě snad někdo doplní - podávat musíš sám, výpočet se provádí ze základních údajů - například výměry u zahrady.

[upravil dne 25/9/12 19:15 od koblih69]

Odesláno

aha, tak to je paráda

zahradu Děda s Babičkou neužívá

o věcných břemenech a zástavních právech (které tam zaplaťbůh nejsou) je psáno v pozemkové knize na katastru (aspoň to psala ta jejich webová aplikace)

Odesláno

No ono to není tak úplně jednoznačný, jednak je v katastrech nepořádek a jednak jsou věci, které vznikají bez jejich vědomí - pak vznikají soudní spory týkající se například cesty, kterou někdo přes pozemek používá desítky let, ale v katastru není... kanalizace nebo jiné sítě... ale to asi víte a i když to nevíte tak to budeš řešit stejně za babičku ty ;)

Odesláno

jde o to, že pozemek je oplocený dokola má dvě parcely, jedna třetinová s barákem je na mámu a tátu a jedna dvoutřetinová, přes kterou vede elektrika a voda do baráku je babičky a dědy, nic jiného tam není a mě určitě nevadí, že tam vede elektrika a voda do chalupy, kterou stejně užívám, ale moc děkuji za vyjasnění

Ještě stejně otázka. Až to bude na mě převedený, tak na finančák půjdu s tou smlouvou (kde je velikost pozemku napsána) a a oni dle tabulek mi to hned spočítají (daň z nemovitosti)? Budu jí pro rok 2012 platit zas (když je zaplacená) nebo až za rok 2013? Nerad bych něco opomněl a platil penále. Nikdy jsem nic krom auta nevlastnil, proto se ptám jako trouba :D

Odesláno

Na výpisu z katastru máš i číslo listu vlastnictví. Tudíž ve smlouvě i babička a dědeček jsou vlastníky pozemků uvedených na LV č. .... vedeném u katastálního úřadu ve ..... a tak dále.

Pokud jde o daň z nemovitosti, tak ti stačí nahlásit se na začátku 12/2012 na finančním úřadu. Daň za 2012 už by měla být dávno zaplacená.

Nevím jak je to z daní darovací?

Odesláno

Formulář k přiznání k dani z nemovitosti odevzdáš sám a sám si ho i vyplníš. Jak je to s placením marně pátrám v paměti, ale řekl bych, že platíš až od příštího roku.

Odesláno

Airgrafik: Ano, všechna ta čísla LV a katastrální a pozemkové a já nevím jaké jsem samozřejmě do smlouvy napsal :)

s tím finančákem to tak udělám

Odesláno

DAN Z NEMOVITOSTI, POZEMKU = musis ji napoprve podat sam, na uradech jsou idioti, takze jako novy vlastnik si to musis zaridit a vypocitat, odnest a kdyz jsi to udelal spravne tak ok, pokud ne, tak te urad vyzve, dalsi roky uz ti to chodi automaticky.... osobni zkusenost s chalupou :)

Odesláno

na sk ti na zaklade prevodu na katastri obec vycisli dan z pozemku a zasle ti sek.U nas to robi obec,nie danak.radsej som bol nahlasit na obci zmenu osobne a tam mi bolo povedane ze oni stale pred tym ako zasielaju podklady na zaplatenie tak ze overuju na katastri ci nedoslo k zmene.ci je to vsade tak neviem povedat.

dan sa plati na rok to znamena ze do konca roka to uz musi byt zaplatene a tak teba sa bude tykat dan na rok 2013.

ziadne ine dane neplatis.s ostatnym co bolo napisane suhlasim.

Odesláno

katastr mám zdárně za sebou

teď budu čekat, až mě pošlou smlouvy zpět

pak mě čeká finančák. Bude jim stačit čestné prohlášení, že jsem babičky a dědy vnuk v přímé linii? Nebo mám doložit toto i raději nějakým rodným listem?

Odesláno

něco podobnýho

před půl rokem jsem převáděl domek na syna,jako dar,došel jsem k notářovi,dal jsem mu všechny listiny ,on sepsal nějaký papíry a o nic jinýho jsem se nestaral,všechno ostatní zařídil sám,je pravda že si za to nechal docela dobře zaplatit,ale já byl bez starostí co a jak a kam a pak už jsme jen čekali,až nám příjdou papíry zpátky ,to trvalo asi tak +-měsíc

samozřejmě na katastr jsem si musel dojít sám,to byla jedena jediná věc ,co jsem musel udělat

[upravil dne 2.10.2012 00:54 od vendelinek]

Odesláno

jo, mas pravdu, da se tim usetrit i vic jak 20 000, ale to je na tom, jestli to nekomu za to stoji.

Prumerne inteligentni obcan si to zaridi sam...

A to prosim neber osobne.... Je jednodussi to dat nekomu, kdo se v tom vyzna a nese zodpovednost...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...