Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Agrafik: Samozřejmě nejsem úplně blbej a průřez bych volil v závislosti na jištění. Lednice pochopitelně do kabiny, nemíním hasit zavazadla v kufru:). Vynechat všechno nechci, jednou zapomenu vytáhnout a neodjedu..

Odesláno

P607Olda: Ad Tvé schéma - čekal bych, že pokud bude cos nakreslil připojeno do kufrové zásuvky (trvale pod proudem), pak cívka relé bude připojena třeba k zásuvce v kabině, která se zapíná klíčkem..

Odesláno

Moose: to netvrdím, ale už jsem to viděl několikrát zapnuté v kufru :o , ono se těžko odhadujou z dotazu vědomosti :D

Já mám takovou ještě blbou lednici a ta na vybití baterie kašle :D

Vybití baterie by ti vadit mělo, pokud to nebude baterie na \"vyhození\" . Nenapadá mě, pokud by jsi z jednoho zapalovače, pokud se po vypnutí klíčku vypne napájení vybila hlavní baterie. Pokud bude přes diodu, jak píše P607olda, tak neovlivní palubní síť zpětně.

[upravil dne 27/8/12 13:34 od Agrafik]

Odesláno

Agrafik: Předposlední větu Tvého příspěvku jsem teda fakt nedal :).

P607Olda: takže myslím, že Tvé schéma vyzkouším - jen to relé připojím na klíčem spínanou zásuvku. Ještě dotaz - co tedy ovlivní velikost proudu, kterým se bude aku nabíjet? Ať můžu aspoň trochu odhadnout, jak dlouho bude nabíjení trvat..

Odesláno

Moose: velikost proudu je ovlivněna:

- jak moc je vybitá přídavná baterie

- jaký je průřez vodičů a přechodový odpor konektoru

- případně jestli tam zařadíš omezovací odpor (žárovku)

V max. případě by to mohly být desítky ampérů, což by mohlo poškodit diodu. Pojistka, konektor i vodiče to vydrží.

Ještě jednou opakuji, že pokud bys to zkoušel bez diody, tak možná auto nepůjde klíčem chcípnout - a do toho stavu se raději nedostávej. Leda že bys vytáhl zásuvku vždy dříve, než chcípáš auto.

Odesláno

Ferry: Nedělej mi tady z toho parodii :). Vzít s sebou na dovču ledničku z kuchyně neplánuju. Je fakt, že na vozík by to šlo a ještě by se za jízdy líp chladila :D.

Odesláno

P607Olda: Bez Shottkyho to zkoušet nebudu. Tzn. kdybych vzal tu 2x10A diodu, tak asi bude lepší tam mít pojistku max 20A? Počítejmě s variantou, že dostatečne dimenzuju vodiče i konektory a dám tam tu H4ku (55W). Na jaký nabíjecí proud se to tak dostane (předpokládám, že nejvyšší bude u vybitého druhého aku)? Tak H4 to omezí na nějakých cca 5A (55/12)?

Odesláno

Špičkový okamžitý proud, při úplně vybité baterii (0V), nastartovaném motoru (14,5V) a jednom vláknu H4 (55W/12V=4,6 Ohm, zastudena 7 x méně = 0,65 Ohm), takže 14,5/0,65 = 22 A. K tomu bychom mohli přidat odpor kabelů a konektoru, ale těžko se odhaduje např. na 0,2 Ohm - pak proud vyjde 14,5/ 0,85= 17A.

Ta dioda vydrží nárazově přetížení. Ale kolik, tedy jak rychle se nažhaví žárovka a jaká je křivka přetížitelnosti diody, je otázka.

Ideální by byla co nejsilnější dioda z alternátoru - nevím, jestli se tam používají Schottkyho diody, anebo obyčejné.

[upravil dne 27.8.2012 13:47 od P607Olda]

Odesláno

P607Olda: Hm a jak tak koukám, tak po zahřátí té žárovky dobíjím kolem 4A, což už mi přijde dost málo (když odběr lednice je 5A) :(.

Odesláno

Ještě mě napadlo: Co místo žárovky použít nějaký výkonový odpor? Třeba http://www.gme.cz/dratove-rezistory-do-50w/rr-w50-2k2-tyco-p114-227/ 2x paralelně (tj. max. nabíjecí proud kolem 14A). Mnohem líp si tak omezím proud, bude stejný zastudena i zatepla a ještě se to bude líp chladit než žárovka (přišroubovat žebra).

Jo a až budu mít výsledky nějakých pokusů, tak sem dám vědět..

Odesláno

jj. Zkus. U žárovky bývá šance, že když použiješ takovou akorát dost velkou, tak při malém odběru je zhaslá a má vysloveně malý odpor. Je fakt, že odpor se líp upevňuje a chladí - mohl bys použít celokovovou skříňku.

Celkově by to chtělo řešit víc komplikovaně - aby za jízdy lednička jela z palubní sítě, baterie se dobíjela a po vypnutí motoru se to samo přeplo. Ani přídavnou baterii není dobré vybíjet do nuly, hodně jí to škodí - dobré by bylo použít baterii pro cyklický provoz - ta je mnohem dražší.

EDIT: Pokud bys zařídil, že lednička nevybije přídavnou baterku do nuly (aspoň na to pamatovat), tak bys nemusel řešit nabíjení úplně vybité baterie, ale jen rozdíl asi 3,5 V (14,5 proti 11 V), což by výrazně snížilo nároky na proud diody a hlavně na omezovací odpor.

Anebo mít na tvém zařízení nějaký přepínač, kterým \"zvedneš\" úplně vybitou baterku (tlačítko, stačí na minutu, přemostit diodu) a v běžném provozu to bude fungovat přes diodu a snad i bez odporu. Ne-Schottkyho dioda jsou vyráběny na mnohem větší proudy a jsou mnohem robustnější.

[upravil dne 28.8.2012 10:21 od P607Olda]

Odesláno

Nakonec k té ledničce budu mít i hlídač aku, který lednici odpojí při 11,6 V. Jenže to mi zdá dost a asi by mi to dost omezilo výdrž - kdo ví, jestli to pak vydrží chladit do rána - vyzkouším.. Jinak aku mám nějakou starší, u které by mě zničení až tak neštvalo, ale raději bych neničil..

No a proč jsi navrhoval Schottkyho a ne křemíkovou? Kvůli menšímu úbytku U?

To napájení z palubní sítě při jízdě určitě udělám - napíchnu se do zásuvky v kufru i v autě a pak už stačí dvě relátka. Tam nepotřebuju Kirchhoffovy zákony, tak to jakž-takž zvládám :-).

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...