Moose Odesláno 27. srpen 2012 Autor Odesláno 27. srpen 2012 Agrafik: Samozřejmě nejsem úplně blbej a průřez bych volil v závislosti na jištění. Lednice pochopitelně do kabiny, nemíním hasit zavazadla v kufru:). Vynechat všechno nechci, jednou zapomenu vytáhnout a neodjedu.. Citovat
Moose Odesláno 27. srpen 2012 Autor Odesláno 27. srpen 2012 Přema: Tak to je pro mě novinka, já vycházel ze zkušeností se zásuvkou v kabině... Hlídání baterie spíš nemá (http://www.adusservis.cz/akcni-nabidka/autolednice-profi-waeco-tropicool-tc-21-12-24-230v-obsah-lednice--21-litru-), ale dá se k ní dokoupit. Nicméně vybití druhého aku mi nevadí. A mít to jen na hlavní aku a spolehát na hlídač nechci.. Citovat
Moose Odesláno 27. srpen 2012 Autor Odesláno 27. srpen 2012 P607Olda: Ad Tvé schéma - čekal bych, že pokud bude cos nakreslil připojeno do kufrové zásuvky (trvale pod proudem), pak cívka relé bude připojena třeba k zásuvce v kabině, která se zapíná klíčkem.. Citovat
Agrafik Odesláno 27. srpen 2012 Odesláno 27. srpen 2012 Moose: to netvrdím, ale už jsem to viděl několikrát zapnuté v kufru , ono se těžko odhadujou z dotazu vědomosti Já mám takovou ještě blbou lednici a ta na vybití baterie kašle Vybití baterie by ti vadit mělo, pokud to nebude baterie na \"vyhození\" . Nenapadá mě, pokud by jsi z jednoho zapalovače, pokud se po vypnutí klíčku vypne napájení vybila hlavní baterie. Pokud bude přes diodu, jak píše P607olda, tak neovlivní palubní síť zpětně. [upravil dne 27/8/12 13:34 od Agrafik] Citovat
P607Olda Odesláno 27. srpen 2012 Odesláno 27. srpen 2012 Pořád přemýšlím, proč jsem tam to relé navrhl. Asi máš pravdu, relé jen v případě stálého napětí a cívku odpínat klíčem. Citovat
Moose Odesláno 27. srpen 2012 Autor Odesláno 27. srpen 2012 Agrafik: Předposlední větu Tvého příspěvku jsem teda fakt nedal . P607Olda: takže myslím, že Tvé schéma vyzkouším - jen to relé připojím na klíčem spínanou zásuvku. Ještě dotaz - co tedy ovlivní velikost proudu, kterým se bude aku nabíjet? Ať můžu aspoň trochu odhadnout, jak dlouho bude nabíjení trvat.. Citovat
Agrafik Odesláno 27. srpen 2012 Odesláno 27. srpen 2012 moose: jak nedal? Začínáme se do toho zamotávat Zachvilku se přes ty dráty nedostaneš do auta Citovat
Moose Odesláno 27. srpen 2012 Autor Odesláno 27. srpen 2012 Agrafik: No nepochopil. Já nerozumět řeči Tvého kmene . Citovat
Ferry Odesláno 27. srpen 2012 Odesláno 27. srpen 2012 panove, nejlepsi reseni je tady http://www.fordfans.cz/phpbb3/viewtopic.php?f=11&t=37475 jako to je masakr Citovat
P607Olda Odesláno 27. srpen 2012 Odesláno 27. srpen 2012 Moose: velikost proudu je ovlivněna: - jak moc je vybitá přídavná baterie - jaký je průřez vodičů a přechodový odpor konektoru - případně jestli tam zařadíš omezovací odpor (žárovku) V max. případě by to mohly být desítky ampérů, což by mohlo poškodit diodu. Pojistka, konektor i vodiče to vydrží. Ještě jednou opakuji, že pokud bys to zkoušel bez diody, tak možná auto nepůjde klíčem chcípnout - a do toho stavu se raději nedostávej. Leda že bys vytáhl zásuvku vždy dříve, než chcípáš auto. Citovat
Moose Odesláno 27. srpen 2012 Autor Odesláno 27. srpen 2012 Ferry: Nedělej mi tady z toho parodii . Vzít s sebou na dovču ledničku z kuchyně neplánuju. Je fakt, že na vozík by to šlo a ještě by se za jízdy líp chladila . Citovat
Moose Odesláno 27. srpen 2012 Autor Odesláno 27. srpen 2012 P607Olda: Bez Shottkyho to zkoušet nebudu. Tzn. kdybych vzal tu 2x10A diodu, tak asi bude lepší tam mít pojistku max 20A? Počítejmě s variantou, že dostatečne dimenzuju vodiče i konektory a dám tam tu H4ku (55W). Na jaký nabíjecí proud se to tak dostane (předpokládám, že nejvyšší bude u vybitého druhého aku)? Tak H4 to omezí na nějakých cca 5A (55/12)? Citovat
P607Olda Odesláno 27. srpen 2012 Odesláno 27. srpen 2012 Špičkový okamžitý proud, při úplně vybité baterii (0V), nastartovaném motoru (14,5V) a jednom vláknu H4 (55W/12V=4,6 Ohm, zastudena 7 x méně = 0,65 Ohm), takže 14,5/0,65 = 22 A. K tomu bychom mohli přidat odpor kabelů a konektoru, ale těžko se odhaduje např. na 0,2 Ohm - pak proud vyjde 14,5/ 0,85= 17A. Ta dioda vydrží nárazově přetížení. Ale kolik, tedy jak rychle se nažhaví žárovka a jaká je křivka přetížitelnosti diody, je otázka. Ideální by byla co nejsilnější dioda z alternátoru - nevím, jestli se tam používají Schottkyho diody, anebo obyčejné. [upravil dne 27.8.2012 13:47 od P607Olda] Citovat
Moose Odesláno 27. srpen 2012 Autor Odesláno 27. srpen 2012 P607Olda: A co? http://www.gme.cz/schottkyho-diody-nad-10-a/mbr3045pt-p223-047/ - 2x30A - ta by mohla vydržet víc, ne? A chápu to správně, že Ufm = 0,75V je úbytek napětí na té diodě? Citovat
Moose Odesláno 27. srpen 2012 Autor Odesláno 27. srpen 2012 P607Olda: Hm a jak tak koukám, tak po zahřátí té žárovky dobíjím kolem 4A, což už mi přijde dost málo (když odběr lednice je 5A) . Citovat
P607Olda Odesláno 27. srpen 2012 Odesláno 27. srpen 2012 Volba diody je těžká, Zvol co největší. Žárovka - vyzkoušej, možná zapoj vlákna paralelně. Citovat
Moose Odesláno 28. srpen 2012 Autor Odesláno 28. srpen 2012 Ještě mě napadlo: Co místo žárovky použít nějaký výkonový odpor? Třeba http://www.gme.cz/dratove-rezistory-do-50w/rr-w50-2k2-tyco-p114-227/ 2x paralelně (tj. max. nabíjecí proud kolem 14A). Mnohem líp si tak omezím proud, bude stejný zastudena i zatepla a ještě se to bude líp chladit než žárovka (přišroubovat žebra). Jo a až budu mít výsledky nějakých pokusů, tak sem dám vědět.. Citovat
P607Olda Odesláno 28. srpen 2012 Odesláno 28. srpen 2012 jj. Zkus. U žárovky bývá šance, že když použiješ takovou akorát dost velkou, tak při malém odběru je zhaslá a má vysloveně malý odpor. Je fakt, že odpor se líp upevňuje a chladí - mohl bys použít celokovovou skříňku. Celkově by to chtělo řešit víc komplikovaně - aby za jízdy lednička jela z palubní sítě, baterie se dobíjela a po vypnutí motoru se to samo přeplo. Ani přídavnou baterii není dobré vybíjet do nuly, hodně jí to škodí - dobré by bylo použít baterii pro cyklický provoz - ta je mnohem dražší. EDIT: Pokud bys zařídil, že lednička nevybije přídavnou baterku do nuly (aspoň na to pamatovat), tak bys nemusel řešit nabíjení úplně vybité baterie, ale jen rozdíl asi 3,5 V (14,5 proti 11 V), což by výrazně snížilo nároky na proud diody a hlavně na omezovací odpor. Anebo mít na tvém zařízení nějaký přepínač, kterým \"zvedneš\" úplně vybitou baterku (tlačítko, stačí na minutu, přemostit diodu) a v běžném provozu to bude fungovat přes diodu a snad i bez odporu. Ne-Schottkyho dioda jsou vyráběny na mnohem větší proudy a jsou mnohem robustnější. [upravil dne 28.8.2012 10:21 od P607Olda] Citovat
Moose Odesláno 28. srpen 2012 Autor Odesláno 28. srpen 2012 Nakonec k té ledničce budu mít i hlídač aku, který lednici odpojí při 11,6 V. Jenže to mi zdá dost a asi by mi to dost omezilo výdrž - kdo ví, jestli to pak vydrží chladit do rána - vyzkouším.. Jinak aku mám nějakou starší, u které by mě zničení až tak neštvalo, ale raději bych neničil.. No a proč jsi navrhoval Schottkyho a ne křemíkovou? Kvůli menšímu úbytku U? To napájení z palubní sítě při jízdě určitě udělám - napíchnu se do zásuvky v kufru i v autě a pak už stačí dvě relátka. Tam nepotřebuju Kirchhoffovy zákony, tak to jakž-takž zvládám :-). Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.