Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Máte někdo robotizovanou převodovku 2-tronic? Zkušenosti?

Recommended Posts

Odesláno

jel jsem s touhle převodovkou v picassu a musim říct, že to neni špatný, sice oproti klasickýmu automatu to neni tak plynulý, ale je to pohodlný :)

Odesláno

O té plynulosti řeknu jednoduše: i s manuálem se dá jezdit trhaně. A všichni máme cvik, takže řadíme plynule. S robotem je to totéž. Když na to řidič necitelně dupne, tak při přeřazování cítí zřetelně přerušení tahu a pak obnovení (u automatu s hydroměničem je toto nepozorovatelné). Když se řidič na robot zvykne, tak řadí stejně \"nepozorovaně\", jako manuál. Akorát nemusíte dělat ty pohyby.

Odesláno

Presne tak, neviem ako je to zo spolahlivostou, ale na tu prevodovku sa da krasne zvyknut, ze naozaj radi bez trhania ... Stací vycítiť kedy chce prevodovka radit, a troška ubrať plynu, nie vela, len trocha, a preradenie je \"necitelné\" :)

S touto prevodovkou som jazdil iba skusobnu jazdu, takze pocity zo spotrebou porovnat nemozem, ale velmi podobnu prevodovku jazdim sem tam na Toyota Auris 1.6 VVTI , je na tom istom principe, a spotreba naozaj rovnaka, ako s manualnou prevodovkou. Vyrobca dokonca udaval menej, ale tomu by som neveri..

Len tak, Nitra = Hlohovec po starej ceste som s 1.6 tkou pri 90 tke a častým prechdzanim dedin spravil 4,9 litra bez klimy :)

Jedine, co je pre \"automatarov\" trocha nezvyk, je, ze ta to \"nepodrzi\" na kopčeku :) Tj ked pustis brzdu, auto normalne cuva. Ďalšia vec je ta, že počuvam na to vela protichodnych nazorov. Niekto tvrdi, že na križovatkach na červenej treba vyradovat do N ka, a nie len stat na brzde. Iny tvrdia, ze je to hluposť. Čo je na tom pravdy, netuším, ale pokial sa to vlastne \"správa\" ako klasicka prevodovka, tak je tiež pravda, že na križovatke do neutralu vyraduju snad vsetci ... Ale v tomto nemam uzatvoreny nazor :D

Odesláno

u Picassa to mělo asistenta při rozjezdu do kopce a ti brzdil asi 2s než ses rozjel a N na červený se dává, pokud stojíš dlouho, začne ti to blikat, jinak ne, maj trochu jiný spojkový ložiska

Odesláno

Proč jsem toto vlákno založil? S převodovkou jsem velmi spokojen a myslím, že je nedoceněná.

Automat s hydroměničem jsme měli, celkem jsem jezdil 3 auta: 306 1,8 doma, 13 let, najeto asi 120 000, dále Pontiac z firmy najel jsem asi 5000 a dále Renault Espace 2,0, najel jsem asoi 10 000. S automaty jsem byl vždy spokojen, ale štvala mě zvýšená spotřeba a nemožnost \"pomoct\" mu, když už se blíží řazení, ale nejde dosáhnout potřebné rychlosti (vepředu někdo jede).

Robot mi splnil jak nízkou spotřebu, tak i možnost \"doklepnout\" tam požadovaný kvalt. Spotřeba se mi opravdu zdá dokonce nižší, než kdybych řadil manuálně.

Odesláno

Spotrebu porovnat nemozem, lebo som naozaj na manualnom aurise 1.6 tolko nenajazdil ... V každom pripade je to len o zvyku ...

Plus v aurise som na to vyuzival padla na volante (+ a -) ... Aj v D režime išlo zatlačiť minus, a tak sa dostať na nižší stupen, a na \"chvílkový\" sportový režim, a tak uplne bez problemov predbehnúť ... A po skončení \"tlačenia\" na pedál, sa prevodovka sama zaradila do bežného \"ekonomického\" Dčka bez toho, aby som musel čokolvek radiť.

Odesláno

Trochu rychleji, než šikovný řidič. Odhaduji asi 0,25 až 0,5 sekundy.

I ten pocit při řazení (co se týká cukání) je, jako velmi šikovný řidič.

Když řadí dolů, tak si přesně přidá plyn, aby se neničila spojka.

Odesláno

Zajímavé. A ještě když dejme tomu zrychluješ a pak potřebuješ rychle přidat a prudce sešlápneš plyn? - Někde jsem četl, že to některým robotům dělá problém. Jsou nachystané řadit nahoru a ty ji donutíš takhle řadit dolů. Díky.

Odesláno

To se musí umět. Předjíždět můžeš dvěma způsoby:

- včas si pádlem podřadíš, převodovka pak nejméně 10 sekund drží ten podřazený kvalt - mezitím samozřejmě přidáš, takže ten podřazený kvalt je tam tak akorát, motor točí nad 2000

- anebo jsi už předtím tak \"zdravě\" zrychloval, takže je tam např. 4-ka a turbo jede, přišlápneš mírně a motor zrychluje velmi silně, ale neřadí

Pokud šlápneš naplno bez rozmyslu, tak bude řadit o jeden až dva stupně dolů, čímž se ztrácí čas.

[upravil dne 14.3.2012 21:03 od P607Olda]

Odesláno

Ztrácíš čas = 0,25 až 0,5 sek v pr...

Tyto převodovky budou u levnějších aut, daleko lepší je dvouspojkový systém, který přemění rychlost v desetině. Ale tady máš asi pravdu, jak jsi napsal, že když je připravena \"nahoru\" a najednou má řadit \"dolů\", tak to hodně trvá - jj, to se týká dvouspojkové převodovky, kde si druhá část \"připravuje kvalt pro příště\".

U jednoduchého robota je to jedno, na přeřazení nahoru i dolů potřebuje vždy zhruba stejný čas a nerozhoduje, že před chvílí byl připraven řadit nahoru.

Mám najeto 30 t. s robotem. Zkušenost je taková, že pokud chci opravdu účinně zrychlit, tak nesmím dopustit řazení - jak to provést, jsem popsal výše.

Odesláno

Takže jsou mušky, ale exisuje řešení :D Jak je vidět, taky sis zvyknul. Zatím věřím, že klasické automaty ještě vydrží, ten stávající mi vyhovuje, ale v budoucnu třeba bude, i tenhle robot, tak aspoň budu vědět jak se to chová.

Odesláno

Keď spomínaš tú nižšiu spotrebu tak v jednom predstavení tejto prevodovky bolo napísané \"Díky řazení převodových stupňů počítačem

lze dosáhnout snížení spotřeby paliva o 3 až 7 %.\"

Odesláno

Hnusoba = čo www.peugeot-klub.sk už nefunguje :)

Pokial ides s robotom kludnu jazdu, a nahle zošliapneš plyn na podlahu, tak auto prestane tahat, podradi, a ide, necha ho tahat do vysokych otacok, a ked plyn nedas s podlahy, ale stale ho tam drzis, tak autom doslova \"sekne\" lebo sa automaticky zatlaci v zatahu spojka, preradi stupen a zase s nim \"sekne\" ked sa dalsi prevod zaradi. Toto sa deje iba v pripade, ked más bez rozmyslu nohu na podlahe.

Ak však pred zrychlenim troška povoliš plyn, padlom podradíš, tak sa tam zaradi nižší stupen bez toho, aby si to spozoroval, potom už plyn na podlahu, zrychluješ, a necha ta ist do vysokych otačok, potom stačí plyn trocha povolit, nie uplne, ale trocha, a on si tam šupne ďalší prevod, a znova plyn na podlahu ...

Proste mu trocha plynovym pedalom pomahaš, aby radil plynulo ... Pokial to nerobiš, tak je hadzanie prevodov trhanejšie. Je to kvazi ako jazda z manualom, keby si v manuale PRED zrychlovanim dal nohu na podlahu, a potom az zatlacil spojku, podradil, a nasledne ju pustil (stale pod plnym plynom) tak by s tebou \"seklo\" a keby si nasledne zase preradoval na vyssi, a mal stale nohu na plyne, a pritom hadzal zo spojkou vyssiu rychlost, tak s tebou zase trhne ... Tuto je to kvazi rovnake, az na to, ze tam neni ten zvukovy efekt (pokial tu drzis nohu na plyne, tak pri preradovani ti samozrejme nehuci naplno neutral resp. volnobeh )

V každom priapde je to plne automaticke, a po par hodinach nevnimas to, ze automatu akymkolvek spôsobom pomahas, to je proste automatika :) Len teda spotreby su rovnake, alebo nizsie. Je pravda, ze tuto riadi počitač, aka rychlost je pri danej rychlosti a štyle tvojej jazdy (štyle ako šlapeš na pedal) vhodná ... Tuto sa dá prísť k zníženiu spotreby, avšak ked niekto radí s manuálo m ako má, tak je to bez rozdielu...

Odesláno

ako tak citam tento thread tak nie je sa vobec coho obavat, lebo doteraz som bol ineho nazoru, po internete sa pise, ze je az nebezpecne predbiehat s tymto robotom...

Odesláno

Jo, nebezpecne pre ludi, ktory zatlacia plyn na podlahu, a nepustia ho, az kym sa nezaradia pred predbiehany objekt ... Predbieha sa s tým asi s rovnakou rýchlostou, ako s manualom :) V oboch pripadoch ratam, ze vodic je normalny ...

Ja som zvedavy, co stoji taky repas tejto prevodovky ... Ci je to za jedno, s klasikami s hydromenicom, alebo nie ...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...