Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj všichni. Prosím o radu k následujícímu problému. V autě mám startér Bosch, typové označení 001 208 516. Chová se velmi svéhlavě. Popíšu jak. Někdy otočím klíčkem a slyším pouze svištění palivového čerpadla. Startér stojí. Otevřu kapotu, vytáhnu modrý konektor z elektromagnetu a propojím ho drátkem s krokodýlky s kladným pólem akumulátoru. Většinou to pomůže. Včera však ne. Podezříval jsem kontakt ve spínací skříňce, ale tato možnost je vyloučena. Takže jsem celý startér demontoval (dělám to na parkovišti před panelákem), odnesl domů. Doma jsem ho kompletně vykuchal, vyčistil, namazal a smontoval. Připojil jsem ho na nabíječku a točil se. Namontoval jsem ho nazpět. Pro jistotu jsem ještě vyčistil hlavní ukostřovací body na karoserii a na bloku motoru. Nastartoval jsem-zdá se, že mám vyhráno. To je dobře, ale nevím, kde je příčina toho, že to původně nešlo. Pokud se to někomu z vás stalo, prosím ozvěte se. Ještě drobnost. Nedokázal jsem posoudit stav jednotlivých vinutí, protože neznám jejich předepsané hodnoty odporu (přitahovací, přidržovací a budící vinutí). Pokud to někdo víte, ozvěte se. Díky. Martin

Odesláno

ahoj , pokud je staater po rozebrani ok tak je v pohode a tim uz to asi nebude pokud si nemel nejake zaoxidovane kontakty uvnitr , no ted uz jen zbyva spinaci skrinka pokud to nepujde zase nekdy zkus pri otoceni klicku v poloze startovani trochu zakrouzit klickem pokud se to chytnemas vyhrano , dost to funguje

Odesláno

Ahoj. Každá rada drahá. Před chvílí jsem chtěl odjet, ale opět nešlo nastartovat. Tak jsem musel autobusem. Propojil jsem vývod od elektromagnetu přímo na kladný pól akku, tím jsem vyloučit chybu ve spínací skříňce. Proud tam jde, slabě to jiskří, ale jádro se ani nehne, tudíž nemůže sepnout. Proč to ale včera šlo bez problémů. Už nevím co vyzkoušet.

Odesláno

Možná je to blbost, ale: měřil jsi baterku??? Takhle blbě by se mohla klidně chovat - přijde mi, že když si \"odpočine\", tak nastartuješ, nebo je to jinak?

Odesláno

Baterka je čerstvě nabitá. Na palubním voltmetru při pokusu o startování vůbec nechází k poklesu napětí. Tudíž startér nebere žádný proud. Zrada bude asi jinde. Odpoledne nato zase skočím. Když na to přijdu dám vědět. jinak dík za každou reakci.

Odesláno
Napsán autorem MartinJ

Baterka je čerstvě nabitá. Na palubním voltmetru při pokusu o startování vůbec nechází k poklesu napětí. Tudíž startér nebere žádný proud. Zrada bude asi jinde. Odpoledne nato zase skočím. Když na to přijdu dám vědět. jinak dík za každou reakci.

Řekl bych, že tady jde spíš o proud, než o napětí;) Takže si to zrekapituluju: startér doma na nabíječce jde OK, a jakmile jej dáš do auta, tak se netočí ani po připojení plusu přímo k AKU, je to tak? Takže kostra? Vím, že jsi psal, že jsi kontakty čistil, ale přecejen.... co vzít takový drátek s krokodajlem, kterým to připojuješ na \"+\" a propojit kostru startéru s kostrou auta (třeba mimo blok motoru). Jinak snad ještě vyndat startér a potrápit jej doma na nabíječce - jestli nemá špatný vinutí a tudíž to, že se doma točil, nebyla spíš náhoda (v autě ti přece taky občas zafunguje).:(

[Editován dne 30/3/05 Kurt]

Odesláno

To ze starter funguje na nabijecce jeste neni duvod, aby fungoval i v aute. Na prazdno jsou tam uplne jine podninky. Takze to nic neznamena. Uz par starteru, co mi odesli, na nabijecce predstiŕalo cinnost.

Odesláno

Vše co jsi psal jsem udělal. Propojil jsem země startovacím kabelem. Nic. Proměřil jsem odpory všech přívodních vodičů. Nula ohmů. Jediné co mě napadá je následují (pokud se mýlím hned mě vyveďte z omylu): Klíček v poloze start sepne. Proud teče tako: +akku-kontakt ve sp. skříňce-cívka el. magnetu-uhlík-budící vinutí-opět uhlík-zem. Napadá mě jestli rotor s komutátorem není zrovna v poloze kdy jeden z uhlíků nemá ideální kontakt z lamelou komutátoru. Je to správná úvaha. opravdu mě už nic nenapadá.

Odesláno

ja bych rek ze to budou uhliky

totiz kdyz sepnes startovani tak se tam vysune takovej bazmek kterej pak vlastne zabira ... a jestli uz mas osoupany uhlik (tloustka tak pul centaku a min) tak to muze ztratit kontakt a chovat se to takhle.

Kdyz jsi to mel rozebrany jak byly ty uhliky dlouhy

Odesláno

Já jsem se setkal s něčím jiným, co by odpovídalo Tebou popisovanému chování. Totiž špatné hlavní kontakty - to znamená ty které se sepnou, když zapadne pastorek. K nim se nejde dostat (aspoň u toho Bosche, co mám já). Ty kontakty jsou za cívkou elektromagnetu, který právě přitahuje pastorek. Mně se to chová zatím většinou mravně = nastartoval jsem vždy, i když několikrát jsem musel otočit klíčkem dvakrát i třikrát, než se kontaktům uráčilo pořádně sepnout. Dělá to teplý, studený, jak kdy. Vyřešil jsem to nákupem zánovmího startéru od Oddieho... (a nemyslete si, že nemám procenta z toho, co Oddie prodá :D:D:D:D)

Odesláno

Petře, to co popisuješ určitě vydávalo cvakání. Není to vlastně nic jiného než elektromagnetický stykač. Tobě se alespoň jádro pohybovalo, pouze kontakty jsi pravděpodobně měl opálené.

Teď jedna zkušenost s ABA. Zavolal jsem Allianz, v povinném ručení je zahrnuta pomoc v nouzi. Vše dobře fungovalo, asi za 30 minut přijela Felicie Pick-up a v ní byl odborník. Nářadí měl tlustý šroubovák, železnou trubku a 2 kg kladivo. Chvilku do toho mlátil, šroubovákem zkratoval co šlo a pak řekl moudrost ve smyslu \"je to startér\". Měl velmi na spěch a evidentně jsem ho zdržoval. Jediné čím mohl zaujmout byl krásný melír. Tím ale nespravil. Protože auto nutně potřebuju, rozhodl jsem se pro konečné řešení tohoto problému. Zavolal jsem do firmičky, která se živí repasemi startérů a alternátorů. Za 13 minut byl startér venku a za dalších 5 minut přijel chlapík (one man show). Vzal si ho a zítra mi ho vrátí. Celková částka bude kolem 2000,-- Co tomu bylo konkrétně napíšu zítra.

Odesláno

Včera jsem slíbil, že napíšu jak jsem dopadl. Startér jsem převzal za 23 hodin po předání do opravy. Zaplatil jsem 1312,-- Kč. Byly měněny všechny uhlíky a páčka která aiálně pohybuje volnoběžkou s pastorkem. Hned jsem ho namontoval. Bohužel se ani NEHNUL. Teď čekám, až se na to ten repasátor přijede opět podívat. Jemu se na stolici točil. Alespoň to tvrdil. Já mu věřím, mě se to na nabíječce taky točilo. Takže běh na hodně dlouhou tra?.

Odesláno

Cau chlapi. Anabáze skončila. Ale popořádku. Po demontáži jsme startér odvezli do dílny. Po připojení ke zdroji se ani nehnul. Bylo 17:00. Pootočil jsem vykukujícím pastorkem. Rozjel se. Je to jasné problém je asi katva (rotor). Hned jsme startér vykuchali. Příčina byla následující (a bolestně drahá). Na kotvě je komutátor s 19 lamelami. Jedna lamela byla opálená. Když se změřila ohm-metrem, zdála se v pořádku. Zcela jinak se to ovšem chová při zatížení 100 A. Podtrženo sečteno. S pravděpodobností 1:19 se s takovou kotvou nedá nastartovat. Při osmnácti zkušebních pokusech se to v pohodě rozjede, pak už nic. Celkem mě to stálo 2300,-- Kotvu jsme koupili v eláncar, Poděbradská. Specializace auto elektro komponenty. Jsou podstatně levnější než Elit.

Odesláno

zdarec chlapi.zrovna taky řešim problém se startérem,ale dělá mi uplně něco jiného než tady bylo popsané,když přijdu k autu tak asi 5sekund točí jak steklý a potom začne najednou uplně umírat až neotočí motorem vubec,pak stačí počkat zase asi 5sekund a začne se pomalu rozbíhat až točí zas tak jak má.baterka je nová dobíjí to dobře,kostru sem ale ještě nečistil.dík za názory mějte se

Odesláno

Zkus se podívat na hlavní ukostřovací body, na karoserii a na bloku motoru. Musiš demontovat baterku a černý plech na kterém je posazená. Ukostřovací bod na bloku motoru je vedle bowdenu na zpátečku. Je tam taková velká plastová příruba kolem které rád utíká převodový olej a znečiš?uje to zemění. Další možnost je taky jako u mě - kotva. Průchodem proudu se to vinutí dost ohřívá a může tam být někde porušená izolace. Startéry jsou konstruovány pro krátkodobý provoz. Když ale točíš pět sekund a nechytá ti to, tak chybu nehledej ve startéru. Mě to chytá na první škrtnutí.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...