Milan+ Odesláno 15. červen 2013 Odesláno 15. červen 2013 No super a nakoniec ti aj spotreba pôjde zas dole po geometrii. Ako si na tom teraz zo spotrebou v porovnaní mesiac, dva dozadu? Ja som sa dostal už na 7,8 l/100km, mesto. [upravil dne 13/6/13 23:52 od marko306] ¨7,8 město jo? Tak to bych chtěl tedy zažít. Bereš průměr jenom z města nebo celkový? To je dost podstatný rozdíl. Citovat
marko306 Odesláno 15. červen 2013 Odesláno 15. červen 2013 Ja mám iba mesto. 9km z domu 9-13 km domov (záleží kade idem). Po ceste mimo mesta idem asi 2-3km. Prečo? Veľa? Tu mám priemer rýchlosti 35km [upravil dne 15/6/13 15:13 od marko306] Citovat
Milan+ Odesláno 15. červen 2013 Odesláno 15. červen 2013 BBJ jsi neměl v plánu po výměně ramen zajet na geošku?To je snad automatické po takovémto servisu. Citovat
marko306 Odesláno 15. červen 2013 Odesláno 15. červen 2013 Pri ramenách to také podstatné neni. Skôr pri výmene gulákov riadenia alebo tyčiek riadenia. Citovat
Milan+ Odesláno 15. červen 2013 Odesláno 15. červen 2013 Ja mám iba mesto. 9km z domu 9-13 km domov (záleží kade idem). Po ceste mimo mesta idem asi 2-3km. Prečo? Veľa? Tu mám priemer rýchlosti 35km [upravil dne 15/6/13 15:13 od marko306] Na město mi to připadá dost málo,beru to tak,že já s tím denně krom ,když je pěkné počasí jezdím s tím do práce také a pokud bych se chtěl na tenhle průměr dostat,tak bych do práce musel,vyjet tak v 5,15 abych ty 4km na tenhle průměr zajel,byl tam na 5,45 a nikoho nezdržoval. Jináč mi palubák ukazuje ted 8,1-8,2,ale jsem s tim hodně mimo město a jezdím dost svižně. Citovat
Bigbadjohn Odesláno 15. červen 2013 Autor Odesláno 15. červen 2013 BBJ jsi neměl v plánu po výměně ramen zajet na geošku?To je snad automatické po takovémto servisu. Jo na geometrii jsem se chystal, ale nijak jsem to nehrotil, ramena se tam podařilo dát na milimetr přesně tak jak tam byly (měřili jsme to), volant zůstal přesně tak jak byl, nikam to netáhlo a tam kde to mám na neutrál najetý před barákem tak to jelo úplně stejně jako před výměnou. Ke spotřebě ve městě: poslední tankování jsem měl necelých 8 litrů a 70% ve městě, předtím to bylo podobné, podívám se až budu doma u PC. My s tím najedem asi polovinu celkového nájezdu po městě a za těch 32.000 km mám průměr necelých 8.2 a to v zimě jezdíme víc město a taky to v zimě žere o dost víc, takže teď to město kolem osmi je odpovídající. Jenže není město jako město, už jsem to kdysi psal. Vrchlabí je v mírném kopečku což dle mě spotřebě hodně pomáhá, protože když se vracím domů tak to jede skoro samo, místy úplně samo a nemáme tu semafory a cestou mám jen minimum křižovatek a většinou nejezdím když je špička ... V centru většího města bych takové spotřeby určitě nedosáhl. Jo a jezdím na Verva diesel a na tu mi to žere asi o 0,5 litru míň než na \"obyčejnou\" od Lukoilu, i když mi dost lidí tvrdí, že to je blbost, ale mám to vyzkoušené. Citovat
Bigbadjohn Odesláno 20. srpen 2013 Autor Odesláno 20. srpen 2013 Tak týden před odjezdem na dovolenou mně potkala malá nepříjemnost. Auto přestalo postupně startovat. Nejdříve se to projevovalo jako slabá baterka, chytlo to dost neochotně tak jsem nic nezkoumal, auto jsem dal přes noc na nabíječku a vše bylo další dva dny OK. Pak se to ovšem stalo znovu zcela nečekaně na semaforu. Opět auto chytlo velice neochotně a tak jsem ho raději nechal stát na parkovišti směrem z kopce. Byl jsem 50 kilometrů od domu, tak bych nerad řešil nějaký problém. Ovšem po půl dne stání chytlo opět zcela bez problémů. Cestou domů jsme se zastavili v obchodě pro nákup (všichni kromě mě v autě spali) a když jsem chtěl nastartovat tak jen cvakla cívka. Poprosil jsem vedle stojícího řidiče o možnost nastartování přes kabely, ovšem výsledek byl stále stejný. Nakonec jsem poklepal na startér a mohl jsem vítězoslavně odjet. No takhle napsané to vypadá jednoduše, ovšem zkuste si u parníku poklepat na startér. Druhý den následovla výměna cívky na startéru a vše bylo OK. Mohl jsem tedy s klidem odjet na dovolenou a tak se také stalo. Citovat
Bigbadjohn Odesláno 20. srpen 2013 Autor Odesláno 20. srpen 2013 No a co mě tedy potkalo na dovolené? Nic zvláštního. Přes úsměvné varování kolegů z práce ať s takovým krámem raději nikam nejezdím, protože mě nechtějí tahat zpátky na valníku, a varování, že mě cesta finančně zruinuje, protože to žere jako tank jsem stejně nakonec vyrazil. Celá cesta začala ve čtvrtek večer 8.8.2013 ve 22:30. Vydali jsem se do Chorvatského městečka Seline vzdáleného od nás necelých 1000 km. Cesta měla podle navigace i podle strýčka googla trvat zhruba 10,5 hodiny. Do chatky jsme se mohli nastěhovat podle propozic ve 12 hodin dne 9.8.2013. Odhadl jsem, že by cesta mohla i s přestávkami na jídlo a oddych trvat asi 12 – 13 hodin a tak jsem chtěli vyrazit v deset večer. Kolega z práce mě ovšem důrazně varoval, že mi cesta bude trvat daleko déle, on že jel o 250 kilometrů dál (tedy 1250 km) a jel to 20,5 hodiny. To se mi zdálo naprosto neuvěřitelné a tak jsem si nechal v krátkosti celou cestu převyprávět. Tedy on vyrazil ještě se svým švagrem na cestu po obědě a prý kvůli spotřebě jeli i po dálnici 100 – 105 km/h. Navíc se s manželkami nestřídali v řízení a celé to odřídili sami, takže museli 3 hodiny spát. Pak také často stavěli dětem na odpočinek .... No celé se mi to zdálo divné. Já jsem chtěl vyrazit na noc právě proto, abychom ujeli co nejvíc v době kdy budou děti spát. Proto jsem chtěl jet v deset večer. No jako vždy se to malinko protáhlo, ale zdržení půl hodinky nebylo nijak tragické. Ono mi totiž trvalo dost dlouho než jsem všechno naložil. Ne snad proto, že by se to nevešlo, ale spíš proto, že toho bylo tolik. Jak jsem si později dělal srandu, tak jsem si z domu vezli kromě pračky, myčky a mikrovlnky skoro všechno. Protože jsem s sebou bral i autoledničku a nevěděl jsem jestli ji nebudu muset nechat běžet i u stojícího auta, tak abych mohl v případě vysosání akumulátoru bez problémů nastartovat tak jsem vzal i náhradní akumulátor. Co jsme tedy všechno vezli: Náhradní akumulátor, autoledničku, gril, dřevěné uhlí, ploutve a potápěčské brýle pro celou rodinu, 3 kusy nafukovacích matraček, spoustu jídla na cestu, něco na ten gril, stan, oblečení do tepla i do zimy, protože jsme se chystali i k Plitvickým jezerům, nějaká nealkopiva, džusy pro děti, spoustu sladkostí, 4 kola, dětskou sedačku na kolo (ta se musela vejít do auta, protože se kolo s ní nevešlo do držáku ... No nebudu to vypisovat všechno, byl toho plný kufr a ty čtyři kola na držáku na kouli. Nakonec se nám tedy podařilo s malým zpožděním vyrazit ve zmíněných 22:30 na cestu. Jeli jsme následující trasou. Vrchlabí, Hradec Králové, Svitavy, Brno, (Znojmo) Mikulov, Wien, Graz, Maribor, Zagreb, Maslenica, Seline. Manželka je noční pták a tak jí nedělá problémy být v noci vzhůru, tedy první část cesty až na hranice s Rakouskem řídila ona. Já až na hranice spal a tak jsem si myslel, že budu fit. Byly tři hodiny ráno, já koupil rakouskou dálniční známku a vyrazil jsem. Ovšem po 1,5 hodině jsem to musel zapíchnout, chtělo se mi spát. Další 1,5 hodiny opět řídila manželka a v šest ráno jsem už byl fit, ta další hodinka a půl mi přišla vhod a taky to, že je světlo. Až do cíle jsem už řídil já. Po rovných 12-ti hodinách jsem přijeli do kempu. Všude jsme jeli zhruba 3 km/h nad limit, tedy 53, 93 a 133. Po týdnu u moře jsem odjížděli k Plitvickým jezerům a protože jsem nespěchali tak jsem jel mimo dálnici přes hory a tak se projevil jeden malý problém, který se u nás v Čechách za celou dobu co mám auto neprojevil. Teplota chladicí kapaliny začala stoupat přes 90°C a když se pomalu vyšplahala ke stovce tak jsem zastavil a šel hledat problém. Nejdřív jsem si myslel, že chladiče budou ucpané mouchami, ale pravda byla malinko jiná. Točila se jen jedna sahara. Možná,že jsem auto už tak koupil, možná se to stalo až tam, nemám tušení, ale vzhledem k tomu, že se celou další cestu už teplota opět nedostala nad 90°C, tak ten problém se saharou mohl opravdu trvat už dlouhou dobu. Teplota se nakonec vyšplhala na 105°C a tak jsem celou cestu horami absolvoval v pohodě. K Plitvickým jezerům jsme přijeli odpoledne v pět hodin, vyhledali jsem si ubytování, zjistili kam vlastně ráno potřebujeme jet a šli jsme spát do stanu. Ovšem nečekali jsem, že po nocích u moře, kde teplota klesala v noci na nějakých 22 °C bude zde ráno pouze 8 stupňů. Ale i toto jsme přečkali v pohodě a ráno jsem vyrazili. Prošli jsem v průběhu celého dne asi polovinu tras kolem Plitvických jezer, vrátili jsme se do kempu, dali jsem si večeři, sbalili opět vše do auta a ve 22:00 jsme v sobotu vyrazili směrem domů. Cesta byla stejná. Od Plitvických jezer jsme jsme vyrazili směr Karlovac, tam se napojili na dálnici na Zagreb a pak už cesta pokračovala stejně jako sem, tedy Zagreb Maribor, Graz, Wien, Brno, Svitavy, Hradec Králové, Vrchlabí. Cestou na dovolenou jsme nikde nestáli žádnou frontu, na hranicích i na dálnici vše probíhalo naprosto plynule, dálnici jsem platil kartou, takže vše bylo vyřízeno asi za 5 vteřin. Nevím proč 90% všech lidí platí dálnici cash. Ovšem cestou zpátky jsme bohužel jeli s vlnou všech vracejících se dovolenkářů a před koncem chorvatské dálnice jsem strávili hodinu a dvacet minut v koleně dlouhé 4,5 km. Domů nám tedy cesta trvala 13,5 hodiny i s tím zdržením na dálnici. Takže nakonec vše proběhlo naprosto hladce a ani spotřeba nevybočila z normálu, tedy rovných 8 litrů. Na to, že jsem vezl plný kufr hovadin, čtyři kola na kouli a mám to jen pětikvalt, který točí lehce nad dálničním limitem 2800 otáček je to naprosto v pohodě. [upravil dne 20/8/13 14:48 od Bigbadjohn] Citovat
Sagic Odesláno 20. srpen 2013 Odesláno 20. srpen 2013 Hezký čtení, já se vrátil z Chorvatska taky v sobotu, teda až v neděli v jednu ráno. Na Plitvicích jsme byli ve čtvrtek a ráno tam bylo kolem 12°C, což nás taky lehce zaskočilo. Naštěstí přes den se teplota vyšplhala přes 20°. V sobotu jsem chtěl vyrazit co nejdříve právě kvůli kolonám, takže jsme vyjeli už v 9 ráno a stejně jsme chytli u Záhřebu asi 4km a pak přesně jak píšeš před hranicí Chorvatsko - Slovinsko. Tam jsme stáli asi 2h a asi v 17h opouštěli Chorvatsko. A to jsme jeli od Šibeniku! Jinak chorvatskou policii a chorvatské řidiče na okreskách asi nepochopím. Cestou na Plitvice mě na 50km/h vytroubil a předjel autobus (pod tlakem jsem v tu chvíli jel 75km/h). Následně mě opět na 50Km/h kdy jsem tam už po předešlé zkušenosti měl 80km/h vyblikal chorvat v červeným golfu načež mě předjel a dupnul na brzdy že jsem mu málem skončil s autobusem v kufru Policajti cestou zpátky v Krapině zavřeli dálnici na Maribor a vše nechali sjíždět po okresce. 3 auta před náma byl sjezd a v tu chvíli policajt jak blázen začne mávat, že už se může na dálnici, navedl tam asi 30 aut včetně nás a pak to zatrhl. Hodinu jsme koukali, jak 20m za náma po sjezdu pouští auta objížďkou a policajti se nám chechtali, jako co že mají dělat. No masáž.. Nejlepší bylo, že tam tak kecali a nějakej jouda od spávy dálnice v oranžový vestě s vysílačkou najednou za ně dálnici otevřel. Nezapomenu jejich otevřený huby, kdy na to všichni šlápli a oni nevěděli, která bije. Citovat
MotoMoto Odesláno 20. srpen 2013 Odesláno 20. srpen 2013 Bigbadjohn : Každá dovolená z které se vrátí všichni a zdraví je hezká, takže vítej doma a buď rád , že tu jsi. Jen jsem nepochopil to Brno a pak Znojmo, to je zajížďka jako hrom. Citovat
Bigbadjohn Odesláno 20. srpen 2013 Autor Odesláno 20. srpen 2013 Díky MotoMoto za upozornění, samozřejmě to je moje chyba, už jsem to Znojmo opravil na Mikulov. Jak píše Sagic o tom ježdění v obci v Chorvatsku. Taky jsem nejdřív jel v obci 50 a byl jsem za totálního trotla, pak jsem jel 60, nakonec 70 a i tak mně skoro všichni předjížděli. No taky jsem to nepochopil. Docela jsem měl strach o papíry, ale dopadlo to dobře Citovat
marko306 Odesláno 20. srpen 2013 Odesláno 20. srpen 2013 Ja by som ich mal v prdeli. Je päťdesiatka, tak idem päťdesiat. Citovat
Bigbadjohn Odesláno 7. leden 2014 Autor Odesláno 7. leden 2014 Tak dnes pokořeno 240.000 km. Zatím auto jezdí bez problémů. Nerad bych to zakřikl, protože zrovna dneska jsem se v jednom hodně úzkém místě nevešel s protijedoucím Sharanem. Naštěstí jsme se potkali jen zrcátky a jeli jsme hodně pomalu a tak to dopadlo dobře. Zrcátka se sklopila a nic se nerozbilo. Jen jsem ho musel 2x sklopit do správné polohy a pak už zase chodilo tak jak má. Citovat
Bigbadjohn Odesláno 11. březen 2014 Autor Odesláno 11. březen 2014 Tak právě dnes máme Parník rovné tři roky, za tu dobu najeto přesně 42.000 km, stav tachometru je 242.333 km. Již brzo Parník oslaví 10 let a zatím s ním nejsou žádné problémy, šlape jak hodinky, spotřeba stále stejná 8,2 a tak doufám, že nám bude ještě dlouho a dobře sloužit. Edit: Tak jak radí níže Sagic ťuk ťuk, ať to nezakřiknu :-) [upravil dne 11/3/14 19:15 od Bigbadjohn] Citovat
Sagic Odesláno 11. březen 2014 Odesláno 11. březen 2014 Gratulace, pořádně to zaklepej na dřevo Citovat
MotoMoto Odesláno 12. březen 2014 Odesláno 12. březen 2014 Gratuluji ať slouží i dalších deset. Citovat
Schreek Odesláno 13. březen 2014 Odesláno 13. březen 2014 Taky přeji spoustu dalších kilometrů bez problémů Citovat
Bigbadjohn Odesláno 31. březen 2014 Autor Odesláno 31. březen 2014 Tak se mi nějak poslední dobou lepila smůla na paty. No spíš na kola. Začalo to služebním Fordem Connectem. Jel jsem s ním asi 10 kilometrů pro nějaký materiál a cestou zpátky v táhlém kopci najednou v půlce jako když vypnete klíček ve spínačce. Auto naráz přestalo táhnout, tak jsem honem našel místo kam zajet abych nepřekážel a tam jsem zastavil. Všiml jsem si, že na mě blikala kontrolka žhavení. Další pokusy o nastartování byly neúspěšné, kontrolka žhavení neustále blikala. Přijel pro mě kolega z práce s Peugeotem 308 SW, že mě odtáhne do servisu, který máme naproti firmě. Bylo to asi 8 kilometrů. No nenašli jsme v Peugeotu tažné oko. Ani tam kde mělo být (v levě zadní kapse v kufru), ani nikde jinde a to ani v rezervě, která je opravdu \"mistrovsky\" umístěna pod autem. Když stojíte na kraji polní cesty v blátě, tak je fakt lahůdka tu rezervu vyndat, zjistit, že tam to oko opravdu není a zase ji vrátit zpátky. Nakonec si to auto odtáhli sami do servisu, kde si s ním nevěděli rady, takže ho opravil \"můj\" servisák za asi poloviční cenu než slibovali v daném servisu. Bylo to vysokotlaké čerpadlo a ještě jedno čidlo. Celá tato epizoda by nebyla ani tak moc zajímavá, kdyby to nebyl začátek následujících patálií. Ještě stojí za zmínku, že servisák prohlásil \"zlatý francouzi\", což mně dost překvapilo, protože mi francouze původně hodně rozmlouval. Forda prý už nechce dlouho vidět. Pak byl asi 3 týdny klid a tento víkend se naplnilo pořekadlo, že neštěstí nechodí samo. Takže v sobotu jsem se konečně dostal k výměně zimáků za letňáky. Popisuju to taky zde: Když jsem chtěl vyměnit levé přední kolo tak při zvedání se ozývaly divné zvuky. Koukám a ona je prasklá pružina. Jeden a půl závitu je v háji a tlumič to drží aby to nešlo až na pneumatiku. Snad se podaří vše potřebné sehnat a v úterý budou pružiny vyměněny stejně jako už plánovaný olej a všechny filtry a neplánovaně taky silentbloky motoru. Pružina nám značně zkomplikovala plány, protože syn si přál jet na své páté narozeniny do Prahy do Zoo. Tak jsme se místo toho vydali na kratičkou cestu vlakem do Vrchlabí a zpět domů jel oslavenec Martínek na fungl nových bruslích, které dostal k narozeninám. Skončili jsme na dětském hřišti, užívali si slunného počasí a asi po hodině příjemného nicnedělání (ve čtyři odpoledne) mi volal kolega z práce, že jeho švagr se vyboural na motorce, a že by ji potřeboval asi 10 km odvézt domů. Švagr relativně v pořádku, motorka taky, ale nikdo z rodiny na to nemá papíry a navíc nevěděli, jestli je po bouračce OK. Nabídl jsem mu půjčení vozíku s tím, že mé auto je nepojízdné kvůli té prasklé pružině. Bohužel neměl nikoho s \"koulí\" a tak jsem požádal svého tátu, jestli by to nemohl odtáhnout. Souhlasil, za chvíli přijel, odvezl mě domů, připojili jsme vozík a hurá pro motorku. Vše už bylo připraveno na odvoz, naložili jsme motorku a chceme odjet. Jenže můj táta nikdy netahal vozík, kouli má jen kvůli nosiči na kola. Tak jsem navrhl, že budu kočírovat já, něco jsem už odtahal. Sednu za volant Saxofonu, šáhnu na šaltrpáku a nějak se mi nezdá, nějak divně pruží. Zkusím tam dát čtyřku, pak trojku, zpátky zase neutrál a to už se taťka ptá co dělám.No nastartuju, dám za jedna, chci řadit na dva a nejde to tam. Znovu spojka, neutrál a dvojka je tam a tři a čtyři a jedem. Na obchvatu kolem Vrchlabí mi otec spolujezdec radí, že by to vzala pětka. Po druhém upozornění dávám pětku a nejde tam. Zpátky čtyři a už slyším, že jemu se to nikdy nestalo, že to tam jde hladce, no nakonec na tu čtyřku dojedeme skoro na místo určení pod docela velký kopec. Dávám jedna a pokračujeme. A opět rada, že by to vzala dvojka. Tak trochu přídám, dávám dvojku a za chvíli dojedu ploužící se auto. Znovu jedna s meziplynem a nic. Zastavím, chci dát jedničku a nic. Dvojka taky nic. To už tatík nevydržel, slušně mě vyhodil od volantu a jal se zbylých asi 300 metrů dojet sám. Dává za jedna a nic, dvojka taky nic. Zkrátím to, nešlo tam nic. Tak sundat motorku, kterou si majitelé už zbylých 300 metrů do velice prudkého kopce museli odtlačit sami. Já odpojuji vozík a opatrně s ním sebíhám z kopce, No měl jsem co dělat abych to ubrzdil, skoro se mi kouřilo od podrážek. Dole jsem si vyhlídl príma rygol kam jsem nasměroval tatíka couvajícího se saxíkem. Vlezl jsem do rygolu a koukám, rozpojené táhlo k převodovce. Nacvaknul jsem tu vypadlou kouli zpátky do domečku a péro co ji drží v domečku je pryč. Koukám pořádně a další táhlo vypadlé. To ovšem na svém místě už nedrželo vůbec, takže jsem to nakonec po asi čtvrt hodině snažení s pomocí kusu drátu dal trochu dohromady. Šlo řadit řadit všechno kromě pětky a zpátečky. Dojeli jsme ke mně domů s vozíkem, já znovu vlezl pod auto a s pomocí dalšího nářadí a hlavně pomocí elektrikářských stahovacíh pásek jsem docílil toho, že šlo řadit všechny kvalty včetně zpátečky. Tatík na to dojel asi 3 km domů a já ho na zítra objednal ke svému mechanikovi a ve čtvrtek to bude hotové. Takže zde je vidět, že každý dobrý skutek musí být zákonitě po zásluze potrestán. Domů jsem přijel až v sedm hodin, ale i opékání buřtů se nakonec stihlo. Vskutku povedené páté narozeniny mého syna P.S. Od kolegy z práce co chtěl tu motorku odtáhnout jsem dostal flašku Whisky Tullamore Dew, ovšem obávám se, že to je docela drsně vydřená a draze zaplacená lahvinka. [upravil dne 1/4/14 13:28 od Bigbadjohn] Citovat
radim.1008 Odesláno 1. duben 2014 Odesláno 1. duben 2014 Krásný sloh. Jinak jak se říká, když se daří, tak se daří. Citovat
Guest minimaxa Odesláno 1. duben 2014 Odesláno 1. duben 2014 fuj, to nebudu číst o čem to je? Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.