Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravim panove.

Potreboval by som poradit s tymto problemom.

Vymenil som lavy cap riadenia, pri demontazi stareho som pocital otacky teda zavity. Nieje to mozno podstatne, ale chcem opisat uplny postup. Teda tych otacok bolo 22. ked som zobral novy cap, tak som zistil, ze zavit na novom je o nieco dlhsi. teda pridal som pri montazi cca o 2 otacky. Ked som to poskladal a isiel vyskusat, tak som hned zistil, ze to nieje v poriadku. Ked som nastavil volant tak aby auto islo rovno, tak volant nieje v stedovej polohe, ale je o nieco vychyleny do prava ked pocitam spodnu stranu volantu. teraz neviem ci mam znova vybrat cap a este o par otacok dotiahnut, alebo to staci nastavit na tycke a ak ano mam tycku uvolnovat ci dotahovat? hmm?

tak zatial dik za rady.

Odesláno
najlepšie by bolo aj tak vymeniť aj druhú stranu a ísť s tým na geometriu, lebo podľa oka to nikdy nenastavíš presne a môže ti drať gumu.

no s tym pocitam, podarilo sa mi to vratit do povodnej polohy, ale ako vravis, je to len od oka.

• O 2 týdny později...
Odesláno

Víš, ono na personu moc dělat geometrie nejde, konkrétně u 306 jde udělat pouze sbíhavost ostatní body jsou neměnné.

Pokuď máš řízení s posilovačem, mají být kola sbíhavé ( 0.5mm -1,5mm), bez posilovače rozbíhavé (0,5mm až 1,5mm).

Tak např. pokuď máš posilovač, musíš na přední straně kola naměřit o oněch 0,5 až 1,5mm méně než vzadu.

Jestli máš pneu které má trochu vhodný vzorek (ideál je rovná drážka po obvodu kola) jde to docela dobře např. svinovacím 2 metrem. Pomocník ti metr přidrží na jedné straně, změříte to ve předu i vzadu, pro jistotu popojedeš autem o půl otáčky, zjistíš rozdíl a na spojovačce to po povolení kontramatky upravíš. Jestli jsi měnil čep jen na jedné straně, tak budeš po správném seřízení i volant ve \"středu\":).

Je to nouzovka než si dáš udělat sbíhavost (na tom trvej, rozdíl ceny za sbíhavost a geometrií, která beztak nede udělat je v servisu i několik set korun).

Dělám to tak 30 let a málokdy to bylo potřeba v servisu korigovat...

Odesláno

vidím,že pokrok jde notně kupředu:D, kdysi jsme to dělali spec. tyčkou,která měla jednu stranu posuvnou a měřilo se na disku, dnes dvoumetrem v drážce pneu:), počítám, že jestli polezou ceny oprav tak rychle, budeme měřit provázkem...

Odesláno

Ano, každý kdo se třeba jednou za život pokusí vyměnit kulák, si bude dělat tyčku. Tady jde o nouzovku když to děláš na chodníku. Chtěl jsem mu jenom poradit, dá se tady ulítnout i o centimetry a klidně může oddělat gumy i pár kilometrech než dojede někam na sbíhavost.

Myslím, že tyto stránky nebudou jenom o radách typu: zajeď s tím do servisu....

Odesláno

Máte pravdu, s tím vzorkem je to docela dobrý nápad.

Viděl jsem totiž ORIGO geometrii, která pracuje na principu: auto projede po měřícím pásu (asi 0,5 m), který je jen na jedno kolo (druhé kolo jede normálně po podlaze) a na obrovském displeji se ukáže sbíhavost - na principu toho, jak byl ten měřicí pás odtlačován. Displej je na celé milimetry, a samozřejmě neukáže, zda levé, nebo pravé kolo. Byl to naprosto profi výrobek. Od té doby už si nedělám vrásky s přesností.

Na dobrou geometrii když najedeš dvakrát po sobě, tak je prý rozdíl 0,5 mm.

Takže hlavně ať to nesjíždí gumy, to je nejobjektivnější ukazatel.

[upravil dne 13.4.2011 09:34 P607Olda]

Odesláno

bak65

v podstatě máš pravdu, nejdůležitější je nastavit sbíhavost co nejpřesněji za použití co nejjednodušších prostředků :super

taky v mém příspěvku jsou smajlíci--je jasné, že je to myšleno ve srandě :papa

Odesláno

Tak pod se podepisuji, na tomto zařízením denně pracuji v jednom nejmenovaném automobilovém výrobním závodě, pracuje to přesně tak jak popisuješ a ten rozdíl s tím jedním a tím samým autem je i 2mm, záleží jak rovně s tím autem na ty desky najedeš. U nás je toto zařízení součátí válcové zkušebny brzd, tudíš každým rokem metrologicky ověřeno s příslušným kalibračním listem.

Jinak si nestěžuji, každý den se vozím v novém autě :)

[upravil dne 14/4/11 06:58 bak65]

[upravil dne 14/4/11 07:02 bak65]

Odesláno

ozzy56

já to taky jako srandu beru, já jsem jen možná trochu vysazený na servisy (některé), pohybuju se v tom. Můj příklad z poslední doby, konkrétně můj kulák na 306, tak za 20 min byl na chodníku vyměněný i s tou 2metrovou \"geometrií\". Pak cesta do místního servisu, objednání, auto tam půl dne nechat, předpokládaná cena geometrie 900 - 1100kč.

Po dotazu co tam chce geometrovat, trochu si vyjasnění věci, to najednou šlo na počkání a za 200kč!

Jo a fakt to nebylo nakonec potřeba ale jistota je jistota:)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...