aaron1 Odesláno 26. leden 2005 Odesláno 26. leden 2005 Ahoj, po celkem bezporuchové službě mé peginy 309 1,9D se mi stala podivná věc. Asi 2 roky a necelých 30 tis. po výměně rozvodáku (dayco), a kladek ( vyrobce si nepamatuju, ale najdu) , mi jedna kladka ulítla. Jaké škody to udělalo ještě nevim, ještě jsem to nedopravil do servisu. Jak je tohle možné? Myslíte že to je způsobeno použitím neoriginálního dílu nebo špatnou montáží, nebo jsem měl prostě smůlu. Díky za odpovědi. Citovat
oddie Odesláno 26. leden 2005 Odesláno 26. leden 2005 Možné jsou všechny tři varianty, i jejich kombinace... Další možnost, se kterou už jsem se několikrát setkal, byl roztřepený řemen alternátoru - kousek z něj spadl do rozvodů a ... Jaké škody to udělalo, je vcelku jasné - tyhle motory, když se \"potkají\", mají minimálně přeraženou vačku a koníky (aspoň jeden) Citovat
aaron1 Odesláno 27. leden 2005 Autor Odesláno 27. leden 2005 Tak přemejšlim jestli tam nechtít dát origo kladky, kolik tak můžou stát? Citovat
zoby Odesláno 27. leden 2005 Odesláno 27. leden 2005 bych asi řekl, že jako první budeš řešit opravu motoru a ne jaké kladky tam dát Citovat
Milhaus65 Odesláno 27. leden 2005 Odesláno 27. leden 2005 Myslím, že když si spočítáš co Tě bude minimálně stát oprava motoru -vačka, pár ventilů, koník , nějaké těsnění, pokud máš vakupumpu na vačce tak asi i unašeč, bude lepší sehnat starý motor. Orig. sada rozvodů na XUD9 do 94 stojí 3500 Kč. 083109. ¨Nevík kolik stojí tyto díly v náhradě, ale tady bych asi nešetřil. Citovat
aaron1 Odesláno 27. leden 2005 Autor Odesláno 27. leden 2005 Motor mohu mít kolem 6ky, a opravu mě řikali v diesel servisu kolem 5 (prý při nejhorší varialntě, ale uvnitř to ještě neviděli). Trochu mam strach z jinýho motoru, protože ten původní byl prostě špičkovej. Citovat
oddie Odesláno 27. leden 2005 Odesláno 27. leden 2005 Oprava v nejhorší variantě 5tis??? No, to musí být docela vtipný servis! Asi takhle: většina těhle motorů po potkání utrpí zásadní škodu jen na vačce a koníkách, a když se tam dá jiná vačka a koníky, tak to zase jede, bez toho, že by se vůbec sundavala hlava. Ventily se na dřících většinou neohnou, jsou kolmo. Jenže, já bych si takhle \"opravený\" motor ve svém autě dlouhodobě nenechal. Protože pokud to přes ventil přerazilo vačku, někde to mohlo nechat stopy, a projevit se později. Znám dva případy, kdy se ulomila část ventilu - jednou kus talířku, jednou celý - píst jej přirazil k hlavě, a skončilo to mnohem větší škodou než pohé \"potkání\" - v tom horším případě totální destrukcí, nepřežil spodek ani hlava! Z toho méně závažného případu mám i foto, ale už to nemám kam dávat. Pokud se oprava vezme zgruntu, znamená to rozhodit motor, dát nové veškeré šálky, případně i přebrus kliky, každopádně kontrola, zda není ohnutá, dtto ojnice. Když je to rozebrané, tak i kroužky, to je jasné. Dále nové ventily a sedla, nová vodítka, hlavu srovnat a otlakovat, jinou vačku a koníky, seřídit vůle. Pak dám nová veškerá těsnění, gufera, vodní pumpu a rozvody, a můžu říct, že je to špičkový motor. Cena tak 30tis... Takže copak se to asi tak pořídí za těch 5, he? Zbastl ze zbytků... Citovat
oddie Odesláno 28. leden 2005 Odesláno 28. leden 2005 Pro ilustraci, motor 1,9D. Z jednoho ventilu (poznáte z kterého? ) se ulomila část talířku, a pochopitelně spadla do válce. Motor tu část při běhu vždy zarazil do hlavy, po chvilce se uvolnila, znovu spadla, a tak pořád dokolečka. Dotyčný s tím autem přijel, že mu tam něco bouchá... Druhý případ, o kterém jsem psal, byl horší - do válce spadl celý talířek, takže motor se v mžiku \"zasekl\". Výsledek - ohnutá ojnice a klika, mimo dalších škod... [Editován dne 2/22/05 oddie] Citovat
Petano Odesláno 28. leden 2005 Odesláno 28. leden 2005 ty brdo masakr ... by me zajimalo jak se muze ulomit talirek od ventilu ... to mu preskocil rozvod? A nebo mel proste smulu ... Citovat
aaron1 Odesláno 21. únor 2005 Autor Odesláno 21. únor 2005 Co nového.. tak skutečně je přelomená vačka, takže shánim hlavu.. udajně jsou 4 druhy s vakuovou pumpou na vačce nebo na řemeni, a pak podle tvaru výfukových otvorů, dá se to nějak poznat podle vinu nebo čisla motoru? Já mam pumpu na vačce a mam možnost koupit dobře motor z 205 s pumpou na řemenu, údajně by to mi to přehodily(jen hlavu a nějak tu pumpu), jaký jsou díry nevim.. nemáte někdo s timto zkušenosti? Citovat
oddie Odesláno 22. únor 2005 Odesláno 22. únor 2005 Hlavy samotné jsou dva druhy - jedna je s hranatými dírami sání (starší typ 162, novější DJZ, a starší 1,8D - 161A), ta druhá je s oválnými dírami (D9B a turbodiesely). Do 205/309 patří pouze ta s hranatými dírami, ve 306 a 405 jsou možné obě varianty. Vaček jsou pouze dva druhy - s koncem pro řemenici, a s koncem pro vývěvu. 1,9D má shodnou vačku s 1,9TD; 1,8D a 1,8TD má jiné časování. Hlava je vždy stejná jak pro vačku s řemenicí, tak s vývěvou, a tyto vačky lze mezi sebou naprosto libovolně přehazovat - pouze když se použije vačka s řemenicí, je třeba osadit koncové gufero, a záslepku mazacího kanálu, naopak když se použije vývěva na vačce, je nutné gufero i tu záslepku vyndat. U potkaného motoru jinak není nutné měnit celou hlavu, pokud se seženou samotné koníky (jak že se jako samostatný ND neprodávají). Stačí vodítka, sedla a ventily (+ srovnání a otlakování, to je jasné). Ale když už je to rozebrané, asi bych nechal zkontrolovat a udělat i spodek - přeci jen tu ránu muselo přenést nějaké ojniční ložisko... Citovat
aaron1 Odesláno 22. únor 2005 Autor Odesláno 22. únor 2005 Koukam, že oddie je ranní ptáče Díky za cené rady. Je mi nabízena možnost opravy někde v Budějovicích -vačka,koníky,spasování a asi i ventily cca 6,5-7tis. Jde to? Přesto se klonim použít hlavu z motoru ktery mohu mít levně... Citovat
oddie Odesláno 22. únor 2005 Odesláno 22. únor 2005 Ranní ptáče nejsem, akorát dělám od sedmi... zas to má výhodu, jdu dřív domů. 7tis za komplet udělání hlavy není špatná cena - pokud je to poctivě. Pokud se použije hlava z jiného motoru, měla by se stejně odstrojit, otlakovat a orovnat, tak nevím, jestli nevyjde levněji dát tam ten motor celý. Je to vždycky otázka - co se rozebere a dává nové, člověk draze zaplatí, ale zase ví, co tam má. Já bych tam asi strčil celý jiný motor, tak jak je, pokud je k dispozici za solidní peníz, a zbytky toho starého rozprodal. Ale je tu ovšem riziko, že ten motor bude třeba horší. Těžko říct - na jedné straně nejlevnější varianta výměny tak jak to je, a sázka na to, že motor bude slušný, na druhé straně oprava všeho, a drahá jistota. Vybrat si holt musíš sám... Citovat
aaron1 Odesláno 25. duben 2005 Autor Odesláno 25. duben 2005 Tak dlužim pár vět jak to všecno dopadlo. Nechal jsem udělat repasi hlavy 6000,-, origo rozvody 3600,- těsnění pod hlavu 810,- plus nějaký drobnosti a práce. Dá se nějak jednoduše zkontrolovat stav kladek, při provozu, protože ted už ničemu nevěřim. Původně tam byly kladky IRB a druhá Akron. Ale ted bych kecal která znich ulítla vim že ta menší(tušim Akron). Možná takovejhle mix udělal taky svý. Jinak díky za rady a pomoc. Citovat
Ladis Odesláno 25. duben 2005 Odesláno 25. duben 2005 Stav se asi nedá zjistit, respektive ještě hůře prognostikovat kolik ještě najedou. Já tam měl INA a taky jsem dával INA. Ovšem, porouchat se můžou i ty nejoriginálnější díly pod sluncem.... Pokud máš nějakou solidní sadu, tak nad tím moc nemudruj, poskládej to dohromady a jenom vyměňovat po uvedené kilometráži. Citovat
aaron1 Odesláno 25. duben 2005 Autor Odesláno 25. duben 2005 No měnil jsem jak má a stejně to nepomohlo. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.