Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Moze mi niekto po lopate vysvetlit jak funguje prevodovka ?

Recommended Posts

Odesláno

Uz som s toho blbec ... Moze mi niekto po lopate vysvetlit ako funguje prevodovka ? Teda resp. princip fungovania chapem, ale mam par otazok ...

1. Ked auto stoji na mieste, je zaradeny neutral, motor je nastartovany, a nic nestlacam - vtedy sa v prevodovke nieco toci, alebo nie ?

2. Ked je rovnaky pripad ako v 1 tke, ale mam zatlacenu spojku, vtedy sa nieco v prevodovke deje, alebo nie ?

3. Ak som na ceste, dajme tomu idem 90 km/h, a vytlacim spojku, prevodovka sa dalej toci ? Toci sa kvoli poloosiam ?

4. Naco sluzi vnutorny homokineticky klb na poloosi ? Vonkajsi chapem, ale vnutorni, blizsie u prevodovky ...

5. Moze sa ten dany vnutorny klb na poloose nejako tocit, ked auto stoji na mieste ?

Sorry, mozno su to strasne blbosti, ale uz som taky zmagoreny, ze fakt neviem ...

PS: Jedna sa o moju prevodovku na 306, obycajnu, 5 rychlostny manual ...

Odesláno

1. Áno

2. Nie

3. Áno, áno kvôli kolesám

4. Koleso sa hýbe nielen doľava a doprava (volantom) ale aj hore dole kvôli nerovnostiam na ceste viď napr tu

5. Nemôže pokiaľ nemáš dole kolesá a nestojíš na špalkoch.

[upravil dne 17.1.2011 19:56 AnotherOne]

Odesláno

1)točí - motor spojen přes spojku, tomu co se točí se myslím říká stálý převod

2)netočí, spojka odpojí motor

3)točí, převodovka je roztáčena přes kola potažmo poloosy, když máš zmáčklou spojku a zařazenou rychlost, roztočíš i ten stálý převod, který by se jinak netočil

4)na to samé co vnější, jen má jinou konstrukci, je složen ze třech kamenů, které se mohou posouvat v tahu a do stran, kvůli pérování auta, vnější kineťák může se pohybovat jen do stran

5)ne stejně jako vnější, seš na místě, kola se netočí, pokaď jedno kolo nezdvihneš do vzduchu a nezařadíš rychlost :D

Odesláno

1. Áno točí

2. Nie netočí, okrem odddlenej spojky

3. Áno točí sa kvôli poloosiam

4. Nie vždy je rovnomerne rozložená sila na nápravách tak kvôli záberu. Zaberá tá strana ktorá je menej namáhaná(ale to iba tipujem)

5. Nie

EDIT, trétí, trétí, kurnik na mobile neviem rýchlo písať :D

[upravil dne 17/1/11 20:06 marko306]

Odesláno

Dobre, jedna vec ...

Pokial auto stoji na neutrale, od prevodovky je pocut cvakanie ... Akonahle zatlacim na spojku, cvakanie prestane ... Akonahle trocha pridam plyn, staci na 1100 ot./min, cvakanie taktiez prestane ... Pri jazde cvakanie nepocut, ani v zabere, ani pri brzdeni motorom, ani nic ... Jedine, kedy sa cvakanie prejavuje, je ked auto stoji a ma zaradeny neutral ....

Co to k...a moze byt ? Menil som prevodovku od jedneho miestneho clena, islo to chvilu dobre, asi 100 km, a teraz zacala toto robit ... Je tam novy olej, predpisany Total BV 75W80, nove semeringy na poloosiach a este aj nejake lozisko co tam bolo je nove, nalisovane ...

To cvakanie moze ist s diferaku, alebo zo samotnej prevodovky ? Resp, deje sa nieco s diferakom, ked je takto auto v klude ?

Odesláno

lepe jednou videt nez 3x slyset ;)

jinak ja se ted pustil ve volnym case do rozebirani stare prevodovky a to je teprve ta nejlepsi skola ;)

[upravil dne 17/1/11 20:10 Ferry]

Odesláno

zvuky v motore sa prenášajú, nemusí to byť z prevodovky. Môže to byť z čohokoľvek čo sa tam pohybuje. (kladky, ol. čerpadlo), ale podľa popisu by to mohlo byť aj spojkové ložisko (opäť)

Odesláno

Spojka ma nabehanych neskutocnych 500 KM, najdrahsia aka v autokelly bola, Valeo Premium, komplet 3 dielna sada ...

Mam este jednu otazku :D Ak klze spojka, co mi klzala, resp. presmykovala, inak isla v pohode, co bolo zle ? Tanier, lamela alebo loziska ?

Rozmyslam ci ma nahodou v servise neokaslali, a nevymenili mi len vadnu suciastku spojky ... Nakolko auto som im tam nechal, a spojku kupovali oni, ja sem ju nevidel ani som u toho nebol ...

Odesláno

A este k prenosu zvukou ... Ked otvorim kapotu, nepocujem nic ... Ked sa naklonik k baterce, uz nieco pocujem, ale slabo, akonahle zavrem kapotu, je to pocut, a ked sa naklonik ku kolesu pri vodicovi, pocujem to najviac ...

Odesláno
...Mam este jednu otazku :D Ak klze spojka, co mi klzala, resp. presmykovala, inak isla v pohode, co bolo zle ? Tanier, lamela alebo loziska ? ...

Najčastejšie býva opotrebovaná lamela.

Ten zvuk môťe byť od niektorého kolečka alebo ložiska v prevodovke. Pri väčších otáčkach nieje počuť lebo za zmení frekvencia a znie ako súvislý tón.

Odesláno

to LubkO: A to cvakanie ti robi pri studenom a aj teplom motore?

mam presne taky isty problem, ale u mna cvakanie prestane zohriatim mozno oleja v prevodovke?? hm?

[upravil dne 17/1/11 21:17 lubikpo]

Odesláno

mne to cvaka len ked nastartujem sudeny motor az kym sa nepohnem...staci par metrov a prestane to, myslel som si ze vymena prevodoveho oleja to cvakanie odstrani celkom, ale nestalo sa

Odesláno

Teraz som už z toho jeleň aj ja, točí sa to spojkové ložisko pokiaľ je motor naštartovaný, bez ohľadu zaradenia neutrálu alebo rýchlosti? Podľa mňa sa točí.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...