Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Pritvrzeni pruzin zadni napravy vs. LPG nadrz

Recommended Posts

Odesláno

Resili jste nekdo nahradu pruzin zadni napravy pri provozu na LPG? Nadrz je tezka, vetsinou za napravou ( u sedanu ), a treba zrovna ten muj jeste sedi i trochu na bok, jelikoz nadrz je na strane.

• O 3 týdny později...
Odesláno

mel jsem 405 v plynu a nevim jestli to bylo naklopeny na bok ale kdyz jsem to trochu nalozil potapeckym vercajkem, coural jsem podvozek po silnici, ... mechanik se na to podival a o zavit pootocil jakou si torzkou na zadku a bylo to ... zadne vymenovani cehokoliv, jen podzvednul zadek o zub vyse. Jak presne to delal nevim, ale pokud budes mit chut, tak te na nej preposlu, vl (vsillik@ces.cz)

[Editován dne 6/1/05 vl]

Odesláno

Nejlepší by bylo, zjistit si origo rozměry a parametry pružin, trochu je pozměnit a následně s tím zajít za někým z želízek a oni ti to udělají přímo na míru.Mně dělali předky na Rapida a dával jsem za jednu asi 150.A byla úplně to samo, co dávají do prodeje.černá i s těma nabarvenýma koncama.

Odesláno

To Hadra :

hmm, to nezni spatne, ale bohuzel kontakty v Zelezarnach nemam, ty ano? Pokud jo, urcite se dohodneme :)

To vl :

Taky mne to napadlo, ale vymena pruzin se mi jevi jako jednodussi

Odesláno

Můj kámoš tam má švagra nebo tchána nebo tak někoho....já si napsal na papír co chci a tak do měsíce to bylo hotový.Ale byl potřeba průměr, počet závitů, délka pružiny a průměr toho drátu. Já to tenkrát zkrátil a zvětšil průměr drátu o milimetr a stačilo to.Tak popřemýšlej a já toho kámoše uvidím 22.1 na plese, tak bych to domluvil.

Akorát se divím, že nemáš známost v želízkách...dy? tam má každej někoho.Takovej Prostějovskej monopol:D

Odesláno

Jinak...ten kluk je z Čelechovic a ten jeho cosi z Domamyslic........, takže, abys to nechápal špatně, je možný se s ním sejít prakticky kdykoliv kdyby náhodou.Já jen teďka ho dlouho neviděl. A na tom plesu bude stopro.

Odesláno

Já makám ve střechách a uznej sám...ono moc lidí teďka střechy nekupuje:DTakže čumím na net.Ovšem teďka sjíždím žblechta na líbímseti.cz.To je fakt nářez teenagerů. žádný duchaplný fórum, ale aspoň se člověk nenudí.

Odesláno

To vl :

Taky mne to napadlo, ale vymena pruzin se mi jevi jako jednodussi

snowboyi, nevim kolik te to bude stat kolik to da prace a tak ale ten figl co pisu je rychle, bez jakehokoliv zasahu do stavajiciho provedeni a navic skoro zadarmo a kdykoliv se to da vratit zpatky nebo jinak prestelovat. Take jsem to tenkrat chtel delat a nechtel jsem rozumet tomu kdyz mi mechanik rikal ze je to blbost ze s tim jen hejbne a je to ... no a vidis najezdil jsem s tim bezproblemu asi 8 let ...

vl

Odesláno

Kdybyste jeden nemluvili o koze a druhý o voze...

On je dost zásadní rozdíl mezi klasickými vinutými pružinami - kterí si nechal vyrobit Hadra na Rapida, a torzními tyčemi - které si nechal vl přesadit na zadku 405-ky.

Takže vážení: u torzních tyčí (205, 305, 306, 309, 405) se dá výška zadku trochu upravit přesazením torzní tyče na tisícihranu - v určitých mezích. Podotýkám, že se tím nezmění tuhost pérování - ta je z principu funkce torzní tyče dána jejím průmerem, délkou a torzní tuhostí (a nic z toho se pochopitelně nezmění), pouze výška zadku. Pokud chcete změnit tuhost zadních pružin, je třeba torzky VYMĚNIT za jiné - u sedanu např. za torzky z kombíku, jsou silnější. Že by vám je ovšem někdo vyrobil za 150Kč, na to rovnou zapomeňte...

V případě vinutých pružin není co přesazovat. Pokud chcete mít pružiny tvrdší (nebo jinak dlouhé), je třeba je vyměnit za jiné. Buď je nechat vyrobit (jak psal Hadra), nebo např. u toho sedanu zase použít z kombíku... nějaká varianta se většinou najde.

S tuhostí a výškou ovšem nedoporučuju si příliš zahrávat, výrobce je nenavrhl jen tak pro srandu králíkům, a když to přeženete, můžete tím jízdním vlastnostem dost uškodit.

[Editován dne 1/7/05 oddie]

Odesláno

Ty auta nemají vzadu pružiny??jako Shade a tak??Já myslel že jo. V tom se teda omlouvám všem poškozeným.Nicméně pravda je ta, že v železárnách opravdu vyrobí vinutou pružinu za 150 Kč. Jen je třeba znát rozměr.

Odesláno

Zalehni a podívej se ;)

Kvůli tomu je vždy dobré uvádět typ auta, o kterém je zrovna řeč, Francouzi uměj vymyslet neuvěřitelné množsví verzí všeho možného.

Odesláno

ja mám vzadu pružiny :papa

je to tam celý jakýsi složitý, asi nachystaný na 3,0l verzi, spíš sem čuměl když sem viděl jednoduchost zadní nápravy u BMW E30, i přesto že to má zadní náhon. Skoro nic tam není.

Frantíci mají zásadní heslo: když to jde udělat složitě, proč bysme to dělali jednoduše?

Odesláno

To Oddie : excelentni vyklad :) a jen tak mimochodem, nemas nejaky pruziny? :D

Ono se to original resi instalaci doplnkovych pruzin, vyrabi je napr. Holandska fy MAD BV, ale sada stoji kolem 4 litru a to se mi jevi az jako krajni reseni, Hadruv navrh mne ani v duchu nenapadl, ackoliv jsem z Prostejova, ale zni zajimave a i kdyby to byly 2 kila za pruzinu, tak je to super. Samozrejme, ze stanovit si tvrdost je orisek, ale dat tam zpatky ty puvodni neni az takova drina :)

A z tech tvrdsich si udelat skakadlo, jako mel Maxipes Fik :)

Odesláno
Napsán autorem snowboy

To Oddie : excelentni vyklad :) a jen tak mimochodem, nemas nejaky pruziny? :D

Ono se to original resi instalaci doplnkovych pruzin, vyrabi je napr. Holandska fy MAD BV, ale sada stoji kolem 4 litru a to se mi jevi az jako krajni reseni, Hadruv navrh mne ani v duchu nenapadl, ackoliv jsem z Prostejova, ale zni zajimave a i kdyby to byly 2 kila za pruzinu, tak je to super. Samozrejme, ze stanovit si tvrdost je orisek, ale dat tam zpatky ty puvodni neni az takova drina :)

A z tech tvrdsich si udelat skakadlo, jako mel Maxipes Fik :)

A Ty máš na 205 vzadu pružiny? Ty tam nemáš torzní tyče, jak to tady popsal oddie?

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...