slunickoblek Odesláno 29. červenec 2010 Odesláno 29. červenec 2010 Zdravíčko. Mám čerstvě řidičák a rád bych si pořídil první auto (v nejbližší rodině nikdo auto nemá a já bych se rád na něčem vyjezdil). Potřebuju ale trochu poradit s výběrem. Rád bych něco malýho s (malým) benzínovým motorem - nepotřebuju vozit hromady krámů ani spoustu lidí, jezdil bych v tom povětšinou sám, případně s jedním pasažérem. Budu nejspíš jezdit tak z 80% ve městě a nemám v plánu toho najezdit moc, což znamená že mě zajímá i cena povinného ručení (a navíc to teď bude bez bonusu). Nepotřebuju žádnou potvoru se 100kW na tunu, potřebuju aby to málo žralo, bavilo mě to řídit, dalo se s tím jet stabilně po dálnici aniž bych brzdil i kamiony (a aniž by to řvalo jak startující letadlo) a aby mi to neprožralo díru do peněženky (jsem chudej student, znáte to). Jo a žádný Škodovky - jsou v bazarech předražený (napůl rzí sežraná Felicie za 30k zní spíš jako blbej vtip), nejvíc se kradou a tak nějak je prostě nemám rád od tý doby co jsem s nima jezdil v autoškole. Finanční limit mám cca 35-40 tisíc - včetně případnýho ekopoplatku, výměny rozvodů a provozních náplní a podobných běžných výdajů při koupi ojetiny; a když to bude levnější, rozhodně se zlobit nebudu. Nejdřív jsem pokukoval po různých superminis - 106/Saxo (s 1.1 motorama), Fiesta mkIV/Mazda 121 (1.25 Zetec). Pak mě ale zaujala 306 1.4 8V - je o něco málo větší, jsou jich na prodej mraky a vypadá k sežrání (zvlášť ta nejstarší). Teď koukám na tohle - moc se mi líbí, ale přijde mi poněkud podezřelá ta cena. Takže se vás chci zeptat: 1) co říkáte na tu 306ku z odkazu? Je na tom vidět nějaká fatální chyba kterou jsem přehlíd? 2) neví někdo, jestli se 1.4 8V ve verzi XT dělala i jako třídvéřová? Tahle co jsem našel má vzadu napsaný XT a má tři dveře - wikipedie ale tvrdí, že XT se dělaly jen jako 5D. je to pravda? 3) jak je na tom 1.4 8V u 306ky se spotřebou a spolehlivostí? Má smysl to kupovat, nebo se mám radši dívat po dieselech? Díky za odpovědi. Citovat
Medvěd Odesláno 29. červenec 2010 Odesláno 29. červenec 2010 Ta 306ka z odkazu mi neprijde nicim vyjimecna. Co se tyce motorizace, vim, ze podle spousty zdejsich dopisovatelu je 1,4ka na tohle auto slaba - je ale docela dobre mozne, ze nebudes tak narocny a tak Ti bude vyhovovat. Osobne bych na Tvem miste pokukoval bud po 106ce (Saxu) s 1,4kou nebo tu 306ku aspon s 1,6kou, abys mel nejakou vykonovou rezervu a nemusel kupovat jine auto, az se prestanes bat seslapnout plyn - po naftacich bych v Tebou predpokladanych km najezdech nekoukal, auta jsou drazsi, muze se tam vic veci vysypat a spotreba neni jediny ukazatel. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 29. červenec 2010 Odesláno 29. červenec 2010 Běž do benzinu, Diesel v tvem cenove rozpětí bude pěkná kasička, starej diesel do baraku to radši drátem do oka. Navic zase by to bylo o ničem s povinným ručením, diesel aby měl trochu výkon tak minimalně 1,9. Ta 1,4 benzin zase tak líná nebude, ale jak piše Medvěd, mohlo by ti to přestat za chvili stačit, zaleží na tobě. Ta v tom odkazu asi normalní, jen tam pišou Airbagy a je tam jen jeden, pokud tam teda skutečně je. To XT tam muže bejt dolepený, nebo to tak je, zaleží co ma v techničáku. Napiš jim, aby ti poslali podrobný info a kopie techničáku Za par měsicu mě čeká něco podobnýho, muj mladej si bude dělat papíry, tak mě čeká taky vybírání nějaký slušný levný káry [upravil dne 29/7/10 Radek Hurvajz] Citovat
KingSpade Odesláno 29. červenec 2010 Odesláno 29. červenec 2010 ode mně jen jedno....1.4 v 306ce nebrat... Citovat
slunickoblek Odesláno 29. červenec 2010 Autor Odesláno 29. červenec 2010 Původně zaslal: Radek Hurvajz Běž do benzinu, Diesel v tvem cenove rozpětí bude pěkná kasička, starej diesel do baraku to radši drátem do oka. Navic zase by to bylo o ničem s povinným ručením, diesel aby měl trochu výkon tak minimalně 1,9. Jo, taky jsem si říkal že radši benzin, díky za ujištění . Původně zaslal: KingSpade 1.4 v 306ce nebrat Můžeš to rozvést? Jde jen o to že 1.4 je slabá, nebo máš na mysli něco jinýho? Poruchovost? Spotřeba? Citovat
koblih69 Odesláno 29. červenec 2010 Odesláno 29. červenec 2010 No nevím, ale ještě jsem neviděl aby mělo auto ve 140 tis. tak prosezený sedačky a ohmatanej volant, ale třeba se pletu... Citovat
godzila.01 Odesláno 29. červenec 2010 Odesláno 29. červenec 2010 Být tebou,šel bych do nějaké 106 1.1,většina věcí je na to za pár kaček,malá pojista a moc to nežere... Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 29. červenec 2010 Odesláno 29. červenec 2010 A kdo řikal že má 140tis, muže mit třeba dvakrát tolik, dneska prostě neviš Citovat
KingSpade Odesláno 29. červenec 2010 Odesláno 29. červenec 2010 no rozvést...jde hlavně o to co od toho motoru chceš očekávat...1.4 nemusí být slabá pokud nečekáš výkon ale pokud tomu budeš šlapat po krku tak ti spotřeba vyletí nahoru....za to u 1.6 která je výkonnější tomu nebudeš muset tolik šlapat a pojedeš stejně jako s tou 1.4 kdybys ji šlapal a za menší spotřebu.....jinak já mám 1.6 (65kW) ve 405ce a pro mě samotného i dostačující ale naložit auto tak je to jako šnek...proto kdybych měl možnost jdu do 1.9 v benzínu poruchovost?..se těžko říká..můžeš narazit na studnu a nebo na bezproblémový motor Citovat
peugeot09 Odesláno 29. červenec 2010 Odesláno 29. červenec 2010 Jako bývalý majitel 106 1.1 a člověk, který měl možnost se svézt s tím samým autem v jednačtyřkovém provedení a následně dlouhodobý majitel 206 v 1.4 motorizaci říkám určitě a bezpochyby BER STOŠESTKU V JEDNAČTYŘCE. Citovat
Dundee Odesláno 29. červenec 2010 Odesláno 29. červenec 2010 Pokud nepotřebuješ letadlo, ale přibližovadlo, koukal bych být tebou po 106 1.1, 206 1.1 nebo 306 1.4. Nebo pokud nepohrdneš starším kouskem, na kterém si i leccos uděláš doma, tak třeba i 205 1.1 či 309 1.1 nebo 1.4. Vzhledem k tomu, žes psal, že chceš nízký povinný ručení a budeš bez bonusu jakožto nováček za volantem, bych šel spíš po těch 1.1 až 1.3 motorech (stejná kategorie pov. ručení). Citovat
Aluška Odesláno 29. červenec 2010 Odesláno 29. červenec 2010 Ta 306 z inzerátu nevypadá špatně, akorát jim nesedí ten popis, bag má jeden, u spolujezdce je kastlík a mlhovky taky nevidím . Vsadila bych se, že kilometry jsou stočený, ale to by snad nemusel být problém. Mně by asi vadil ten motor. Radek: proč by měl být starej diesel kasička? Mám 306 se skoro 240tis. a nemám žádnej problém, šlape jako hodinky. I když teď najedu ročně hodně málo km, do benzína bych stejně nešla, protože v cenách za servis nevidím, jedinej rozdíl proti benzínu. Co má diesel dražšího?? Nevýhoda pro začátečníka je výše povinnýho , to je pak pár korunek rozdíl mezi 1.1 a 1.9 . [upravil dne 29/7/10 Aluška] Citovat
peugeot09 Odesláno 29. červenec 2010 Odesláno 29. červenec 2010 206 v 1.1 ne! To je auto k vzteku a do města. Citovat
kujon106 Odesláno 29. červenec 2010 Odesláno 29. červenec 2010 Vzal bych 106 s 1.4kou. To auto s tim motorem \"jede\", což se o 306 se stejným motorem říci nedá. Citovat
Medvěd Odesláno 29. červenec 2010 Odesláno 29. červenec 2010 Alusko - uvedom si kdy a za kolik jsi svou 306ku kupovala. Od te doby uz ubehl nejaky cas a podivam-li se na cenu, za kterou hodla tazatel koupit auto, myslim si, ze za ty prachy naftu bez investic opravdu neporidi. Co se tyce servisu, vychazi na naftu opravdu draz a kdyz se neco pohnoji, oproti jednoduche benzinove 1,6ce muze stat oprava raketu (vstrikovace, cerpadlo apod,). Vzhledem k tomu, ze je motor podstatne tezsi casteji odchazi i cepy na naprave atd. atd. Je proste rozdil koupit 10ti lety auto z 100 tKc nebo 15ti lete za 30 tKc - u druhe varianty predpokladam, ze do auta v posledni dobe majitel do kvalitniho servisu moc neinvestoval, ale ze se auto spis snazil ruzne lepit. Vzhledem k obecne nizsim prodejnim cenam benzinovych aut bude naftak za stejne prasule asi v horsim stavu. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 29. červenec 2010 Odesláno 29. červenec 2010 Původně zaslal: Aluška Ta 306 z inzerátu nevypadá špatně, akorát jim nesedí ten popis, bag má jeden, u spolujezdce je kastlík a mlhovky taky nevidím . Vsadila bych se, že kilometry jsou stočený, ale to by snad nemusel být problém. Mně by asi vadil ten motor. Radek: proč by měl být starej diesel kasička? Mám 306 se skoro 240tis. a nemám žádnej problém, šlape jako hodinky. I když teď najedu ročně hodně málo km, do benzína bych stejně nešla, protože v cenách za servis nevidím, jedinej rozdíl proti benzínu. Co má diesel dražšího?? Nevýhoda pro začátečníka je výše povinnýho , to je pak pár korunek rozdíl mezi 1.1 a 1.9 . [upravil dne 29/7/10 Aluška] Nj jenže ty maš 1,9 TD, a to byli nej motory co kdy kdo vyrobil teda hned po 1,9 atm, ale i tak, u diesela když ti umře čerpadlo, nebo vstřiky tak je to pěkná cenová pecka. Další věc je povinný ručení, když nemá bonusy [upravil dne 29/7/10 Radek Hurvajz] Citovat
slunickoblek Odesláno 29. červenec 2010 Autor Odesláno 29. červenec 2010 No, s tím povinným ručením - kalkulátor na srovnavac.cz tvrdí, že PR na 1.9D (52kW) a 1.1 (44kW) není tak fatální rozdíl (u AXA - 1.9 4644 Kč a 1.1 3840 Kč). Na druhou stranu, dieselů do 30k se mi daří najít jen málo. Nasadili jste mi brouka do hlavy s tou 306 1.6, jenže ta má PR až od 5520 Kč (Generali). Ad kilometry - kolik to má na tachometru je mi celkem putna (dokud tam nesvítí 300 tisíc) - beru to tak že je všechno stočený dokud neuvidím důkaz o opaku . Sakra, kdyby ty mk4 fiesty nebyly tak zoufale ošklivý... ne že bych vybíral auto podle vzhledu, ale ta držka je prostě hnus. A stará 306ka (do roku 97) je zase úplně k sežrání. Ještě jsem našel tohle (1,6). Jo a jak tady někdo psal o starším autě - 205 apod., problém je že bydlím v Brně kousek od centra, nemám tu ani garáž, ani slušně vybavenou dílnu, a hrabat se v autě každou chvíli na parkovišti by nebylo úplně ideální. Navíc bych musel oblítat půl republiky než bych sehnal třeba 205ku v aspoň natolik slušným stavu, abych neprokopl díru do podlahy při prvním nastoupení... [upravil dne 29/7/10 slunickoblek] Citovat
kujon106 Odesláno 29. červenec 2010 Odesláno 29. červenec 2010 Jinak k tomu povinnýmu - dá se sehnat daleko daleko výhodněji než to, co si tady vypsal. Já třeba platím na 87kW 1.6ku ročně 2700kč (limit 100/100) Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 29. červenec 2010 Odesláno 29. červenec 2010 Co tohle teda když by i ten ropák připadal v uvahu - Citovat
Kloub Odesláno 29. červenec 2010 Odesláno 29. červenec 2010 stačí když si napíšeš pojistku třeba na mamku u ČPP nebo triglaf. já mám 1.9TD a platím 3500 za rok;) medvěd: nejsu si jistý že do diesela jen sypeš. myslím si že naopak když je motor docela v dobré kondici tak je levný na udržbu. u benzinu máš samou elektriku lambdu, krokový motorek, váhu vzduchu apod. které se ti můžou kdykoliv vys...at a nové součástky taky nejsou zrovna nejlevnější. u nafťáka je oproti maloobsahu jen drahá spojka když se pos... turbo nebo čerpadlo tak ho za pár korun seženeš z vraku. je toho plný internet. na staré dieseláky už nemá cenu kupovat nové vsřiky atd:papa spotřebáky jsou zhruba cenově stejně Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.