Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím vás všetkých :fnuk

Prešiel som toto fórum niekoľkokrát a možno som aj zle pozeral, ale našiel som problémy a riešenia podobné môjmu, nie však to isté.

Od septembra minulého roku mám 407SW 2.0HDi 100kW a Levíča chodilo bez problému. Problémy došli s Fap-kom (už je preč), po jeho odstránení sa výkon motora rozložil pekne pozdĺž otáčok, žiadne FAP-ko už motor nedusí. Neriešiteľný problém sa objavil v posledných týždňoch: auto štartuje úplne v pohode na prvý ťuk, na voľnobehu beží v pohode, no keď ide motor do záberu na ktorom koľvek prevodovom stupni, má zvuk storočného Opla (nechcem nikoho uraziť, ale HDi by malo mať trcohu tichší chod si myslím). Pred časom poklesol výrazne výkon a po repase EGR ventilu sa trochu zlepšil aj zvuk, problém s výkonom sa vyriešil. Stačilo vyčistiť a odvtedy jazdím na bezsírnu naftu od OMV. K čiastočnému stíchnutiu došlo po výmene oleja, ale nie na dlho. Neviem, čo tam lial pôvodný francúzsky majiteľ, ale známy z Peugeotu mi doporučil 5W30 (zostal som pri Total) a dal som tam najnovší ECS INEO bez vyčistenia motora. Odvtedy mám pocit, že sa objavilo to traktorové klepotanie.

Auto bolo na diagnostike a zistil sa ten EGR ventil, no ako som povedal, po dvesto km sa klepot objavil znova. Keď mi chlapík čistil EGR-ko a na aute sa pred zásahom previezol a po podrobnej diagnostike na PP2000, skonštatoval prechodnú závadu turba aj EGR, ale po vymazaní a repase EGR je všetko OK. Kontroloval tlak turba a povedal, že tlak má ako nové. Dodal len, že jemné \"kopance\" v spojkovom pedále naznačujú výmenu spojky aj s dvojhmoťákom :myslim čo už.

Každopádne klepot sa dostavil opäť a ľudia sa obzerajú, čo nie je príjemné, okrem toho myslím, že prevádzkou auta v tomto stave nemôžem ničomu pomôcť. Rozhodol som sa pre výplach motora TEC2000 pred výmenou oleja a chcem sa tým vátiť k Total 9000 5W40. To je jedna úvaha, ktorá by mohla pomôcť.

Od septembra som urobil na aute 40tis. km a menené okrem filtrov a náplní nemuselo byť nič, až minulý týždeň predné kotúče a brzdové obloženie. Nič viac, všetko v poriadku.

Od vyčistenia EGR minulý týždeň sa objavilo klepotanie pri voľnobehu súfázne s kopancami v spojkovom pedále. Po vymačknutí spojky klepot nepočuť. Zostáva však vyšší hluk pri zábere, vibrácie motora na voľnobehu, kolísanie otáčok na voľnobehu so spojkou i bez nej cca plus-mínus 50 ot., zvýšená teplota pri bežnej prevádzke (diaľnica, plynulá jazda, okolie 20°C) na 85°C (bežne mal 80°C stabilne!)

Okrem výmeny spojky a dvojhmoťáku spolu s rozvodmi (ktoré neviem, kedy boli menené), výplachu a zmeny oleja z 5W30 na 5W40 zvažujem aj výmenu remenice na kľukovom hriadeli, pretože som sa dočítal, že aj tá sa zvykne rozbiť a klepe.

Známy z Peugeotu natipoval vstreky, ale to nepredpokladám, lebo diagnostika nevypísala nič, auto štartuje bez problémov a chod je viac - menej plynulý. Čo je viac-menej? Opäť sa dnes objavilo jemné pošklbávanie auta pri rýchlosti cca 70km/h na tempomate. Keď vymačknem spojku a trochu šliapnem na plyn a rýchlosť zaradím späť, šklbanie ustane a spravidla sa už neobjaví. Z tohto dôvodu som pred časom (dva mesiace dozadu) nalial do nafty LiquiMoly čistič palivového systému a plánujem to urobiť znova s TEC2000. Dúfam, že viac nepokazím. Ak sú to vstreky, maximálne ich dorazím. :bojim Toto pošklbávanie som zažil už asi trikrát, vždy však po natankovaní na inej pumpe problém zmizol, tipujem to teda na naftu, ale neviem. Netankujem nijaký humus. Snažím sa Slovnaft (zlé skúsenosti), OMV (záleží od mesta) a niekdy Benzinu v Malackách (tam som mal asi najlepšie skúsenosti). Auto je veľmi citlivé na kvalitu nafty a riedená sa vždy hneď pozná (čo ale spravíte, ak máte plnú nádrž???). Celkovo v Trnave je nafta otrasnááááá :bacha

Je toho veľa, viem, ale ak niekto vie poradiť, budem vďačný. Zhrniem to: kolísanie otáčok, vyššia teplota, ale rozumná spotreba do 6ltr (prepočítaná) resp. 5-5,5ltr (podľa počítača). Pribudol klepot na voľnobehu, traktor pri zábere je neznesiteľný - skrátka otras. Jediné, čo sa dá, je pomerne pokojná jazda na diaľnici 115km/h na tempomate a zatvorené okná (radšej pustené rádio). Doplňujúci dôležitý údaj: stav tachometra je 146 tis.km, predpokladaná skutočnosť nad 200tis.km

Vopred ďakujem za vyjadrenia. :potlesk

Odesláno

jen poznamka, pokud uz tam nemas fap, tak ineo ecs 5w30, ja tam uplne zbytecny ...

predtim jsi tam mel 5w40 ?

edit: klidne dej 5w40

jinak pokud ten traktor vyresis, tak dej vedet, me uz traktoruje pres rok ... :) a furt nevim

[upravil dne 26/6/10 BV406]

Odesláno

Moc ďakujem :potlesk za odpoveď. No zrejme tam bol 5W40 a väčšina uživateľov sa aj zhoduje v tom, že 5W40 je vhodnejšia. Niektorí hovoria, že meniť oleje tiež nie je pre motory to najlepšie. Inak: dostať sa niekde k odporučeniam Peugeotu na olej a vysvetleniam špecifikácií (ideálne grafickým alebo tabuľkovým) je docela zajímavé (nie len SAE ale aj iné... pre tú ktorú motorizáciu), zatiaľ sa mi to nepodarilo. Objavil som len niektoré skôr grafické znázornenia použitia olejov podľa SAE (prikladám). Každopádne najprv motor prepláchnem (TEC2000). Ešte jedna drobnosť: dnes som ukecal frajerku, aby sa okolo mňa na Levíkovi previezla a trochu šliapla viac na plyn... asi budem pôsobiť trochu paranoidne, ale nie je to zase až tak zlé - každopádne odrazom od budov je to priam na nevydržanie a je to o čosi horšie ako to bývalo a keď na to prídem, určite sa podelím o \"zážitky\".

[upravil dne 26/6/10 moulalaluna]

[upravil dne 26/6/10 moulalaluna]

Odesláno

Ten \"zvuk storočného Opla\" mi neco pripomnel. Jednou jsem u HDIcka experimentoval s tlakem paliva na railu. Kdyz jsem nechal regulacni ventil natvrdo zavrenej (=12V z baterky) a do vstriku sel maximalni moznej tlak, melo to na volnobeh zvuk asi jako TDIcko ktery vstrikuje moc brzo.

Tak me napadlo, jestli to u tebe nemuze zpusobovat vadnej snimac tlaku. Kdyby hlasil nizsi tlak nez je skutecnej, jednotka by pustila do regulacniho ventilu vetsi proud a mohlo by se to teoreticky takhle chovat. Chtelo by to zmerit manometrem tlak na railu, na volnobeh tam byva okolo 280bar, jestli tam bude vic, je chyba nejspis v tom.

Odesláno

No skúsiť to určite môžem, v tomto je každá rada drahá. Skeptický som však preto, lebo podrobná diagnostika na firemnom softe nič neukázala. Bola tam síce prechodná závada turba, tam je však tlak v poriadku, pozerali chlapík myslím aj trysky, tiež nejaké tlakové anomálie navykázalo. Každopádne aj tento tip nechám preveriť a moc ďakujem. Ešte drobnosť: na voľnobehu sa správa pomerne pokojne, skôr asi dvojhmoťák klepe, bo po vymačknutí spojky je relatívny pokoj. Traktor sa z auta stane pri zábere - po pridaní plynu. Trochu mi nie sú jasné kolísajúce otáčky. Okrem toho to kolísanie nie je vždy a nie vždy je rovnaké. Jedná sa o voľnobehové otáčky a nie je rozdiel, či spojku vymačknem, alebo nie. Ak, tak len minimálny.

:myslim

Každopádne veľká vďaka :)

Odesláno

Diagnostika hlasi chybu kdyz je cidlo odpojeny, zkratovany nebo dava neplatnej udaj (mimo povolenej rozsah). Pokud by melo jen urcitou odchylku a pohybovalo se stale v rozsahu platnych hodnot, tak to jednotka motoru nikdy nezjisti, zadnou chybu hlasit nebude a tlak se zreguluje, aby udaj z cidla odpovidal pozadovane hodnote. Jediny zpusob jak to zkontrolovat je pouzit nezavisly manometr nebo prehodit cidlo tlaku z jineho motoru. Je to sice hodne nepravdepodobna zavada, ale teoreticky nastat muze.

Odesláno

No chápu, že to není příjemný, ale na druhou stranu riskuješ, že pokud nejsou OK tak kapající vstřikovač můžu způsobit i propálení pístu a to je rozlučka s motorem. Pokud to uděláš třeba v Bosch Diesel servisu tak nejen, že budeš mít jistotu, ale i pokud budou OK tak si je necháš vyčistit ultrazvukem a to se určitě vyplatí, cena čištění nebývá vysoká pohybuje se okolo 200-300 CZK na jeden.

Odesláno

Tak som náhodou vyhrabal jedno staršie fórum, keď som googlil hydraulické zdvihátka ventilov po odporučení \"Kapado\" na autobazar.eu a zistil som, že ste u P406 podobný problém už riešili. Môžete mi to trochu osvetliť ešte? Bolo tam spomínané, že na voľnobehu je to OK, ale pri rozbehu klepe motor a podobne. Do akej miery by to mohol byť aj môj prípad?

Odesláno

Myslím, že pokud ti někdo v Peugeotu řekl, že jsou to vstřiky takbys ho měl poslechnout. Pokud to byl člověk od fochu tak by poznal rachot který způsobují vadná zdvihátka na 1. poslech. Já upřímně moc nechápu proč nad tím pořád špekuluješ a nedáš to do servisu opravit. Je přece úplně jedno jeslti jsou to zdvihátka nebo vstřiky, stejně si pravděpodobně ani jedno doma neopravíš...

Odesláno

Môžem to vysvetliť:

1. ľudí v Peugeote pracuje veľa a keď sa začítaš do príspevkov na fóre - si tu dlhšie ako ja - zistíš, že autorizovaný servis a \"odborníci\" v nich nie sú vždy tým najvhodnejším riešením, ak človek zrovna net...á bankárovu dcéru a je mu jedno, či si dá alebo nedá vymeniť dobrý diel;

2. chlapík, ktorý mi identifikoval vstreky mi ich posúdil podľa príznakov po telefóne, auto nevidel a nepočul; na jednej strane je pravda, že je to moja chyba a nemám sa prečo čudovať, na strane druhej je to potvrdenie toho, o čom som písal v bode 1;

3. mechanik, ktorý pracoval 15 či 18 rokov v Peugeote a už je na živnosť mi jednoznačne povedal, že to vstreky nie sú, lebo by sa to prejavilo na štarte, alebo najneskôr pri chode motora a nešiel by dlho, alebo by chcípol; toľko stanovisko mechanika tiež od fachu; ale preverí ich;

4. fakt, prečo sem dávajú ľudia tieto príspevky je zrejme ten (možno sa mýlim), že sú zvedaví, či niekto nemá podobnú skúsenosť, aby sa naozaj nenechal obabrať v autorizovanom servise; ostatne preto myslím existuje sekcia \"Servis\";

Ak niekto zarába 2000€ mesačne, nie je problém hodiť auto do autorizovaného servisu.... ani to však nie je zárukou úspechu. Komunikácia naproti tomu zárukou úspechu je vo väčšine prípadov, preto sa snažím komunikovať a najlepšie: počúvať skúsenejších.

Samozrejme, že si dám auto opraviť a určite to nebudem robiť doma na kolene. Jediné, o čo mi išlo, bolo nájsť niekoho, kto sa s mojim problémom už stretol a vida - našli sa ľudia, ktorí zadefinovali možné problémy, okolo ktorých sa v Peugeote ani neobtreli a ja ich nechám preveriť.

Preto špekulujem. Snažím sa poučiť tiež z chýb tých, ktorí nabehli do servisov a v slepej viere oplieskali majland. Viem, kúpil som si drahé auto, s drahým servisom. Nehovorím, že na ten servis nemám, ale na čo nemám, je zbytočný servis.

Prajem všetkým príjemný deň. :D

[upravil dne 3/7/10 moulalaluna]

• O 2 týdny později...
Odesláno

Ahoj,

no zatiaľ sa mi to nepodarilo. Malo by k tomu dôjsť tento týždeň, lebo som s mechanikom išiel minulý týždeň po náhradné diely a zrejme sa naučil, že prísť na kamennú predajňu a pýtať spojku, zotrvák a rozvody asi nebude to najlepšie - skrátka spojka nebola - predali ju ráno. Takže sa to doobjednávalo. A vymením aj remenicu na kľukovke. Predbežne to vyzerá na utorok a dúfam, že už výjde, inak sa budem musieť poohliadnuť po inom mechanikovi, čo by som ale nerád, lebo už mi po vyčistení EGR ušetril nemalú investíciu a je to človek z Peugeotu, čo tam už nerobí. A neviem, kde by som zase niekoho hľadal...

Druhá vec je, že som zistil mokré vstreky - presnejšie tri zo štyroch, takže sa to bude minimálne pretesňovať a merať... dúfam, že nie meniť, lebo Siemens VDO sa menia vraj komplet, neviem, ako by dopadlo ultrazvukové čistenie... :( Hneď, ako sa to pohne trochu ku predu, určite to sem napíšem. :papa

Odesláno

ahoj, ak ti to pomoze mozem pripisat par mojich skusenosti s hdi (i ked starsim modelom 2.0 80kw)... Ked sa ozve obcasny, postupne castejsi a castejsi klepot ako ked mlatis 2 zelezne tyce o seba je to remenica na kluke (uz som menil 2 zakazdym to iste), ked sa ozyva taky cvakavy zvuk - je pocut ze to leze z motoru, moze to zvadzat k dojmu ze to leze zo vstreku su to zdvihatka - u mna to poriesil shell 10w40. Inak vstreky ko - kvapkajuce som na zvuku nepoznal, len na korekciach poznas to na diagnostike. Zly vstrek neznamena nutne problem so startom alebo jazdou - len ak pusta naftu do prepadu, moze sposobit ale napriklad len zvysenu dymivost.. nedymi ti to?

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...