Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Přehřívání motoru 406 2,1 TD

Recommended Posts

Odesláno

Poradíte mi někdo prosím s následujícím problém ? Mám 406 2,1 TD. Vloni v létě jak jsme vyjeli na dovčum tak mi vypadla hadice od chlazení a vytekla mi všechna voda. Hadici jsme nasadili, dolili vodu (už tam žádná nebyla) a dojeli do cíle. Od té doby se mi auto lehce přehřívá. Ale jen když je venku více než 20 st. Dělá to především na dálnici při zátěži. Nikdy dříve takový problém nebyl. Vždy ručička držela maximálně na 87 st. Ale nikdy více. Teď to chodí až na 100 st. Sahary sice spínají, ale podle mě to není normální aby při 130 km/h museli chladit sahary. A jak jsem napsal, nikdy dříve to nedělalo. Vyměnil jsem chladič, radiátor topení, který jsme mysleli že teče, vymontoval termostat a ujel asi 700 km bez něj a průběh je vždy stejný. Ručička začne poskakovat mezi 80 - 90 st. a potom zůstane nahoře na 90 a při větším horku jde až na 100. Poraďte prosím pokud Vás něco napadne. Nechci dát přebrousit hlavu za cenu s materiálem kolem 8000 kč a opět zbytečně jako když jsem vyměnil ten chladič. Předem díky všem za tip.

Odesláno

Nalej vodu do nádobky chlazení až po hrdlo. Nastartuj a pozoruj hladinu. Pokud občas vyletí bubliny, a nebo bude voda přetékat je tam problém s hlavou.

Stejně tě přebroušení nemine.

Běžně se hlava b rousí za 300-400 Kč.

Těsnění kolem 1000Kč

Práce za demontáž cca 2000Kč.

Odesláno

Já jsem si myslel na tu hlavu taky. Ale mám tady rozpočet trošku jiný. Těsnění pod hlavu 1104 kč, těsnění víka ventilů 284,- těsnění sacího potrubí 50,- výfukové potrubí 70,- vodítko ventilů 497 / sada, Šrouby hlavy 571,- Gufero vačky 86,- + 4 hodiny demontáž a 10 hodin montáž po 250 kč je 3500 kč a přebroušení 1000 kč a zkouška těsnosti 1000 kč. Rád by jsem znal váš názor na tyto díly a ceny. Pokud by jste mi dokázali doporučit někoho na Moravě kdo by to udělal podstatně levněji, tak kontakt uvítám.

Odesláno

Mám ještě jednu otázku. Dnes jsem zkoušel vyměnit jednu přírubu kterou jsme museli před půl rokem honem rychle vyrobit. Myslel jsem ještě jestli to není tím. Ale bez výsledku. Ale jak jsem doplnil nádobku vodou po okraj, tak voda nevytékala, ale když jsem nechal nádobku otevřenou a přidal otáček, tak se voda začla postupně vylévat. Jak jsem ubral na volnoběh, tak se voda vrátila a držela. Je to normální že při přidání a asi zavřeném termostatu ta voda tak pochoduje ?

Odesláno

Heh, nemám sice zkušenosti se 406, ale u 405 musim vždy po uplnem naliti vody do chladice system odvzdusnit, jinak Ti muzou sahary bezet jak chtej, ale nezchladi se to, pac mas nejspis zavzdusnenej chladic.

Odesláno

Jasný, já to taky dělám všelijak ... bez víčka, ikdyž tam je vzduch, se voda řine ven, ale to (aspon u mne) neni voditko k tomu, že je tam dostatek vody. Na chladici (mely by byt snad i u tebe) jsou takovy cerny spunty, ktery jsou obdobny jako vypustak a jsou nahore na chladici a ty se musi pri dolevani povolit, motor natocit s tim a postupne dolejvat pri nastartovanym motoru, dokud z nich nezacne tyct voda. Takhle to je u mne.

Jeste to jde tak, ze kdyz naleju nanovo po hrdlo (vsechno ted bez motoru), tak chvili pockam, nez hladinka klesne a kazdych 5 - 10min. doleju jednu deci dokud to neprestane klesat, ale to je metoda na prd. Tak jsem to delal v zime, kdyz jsem byl na nocni v praci .. vzdycky jsem vybeh, decku dve dolil po hrdlo a za chvili znova a znova a takhle jsem do delal asi dve hodiny :-) Ale bylo to ucinne, ale jak jsem rekl, tohle je reseni na 405 s chladicem z 1.9 TD :-))

Odesláno

skus odvzdusnit kurenie-topeni.zohrej motor,otvor viko chladica,pust naplno topeni+ventilator a niekde na hadici,co ti ide do topeni by mal byt odvzdusnovaci ventil,povol ho a ked ti z neho zacne striekat voda,tak ho zasrobuj nazad.ja mam sice staru karu,ale pomohlo to...

Odesláno

teď jsem taky řešil. párkrát jsem málem vařil.. zavzdušněný to asi nebude, ale tlakuje mi to třeba i hadice. dneska jsem zrovna dovezl druhou 406 s tím samým motorem a tam se to za jízdy nehnulo nad 87°C.. moje teorie je, že bude něco s hlavou nebo s těsněním pod hlavou.. snad všecko ostatní co šlo, tak jsem poměnil a bez výsledku..

Odesláno
Původně zaslal: Xonik

Vloni v létě jak jsme vyjeli na dovčum tak mi vypadla hadice od chlazení a vytekla mi všechna voda.

A zjistil jsi to hned nebo až když se přehřál přehřál motor?

Pokud se přehřál tak mohlo odejít těsnění pod hlavou, pokud jsi to zjistil včas tak to můžeš mít jen zavzdušněný.

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Problém vyřešen, takže problém je vyřešen. Nechal jsem hlavu otlakovat a přebrousit a zjistili tam že byla prasklá jedna předkomůrka. Ten člověk říkal že jestli nám vytekla někde voda z motoru, tak je téměř jistota že ta hlava bude minimálně pokroucená. Teďka auto jede ještě lépe a hlavně se nehřeje. Děkuji všem co mi tady jakkoliv poradili.

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Při jízdě do kopce se motor ohřívá na normální teplotu, při jízdě z kopce a po rovině teplota rychle klesá i pod 70 stupnů. I když neni motor ohřátý na normálních 80stupnů, je horká hadice co vede od hlavy k chladiči a roh chladiče u ní. Dlouho to trvá, než se to ohřeje. Předpokládam, že je to termostatem (je pořád otevřený), jen se tu chci ujistit. Dík za odpovědi.

Dál by mě zajímalo, proč se vyrábí termostaty s různou teplotou do jednoho motoru. Například do 2,1 je v katalogu AK jeden na 80 druhý na 85 stupnů.

[upravil dne 14/10/10 od Benžík]

• O 1 rok později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...