Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

na 405 GR? Mám tam 45Ah a zdá se mi to málo, i plotna pod baterkou je zjevně na větší rozměr. Nikde jsem nenašel, jaká tam patří, větší (silnější) tam taky nechci cpát (cena, dobíjení...)

Odesláno

To je blbost tam, davat nejvetsi, co se vleze. Naprosta zbytecnost. Zalezi na vybave a pochopitelne na motoru. Ja bych tam nacpal maximalne 55Ah, protoze ten drzak je delanej stejnej i pro D a tam uz jsou ty baterky trosku vetsi.

Odesláno
Napsán autorem voštík

To je blbost tam, davat nejvetsi, co se vleze. Naprosta zbytecnost. Zalezi na vybave a pochopitelne na motoru. Ja bych tam nacpal maximalne 55Ah, protoze ten drzak je delanej stejnej i pro D a tam uz jsou ty baterky trosku vetsi.

Voštíku, vidím, že budeš odborník - řekni prosím i nám ostatním tupým a naprosto bez zkušeností s baterkami, proč je to BLBOST? Je to slovo poněkud silnější coby opak k Impactovu názoru, takže určitě budeš mít železné argumenty... ;)

Odesláno

jednoduse: nevyuzijes ji a proto si myslim, ze neni potreba do auta, kde staci 55Ah davat treba 80Ah. Myslim, ze kdyby to bylo jinak, tak uz ji tam davaji vyrobci, nebo delaji soudruzi ve Francii nekde chybu????

Pro trochu odbornejsi laiky, nez jsem ja:

Diesel: zhaveni (dejme tomu 10s) mozna vic, mozna min + toceni starterem

Benzin: kratke zatoceni starterem

CO je teda narocnejsi na kapacitu baterky?

No vidis.. a proc se tedy davaji do D vetsi baterky? No vidis. Takze jestli jsem te tou BLBOSTI nasral, tak se omlouvam a sypu si popel na hlavu a nezasluhuju si, abych tu vubec neco psal. ;)

Odesláno

Tak jo, 55 should be enough for everyone, jak řekl Bill Gates :D

Silnější tam nechci dávat - někdy asi můžou být problémy s dobíjením (vnitřní odpor?). Zatím váhám - naprázdno dává 12.4V - to je tak akorát na hranici výměny.

To vpa: tobě taky dík za radu - nebýt tebe a podbných, tak tohle fórum nemá š?ávu:)

Odesláno

Větší baterka neznamená žádný problémy s dobíjením, akorát víc váží (takže se hodně nadře při montáži/demontáži) a je dražší. Ale zase se nemusíš bát, že nenastartuješ, když auto někde na dýl odstavíš (i vypnuté autorádio či alarm mají nějakou spotřebu), nebo si často pouštíš rádio, světla atd... s vypnutým motorem.

Jinak výrobce ti akorát udá nějakou doporučenou kapacitu. Větší tam obvykle nedá z toho důvodu, aby ušetřil.

A s dobíjením žádné problémy nejsou, to možná bejvalo v době dynama... :) A tak starýho snad pažouta nemáš... :)

Odesláno

na benzína stačí 55ka, ale pokud kupuješ novou a není problém si připlatit tak si připla?.

graver: ja jsem myslel, že baterka dává 12,4 naprázdno normálně, proč soudíš že je na hranici výměny podle mě pokud má pod 12 tak je zralá, ale 12,4 bych bral za normál.

Odesláno

no..mal som na sri 2,0sri 55ku aj som dal 55ku a v poho...akurat som vymenil vartu za boschku a pozor boschka ma mensi prumer elektrod...musel som zbrusovat z ok ale slo to..

Odesláno

No, těch 12,4V jsem tuším našel někde na stránkách nějakého prodejce baterek (což ovšem může mít své důvody :D ), pak mi to tvrdil chlapík v servisu, který mi měřil dobíjení) a pak tuším tady někde na fóru. Ale kritická hranice to asi ještě není - pořád jedou všechny články. Fakt je, že nová baterka, kterou jsem kupoval před časem do své stařičké Lancie, měla těsně nad 13V.

Odesláno

no ono napeti je zcela zcestny pojem :) baterka muze mit treba 13,5 a nenastartujes :) takze bych spise meril baterku podle tezsisch startu...jedine pri zatezi poznas jestli je nebo neni zrala na vymenu...ja sem takhle rano jednou nenastartoval...starte udelal 2 otacky a nic...a pak uz to jen tak cvaklo... az jsem se podival na baterku, tak v kazdem clanku chybelo tak 4cm kapaliny...dolil sem destilkou, dobil a uz skoro rok v pohode, uvidime jak to bude v zime. Takze jen rikam svoji zkusenost....Baterku muzes dat taky jakou chces :) velkou malou..nastartujes jak bude nabita dycky..akorat ty vetsi ti vydrzi dyl, nebudou tak namahane pri startech, protoze to budes mit naddimeznovane. Nakonec je to vsecko jen o penezich :)

Odesláno
Napsán autorem voštík

jednoduse: nevyuzijes ji a proto si myslim, ze neni potreba do auta, kde staci 55Ah davat treba 80Ah. Myslim, ze kdyby to bylo jinak, tak uz ji tam davaji vyrobci, nebo delaji soudruzi ve Francii nekde chybu????

Pro trochu odbornejsi laiky, nez jsem ja:

Diesel: zhaveni (dejme tomu 10s) mozna vic, mozna min + toceni starterem

Benzin: kratke zatoceni starterem

CO je teda narocnejsi na kapacitu baterky?

No vidis.. a proc se tedy davaji do D vetsi baterky? No vidis. Takze jestli jsem te tou BLBOSTI nasral, tak se omlouvam a sypu si popel na hlavu a nezasluhuju si, abych tu vubec neco psal. ;)

A pokud je velkej mráz, tak to u mě probíhá takhle - \"zhaveni (dejme tomu 10s) mozna vic, mozna min + toceni starterem\" - to se asi 5 krát opakuje a potom je baterka prázdná, takže si myslim, že z tohohle důvodu má silnější baterka smysl....

Odesláno

Měřit na baterce aspoň 2h odpojené od palubní sítě!

stav

10,5V - mrtvá

12,3V - nabitá na 50 procent

12,48V - nabitá na 75 procent

12,66V a více - plně nabitá

dále pak kontrola elektrolytu hustoměrem

vybitá - hustota 1,120

napůl nabitá - 1,200

plně nabitá - 1,280

Odesláno

Tak ja nevim... moje stara baterka kterou jsem dostal kdysi davno k autu se se mnou louci...

Normalne, v lete jsem nenastartoval.

Pak se mi uplne vyplacla po 15 min svicenï a obcasneho startovani (jsem blbej a nelefonuju za jizdy).. pak jsem ji 2 minuty dobijel a kdyz jsem sel vratit tu pujcenou, tak jsem po tech 2 minutach nastartoval.

A od leta jednou za mesic si postavi hlavu a nehne. Staci ji nabit a zase funkuje.

Kdyz ji nabiju, ma nejakych 12.5 V (a este jsem ji v aute nezkousel) Tam pred zimou mam 44 Ah z Lufta. Chudinka baterka, ale zatim startuje.(a pak ze diesel nejezdi na 44 :)

Tak mi reknete, co s tou baterkou mam ? Jednou za mesic si postavi hlavu, staci ji trochu poskadlit a zase funkuje? Je to nejaky Noname (fakt bez napisu - byla k autu nekdy pred 2 roky, r.v. 99).

... si mam francouzskou baterku !!!! :P

Odesláno

Boze muj...jak probiha test baterky treba na Bosch testeru Motronicu ?

No tak, ze baterka se meri V OKAMZIKU TOCENI STARTEREM.

Norma treba pro moje auto je 9,5V - kdyz poklesne baterka pri startovani pod tuto hranici, tak je dejme tomu pred smrti (lepe receno je tam jeste nejaka hranice teploty a bla bla bla) ale rozhodujici je baterka v zatezi, to je snad jasny.

Kdyz jsem dal novou, tak mi pri startovani neklesne pod 11,9

Silnejsi baterka nez je dimenzovan altik ma jedinou nevyhodu - nikdy se plne nenabije a pretezuje altik, kterej by se ale v dnesni technicky vyspele dobe nemel nechat :)

A baterka na kterou se nedostava a nenabiji se radne jde rychleji srat, lepe receno ztraci kapacitu.

Odesláno

Silnejsi baterka nez je dimenzovan altik ma jedinou nevyhodu - nikdy se plne nenabije a pretezuje altik, kterej by se ale v dnesni technicky vyspele dobe nemel nechat :)

A baterka na kterou se nedostava a nenabiji se radne jde rychleji srat, lepe receno ztraci kapacitu.

Kapitáne Čipe, tahle teorie je fakt zajímavá - je to dedukce bez znalostí z praxe, nezlob se. Tobě asi moc let nebude, viď? :D

Odesláno

Nevím, jak je to konkrétně v případě akumulátor do auta vs. alternátor, ale obecně snad platí, že pokud je dobíjecí zdroj příliš měkký (není schopen poskytnout dostatečný dobíjecí proud v závislosti na vnitřním odporu akumulátoru), tak prostě ten akumulátor nedobije.

Ale trvalá ztráta kapacity olověného článku při opakovaném neúplném dobíjení - to opravdu nevím, jak a proč by to fungovalo. Pamě?ový efekt je mýtus i u tolik diskutovanýcj NiCD článků :)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...