Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj, zajímalo by mě, jestli jste jel někdo autem do Rumunska, tipy, zkušenosti, jaká je cesta, stupeň nebezpečí. Plánuju jet v létě na 2 týdny na seminář do Brašova a v první okamžik jsem uvažoval, že bych jel autem. Pak jsem si přečetl několik málo (2) zkušeností lidí, co tam jeli a při představě vraku při příjezdu do Bukurešti, který by mi ještě následující den ukradli a mě hodili ze skály, mě tento nápad docela opustil :) Takže to vidím spíš na letadlo, protože bus i vlak jedou přes den. Ale pokud máte někdo zkušenosti, podělte se :)

Odesláno

Jezdím do Rumunska poměrně často a bez problémů - jezdím ale \"jen\" do Banátu, tj. cca 200 km od Maďarské čáry.

Z cesty 607ou bych strach neměl, ve velkých městech už se dávno neprohánějí jen Dacie

Odesláno

Taktiež som bol v Rumunsku pár krát aj ked to bolo ako TIR. Všetko v pohode je to trochu divočina a platí tam pravidlo večší pes je.. . Na hraniciach sú umývači okien ktorý su schopný umyť okno aj za 20E. A parkoval by som len na platenom parkovisku naj sú Turecké. Teda naj nie na luxus ale na spolah že sa s autom nič nestane. :)

Odesláno

Jo je to jak píše Medvěd, v Rumunsku už dávno nejezdí jenom Dacie, občas se tam mihne i nějaká cizina.... :D

...foceno před dvěma roky takže třeba už pořídily novější model ;)

Odesláno

To jste mi zas trochu spravili obrázek. Co falešní policajti, přepadávací bandy, stav silnic? Jel bych asi sám 607, takže cíl docela snadný :) Jinak silnice na obrázku vypadá možná líp než u nás :)

Odesláno

V Rumunsku opravily za posledne 2 alebo 3roky viac ciest ako mame my dokopy. A asfalt majú určite rovnejší ako na dálnici Praha Brno:D:D:D:D

Odesláno

Falešní policajti - neznám (podle mě pohádka na dobrou noc)

Přepadávací bandy - dtto (teda vlastně jednou se mi stalo, že jsem po natankování na pumpě ujel cca 80 km s povoleným zadním kolem)

Při průjezdu většími městy (Arad, Timosoara) je potřeba hlídat značení, které nepatří k ideálům (zabloudit se dá velice snadno). Také se ve velkých městech kumulují \"problémové typy\" jako jsou různí \"myči oken\" nebo žebráci v křižovatkách - je to holt země, která je o dost blíž Asii než ČR, tak se tam občas jeden diví.

Co se týče silnic - dopobručuju jezdit po hlavních (nejlépe mezinárodních) silnicích. V mapě Banátu, kam tedy já jezdím, je dvoje značení silnic, a to \"silnice sjízdné autem\" a \"silnice nesjízdné autem\" - druhá varianta je silnice na úrovni Evropských polňaček, kde se rumuni prohánějí převážně Ary nebo starými Dáčkami - tedy ujetá hlína s kamením, to bys asi se 607ou absolvoval velice nerad (já tam se 406kou sice projedu, ale jedu třeba 15 km za dvě bez plynu (někde tu byl kdysi obrázek).

[upravil dne 26/4/2010 Medvěd]

Odesláno

Aha, díky za info. Kdyby nás jelo víc, asi by se vyplatilo jet těch 2x1400km autem, jinak zůstanu u letadla. Přeci jen 3000km při dálničních 10/100 a 33/l je 10.000 + dálniční známky. Letenka do Bukurešti vyjde 4500 + cesta do Brašova. Ale zkušenost by to mohla být rozhodně zajímavá :)

Odesláno

Hele to máš fuk. Mě přepadli v Itálii a to je do Asie ještě dál. Opatrnej bejt musíš.

Odesláno

Naposledy jsem byl v Bucurešti loni na podzim , cesta až nečekaně v klidu , ano na hranicích ma´darsko - ruzmunských jsou pochybní umývači oken , těm je třeba se vyhnout , auto při natankování nikdy nenechávej bez dozoru jinak cesty mezinárodní jesou super kvality za poslední dobu tam unie dost nasypala Brašov ( upírov )Ok pakring vždy hlídaný pak je vše Ok třeba u hotelu týden bez problémů .

Chtěl jsem jet letos autem do bulharska a z nostalgie je přechodem Calafat Vidin , je to trajekt a nevím co mě tam čeká za nepříjemnost před 25 lety tam šlo jen ztěží najet žigulíkem co na to řekne 607 to nevím

daja

Odesláno

Pred 3mi lety jsem tam jel dvakrat, pracovne. Nejhorsi z cely cesty byla D1. Jeli jsme do Aradu, neni to daleko od madarskych hranic, skoro cela cesta po dalnici (CR, SR, Madarsko) v Madarsku jsou hodne pekny dalnice. Jeli jsme kolem Budapesti a pres Szeged a Keszemetz (snad to pisu spravne, byl trochu problem precist z mapy ty strasny jmena mest). Jednou jsme byli ubytovany v hotelu - byvala rezidence Čaučeskyho (nevim jak se to pise). Bacha na kamiony, jezdi jak dobytcí. V Madarsku jsme kupovali dalnicni znamku, v rumunsku maji nakou vinetu i na normalni silnice. S autem nam nikdo nic neproved za celou dobu (2 krat jsme tam byli na tyden) a zklamali me upiri, zadnyho jsem nevidel. Jo a v celym Aradu jsme nenasli jedinou hospodu kde by meli pípu, je to nekulturni narod, asi pijou lahvace.

[upravil dne 28/4/10 Benžík]

Odesláno

Naky somraci tak jsou, ale daji se odehnat. Je tam docela cerno.

Nevim cim plati ted, tenkrat meli dve meny, trochu zmatek.

Pokud budes ve slusnym hotelu, o auto se bat nemusis, maji hlidany parkoviste. A po meste bezne stoji zaparkovany drahy auta, tak to asi s tou kriminalitou tak zly nebude. Jestli najdu fotky, par jich sem dam. Uz jste videli starou dacii peti mistny pickup s boudou vetsi nez š 1203?

Odesláno
Původně zaslal: Medvěd

Pick-up Dacie se běžně prodával i v ČR - http://auta5p.eu/katalog/dacia/pickup_05.jpg , na Ro-Vignetu jsem úplně zapomněl - je potřeba jí koupit hned na hranici nebo na první pumpě za čárou, rumunští celníci po ní docela jdou

[upravil dne 28/4/2010 Medvěd]

Ty jejich nastavby jsou vyssi a trochu vic do sirky. zkusim najit fotky, nekde mam fotku i konskyho povozu, fotku nakyho staryho mercedesa, neco mezi sanitou, pohrebakem a pickupem.

Ty dacie jsem videl i kombi a jednu dokonce kupe. A ten opalenej frajer co v ni byl, se tvaril, jak kdyby sedel v 407 kupe. :D

Odesláno

I na hranicich bylo vsechno OK a to jsme vezli plny auto veci (naradi a nahradni dily do testeru linky, auto kombik, polozeny zadni sedacky a plno). Cesta uplne v pohode, poprvi jsme jeli vymrd..ou vectrou, podruhy jeste vymr...nejsi zafirou.

Maji o hodinu casovy posun.

Docela nas dostala na tv nova reportaz z vychodu rumunska (asi 14 dni potom co jsme prijeli), maji tam leprosarium, to je bezne nepristupna vesnice, kde vsichni maji lepru. Ale to bylo na druhym konci rumunska nez jsme byli. Udajne je velky rozdil v zivotni urovni vychodu a zapadu zeme, taky tam je videt vic hodne chudych lidi, nez u nas a vetsi rozdily mezi bohatyma a chudyma.

Ne vsude se da platit kartou, treba v hotelu...

Neda se tam moc dobre domluvit, ale tam kde jsme potrebovali, hotel, restaurace... to slo, anglicky.

Nemel bych strach tam jet znova.

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Leprosarium?? :o No super :-)) Na hranicích mě okradou, na benzínce mě kousne pes, za hotelem mi utrhne ruku medvěd, mezitím mi čornou auto a vybílí pokoj na hotelu, domů si přivezu jen lepru..... Sranda musí být :D Ale pokud si zas nebouchne nějaká vtipná sopka, tak poletím, už mám letenky. Pokud sopka bouchne, bude to ještě zajímavý, protože mám 29.7.odletět z Bukurešti (resp. Brašova) a 31.7. mám být v Oxfordu. Autem by to byla pěkná cesta - 2700km (se zastávkou v Brně, Budějovicích a Hastings) za 2dny bez střídání :)

Ale se 607 bych samozřejmě vylezl v Oxfordu svěží jak jarní vánek a šel bych si zaběhat... :super

[upravil dne 6/6/10 shwaara]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...