Fr3sh Odesláno 12. březen 2010 Odesláno 12. březen 2010 Mam dotaz na MAP senzor. Vim ze ho mam o to mi nejde. Ale snima PODTLAK, nebo TLAK v sani?...Nebo u nektrych aut je to tak a druhych jinak? Proste MAP senzor v Peugeotu snima co. Diky Citovat
jardamacik Odesláno 12. březen 2010 Odesláno 12. březen 2010 covece ale i podtlak je vlastne tlak je to proste snimac tlaku at je jakejkoli mas s nim nejakej problem ?? Citovat
Fr3sh Odesláno 12. březen 2010 Autor Odesláno 12. březen 2010 jenze to je zasadni rozdil zrovna u sani do motoru je to podstatny rozdil...proste neco resim...nebudu to vysvetlovat... [upravil dne 12/3/10 Fr3sh] Citovat
dolly1010 Odesláno 12. březen 2010 Odesláno 12. březen 2010 No, ačkoliv je na sání (v podstatě na stejnej trubce jako je posilovač), tak by tam měl bejt podlak, ne? ... což je vlastně tlak nižsí než atmosférickej Takže sem ti asi moc neporadil Tady sem našel nějakou charaktreistiku Hodnoty na ose X je napětí na výstupu ze senzoru Hodnoty na ose Y je tlak v palcích Hg. 0 -> atmosférickej tlak (101,3kPa) A tady je ještě papír od nějakýho MAP senzoru Jak vidíš, tak měří od 40 do 304kPa. Kolik je atmosféricekej tlak? 101,3kPa? Takže měří od podtlaku (40kPa) do třech atmosfér (304kPa) [upravil dne 12.3. 10 dolly1010] [upravil dne 12.3. 10 dolly1010] Citovat
Fusion Odesláno 13. březen 2010 Odesláno 13. březen 2010 Když budu cucat z prázdné flašky, bude v ní podtlak. Jestli jde o \"náporový\" sání, někde sme to řešili, ono nejspíš nedojde k tlaku (jako v případě turba, tj. cílenej nápor) ale vyrovnání na 0 - viz graf, jako kdyby do té flašky ze které cucáš někdo foukal z druhé strany, stejnou silou jakou cucáš. Otázkou je spíš jak si s tím čidlo poradí... Citovat
tom406 Odesláno 13. březen 2010 Odesláno 13. březen 2010 pokud půjde o náporové sání tak se žádný vyšší výkon konat nebude-nikdy ten nápor nebude vyšší než je podtlak v sání- myslím tím že naopak když bude něco foukat do klapky tak snímač bude reagovat na malý podtlak protože teoreticky bude vznikat nižší podtlak/tlak v sání a tím si ECU bude myslet že jsou nízké otáčky motoru a tím pokrátí i palivo. Na druhou stranu škrtící klapka bude mít polohu neúměrnou vůči podtlaku a otáčkám a už v tom je bordel. Jak jsem psal jen čistým náporem se nic nezmění a ani se nedosáhne vyššího výkonu navíc proudící vzduch v sání třeba jako u turba je řízený tok kdy teče sáním naprosto přesné a usměrněné množství vzduchu v závislosti na otáčkách a potřebách motoru. Náporové sání ANO ale jen k prostoru filtru kde si filtr sám vezme kolik potřebuje- Musíte docílit jen toho aby měl filtr dostatečné množství vzduchu a pokud možno chladného a pak to pojede o kousek líp. Citovat
Fr3sh Odesláno 13. březen 2010 Autor Odesláno 13. březen 2010 Presne tohle jsem chtel a tohle tu resim. Diky Tome. Resil jsem vetsi skrtici klapku. Jenze zaver je, ze kdyz to meri podlatk a dam vetsi klapku, tak tam dostanu vice vzduchu, jenze tim zmensim podtlak a jednotka si mysli ze motor neni pod zatezi a ubere palivo, takze chuda smes, podpaleni ventilu. Proto jsem to resil. dikec Citovat
tom406 Odesláno 13. březen 2010 Odesláno 13. březen 2010 Původně zaslal: Fr3sh Presne tohle jsem chtel a tohle tu resim. Diky Tome. Resil jsem vetsi skrtici klapku. Jenze zaver je, ze kdyz to meri podlatk a dam vetsi klapku, tak tam dostanu vice vzduchu, jenze tim zmensim podtlak a jednotka si mysli ze motor neni pod zatezi a ubere palivo, takze chuda smes, podpaleni ventilu. Proto jsem to resil. dikec přesně- větší klapka nic neřeší pokud bude hrdlo vstupu sání menší než ta větší klapka. Změní se geometrie klapky a ECU si s tím neporadí-tohle už jsem zkoušel když jsem dal na coupé klapku 85mm. Neuřídíš plyn-musí se předělat poměr plynového pedálu vůči otevření klapky jinak když dáš půl plynu a bude klapka otevřená třeba jen na 30% tak to bude jako u staré klapky 60%. Závěrem: větší klapka sama o sobě nic neřeší pokud neošetříš ECU a neprovedeš výměnu nebo úpravu na sacích komínech. Ani seriový ani originální snímač pro novou klapku nic neřeší-seriový snímač polohy klapky spolu s ECU jsou naladěny na přesnou geometrii klapky!! Bude to škubat v určitých otáčkách. Citovat
Fusion Odesláno 13. březen 2010 Odesláno 13. březen 2010 Ano, se skr. kl. je potřeba většinou jinou váhu/čidlo, mapu, doporučujou se trchu větší vstřiky. Citovat
pet1410928981 Odesláno 18. březen 2010 Odesláno 18. březen 2010 Využívám tohoto vlákna- mám asi vadný Map senzor na 1.8 16v. Když ho měřím, tak dává odpor jen na kontaktech 2 a 3 a to v jednom směru asi 500 ohmů a v druhém asi 2x tolik. Hodnota se vůbec nemění při změnách tlaku (foukáním nebo sáním). Neví tu někdo jak se senzor prověřuje? Popřípadě nemá někdo jeden zbytečný funkční za rozumnou cenu? Citovat
pet1410928981 Odesláno 18. březen 2010 Odesláno 18. březen 2010 Dík moc, nejsem bohužel elektrikář, ale snad to zvládnu. Jestli to dobře chápu, tak na 3 dám -, na 1 (nebo 2) 5V a na tom posledním měřím výstupní napětí? Citovat
pet1410928981 Odesláno 18. březen 2010 Odesláno 18. březen 2010 Nebo to raději zapojím do konektoru a změřím napětí jehlou přes izolaci. Jen nevím, jestli tam jde napětí je při zapnutém zapalování (jestli se nemusí točit motor). Citovat
Ferry Odesláno 18. březen 2010 Odesláno 18. březen 2010 pri zapnutem klicku (predstartovni poloha) by melo byt mezi kostrou a pinem 3 napeti 5V (tim RJ napaji senzor) pri behu motoru pak mezi 1 a 2 musi v zavislosti na otevrene klapce vzduchu byt napeti 0.4-4.6V Cidlo radeji pri behu motoru neodpojuj, aby sis nezapsal chybu do pameti ECU Citovat
pet1410928981 Odesláno 19. březen 2010 Odesláno 19. březen 2010 Při zapnutém klíčku tam 5 V je, ale 5.6 V je i mezi 1-2 (čidlo ven ze sání, zapojené do konektoru, jinak to změřit nešlo). Takže je asi špatné, jede to stejně blbě s čidlem venku (a špuntem v sání) i v sání. Jen nevím, jestli to napětí mezi 1-2 klapka ovlivňuje i elektronicky, nebo jen změněným tlakem v potrubí. Citovat
Ferry Odesláno 19. březen 2010 Odesláno 19. březen 2010 no napeti na cidle (mezi 1 a 2) ovlivnuje jen podtlak v sani. Cim mensi napeti, tim vetsi podtlak (vice zatizeny motor ve vyssich otackach) nebo naopak cim vyssi tlak v sani (motor v nizsich otackach), tim vyssi napeti, pri atmosferickem tlaku (cidlo vymontovane venku) by melo davat napeti cca 4,75V, takze to tvoje asi bude kecat. Klapka dava zase jinej signal a jde primo do RJ, takze ta signal MAP sensoru nijak neovlivnuje [upravil dne 19/3/10 Ferry] [upravil dne 19/3/10 Ferry] Citovat
pet1410928981 Odesláno 20. březen 2010 Odesláno 20. březen 2010 Jen mi není jasné, proč je výstupní napětí vyššíí než to vstupní, doufám že není neco s počítačem. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.