Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj,jak je to s označením pneumatik,myslím nosnost a rychlost.Já mám třeba v technickém průkazu jen 195/65/15 91H,ale rychlostní tam nemám.V práci se dohadujeme,jak to přesně je,hlavně na zimním pneu.Nemělo by se tam dát menší než je v TP(nosnost),to je jasný,ale s rychlostí,zvlášť když to tam nemám??Jak to tedy je??Já osobně sem si kupoval Dunlop Winter Sport 3D 195/65/15/91H-rychlost 190Kmh-co když tam někdo má ale místo H-T(210) co pak??Díky za vysvětlení:papa

Odesláno

Akože nemáš? H je rýchlostný index do 210km/h. Vyšší index môžeš mať. Tuším je u vás predpis, že v zime môže byť aj nižší, ale musí to byť vyznačené nálepkou na skle auta.

[upravil dne 12.1.2010 AnotherOne]

Odesláno

Aha sorry,nějak sem to zblbnul :myslim ,ale kde to najdu,že můžu mít rychlostní limit nižší??A je to jen u zimních že??Někde sem o tom něco zaslechl,ale nevím už kde.A je opravdu veliký rozdíl mezi H-T??To je snad že musí minimálně 10 minut vydržet při konstatní rychlosti H nebo T nebo se pletu??

Odesláno

Tak že sem něco našel a snad by to měla být pravda:

§ 21

Kola, pneumatiky a protiskluzové řetězy

(K § 2 odst. 5, 6 a 7 zákona)

(2) V případě použití zimních pneumatik (M+S) s nižší kategorií rychlosti, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla, je nutno na tuto skutečnost upozornit dodatkovým označením formou nálepky, která musí být v zorném poli řidiče. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší přípustnou rychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při provozu vozidla překročena

Vyhláška 341/2002, která byla pozměněna vyhláškou 283/2009 ze dne 21. srpna 2009.

§21 byl doplněn o větu : Upozornění formou nálepky může být nahrazeno zařízením trvale nainstalovaným ve vozidle (například palubním počítačem).“.

Co to znamená?? Pokud mám v autě palubní pc,což mám,nemusím mít žádnou nálepku a je to legální??Zase se v tom moc nevyznám.

Odesláno

Možeš mať aj rychlostny index T (do 190km/hod) bez použitia dodatočnej nalepky nakoľko konštrukčnu rychlost nemas vacsiu ako 190 km/hod. Ale letne pneu musis mat podla technickeho preukazu, tam nemas ziadne vynimky...

Odesláno

Aha,tak v Tp sem našel

nejvyšší rychlost-183Kmh-to je ono??

V tom případě index T stačí,ale proč je u doporučených pneumatik H??

Odesláno

Preco to ti nepoviem, ja mam maximalnu rychlost 188km/hod a v TP mam predpisane az V cize do 230 km/hod. Ale jednoznacne pneu stavane na vacsiu rychlost s vyssim rychlostnym indexom su velkym plusom. Rozdiel medzi rychlostnymi indexami je v konstrukci pneu. Pneu s vyssim rychlostnym indexom ma o jeden takzvany naraznik viac v bocnici pneumatiky co ovplyvnuje prejazdy zataciek vo vyssich rychlostiach a najme rozlozenie brzdnej sily pneumatiky na vozovke... proste je spolahlivejsia a bezpecnejsia aj ked su drahsie a v niektorych znackach je rozdiel v cene aj 25% viac ako u tej istej pneu o jeden rychlostny index nizsej

Odesláno
Původně zaslal: rikki

Tak že sem něco našel a snad by to měla být pravda:

§ 21

Kola, pneumatiky a protiskluzové řetězy

(K § 2 odst. 5, 6 a 7 zákona)

(2) V případě použití zimních pneumatik (M+S) s nižší kategorií rychlosti, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla, je nutno na tuto skutečnost upozornit dodatkovým označením formou nálepky, která musí být v zorném poli řidiče. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší přípustnou rychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při provozu vozidla překročena

Vyhláška 341/2002, která byla pozměněna vyhláškou 283/2009 ze dne 21. srpna 2009.

§21 byl doplněn o větu : Upozornění formou nálepky může být nahrazeno zařízením trvale nainstalovaným ve vozidle (například palubním počítačem).“.

Co to znamená?? Pokud mám v autě palubní pc,což mám,nemusím mít žádnou nálepku a je to legální??Zase se v tom moc nevyznám.

No toto je v čechách, ale či to platí aj na Slovensku, tak to neviem. Viem, že tie indexy čo sú uvádzane v technickom by mali byť rovnaké, alebo vyššie ako je uvedené.

Odesláno

S tym povolením nizsieho rychlostneho indexu ako je v TP a dodatocnym oznacenim vozidla nalepkou to plati aj u nas na slovensku len neviem ci ta nalepka ma byt umiestnena prave v zornom poli vodica alebo niekde inde

Odesláno

Aj tak je to hovadina... Ako to moze byt upozornenie pre vodica aby neciel rychlejsie dajme tomu ako 190km/hod ak ma index T ked maximalna dovolena rychlost na dialnici je 130km/hod??? :D Tymto nasi vladny cinitelia podporuju rychlejsiu jazdu ako je dovolene...

Odesláno
Původně zaslal: .mycTD

jen bych doplnil, ze nalepka muze byt nahrazena hlasenim palubniho pocitace. nevim, jestli to jde u peugeota nastavit, ale minimalne se to da tvrdit pri silnicni kontrole :)

Jo, u některých Peugeotů to nastavit jde. U mého teoreticky ano, ale prakticky ne, neboť se mi to rozbilo. Je to alternativní funkce tempomatu, jmenuje se to omezovač rychlosti, nicméně po každém nastartování se to vynuluje.

Nestalo se mi, aby cajti kontrolovali index rychlosti pneumatik. V zimě jezdím o dost pomaleji než v létě a ani v létě nejezdím víc než dovolují předpisy.

Odesláno

Neviem, či mysleli práve obmedzovač rýchlosti. Jednak ako vravíš to treba stále nastaviť a jednak ani ten ti nezabráni ísť rýchlejšie ako je nastavený. Už keď si vodič spomenie, že má obmedzovač nastaviť na potrebnú rýchlosť tak si už aj pamätá počas jazdy, že ju nemá prekročiť. Stačí potom sledovať tacho. Rovnako by mohli požadovať nastavenie obmedzovača pre vodičov jazdiacich v obci na 50, mimo obce na 90. Alebo požadovať aby boli v aute nálepky obec 50, mimo 90, diaľnica 130. Proste je to celé aj s tou nálepkou nezmysel.

[upravil dne 13.1.2010 AnotherOne]

Odesláno

u nekterych (italskych :) ) aut se da nastavit upozorneni, pri prekroceni nastavene rychlosti. proste to jen zakvici a napise nejakou univerzalni hlasku. v zakone je to taky popsano jen obecne, neni nijak definovano, co by mel ten BC presne udelat.

kazdopadne muzes tvrdit (PCR, STK, ...), ze te to upozorni :)

[upravil dne 13|1|10 .mycTD]

• O 3 roky později...
Odesláno

zapsal jsem 17\" do TP a zrovna koukám na pneu(i když disky ještě nemám a tak rychle ani zatím nebudou) k čemu je rychlostní index na pneu W- 270km/h když auto má konstrukční rychlost 190km/h jak to řešíte jaký index máte::papa

edit: kecám teď na to koukám-dokonce \"jenom\" 182 Km/h

edit2: nebo to neřešíte :myslim

[upravil dne 14/11/13 14:08 od Gabriel 307]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...