Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím,

jelikož mi často naskakuje regenerace FAPu cca po 100-200 km (i při dlouhých trasách po dálnici) a aditivum ani po roce nějak znatelně neubývá, zajímalo by mne, zda je funkce \"přivstřikování\" do nádrže nějakým mechanismem kontrolovaná a zda by to mohlo vzájemně souviset. Jelikož nemám kontrolku na stav aditiva, nejspíš by se měla rozsvítit kontrolka řídící jednotky, ale vše je v pohodě - až teda na kontrolku ABS/ESP, kde je vadné čidlo, ale to mne zatím netrápí (na jaře vyměním ;)

Zda byl FAP dříve měněn zatím nevím, chystám se napsat do Belgického servisu, kde se o \"miláčka\" starali, ale když jsem ho měl odkrytovaný, byl čistý a lesklý (zkrátka jako nový). Najeto mám cca 135 000 km.

Ještě podotýkám, že jsem zde pravidelný čtenář a diskuse na téma FAP mám \"naštudované\", ale toto mne napadlo, jako jedna z možných příčin časté regenerace, kdy by docházelo jen k minimálnímu spalování a nedokonalému pročištění filtru :myslim

Děkuju za jakoukoliv připomínku.

Odesláno

Povedal by som, že ten interval nie je až taký nenormálny. Pri mestskej premávke tak akurát. Ide aj o to ako spoľahlivo vieš odhadnúť a podľa čoho, že ti regenerácia prebieha.

Máš auto od nova? Nedal si predošlý majiteľ fap odstrániť?

Odesláno

Tak regeneraci poznám celkem jistě, protože auto úplně změní zvuk a lehce v určitém režimu jízdy pocukává (když jen tak \"šolíchám\" pedál plynu). Ten zvuk je totožný jak když máš sportovní výfuk, hluboký a znělý zvláště v nízkých otáčkách. Při vyšších už to tak patrné není. Navíc je to trochu znát na výkonu, o spuštěném větráku při popojížďkách nemluvě. Na to vše jsem si již zvykl, jen mne trochu znervózňuje tak krátký interval. Nedávno jsem jel trasu Pelhřimov-Vídeň (cca 250 km) a za tu cestu jsem nejméně 3-4x regeneroval. Na to, že se to jede celkem svižně, byla neděle ráno, jsem \"čistil\" nějak moc :myslim. Minulý týden do Prahy, cca 110 km (dálnice) a určitě to proběhlo 2x.

Před časem jsem mluvil s chlapíkem z Peugeotu, jaké jsou možnosti sehnat jen samotný repas FAPu (že bych si to přehodil sám a diag. by mi udělali v neorigo spolehlivém servisu) a ten se hrozně divil, proč se po tom pídím, že prý za těch několik let co tam dělá, žádný FAP ještě neměnili, prý maximálně udělají řízenou regeneraci a že by to byly vyhozené peníze.

Odesláno

No já to mívám stejně jako ty, že někdy během plynulé jízdy mi připadne, že se FAP regeneruje nějak často (opakovaně), ale myslím si, že to je pořád jedna regenerace. Aspoň tak si to vysvětluju, protože někdy je měsíc, kdy to neudělá nikdy, a pak je to během pár dní hned několikrát (když popojíždím po městě) a pokud jedu delší cestu, tak tak to udělá několikrát po určité době a pak je zase klid. Ale myslím si, že se ten filtr asi nezregeneruje hned celej na poprvé, ale myslím si, že je to asi na části. Například v pondělí jsem jel trasu Olomouc-Praha (cca 300km po dálnici) a regenerovalo mi to za tu cestu asi 4x. Cestu zpět už ani jednou a do teď sem si toho nevšiml.

Odesláno

No já to poznám jenom podle toho, že to vždycky tak lehce škubne (jakoby na zlomek sekundy vynechalo turbo). Aspoň mi bylo řečeno, že je to regenerace. A vzhledem k tomu, že bývá mezi škubáním určitá delší prodleva, tak by to tak i odpovídalo. Jinak někdo psal, že to škube jenom u 1,6HDi, že u 2,0HDi to tak nejde poznat.

Odesláno

No neviem, ja regeneráciu poznám, lek keď stojím a ľahko sa mi chveje volant, najskôr som to pripisoval zapnutej klíme, potom samozrejme zostane ešte bežať vetrák po vypnutí motora. Inak pri plynulej jazde nič také ako škubanie alebo zmenu zvuku nepozorujem, motor je v kabíne počuť len veľmi málo aj to na vyšších otáčkach a podľa zvuku to fakt nejde, možno keby som otvoril okno.

Ako píše Ondrus, v meste keď sa regenerácia nedokončí úplne, tak vhodné podmienky na dokončenie - teplota motora a plynulá jazda, môžu nastať kľudne aj za viac ako 50km a stále je to tá istá regenerácia. Častá regenerácia je aj príznak zaplnenia FAPu tesne pred výmenou a tých 135000km tomu aj zodpovedá.

Odesláno

Jo, ještě jsem zapoměl na zapnutej větrák, když vypnu motor, jak píše AnotherOne. To mi dělá taky, ale zas jenom, když zrovna jezdím po městě a nestihne se fap asi celej zregenerovat a zároveň vychladnout. Protože když jedu delší trasu, tak se mi ještě nikdy nestalo, že by po vypnutí motoru hučel větrák.

Odesláno

Tak to já to poznám i na tom zvuku. To se nedá přeslechnout - dunivý zvuk, prostě jak \"vytuněný\":). To, že se při cestě po městě nedokončí regenerace, rozběhne se větrák a následně po dalším zahřátí motoru se obnoví a dokončí, tak to je v pořádku. Je jasné, že řídící jednotka pracuje s nějakými hodnotami tlaku před filtrem a za ním, ale vždy by ta regenerace měla proběhnout pokud možno na celém filtru. Když pojedu do Prahy po dálnici, klidně ať běží regenerace celou cestu, když to pomůže. Tady je škoda, že nejde ručně spustit, když vím, že jedu dlouhou svižnou trasu.

Sice jsme odbočili od prvotní otázky, zda je samotné \"přivstřikování\" aditiva nějak kontrolováno řídící jednotkou a v případě, že k tomu nedochází, vyskočí nějaká hláška o chybě. Je zajímavé (co jsem tedy slyšel), že Focusy s motorem 1.6 HDI FAP žádné aditivum prý nepoužívají, přestože motor je z 90% totožný.

Stejně mne ale zaráží, kolik různých variant chování ty 407ičky vykazují. Někdo regeneraci vnímá víc, jiný zas o ní ani neví:) Co člověk, to názor, to jiný pocit. A to nemluvím jen o FAPu.

Odesláno

Ja mam se 407 najeto zatim 1000Km a behem jizdy jsem si vubec niceho neobvykleho nevsiml, zmena zvuku a jine. Ventilator mi v tomto pocasi nesepl ani ve meste, stejne kdyby bezel po zastaveni motoru tak ochladi jen vodu a ne FUP.

Odesláno

U 2.0 je fap je zozadu motora a vetrák ho nechladí, preto ani po vypnutí motora dlho nebeží. 1,6 má fap spredu motora hneď za chladičom, počas regenerácie po vypnutí motora beží vetrák aj 15min. Kto to nevie môže byť v šoku, že sa zasekol a nevypne.

Odesláno

To sice ano, ale tím, že je FAP hned za chladičem, měl by ochlazovat i jeho. Přiznám se, že mi to taky nejde na rozum, protože filtr je ještě pod dobře tvarovaným hliníkovým krytem, který zamezuje přístupu chladícího proudu vzduchu, ale zřejmě to své opodstatnění má. Nicméně, teplota vzduchu i v tomto počasí vliv na sepnutí ventilátoru nemá, rozhodující je zda byla regenerace dokončená či nikoliv. Asi jsi měl zatím vždy regeneraci doběhlou za jízdy.

Odesláno
Původně zaslal: AnotherOne

U 2.0 je fap je zozadu motora a vetrák ho nechladí, preto ani po vypnutí motora dlho nebeží. 1,6 má fap spredu motora hneď za chladičom, počas regenerácie po vypnutí motora beží vetrák aj 15min. Kto to nevie môže byť v šoku, že sa zasekol a nevypne.

No tak teď už mi ten větrák nejde vůbec na rozum:myslim

Pak tedy to chlazení u 1.6 musí ochraňovat ještě něco jiného než filtr samotný.

Odesláno

Jasně, až potud O.K. Ale proč tomu tak není u 2.0? Chápu, že při regneraci vzniká nějaká teplota, která je třeba udržet na uzdě v případě, že nedochází k přirozenému náporovému chlazení. Ale ta je přeci stejná i u umístění FAPu vpředu i vzadu. V čem je rozdíl?

Odesláno
Původně zaslal: PPK

Je zajímavé (co jsem tedy slyšel), že Focusy s motorem 1.6 HDI FAP žádné aditivum prý nepoužívají, přestože motor je z 90% totožný.

Focusy mají filtr DPF který je bez aditiv:super.A v této době se už s 1.6 do ČR nedodávají,pouze s 1.8TDCi.

[upravil dne 25.12.2009 sekaj]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...