Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Ano přesntě tohle, tam má umistěn termostat. Já mam rok výroby 11/96, on má něco/97. Je možny že to předělali za rok sem do toho prostoru. Každopadně sem si myslel, že to bude hračka. Pokud to mam opravdu tam jak udává servicebox, tak to je horší práce. Díky Všem, na 100% to zjistím, až to rozdělám :)

Odesláno

tak moje auto vyrobené 9/1998 má termostat u vodní pumpy, jak je popsáno v návodu a na obrázku serviceboxu je to vidět (obrázek sem vložil honza406) ten druhej obrázek je k předehřevu nafty v tělese pal. filtru a jsou tam jen příruby na čidlo teploty budíků a sahar

Odesláno

chlapcí nedokážu posoudit kde j termostat jelikož jsem to ještě dedělal a doufam že nebudu ale chtěl jsem se zeptat na to vaše ovzdušnění přes jakou flašku o tom jsem ještě neslyšel nádobka je nejvejš nebo ne od toho je to vyrovnávací ne tonestači nalit vodu nastartovat dát topení na max a hotovo vše automat ne prosím popis jak to máte s tou flaškou a hlavně prč se to tak dělá předem děkuji

Odesláno

Flaška se musí použít protože expanzka není nejvýš z vedení chladící kapaliny. Dělá se to tak, že vemeš flašku od destilované vody, uřízneš jí dno a náhubkem ji přez gumu co je na víčku expanzky nasadíš na expanzku (musí těsnit). Maš studenej motor a liješ přez tuhle flašku nemrzku do okruhu (při tom máš otevřený 2 odvzdušňováky - jeden na hadici od topení, jeden na přepadu do expanzky). Až ti pujde z obou odvzdušnováků při nálevání kapalina, tak je zavřeš a do te flašky nad expanzkou naleješ tak pul litra (to vytvoří nějaký tlak na tu vodu), pak nastartušješ a čekáš až se ti otevře termostat, voda tam vletí a tímhle to zaručeně dobře odvzdušníš. Když jsem to dělal bez toho, tak to bylo trochu zavdzušněné a tlakovaly se hadice. časem se ten v zduch z okruhu dostal, ale není to ono.

No a k problému kde je termostat: dnes to kuchnu a uvidí se, četl sem na xantia foru, že to je pod palivovým filtrem :) (motor 2,1 td a 1,9 td). Tak sem zvědavej kde to nakonec najdu.

Odesláno
Původně zaslal: Lord Back

chlapcí nedokážu posoudit, kde je termostat, jelikož jsem to ještě nedělal a doufam že nebudu, ale chtěl jsem se zeptat na to vaše ovzdušnění přes jakou flašku.

O tom jsem ještě neslyšel. Nádobka je nejvejš nebo ne? Od toho je to vyrovnávací ne?

To nestači nalit vodu, nastartovat, dát topení na max a hotovo, vše automat

Prosím popis jak to máte s tou flaškou a hlavně proč se to tak dělá.

Předem děkuji

sorry za :xvul, ale mohl bys zkusit pouzivat nejakou diakritiku (carky, tecky) a deleni textu do odstavcu ?

Cist po Tobe prispevky je totiz za trest, kazdou vetu aby clovek cetl nejmin 5krat, protoze na prvni precteni nedava smysl

O chybejicih pismenech, mezerach mezi slovy, preklepech uz radsi vubec nemluvim.

Zkus si vzdy nejprve precist co jsi napsal a pak teprve prispevek odeslat. Diky

P.S. v citaci jsem to trochu upravil, jak by to asi mohlo vypadat, aby to bylo srozumitelne a citelne

[upravil dne 15/12/09 Ferry]

Odesláno

tak ted jste me dostali. ja kdyz auto koupil asi pred tremi roky tak se mi prehrivalo usoudil jsem ze bude vadny termostat a rozebral jsem tu prirubu u pal.filtru nic tam nebylo tak jsem tam dal termostat v domeni ze ho nekdo vyndal /prehrivani delal zalepeny chladic listim/takze ted tam mam asi termostaty dva ale funguje to bez problemu uz se mi to nechce ted rozdelavat jaky je vas nazor?ja byl vzdy v domeni ze termostat ma byt u vystupu z hlavy takhle nechapu jeho cinost muze mi to nekdo vysvetlit i v knizce jak na to pisou ze vsechny diesely maji termostat na vystupu hlavy diky za odpoved

Odesláno

Takže termostat vyměněn. Byl opravdu dole u vodní pumpy :) Dalo mě to dohromady i s odvzdušněním a vypustěním asi 3 hodky prace. Termostat kterej sem vidělal byl na 85°C. Ja sem na doporučeni všech dal 80°C tak doufam že bude vpoho. Starej termostat byl opravdu špatnej. Po celém obvodu byl stále otevřenej tak na skoro milimetr. Není to nic moc, ale asi to stačí. Takže všem diky za rady. Ted se jen modlim, aby mi to tam neteklo, a aby se timto ztratilo i to rosvěcení kontrolky hladiny chladící kapaliny. Jak jsem odvzdušnoval tak to mělo uplně stejnej pruběh. Expanzka byla plna a hladina byla ještě tak 10 cm nad expanzkou v lahvy na odvzdušnění a přesto mi svítila kontrolka že mám málo vody. Jak se to zahřalo na cca 81°C tak zhasla.

• O 2 týdny později...
Odesláno

omluvam se, já když se rozepíšu, tak to tam peru tak že mi snad nestíhá ani klávesnice. To byl jen žert, né že bych byl až tak nevzdělanej, ale je pravda že ty yi mi asi trochu lítají. budu se snažit vás netrestat mejma příspěvkama.

Ale zároveň chci poděkovat, za tu radu jak to ovzdušnit. Mě to totiž trochu tlakuje, tak se na to kouknu ale vím zcela určitě že můj ovzdušňovák na zpátečce je v háji a neodvažuji se s ním otáčet, jelikož se to točí kolem dokola a ovzdušňovák neleze

Odesláno

To mě se taký točí kolem dokola. Vem kleště, pořádně ho uchop a začni ho společně s tahem nahoru šroubovat ven, uvidíš že se podaří :) Nemusíš se bát. Ja tam pak dal jineš rtoubek, ale je strhanej zavit na te hadici. Ovšem nevadí, jsou tam dvě gumky a ty tu vodu bezproblemu udrží, ikdyž se to moc neutahne.

Odesláno

Jó? Tak super.

Zítra nebo rači pozítří na to vlítnu. já mu dam že bude tlakovat, tadyten problém mě znepokojuje od samého začátku.

u 405 GRD jsem měl taky furt tvrdé hadice, až najednou škub škub, zamnou klakson, skopčák klepajcí si na čelo a ejhle bílej dejm jako kráva.

Nebudu rači ani psát co to bylo, asi je to všem jasný.

U 2,1 by to asi nebylo za pár peněz jako u grd, jelikož tam jsem schodil hlavu prásknul těsnění a bylo. Tady u toho motoru bych si asi netroufl to všechno scházet a zase poskládat, kdo ví, možná je to stejná prkotina jako u grd, tam to bylo snadné.

Tady u 2,1 Td to je jen trochu natlakované, né jako u grd tak nevěřím že by to bylo neco podobného, ale? kdo ví.

Odesláno

No mě se taky tlakovaly hadice:) Ale to mi rupla v chorvatsku hadice a vytekla voda a než to zaregistrovala kontrolka nebo teploměr, tak jela hlava bez vody a to je pro motor smrt. Měl jsem prasklou hlavu. Nechal sem to opravit a ejhle, hadice byly pořád tvrdé. Tak sem to asi měsíc zkoumal a nakonec to bylo tím odvzdušněním. Každopádně se podívej, jestli nemáš v expanzce olej. Pokud ano, tak je možny že bude těsnění nebo hlava v háji. Jen mě štve, že od té doby, co mi rupla ta hlava..cca 2 roky, mam v chladicim okruhu olej a nemužu ho dostat vev, už se ani nesnažím. Tady na obrazkach je navod na odvzdušnění.

post-0-14109611761063_thumb.jpg

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Jsem nucen znovu otevřít tohle tema :) Termostat se mi pořadiřlo již před měsícem vyměnit. Auto se hned při první jízdě po výměně zahřivalo jak má (cca 80°C i při - 15). Postupem času (asi po 14 dnech) se ovšem začlo zahřívat při stejné trase a teplotě mín, max 76°C a stale, jako by se to horšilo. Ted jezdím poslední týden tak (a to nejsou takový mrazy), že se auto zahřeje cca na 72 °C a to je strop. Nad tuto hodnotu teploty se dostanu pouze, když stojím dýl na semaforech, pak to jde tak na 76°C, ale jak se rozjedu a jedu chvili rychlej tak to zase sleze.

Pro tohle se ptám, je možný, aby se do měsíce pokazil termostat? Je vubec nějaka šance ho reklamovat? Vyměnit ho byla docela prace a nechce se mi to dělat znova. Tak sem dnes dal za masku dečku.

Ještě mě napadlo, že muže byt špatné zelené čidlo teploty. Tak sem po dojetí vše prozkoumal a to nasledovně. Chladič je nahoře horkej (né moc) a dole spíš vlažnej. Zajívavost je to, že v expanzní nádržce je kapalina totalně studena. Nevim jak vlasntě ten celej system funguje, ale předpokládám, že když je tvrale otevřenej termostat, že by měla kapalina proudit i přez expanzku (trochu).

Rad si počkam na nějake reakce..diky

Odesláno

Ten termostat možná za nic nemůže. Při těchto mrazech stačí jednoduchý test. Předpokládám, že v autě topíš. Výměník v topení je vlastně druhý chladič, který kapalinu taky ochlazuje. Zrovna dneska jsem jel a taky po dost kilometrech teplota jen na 70°C. Stačilo snížit otáčky ventilátoru topení a ejhle. Diesel se zas tak neohřívá jako benzín (nafta hoří při nižší teplotě) a pak mu stačí, abys měl větrák naplno a topení kapalinu ochladí stejně jako chladič s vadným termostatem. Zkus za té tvojí jízdy ztlumit ventilátor topení a uvidíš, že se teplota zvýší. Jednou jsem to takhle sjížděl z Železné Rudy do Klatov v zimě se zapnutým větrákem topení a že motor de facto nebyl v tahu, tak netopil a měl za chvíi na teploměru teplotu jak po nastartování.

BTW: pokud mám problémy s vadným termostatem, který brzy otevírá a moc chladí motor, pak není nejlepší varianta tam dát termostat s nižší otevírací teplotou. Aby začal otevírat při 80°C, namísto při 85°C moc nepomůže.

Odesláno

Co se týče toho odvzdušňovacího šroubku na těle termostatu, co je na obrázku, tak já mám v 605 od výroby u 2.1TD (stejný motor) vyvedenou gumovou hadičku až nahoru za nádržku serva a ten odvzduš|ňovací ventilek je až na jejím konci, takže přístupný od motoru.

[upravil dne 17/2/10 Kdo]

Odesláno

Je mi jasný, že když se topí, tak je teplo z motoru odváděno prostřednictvím radiatoru topení do kabiny. To je první co jsem zkoušel, prakticky ted jezdím s nastaveným topením na 23°C při zapnutí ventilátorů na první stupínek (takže soro nic). Prostě je termostat vprdeli asi po 14 dnech. Včera jsem dal před chladič dečku a budu ji muset bud proděravět, nebo oddělat, protože jak sem dnes jel, tak na vypadovce při 140 km/h jsem měl teplotu kolem 74°C, ale jak sem chvili stal v koloně tak to hodně rychle lezlo ke 100°C :) Z toho plyne, že modré čidlo přo měření teploty je vpořádku. Nicméně jsem zapl topení na 30°C a plnej vykon ventilatorů a podařilo se mi to pokud sem nejel sražet tak na 92°C. Tajně doufám, že jak se ted podařilo zahřát auto na max...tak že se termostat třeba zazračným způsobem opraví:) ale asi ne. Jo a termostat s otvírací teplotou 80°C mi byl doporučen a je to i můj názor, protože v letě se tento motor dost zahřívá, tak aby byl lépe a dříve chlazen.

Guest servisman
Odesláno

tak pak přehazovat termostat leto zima,já měl na zkoušku místo 83 termostat 85 drobet dříve to topilo, ale jinak vše ostatní bylo OK.

S tou dečkou dej ji jen na půlku či na čtvrtku,vem že nejsou už takové mrazy a má býti už teplo

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...