Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj, mám peugeot 405 TD combi, rv. 1995. Letos o dovolené ve Francii, kde jsem jel plně naloženým vozem, po natankování nafty plné nádrže při jízdě po dálnici do kopce se celé auto rozklepalo, že se s tím nedalo jet. Vybrovala řadící páka, celé se to klepalo. Při ubrání plynu vše přestalo. Když jsem vyšplhal na kopec a sjížděl dolů, či jel po rovině, nedělalo to. Dal jsem do servis peugeot, kde odhadli na vodu v naftě, dali aditivum a nový filtr, a problém se odstranil, avšak jen zdánlivě. Po okreskách to nedělalo. Vyjel jsem bez problémů dvě nádrže nafty. Při cestě zpět, opět na dálnici, to začalo znovu a nyní to dělá stále. Tedy při zápřahu motoru, to je jízda do kopce nebo akcelerace, se auto někde kolem 2000 otáček celé rozklepe, nejvíce to dělá na 4. a 5. rychlostní stupeň, kdy zároveň vibruje i řadící páka, po překonání cca 2500 otáček se zklidní. Ve Francii se to klepalo i při nižších otáčkách. Diagnistika motoru provedena, bez závad, údajně. Servis peugeot v Pardubicích zkontaktoval jen snad volnější pravou poloosu, ovšem bez záruk toho, že při její výměně klepání ustane. Co s tím?

Díky

Odesláno

A spojka je OK? Kdyby byla hodně moc nakoplá (tzn. prokluzuje a navíc třeba zkroucená lamela), tak by to při záběru mohlo dělat taky... Jen tak btw... :papa

Odesláno

Spojka je sice již sjetá, hrozící výměnou, ale lamela je rovná, navíc dle mého by to dělalo po rozjezdu apod. Toto se projeví během jízdy, kdy třeba zrychluji do kopce, nebo vyjíždím z obce a chci zrychlit, a auto se začne klepat. Tedy v tu dobu spojku neužívám.

Odesláno

Ale spojka už může být na kraji a ve snaze přenést zvyšený nebo zvyšující se kroutivý moment od motoru začne prokluzovat a tím se projeví ty rázy. Poznáse to podle zvysujících se otáček jakoby motor pulzoval a auto zrychluje příliš pomalu.:papa

Odesláno

Otáčky se nezvyšují, spojka neklouže. Ve Francii se vůbec nedalo přidat, to se celé auto rozklepalo tak, že jsem se bál, aby něco neupadlo. Tady se rozklepe nejdřív řadící páka a pak celé auto, ale otáčky se nezvýší. Auto normálně akceleruje, pouze se klepe.

Odesláno

To bylo první, co jsme prohlíželi, silentbloky na motoru O.K., na převodovce, abych pravdu psal, nevím, prohlížel to mechanik a zdály se mu dobré, nevím, koukal -li i na silentbloky převodovky.

Odesláno

Teď řeším, má-li cenu to zkoumat, a řešit opravu, když třeba po výměně poloosy to může dělat stále, a nebo to nechat a s autem se rozloučit, ač jinak jsem s ním naprosto spokojen. Mám nabídku na Citroen Xantia s tímtéž motorem, sice má mít najeto 200tkm, ale snad bych se nemusel bát. Navíc pro účely, na které kombi potřebuji / potápění/, je její vzduchové pérování a možnost zvýšení světlé výšky vozu v blbém terénu lepší. Co poradíte teď? Díky

Odesláno

Myslim že poloosa je blbost, protože by to muselo bejt závyslý na rychlosti a ne na otáčkách. Co třeba vstřiky? Zkus zajit za nějakym dieslařem. Držim palce.

Odesláno

Pokud se auto takhle třese, tímhle způsobem vibruje agragát, je to způsobeno poloosou - spíše jejím vnitřním kloubem. Dělá to pochopitelně jen v záběru, ten kloub se v jednom místě trochu zadrhává, a motor se v tu chvíli zhoupně v silentblocích. Celkem pochopitelně se to nejvíc projeví v rychlostech okolo 80 - 100km/h, kdy se to dostane do rezonance, a rozklepe se celé auto. Pod touto rychlostí je to zadrhávání znatelné, jen když se na to soustředíte, po překonání toho rezonančního kmitočtu to taky ustane, protože se motor tolik hýbat prostě nestíhá.

Samotné silentbloky s tím nemají co společného - i kdyby byly utrhané, motor sebou mocně škubne při záběru, stejně škubne při puštění plynu, ale nemá sebemenší důvod sebou třepat.

Spojka už s tím nemá vůbec co dělat. I když bude K.O., bude zadrhávat při rozjezdu - ale ne při ustálené jízdě.

Vstřiky nebo závada na čerpadle jsou úplná kravina - pokud by jej postihla taková závada, aby to dokázelo třepat motorem, a) motor nebude vůbec táhnout a nepůjde s tím jet pomalu ani na jedničku, b) pokud jej budete přesto drásat ve snaze s tím někam dojet, pravděpodobně to vydrží jen pár km - a ne cestu z Francie.

Jinak pokud chcete někomu radit, zkuste to v oblasti, s kterou máte opravdu nějaké zkušenosti. Poslední dobou se tu objevude na fóru čím dál víc blbostí takového kalibru, že kdyby se tím člověk řídil, autu jedině uškodí :(

Odesláno

Díky za rady, o tom vnitřním kloubu spekuloval můj opravář, jen mne zrazuje v tom, že je možné, že se vymění jedna poloosa, a bude to dělat stále, že se pak vymění i druhá, a múže to dělat dále. Že může být problém i jinde. Jinak už mám vyjednané rozdělání, kontrolu a případnou výměnu na příští týden, tak potom dám vědět, jak to dopadlo.

Jen mne překvapilo, že se problém objevil na dálnici, mimo dálnice pak nic a zas při cestě zpět. Ale je pravda, že po dálnicích tam i zpět jsme jeli narvaní potápěčskou výstrojí do jeskyň, takže auto bylo plné. A po okreskách jsme jezdili prázdní, jen na výlety. Takže to asi bude tím nákladem. Zde u nás to rovněž klepe výrazněji, jede-li nás více, či opět se jedu potápět, tedy naložený.

Znovu děkuji za názory, a dám vědět, jak to dopadlo.

Doufám, že pak bude důvod k úsměvu.:papa

Odesláno

Ten vnitřní kloub je tripoidní - umožňuje posuv i v ose. To je tam právě kvůli pérování - vyrovnává to změnu délky poloosy. A to je taky ten důvod, proč se to chová odlišně při prázdném/plném autě - prostě jednou se to posune mimo to vydřené místo.

Taky už jsem zažil \"opraváře\", který se auta chtěl zbavit, a tenhle problém zamaskoval tím, že pod poloosu ke kolu vrazil tlustou podložku. Tím posunul poloosu o půl cm dovnitř, takže se to dostalo mimo vydřené místo, a necukalo to... Ovšem takovouhle \"opravu\" zásadně nedoporučuju, je to jen pro ilustraci.

Největší problém je odhadnout, která poloosa to je.

Nápověda č.1: en ten tý ky.... :D

Nápověda č. 2: levá poloosa se vyndavá líp, tak vždycky začínám od ní...

Jinak tu mám jednu starší pravou poloosu, na tenhle nový model s ABS, možno i zapůjčit na vyzkoušení... akorát nevím z hlavy, na který typ ABS to je (Bosch a Bendix se liší počtem zubů).

Odesláno
Napsán autorem Jantar

Co doporučujete v případě výměny poloosy, sehnat starší někde z vrakáče, repasi, neznačkovou či origoš Peugeot?

Dík:(

Poloosa je oprava kolem 5ti tisíc... s kloubem...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...