Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ešte v lete sa mi stala taká vec, že mi zhrdzavel výfuk presne na spoji medzi strednou časťou a zadným tlmičom, tak som musel dať vymeniť strednú aj zadnú časť. Dal som to spraviť v servise s tým, že tam chcem výfuk Bosal. Urobili to, no odvtedy mi dosť rapídne vzrástla spotreba. Jazdím na 99% tú istú trasu (práca - domov), rovnakým štýlom, no nie a nie sa dostať pod 7,2l/100km. Pripomínam, že od leta do teraz sa mi to nepodarilo a to už som sa všeliako snažil. Tesne pred tým, než mi odišiel ten výfuk som spravil v \"rekordné\" spotreby po sebe pod 6,5l/100km a potom praskol.....Môže to byť tým výfukom? Alebo ma napadlo také šialenstvo, že on ten výfuk sa utrhol vlastne úplne (rúra sa oddelila), no je jasné, že ešte pred tým sa tam už určite museli robiť diery a trhliny. Je teda možné, že by netesniaci výfuk robil nižšiu spotrebu keďže tie \"rekordy\" boli tesne pred utrhnutím?

Auto som už mal aj na diagnostike od vtedy, tam mi ukázalo nejaké malé odchýlky na klapke a na lambde, tak to nejak resetoval chlapík, pár dní som pobehal a išiel som na kontrolu - všetko už bolo OK. Okrem toho som si tú klapku aj očistil, medzitým som bol aj v servise na výmenu oleja, výmenu tesnenia pod hlavou a výmenu rozvodov, mám tam aj novú KN vložku do filtra, ale nič so spotrebou nepohlo. Neviem či to môže mať súvis, ale na voľnobeh je v aute cítiť jemné nepravidelné záchvevy a pri studenom motore alebo pri zohriatom keď mu viac vytočím občas trochu cítiť benzín.

Otec mi neustále tvrdí, že to musí byť novými 16-kami kolesami, lenže tie som dával ešte pred tými \"rekordmi\", takže jedine že by tá spotreba bola vtedy super lebo kolesá boli úplne nové a ako sa truchu ojazdili, spotreba skokom stúpla.....neviem fakt, budem rád ak mi niekto poradíte alebo aspoň nejaké typy, že čo by to mohlo byť. :(

Odesláno

nikto nevie aký vpliv, môže mať výfuk (deravý/nový) na spotrebu??? :( Ináč prosím vás, cez víkend ma prekvapila taká vec, že po tom, čo som navliekal kožený poťah na volant a kaďečo som si poprepínal, som naštartoval auto a na displeji sa mi zobrazila hláška \"Economy mode\" a motor dosť ináč šlapal. Štartoval som len preto, aby som auto kúsok potiahol keď som ale vypol a potom štartoval znova, všetko už bolo po starom. Čoje to Economy mode? To sa dá nejako zapínať alebo vypínať?

Odesláno

Predpokladám že si mal zapnuté radio pritom ako si tam poprepínaval. To je normálna vec. Totiž on sám prepne po čase do Ekonomického režimu, keď auto nie je naštartované a niečo je zapnuté (ako napr. radio).

Odesláno

Keď som mal urvaný výfuk na benzínovom aute, tak neťahalo a spotreba bola vačšia.

Tie 16-ky kolesá majú rovnaký obvod a šírku? Obvod može sposobovať, že máš do roboty menej kilometrov, ale rovnaký počet litrov, takže spotreba relatívne stúpla. Širšie kolesá samozrejme majú vačší valivý odpor. Ako ich máš nahustené?

Odesláno
Původně zaslal: P607Olda

Keď som mal urvaný výfuk na benzínovom aute, tak neťahalo a spotreba bola vačšia.

Tie 16-ky kolesá majú rovnaký obvod a šírku? Obvod može sposobovať, že máš do roboty menej kilometrov, ale rovnaký počet litrov, takže spotreba relatívne stúpla. Širšie kolesá samozrejme majú vačší valivý odpor. Ako ich máš nahustené?

Širší pneumatiky mají kratší styčnou plochu s vozovkou a proto mají menší valivý odpor (Kratší rameno valivého odporu \"ksí\"). Vyjímkou je jízda za deště kdy je na vozovce vrstva vody. Do valivého odporu se započítává i odpor vzduchu, ten pak skutečně mají větší než úzká pneumatika, ale pokud probíhají jízdy okolo 90 km/h je to zanedbatelné

Odesláno

No já nevím, ale když přezuji z \"originálních\" letních Dunlopů 2000 SP Sport 205/55 R16 na sice užší, ale zase zimní GY UG7 195/65 R15, tak spotřeba o trošku (cca 1 - 2 deci?) klesne...

Je ale fakt, že ty Dunlopy jsou asi pěkné šmejdy, a to nejen co se spotřeby týče, ale také co do komfortu, hlučnosti... fuj, už se těším, až je dojezdím a půjdou pryč a namísto nich přijdou Micheliny Energy Savery 195/65 R15.

No a ty pěkné 16\" ALU disky pro pneu 205/55 R16 pak prodám alespoň tak, abych za utržené prachy koupil plecháče 195/65 R15 pro ty Micheliny, neboť coby starší chlap už ALUkoly na mladé slečny dojem stejně neudělám, sportovní styl jízdy nepěstuji a ceny pneu 205/55 R16 mi přijdou nemístné...

Odesláno

no, nevim... nepozoruju zmenu po prezuti 205/16 letni Pirelli na zimni Michelin Alpin 195/15... krom toho, že to na 15 plave jak na vode :)

Pneu kupuju v Třeboni a cenove je to skoro stejné u 15 a 16...

Odesláno

no problém je, že s novým výfukom (ak je to tým), je to horšie ako so starým.....a najlepšiu spotrebu som mal už práve na nových kolesách. Jedine, že by to bolo tak ako som písal na začiatku, že kým boli úplne nové tak bola spotreba nižšia a keď sa \"zajazdili\" spotreba skokovo stúpla.

Nahustené sú už na 2,4 - v nedeľu som kontroloval a boli všetky 2,1 tak som dofúkal.....lenže ani to nepomohlo :(

Keby som s tým išiel do servisu vedeli by mi tam nejako zmerať, resp. je to možné zmerať, či okrem toho, že výfuk nikde mimo neprefukuje, či aj má zas naopak dobrú \"priepustnosť\" a auto sa nedusí?

Odesláno

O vplyve výfuku na spotrebu neviem ale u mňa sa spotreba tiež z 6,5 zvýšila postupne na 6,8 až 7. Pátral som po príčine: -výmena vzduchového filtra, -nahustenie pneu bez zmeny. Jazdím rovnako a nakoniec som skontroloval všetky kolesá či sa voľne otáčajú a u ľavého zadného jemne drhli brzdové platničky. Po očistení sa spotreba vrátila na hodnotu 6,5.

Odesláno

sup: no presne toto som zistil aj ja na pravom prednom, to už sa rukou ťažko pretáčalo. Dal som do servisu, tam to mali nejak \"rozhýbať\" lenže spotreba sa nezmenila....ale je fakt, že som to po nich nekontroloval, takže neviem ako sa teraz koleso točí. Cez víkend sa na to asi pozriem. Ináč ako si robil to čistenie? Resp. čo to presne znamená?

Odesláno
Původně zaslal: omegascream

sup: no presne toto som zistil aj ja na pravom prednom, to už sa rukou ťažko pretáčalo. Dal som do servisu, tam to mali nejak \"rozhýbať\" lenže spotreba sa nezmenila....ale je fakt, že som to po nich nekontroloval, takže neviem ako sa teraz koleso točí. Cez víkend sa na to asi pozriem. Ináč ako si robil to čistenie? Resp. čo to presne znamená?

bývajú zahrdzavené brzdové platničky v uložení alebo zahrdzavenie uloženia samotného brzdového strmeňa pri poškodení prachoviek, ktorý sa voľne nepohybuje a viac sa opotrebováva jedna platnička

Odesláno
Původně zaslal: P607Olda

homat: to je divný, proč cyklisti - silničáři - jezdí na galuskách. Mohli by jezdit na balónových pláštích, aspoň by to tolik nedrncalo.

Na kole roztáčíme rotující hmoty vlastní silou a je znát každý gram, který roztáčíme navíc. Zatímco set zpaletených kol pro silnici se pohybuje od 1,5 kila dolu, tak set zapletených kol na horáka je od 1,5 kila nahoru. Nejlehčí pneumatiky na horáka mají okolo 350 gr, zatímco na silničku okolo 100 gr. Šířka taky ovlivňuje odpor vzduchu a tudíž i náchylnost na vítr, kde u kola musíme brát toto více na zřetel než u auta z pohledu pohonu.

Odesláno

sup: a ako sa to dá očistiť? Stačí kúpiť sadu hadičiek, šróbov a ostatných blbiniek a proste len vymeniť alebo je treba sa pohrať aj so samotným strmeňom (nebodaj ho aj vymeniť - to by ale bola pálka)???

Odesláno

sup: a ako sa to dá očistiť? Stačí kúpiť sadu hadičiek, šróbov a ostatných blbiniek a proste len vymeniť alebo je treba sa pohrať aj so samotným strmeňom (nebodaj ho aj vymeniť - to by ale bola pálka)???

Netreba nič kupovať, iba ak skrutku ktorá drží strmeň na vodiacom čape - odborný servis uvádza po demontáži použiť novú . Demontuješ dolnú skrutku vodiaceho čapu strmeňa, vyklopíš brzdový strmeň hore, skontroluješ či sa vodiace čapy voľne pohybujú ( ak sú nepoškodené manžety nemal by byť problém) a potom bývajú zahrdzavené brzdové doštičky v držiakoch strmeňa, vybrať a obrúsiť pilníkom, nasadiť späť vždy tú istú platničku na svoje miesto nezameniť.

A ešte jedna vec, koľko máš nabehané na sviečkach, aj tu by mohla byť príčina zvýšenia spotreby. (Píšeš nepravidelné záchvevy pri studenom motore a pri vytočení cítiť benzín, žeby špatné spaľovanie? )

[upravil dne 2.11.2009 sup]

Odesláno

v príručke som si pozrel ako rozoberať brzdy a aj som to už skúšal, ale len potiaľ, kým som nemusel odtlačiť piestik a to sa mi proste nepodarilo - chýba mi na to tá rozťahovacia skrutka :) no skôr som myslel, že ako je to s tým rozhýbavaním piestika, keď ho chcem dať opäť trochu do poriadku nech mi netlačí permanentne na brzdy. Myslel som, že ten sa dá tiež nejako očistiť...ináš skrutku mám už objednanú a platničky budem vymieňať za nové.

Čo sa týka sviečok, tie sú v podstate nové - cca 3 mesiace. Mám tam NGK a s tými záchvevmi je to už od kúpenia....bolo mi povedané, že to je v pohode, úplne bežné, ale neviem no...už to beriem ako u lekára - radšej povedať všetko a možno to zapadne do presnej diagnózy :D

Odesláno

v príručke som si pozrel ako rozoberať brzdy a aj som to už skúšal, ale len potiaľ, kým som nemusel odtlačiť piestik a to sa mi proste nepodarilo - chýba mi na to tá rozťahovacia skrutka :) no skôr som myslel, že ako je to s tým rozhýbavaním piestika, keď ho chcem dať opäť trochu do poriadku nech mi netlačí permanentne na brzdy. Myslel som, že ten sa dá tiež nejako očistiť...ináš skrutku mám už objednanú a platničky budem vymieňať za nové.

Čo sa týka sviečok, tie sú v podstate nové - cca 3 mesiace. Mám tam NGK a s tými záchvevmi je to už od kúpenia....bolo mi povedané, že to je v pohode, úplne bežné, ale neviem no...už to beriem ako u lekára - radšej povedať všetko a možno to zapadne do presnej diagnózy :D

Vezmeš kus pásoviny 6- 10mm hrubej vyvrtaš dieru na 10 skrutku t.j. 8mm, spravíš závit. Vezmeš ďalší kus pásoviny (šírku a dľžku zvolíš primeranú podľa velkosti strmeňa a priemeru pista v strmeni) položíš na piest, tú s závitom oprieš o protilahlú stranu a šrubuješ. Piest sa bude zatláčať. Predtým si povol odvzdušňovaciu skrutku napoj tenkú hadičku nech vytečie brzdová kvapalina von a nevracia sa späť do okruhu. Ak by bol piest zahrdzavený von ho dostaneš ľahko zatlaš na brzdový pedál a vytlačí sa von, ale čo ďalej. Tam je tesnenie keď neprepúšťa nerobil by som to.

Až sa Ti podarí dať dole prachovku bez poškodenia piest skontroluješ ako vyzerá. Najskôr ho zatlač dovnútra až to pôjde pomerne ľahko mal by byť v poriadku

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...