Lenale Odesláno 20. květen 2004 Odesláno 20. květen 2004 ahojda, potřebuju si koupit nové pneu na mého P 406.... v techničáku je napsáno že tam mají přijít 195/65/R15 91 H , ale ty jsou dost drahý. Našel jsem si 195/50/R15 82 H.... Mám ale strach že budu cejtit každou díru, a že jich na našich silnicích je požehnaně .... taky mám strach o nosnost pneu ... přece jen 475 Kg/kolo místo 615 Kg/kolo je rozdíl ..... ikdyž se uvádí že tato hodnota by měla být mezi 20-30% váhy vozu ..... tedy pokud vezmu povolenou hmotnost P 406 = 1875 .... tak 25% je 468 .... tedy do hmotnostního indexu 82 bych se vešel......ale nemáte někdo zkušenost se 195/50 R15? - jak hodně jsou tam cejtit ty díry? a nejsou v provozu moc hlučné? díky moc Citovat
Luger Odesláno 20. květen 2004 Odesláno 20. květen 2004 S tímhle autem na těchto gumách jsem nejel, ale vím, že padesátky na velkému autě nějsou ještě pořád žádný kostitřas. Nebál bych se toho... (soukromý názor) Citovat
oddie Odesláno 20. květen 2004 Odesláno 20. květen 2004 A nevadí vám takhle náhodou, že ty gumy jsou o zatracenej kus menší??? Ono když se chce změnit výšku (profil) gumy, tak je třeba změnit průměr ráfku! Ale klidně si je kup. Místo 100km/hod na tacho to pojede 80, ty gumy budou slušně přetížené, a na nejbližší nerovnosti vezmeš spodkem auta o zem... jo, a mj. to bude vypadat naprosto úžasně. :/ Citovat
Lenale Odesláno 20. květen 2004 Autor Odesláno 20. květen 2004 no však já se jenom ptám, protoře můžu mít Pirellky P6 195/50R15 za 1.700,- , ale ve 195/65R15 stojí 2.360 což ve výsledku je zhruba o 2.500 víc.... tak jsem jen chtěl vědět jestli mám investovat víc .... Citovat
McBen Odesláno 20. květen 2004 Odesláno 20. květen 2004 Pneumatiky v tomhle rozměru mám na autě (stříbrná 405, sekce tuning), konkrétně Pirelli P5000 Drago. Neměl jsem s nima nikdy žádný problém, naopak se znatelně zlepšila stabilita (jsou tam i podložky): byl jsem překvapen kolik auto teď v zatáčce snese. Jede jako po kolejích. Faktem je, že jsou možná trochu hlučnější. Jinak motor to taky zvládá v pohodě (1,6), takže z mého hlediska můžu pouze doporučit. Faktem je, a tady musím dát Oddiemu zapravdu, že opticky zmenšují kolo, takže pak vypadá trochu poddimenzované. Citovat
oddie Odesláno 20. květen 2004 Odesláno 20. květen 2004 On ale je mezi 405 a 406 takový malý, nepatrný rozdíl... Mezi kolem 195/65/15 a 195/50/15 je na celém průměru rozdíl žcm, to jen abyste viděli, o čem je řeč. A k podložkám: toto je copy/paste odjinud, od člověka, který o autech skutečně něco ví... ............................................................. ...Rozsirit napravy lze. Da se to udelat dodatecnym mezikusem poloosy u prevodovky, musi se ale udelat kompletne jiny tehlice, jiny spojovacky a vyrazny zmeny v zaveseni. Vyjde to asi na padesat az sto litru u aut bez posilovacu a u aut s posilovacem je to nekdy az neresitelny z duvodu kmitani napravy, zvlaste pak u McPhersonu bez napravnice. Vypodlozeni kola neni rozsireni napravy, ale pouha napodobenina takoveho zasahu. Zvetsi se rameno = moment vuci zaveseni, zvysi se opotrebeni naprav, cepu a rizeni. Zaroven se trochu snizi ucinnost tlumice perovani. Zalezi hlavne na tom, jak je naprava dimenzovana a jak je navrzeno rizeni. V nekterych pripadech muze takovy zasah vyvolat zvyseni sklonu ke kmitum, razy do rizeni a dalsi neprijemnosti. U nekterych naprav ale nejsou zadne negativni dusledky (vetsinou u litych nebo kovanych ramen; bohuzel vetsina aut ma dnes ocelove vylisky z tenkostennych plechu). Vzdy by se po implantovani podlozek mela delat geometrie, protoze puvodni hodnoty se vyrazne zmeni. Lepsi cetou je koupit sirsi kola (rozklad sily na pochu = zmenseni narustu momentu vuci ulozeni o temer polovinu proti podlozkam) a kvalitnejsi pneumatiky. Podlozkovani kol neprinese zadny vyrazny efekt na jizdni vlastnosti a vetsina obycejnych takto \"vytunenych\" aut pusobi trapne. Nvic kola lezou do lemu blatniku a sktraji o ne, takze je zapotrebi udelat zmeny v perovani, ktere mohou mit jak silne pozitivni, tak i silne negativni ucinky. Optimalni odpruzeni podvozku umi auto hodne zrychlit, predstavuje vsak ponekud vyssi investici nez trapne podlozky. Nejvice auto ovsem zrychli brzdy - jejich upravy mohou spocivat ve vymene kotoucu a desticek (napr. za OMP nebo kotoucu Sparco a destiek ferodo Racing), dale lze vymenit hadicky za silikonove nebo kompletni vymena trmenu za pevne, vicepistkove s velkymi kotouci, atd. V takovem pripade se jedna o vyrazne smysluplnejsi, ale mnohem vyssi investice... ................................................. Já to říkám mnohem jednodušeji: podložky jsou prasečina, a na auto bych si je nedal, ani kdyby mi za to platili. Citovat
oddie Odesláno 20. květen 2004 Odesláno 20. květen 2004 Zasr.... notebook, neumím na tom psát ...rozdíl 6 cm... [Editován dne 20/5/04 oddie] Citovat
Toman Odesláno 20. květen 2004 Odesláno 20. květen 2004 to oddie... taky jsem se dival \"u jakeho cisla je Ž\" A musim dat za pravdu oddiemu, doporucoval bych take ty 195/65... Az budou vsechny silnice jak zavodni okruh tak mozna zmenim nazor (takze nikdy). Citovat
McBen Odesláno 20. květen 2004 Odesláno 20. květen 2004 \"...A k podložkám: toto je copy/paste odjinud, od člověka, který o autech skutečně něco ví...\" To:Oddie. Když pominu, že hned v úvodu jsi v podstatě naznačil, že o autech nic nevím (to beru s nadhledem, vím své a za nějakého experta se opravdu nepovažuji), jen dodám pár poznámek na téma podložky. Souhlasím s tím, že fláknout pod kolo 3-4 cm tlustý kus železa (ano i ocel jsem viděl!!) je brutalita. Souhlasím s tím, že profesionálně rozšířená náprava je o něčem jiném a podstatně dražším. Já tam mám 1,6 cm širokou duralovou (udržíš na malíčku) podložku. Ale především, v praxi jsem nepozoroval žádné negativní důsledky. Žádné chvění, rázy, vibrace atd. Samozřejmě, nadměrné namáhání ramene člověk za volantem nepozná. Takže ano, kluci od Prodrivu by podložky nepoužili. Citovat
McBen Odesláno 20. květen 2004 Odesláno 20. květen 2004 Jen pro úplnost. Kola mi o podběhy nedrhnou (naopak je tam místa víc). Ten pán, co píše o \"trapných\" podložkách, popisuje profesionální úpravy běžné v motorsportu. Samozřejmě, z tohoto úhlu pohledu je v podstatě tuning jedna velká trapnost, nejsou to soutěžní vozy. Pak má smysl upravovat jenom soutěžáky. No a taky se omlouvám, že jsem přispěl se svýma zkušenostma s pneu, ačkoliv jsem udělal tu fatální chybu, že to byla 406 a né 405, mám totiž problémy tyto dva typy od sebe rozpoznat...... Citovat
Luger Odesláno 20. květen 2004 Odesláno 20. květen 2004 Roztrhejte si občannky, kvůli pneu...!! Citovat
McBen Odesláno 20. květen 2004 Odesláno 20. květen 2004 To:Luger. Neboj, to je jenom taková debata, nic ve zlém, od toho tu diskusní fórum je, že. Oddie to jistě vidí stejně... Citovat
Petano Odesláno 20. květen 2004 Odesláno 20. květen 2004 Poradne sakra ... Tohle forum si pokud vim nezazilo poradnej Flame War Citovat
oddie Odesláno 20. květen 2004 Odesláno 20. květen 2004 Poznámka ohledně nepatrného rozdílu mezi 405 a 406 se týkala velikosti kol. Zatímco 405 má v základu 185/65/14, čemuž odpovídá 195/55/15, 406-ka má v základu 195/65/15. Na 405-ce to tudíž není zas tak hrozný rozdíl, 195/50/15 jsou oproti 195/55 menší o necelý centimetr na poloměru - sice to tak být nemá a je to vidět, ale není to tragédie. Ztímco na té 406 je ten rozdíl 3 cm, a to už je dost průser. Je to, pro srovnání, jako byste na 205-ku plácli kola z malucha (135R12)... Takže tohoto se týkala ona poznámka o rozdílu. Pokud za tím vidíte něco jiného, váš problém. Citovat
Lenale Odesláno 20. květen 2004 Autor Odesláno 20. květen 2004 SORRY chlapi nechtěl jsem tu rozpoutat nějakou bitku:D... jen jsem chtěl vědět co by to znamenalo pro mě a mou 406.... koukám že si raději připlatím těch 2.500 a koupím 195/65/R15 asi to bude nejlepší .... né vždy se vyplatí kupovat levné věci ... jak říkal můj děd \"NEJSEM TAK BOHATÝ ABYCH SI MOHL KUPOVAT LEVNÉ VĚCI\" díky všem za názory Citovat
McBen Odesláno 20. květen 2004 Odesláno 20. květen 2004 Ne, ne, v pohodě. Jak už jsem psal, nic ve zlým. Je to precizně popsáno a na té 406-ce je to fakt rozdíl. To srovnání s Maluchem dává jasnou představu. Citovat
oddie Odesláno 20. květen 2004 Odesláno 20. květen 2004 Ještě ad ten pán, co jsem ho označil za \"člověka, co o autech něco ví\". Neoznačuji jej tak proto, abych dal najevo ostatním, že o autech nic neví, to hodnotit nehodlám. Takto označuji lidi, které znám o trochu blíže, než jen z diskuzí, a o kterých vím, co skutečně znají a umí, a že věci, které prezentují, skutečně dobře znají. Autorem těch kopírovaných řádek je totálně do aut (především italských) zaslepený magor, býv. redaktor tuším Autotipu (?) Roman Řezníček, mj. svého času chvilku pracující i trochu okolo konstrukce aut... Jinak, pokud se nudíte, doporučuju k četbě skripta ČVUT FSI, Kinematika motorových vozidel, nebo tak nějak, nevím jak se jmenuje aktuální verze, ale cca před deseti lety podobná skripta napsal tuším doc. Svoboda. Velmi zábavné čtení na dobrou noc... Citovat
Ferry Odesláno 20. květen 2004 Odesláno 20. květen 2004 tak ja taky prispeju do zive diskuze ... Jak pise Oddie, 406 ma v zakladu pneu rozmeru 195/65 R15 ovsem nektera auta, napriklad moje 406 1.8 16V ma v zakladu napsano 185/70 R14H. takze kdyz se pustime do prepoctu ( pocital jsem to na strankach www.e-pneu.cz ) tak mi pro druhy alternativni rozmer, ktery mam napsany a to je ten 195/65 R15 vychazi rozdil v polomeru 10mm a v obvodu 62mm. Takze abych se dostal na stejny polomer musim zadat 195/60 R15 ( rozdil v obvodu pak cini 1mm ) No nejsou tohle slova do pranice :D ? Co vy na to ? Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.