Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdar. Bol som s kamošom v servisu vybilo mu to bateriu od večera do rana. Tak som ho natočik kablami a nechal som ich tak 10 sekund na kontaktoch potom som odmeral baterku a prebijalo ju. tak sti išiel do servisu a tam mi elektrikar povedal že ked sme ho štartovali cez kable tak sme mohli odpalit regler alebo diodovy mostik na alternatore. ževraj bola chyba vtom ze sme nechaly ist auto bez prudu a hned sme odpojily kable. Co je natom pravdy že ked štartujem musim nechat kable zapnute na štartovaciu bateriu a ako dlho. Ja som štartoval peugeota každe rano a chytil a hned som kable odpojil a nič sa nestalo. dik za vaše nazory.

Odesláno

Myslím, že najprv sa prerazili diódy a preto mu to vybilo baterku.

Počas štartovania ste mali pripojenú batériu vo \"vybitom\" aute, je tak?

[upravil dne 24.1.2009 P607Olda]

Odesláno

Z vlastni zkusenosti mohu rici, ze jsem startoval pres kable uplne mrtvou baterku v moji C5. Ale startoval jsem ji pouze s druhou baterkou, nechtel jsem at se hadaji altiky kdyz to bude spojene, tj. druhe auto melo vypnuty motor. Normalne jsem po nastartovani to za chvilicku odpojil a nechal auto pul hodiny bezet na volnobeh at se dobije. Ono je dobre nechat nez starujes tu baterku trochu ozivit, tj. nechat druhe auto nastartovane treba 5-10 minut at se ta vybita baterka trochu ozivi a pak startovat.

Odesláno

Ja som mal baterku vonku z auta. na jeho aute som odpojil minusovy kontakt a dal som nanho svorku. Po naštartovani som to nechal chvilku bežat a potom som pripojil aj minus kontakt ktori bol samozrejme stale pripojeni k svorke. Nechal som to ešte asi 10sekund tak a potom som to odpojil od mojej baterky. Jemu to prebijalo už den predtim. lebo mu svietili nejake kontrolky a vrela mu baterka tak to račej nechal stat doma aby mu nebuchla. Mna len zaujimalo že či sme mohli niečo odpalit tym že sme odpojili kable po naštartovani. A ako potom sprevne štartovat odpojit kontakty nechat ich pripojene ako dlho treba nechat potom pripojene na externu baterku.

Odesláno
Původně zaslal: kaper

Ja som mal baterku vonku z auta. na jeho aute som odpojil minusovy kontakt a dal som nanho svorku. Po naštartovani som to nechal chvilku bežat a potom som pripojil aj minus kontakt ktori bol samozrejme stale pripojeni k svorke. Nechal som to ešte asi 10sekund tak a potom som to odpojil od mojej baterky. Jemu to prebijalo už den predtim. lebo mu svietili nejake kontrolky a vrela mu baterka tak to račej nechal stat doma aby mu nebuchla. Mna len zaujimalo že či sme mohli niečo odpalit tym že sme odpojili kable po naštartovani. A ako potom sprevne štartovat odpojit kontakty nechat ich pripojene ako dlho treba nechat potom pripojene na externu baterku.

Píšeš to veľ mi nejasne:

Ja som mal baterku vonku z auta...

...potom som to odpojil od mojej baterky.

Ak si mal niektoré auto naštartované a v tej chvíli nebola pripojená žiadna baterka, tak odišli diódy alebo regulátor.

Odesláno

Správne štartovanie:

- v oboch autách sú baterky normálne zapojené

- naštartovať zdravé auto

- spojiť baterky paralelne (plus na plus), na postupe veľmi nezáleží, tie návody rešpektujú hlavne to, aby si prípadným skratom o kostru neurobil zle, preto sa doporučuje najprv spojiť plusy a potom mínusy

- na naštartovanom aute trochu zvýšiť otáčky, počkať minútu

- naštartovať vybité auto

- po chvíli (20 sekúnd) rozpojiť káble - najprv mínusy a potom plusy (opať je to preto, že keď mínusom zavadíš o kostru, nič sa nedeje)

[upravil dne 24.1.2009 P607Olda]

Odesláno

Tiez som toho nazoru ze najprv odisiel mostik alebo regulator...stalo sa mi uz aj jedno aj druhe...v pripade regulatora prebijalo baterku a ta odisla, v druhom pripade svietilo ze nedobija a mostik bol v skrate..odpojil som altik a nejak dosiel kam bolo treba...este ze ten diesel moc elektriku nezozere ked je nakopnuty:)

Odesláno

Zdar. Možno je to nezrozumitelne omluvam sa. Baterku som musel vybrat z mojho auta teda som ho štartoval tak že dobra baterka bola vonku z auta a to preto že stal na dvore a nedočiahli mi kable cez cele auto. A na aute čo som išiel štartovat som to skusil najprv pripojit klasika plus na plus minus na minus a skusil som som zaštartovat. Auto točilo len tak ako kebi bola slaba bateria a myslel som že všetok prud berie ta vybita tak som odpojil minus od tej vybitej baterie a nechal som nanom svorku z kabla ktory bol na minuse baterky externej. zaštartoval som auto hned draplo tak som pod stalim pripojenim svorky propojil kontakt k vybitej baterke a nechal cca10sek pripojenu svorku počas dotiahnutia kontaktu klučom. Snad je to teraz zrozumitelnejšie. Ale nedozvedel som sa či sa da odpalit ten regler alebo mostik štartovanim cez kable. Jemu svietilo dobijanie už den predtim a vservise mu povedal elektrikar že sme to zle štartovali. Ja som vodič ale ešte som nepočul že štartovanim sa da niečo take sprevit samozrejme ak dodržiš polaritu a maš dostatočne kable ktore prenesu dostatok prudu z baterie ktora je OK.

Odesláno

No Zasek nerozumiem. Ak na aute bola odpojena bateria, alebo aspon jeden kontakt a cvilu auto bezalo akoby bez baterie tak bud rad ak odisiel len alternator. V tomto pripade, na alternatore vybehne napatie niekedy aj 22 voltov a vyssie a to v niektorych pripadoch ide do hajan aj ina elektronika v aute.

Odesláno

Kaper postupoval si správne, týmto postupom nemohlo nič odísť. Snáď len že logickejšie bolo odpojiť zo zlej batérie plus, ale v zásade je to jedno. Keď mu to prebíjalo batériu už predtým tak neviem čo riešiš.

jofo: na alternátore síce napätie vybehne ale od toho tam je regulátor aby sa do siete nedostalo. Keď je regulátor zlý, tak to že máš pripojenú batériu ti nepomôže elektronika odíde aj tak. Inak batériu pri bežiacom motore je možné odpojiť, nič sa nestane, teda ak má alternátor samobudenie inak motor samozrejme zdochne.

[upravil dne 25.1.2009 AnotherOne]

Odesláno

No ono to zasek neni az tak pravda. Na budenie alternatora je tam regler. ten zarucuje aby nepreslo napatie vyssie ako 14,2V. Ten regler snima napatie na baterii a podla toho dotahuje na uroven 14,2V. Ak tam ale nie je pripojena bateria tak budi alternator do plna na maximalne mozne napatie a to niekedy vylezie dost vysoko. Naposledy ked sme to merali tak 27 voltov.

Aspon tak z mojej skusenosti a aj dalsich zakaznikov co museli menit autoradia, pristrojovky, jednotky atd. Ked tam je nejaka zataz ze mas naplno vetrak, zapnute svetla tak to napatie sa udrzi na nejakych 17 voltov co nie je az take hrozne.

Ak neverys tak to vyskusaj na svojom aute a napis ako islo.:mrk:mrk

:super

Odesláno

Este sa doplnim. Ono sa stava a dost casto ze po odpojeni baterie sa znicia usmernovacie diody a vacsinou su uplne v skrate teda priechodzie a do palubnej siete sa dostane striedave napatie a to tiez spolahlivo nici vsetko okolo. No u japonskych aut je poistka a ta uchrani ostatok, ale tiez nie vzdy.

Odesláno

Ono to bolo kamošove auto a na volnobech to davalo niečo cez 18V. on už bude mat auto hotove asi mu to odpalilo radio, svetla a volal s elektrikarom že aj nejake kable. Ja som toto pisal lebo ten prvý elektrikar povedal že sme to odpalili tim že sme to zle štartovali s káblamy že sme ich skoro odpojili. Ked sme to naštartovali a zmerali sme kolko je na baterke tak sme to hned zhasli aby sa niečo nestalo.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...