Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno
Původně zaslal: miketomc

Je niekde nejaky foto navod na opravu zadnej napravy svojpomocne? Co Vy na zamenu orig. lozisk za bronzove puzdra?D.za rady.

[upravil dne 13/1/09 miketomc]

Myslím že s tými puzdrami by bol väčší problém s mazaním ako s originál ihličkovými ložiskami. Ak ich pri montáži dobre namažeš a utesníš tak vydržia pomerne dosť.

Návod tu niekde bol ale je to v podstate jednoduché, ramená držia v nápravnici iba torzné tyče.

Odesláno

Opravu zadní nápravy 405 svépomocí? To by mě zajímalo, jak byste to chtěli udělat, vy máte doma velký lis, autogen? Sundat samotná ramena je sice celkem trivka, ale pokud jsou poničené čepy (jako že většinou), tak ty jsou u 106 a 405 nalisované v nápravnici, na rozdíl od 205 - 306, kde jsou v ramenou. A pokud jsou poničená i samotná ramena, je třeba je vyměnit, nebo přestružit a dát do nich vložky.

Odesláno
Původně zaslal: oddie

Opravu zadní nápravy 405 svépomocí? To by mě zajímalo, jak byste to chtěli udělat, vy máte doma velký lis, autogen? Sundat samotná ramena je sice celkem trivka, ale pokud jsou poničené čepy (jako že většinou), tak ty jsou u 106 a 405 nalisované v nápravnici, na rozdíl od 205 - 306, kde jsou v ramenou. A pokud jsou poničená i samotná ramena, je třeba je vyměnit, nebo přestružit a dát do nich vložky.

Evidentne si z mesta. Nepoznáš čo dokážu dedinské vzťahy a aké vybavenie majú niektorí v dieľňach.

Odesláno
Původně zaslal: pastorek

Evidentne si z mesta. Nepoznáš čo dokážu dedinské vzťahy a aké vybavenie majú niektorí v dieľňach.

Tak toto jsem taky koukal. Máme firmu na vesnici, a už 17 let jezdím denně kolem baráku, kde občas stojí nějaké XM, Xantie, a tak.

Až jsem koupil XM, tak jsem tam zašel, a tam vybavená dílna se zvedákem, plnění koulí dusíkem, přetěsnění hydrauliky, výměny a opravy motorů, zadních náprav atd. Jen tak pro známé, jako hobby, za nějakou vesnickou protislužbu.

Odesláno

Vážně? A že s tím teda má každej takovej problém, s těma zadníma nápravama, když je každej tak děsně vybavenej??? S zadníma náprava na 405 jezdili k Vašendovi do Prahy i lidi z Moravy. Takže to s tím vybavením, potažmo zkušenostmi asi zdaleka tak horké nebude.

Odesláno

Vážně? A že s tím teda má každej takovej problém, s těma zadníma nápravama, když je každej tak děsně vybavenej??? S zadníma náprava na 405 jezdili k Vašendovi do Prahy i lidi z Moravy. Takže to s tím vybavením, potažmo zkušenostmi asi zdaleka tak horké nebude.

Nemusíš sa hneď rozčuľovať. Chcel som tým povedať že nie každý je odkázaný na servis a miketomc nepovedal či má alebo nemá možnosti na realizáciu náročnejšej opravy.

Ja osobne už 25 rokov chodím s autom do servisu iba na geometriu.

[upravil dne 18/1/09 pastorek]

Odesláno

Já se nerozčiluju, proč bych měl? Jen mám dost ponětí o tom, jak tyhle \"sousedské výpomoci\" často dopadaj. Docela dost zbastlů po různých \"sousedských výpomocech\" jsem kdysi rozebíral na díly (a že z toho pak moc použitelných dílů nebývalo), a docela dost lidí si ke mně jezdilo pro díly, které jim při těch různých výpomocech onen zdatný soused zničil, nebo jsem i některá ta auta po napadení kutily všeho druhu opravoval. Takže mám takový neblahý dojem, že o tom, co se dá rozumně dělat doma a co ne mám o dost větší přehled než ty. Na rozdíl od tebe neobdivuju různé polepovače kašlající na všechna pravidla jen proto, že oni to tak \"vždycky dělali a stačilo to\". Zcela zásadně se to totiž různým šetřílkům na nesprávných místech značně nevyplatilo.

Odesláno

Já se nerozčiluju, proč bych měl? Jen mám dost ponětí o tom, jak tyhle \"sousedské výpomoci\" často dopadaj. Docela dost zbastlů po různých \"sousedských výpomocech\" jsem kdysi rozebíral na díly (a že z toho pak moc použitelných dílů nebývalo), a docela dost lidí si ke mně jezdilo pro díly, které jim při těch různých výpomocech onen zdatný soused zničil, nebo jsem i některá ta auta po napadení kutily všeho druhu opravoval. Takže mám takový neblahý dojem, že o tom, co se dá rozumně dělat doma a co ne mám o dost větší přehled než ty.

To ešte neznamená že sa to nedá. Záleží na tom aké sú možnosti.

Na rozdíl od tebe neobdivuju různé polepovače kašlající na všechna pravidla jen proto, že oni to tak \"vždycky dělali a stačilo to\".

Na takú kravinu si ako prišiel? To som niekde napísal ?

Zcela zásadně se to totiž různým šetřílkům na nesprávných místech značně nevyplatilo.

Aj s týmto si dovolím nesúhlasiť. Zase záleží na možnostiach.

No napriek tomu ťa chápem. Máš svoje skúsenosti, ale je logické že ako mechanik sa dostaneš do styku práve s tými neúspešnými svojpomocnými opravami. Tý úspešný nemajú dôvod sa obrátiť na mechanika.

Odesláno

Pohybuji se v autoopravárenství doslova celý život. Otec byl mechanik a opravovat auta s ním byla jaksi samozřejmost.

Začínal jsem jako smrad podávat nářadí...domů chodil špinavější než on...:)

Poznal jsem spoustu vyučených opravářů,které bych nenechal nafoukat mi gumy. Poznal jsem i lidi,kteří byli úplně mimo

obor,ale přes čistě mechanické opravy (G.O.motoru,brzdy,řízení,převody atd.) byli až neskutečně pečliví a jejich opravy

byly takřka nafurt.(snad proto,že se tím neživili).

Po celkovém rozkradení republiky se nedivím,že jsou někteří velice dobře vybavení drahým nářadím a jiným...(dydr.zvedáky atd.,jen u nás,

co si vedoucí jaksi vzali s sebou při odchodu z firmy!!!)

Tím vším chci říct,že kdo opravdu chce--opraví si přes mechanické části všechno--zvlášť,když ten má autogen,ten soustruh,jiný svářečku...

Osobně nevrtám do elektroniky--na to sem pako.:)

Odesláno

Částečně musín dát za pravdu Ozzimu.Příklad-v osmdesátých letech naruroval u nnás na ČOT aitomechanik vyučen v tehdejším AZNP Mladá Boleslav, dotyčný nedokázel na vejtřasce ani vyměnit olej.Posléze u VZP-CO v JH jsem byl svědkem výměny vstřikovacích čerpadel mezi dvěma motory T-928 (u kompresoru DK...)(jeden-funkční motor ale nefunkční kompresor a druhý opačně,opravu dělali dva zednící.Byla to sice jen výměna,ale ani jeden o tom moc nevěděli.Tolik jen k tomu a nyní k tématu tohoto vlákna.V odkazu se sice nejedná o opravu,jen na přidělání maznice :http://xrms.free.fr/phpwebgallery/category.php?cat=17&expand=all

Odesláno

Pár poznámek:

Nejsem mechanik, nikdy jsem se tím neživil, a nejsem vyučen.

To, že někdo má nějaké vybavení, ani v nejmenším neznamená, že s ním také umí patřičně zacházet.

Z vyučených mechaniků, co jsem měl kdy tu \"čest\" vidět, je schopných opravdu jen malý zlomek. Tomu většinovému zbytku bych si netroufl svěřit ani koloběžku na umytí. A naopak, pokud znám schopného, poctivého a pečlivého servisáka, zpravidla je původně ze zcela jiného oboru (a na vyučené mechaniky kouká podobně).

Odesláno

Dakujem za odpovede, ale ja som viacmenej chcel vidiet ako zlozite to je s tou opravou.

Lebo asi je raz vidiet poucnejsie ako 100x pocut od odbornikou pri pive.

Na margo dielenskeho vybavenia.U nas su chlapci,ktory v polorozpadlej mastali dokazu vyrobyt SKORO cokolvek s presnostou na niekolko tisicok.

Odesláno

Věřím, že ti někdo ve stodole vytočí něco na tisícinu. Ale tohle je přesně opačný případ, hnusně kovářská práce. Ta náprava je primitivní, nic na ní není. Ale buď jí musíš rozebrat (což je leckdy na 15kg palici a autogen), pak sundat a čepy vylisovat v opravdu pořádném lisu (1,5m délka, a viděl jsem, jak to 20t lis nedal, muselo se to vzít na ještě větší), a nebo na to vyplácat půl flašky autogenu, ohřát ty konce dočervena a třeba vyrazit tu palicí (to se dá udělat i na autě), nebo strčit do menšího lisu. Tohle je důvod, proč to nikdo nechce dělat. Ze strojařského hlediska je ta náprava opravdu primitivní, roura (nápravnice), do ní nalisované soustružené čepy (ty ti vytočí každý za flašku, tam není třeba žádná zásadní přesnost, akorát je dobré je aspoň povrchově kalit, ne-li cementovat). V ramenu strčené dvě jehličková ložiska, celé sesazené dohromady s tyčema a zajištěné na konci tyčí excentrickými podložkami. Ale jak říkám, práce pro zlost.

Odesláno

U nas na Morave je servis , dela tam kamos ty repasy a dela je tak dobre ze je dokonce dela pro Peugeot ;) Normalne mu tam peugeot vozi napravy co chcou zrepasovat :) uz to ma vykucene vsechno velke kladivo vytlouct ramena torzky trubku uz ma zrepasovanou pripravenou dalsi nasadi loziska a vsechno da dokupy a hura , origo z auta se zrepasuje a pripravi na dalsi auto co prijede , ale kurva jak do toho mlati tim kladivem normalni clovek by se bal ze tomu neco udela ale ten kdo to dela porad vi !!

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...