tom406 Odesláno 15. prosinec 2008 Odesláno 15. prosinec 2008 Trochu jsme to nakousli s umístěním baterky do kufru.Tak tedy výkon startéru je u coupé 1500W. To znamená že na prázdno poteče startérem při 12,5V cca 120 Ampér. Během startování a to už nemluvím v zimě je proud násobně vyšší. Já v zimě naměřil při záběru až 260 Ampérů!! No a jednoduchá tabulka vodičů v mm2 pro trvalé zatížení v A : 16mm2 = 104A 25mm2 = 137A 35mm2 = 168A 50mm2 = 210A 70mm2 = 260A 95mm2 = 310A vzhledem k tomu že startér je nejvetší spotřebič ale zatížení je krátkodobé tak není nutno dimenzovat vysoko. Na druhou stranu však pokud poddimenzujeme průřez tak ovlivníme výkon startéru. Osobně bych volil 50mm2:papa:papa Tolik k tématu ohledně baterky v kufru Citovat
Edison Odesláno 15. prosinec 2008 Odesláno 15. prosinec 2008 6,5A/mm2 mi přijde pro trvalou zátěž dost. Víc, než 4,5A/mm2 bych na trvalou zátěž nevolil. Pak správně podotýkáš, že starování je krátkodobé zatížení, kde klidně můžem sytit kabel 2-4x více. Pak už zbývá jen spočítat ztráty jak napěťové tak výkonové (tepelné) pro daný proud a průřez. Počíatat se mi to fakt nechce, ale s tou 50mm2 naprosto souhlasím, i když 25-35mm2 by nejspíš bylo taky dostačující. Chce se to někomu dopočítat k dokonalosti? ;-) Citovat
tom406 Odesláno 15. prosinec 2008 Autor Odesláno 15. prosinec 2008 Původně zaslal: Edison 6,5A/mm2 mi přijde pro trvalou zátěž dost. Víc, než 4,5A/mm2 bych na trvalou zátěž nevolil. Pak správně podotýkáš, že starování je krátkodobé zatížení, kde klidně můžem sytit kabel 2-4x více. Pak už zbývá jen spočítat ztráty jak napěťové tak výkonové (tepelné) pro daný proud a průřez. Počíatat se mi to fakt nechce, ale s tou 50mm2 naprosto souhlasím, i když 25-35mm2 by nejspíš bylo taky dostačující. Chce se to někomu dopočítat k dokonalosti? ;-) já jsem vypsal tabulkově předepsaný průřez pro jednožílový vodič s jednou izolací. To jen kdyby to někdo řešil aby měl představu. jinak souhlasím:papa:papa Citovat
Edison Odesláno 15. prosinec 2008 Odesláno 15. prosinec 2008 To jo, to by sedělo. Já zase znalosti z praxe, proto ten dopočet ztrát napětí a výkonu, aby to pak sedlo. Setkal jsem se s jedním extrémem, kdy nám shořel abel na 24V síti v tramvaji. Bylo to tažený 1,5mm2 asi 40m, jištěný 10A pojistkou. Až nakonec bylo několik odboček pro další zařízení. Na krátkých drátech by to bylo v pohodě. Jenže na konci nám došlo k tvrdýmu zkratu. Normálně by to tu poj. spolehlivě spálilo, jenže na těch asi 40m byl takovej odpor toho vodiče, že tam tekl dost malý proud na tu pojistku, ale dost velký na to, aby ten kabel shořel... :-D Když jsme si to ak dali do kalkulačky, tak nám to bylo jasný... Jsem \"jenL servisák, ale došlo nám, že projektant zase něco nedomyslel. :-D Od tý doby si tyhle věci přepočítávám. Praxe oproti tabulkám prostě může bejt někdy i kriticky odlišná. :-D Citovat
tom406 Odesláno 15. prosinec 2008 Autor Odesláno 15. prosinec 2008 Původně zaslal: Edison To jo, to by sedělo. Já zase znalosti z praxe, proto ten dopočet ztrát napětí a výkonu, aby to pak sedlo. Setkal jsem se s jedním extrémem, kdy nám shořel abel na 24V síti v tramvaji. Bylo to tažený 1,5mm2 asi 40m, jištěný 10A pojistkou. Až nakonec bylo několik odboček pro další zařízení. Na krátkých drátech by to bylo v pohodě. Jenže na konci nám došlo k tvrdýmu zkratu. Normálně by to tu poj. spolehlivě spálilo, jenže na těch asi 40m byl takovej odpor toho vodiče, že tam tekl dost malý proud na tu pojistku, ale dost velký na to, aby ten kabel shořel... :-D Když jsme si to ak dali do kalkulačky, tak nám to bylo jasný... Jsem \"jenL servisák, ale došlo nám, že projektant zase něco nedomyslel. :-D Od tý doby si tyhle věci přepočítávám. Praxe oproti tabulkám prostě může bejt někdy i kriticky odlišná. :-D Já zase mám historku kdy přijel borec do Peug. servisu že mu nejde otevřít kapota-asi utrhnuté lanko no. A majitel v servisu si sednul za volant a posunul si sedačku.Jenže prdel byla v tom že borec měl vzadu zesáky a kabely vedl přes koleje sedačky a protože měl z frajeřiny pojistku v kufru a né u baterky tak to byl zkrat jak víno. čeče ta baterka a okolo chytla plamenem no a jak to uhasit když přijel na opravu zámku kapoty:D:D:D Neotevřeli a shořelo auto. [upravil dne 15.12.2008 tom406] Citovat
Fakir Odesláno 16. prosinec 2008 Odesláno 16. prosinec 2008 Původně zaslal: tom406 kabely vedl přes koleje sedačky Původně zaslal: tom406 a protože měl z frajeřiny pojistku v kufru a né u baterky Jó tak to je dobrej srandista. Dát si pojistku do kufru (majitel nejspíš vůbec nechápal k čemu tam je, kromě toho že to je kchůl) a kabely natáhnout vychytaně přes koleje sedačky, to už zavání adrenalinovým sportem na úrovni oblíbeného snímku Jackass. [upravil dne 16/12/08 Fakir] Citovat
BiFF Odesláno 17. prosinec 2008 Odesláno 17. prosinec 2008 Tom: ja tam mam 25mm2 a je to nahrane jde videt ze tam ta ztrata je a motor akorad trochu dyle toci jinak v klidu ale kazdopadne pujdu do 50mm2 ta bude na 100% uz v klidu Citovat
Whitetiger Odesláno 17. prosinec 2008 Odesláno 17. prosinec 2008 ja mam bateriu v kufri- použil som 50mm2 kabel a nemam žiadny problem. vrelo odporučam. Citovat
Whitetiger Odesláno 26. prosinec 2008 Odesláno 26. prosinec 2008 tom- asi takto to tam mam. [upravil dne 26/12/08 Whitetiger] Citovat
Edison Odesláno 27. prosinec 2008 Odesláno 27. prosinec 2008 A co je přínosem toho, že je aku v kufru? Citovat
MatrixChose Odesláno 27. prosinec 2008 Odesláno 27. prosinec 2008 Původně zaslal: Edison A co je přínosem toho, že je aku v kufru? To je to, co mi taky vrtá hlavou Citovat
ozzy56 Odesláno 27. prosinec 2008 Odesláno 27. prosinec 2008 Původně zaslal: Edison A co je přínosem toho, že je aku v kufru? 4 metry tlustého kabelu??? Citovat
Edison Odesláno 27. prosinec 2008 Odesláno 27. prosinec 2008 Původně zaslal: ozzy1956 Původně zaslal: Edison A co je přínosem toho, že je aku v kufru? 4 metry tlustého kabelu??? A to je jako přínos? Citovat
Dundee Odesláno 27. prosinec 2008 Odesláno 27. prosinec 2008 Původně zaslal: Edison A to je jako přínos? Jasně, váhovej;):D:D Citovat
Edison Odesláno 27. prosinec 2008 Odesláno 27. prosinec 2008 Původně zaslal: Dundee Původně zaslal: Edison A to je jako přínos? Jasně, váhovej;):D:D Hmmm to je fak... Jen nevím, jestli je to pozitivum... Citovat
ozzy56 Odesláno 27. prosinec 2008 Odesláno 27. prosinec 2008 Edison--působíš na mě dojmem 80--90 letého pána. Pletu se??? Citovat
Edison Odesláno 27. prosinec 2008 Odesláno 27. prosinec 2008 Původně zaslal: ozzy1956 Edison--působíš na mě dojmem 80--90 letého pána. Pletu se??? Vcelku o dost. Prostě nechápu, proč cpát baterku do kufru. A když něco nechápu, jsemz toho celej nerudnej, no. Citovat
ozzy56 Odesláno 27. prosinec 2008 Odesláno 27. prosinec 2008 Původně zaslal: Edison Původně zaslal: ozzy1956 Edison--působíš na mě dojmem 80--90 letého pána. Pletu se??? Vcelku o dost. Prostě nechápu, proč cpát baterku do kufru. A když něco nechápu, jsemz toho celej nerudnej, no. já bych si taky AKB do kufru nedal--ty 4 metry kabelu byla ironie-- prostě si to nepochopil,nic ve zlém-- Citovat
Edison Odesláno 27. prosinec 2008 Odesláno 27. prosinec 2008 Původně zaslal: ozzy1956 Původně zaslal: Edison Původně zaslal: ozzy1956 Edison--působíš na mě dojmem 80--90 letého pána. Pletu se??? Vcelku o dost. Prostě nechápu, proč cpát baterku do kufru. A když něco nechápu, jsemz toho celej nerudnej, no. já bych si taky AKB do kufru nedal--ty 4 metry kabelu byla ironie-- prostě si to nepochopil,nic ve zlém-- Ale pochopil jsem, že si děláš prču... Dokonce hned napoprvý. Co pořád nechápu, je, proč dávat baterku do kufru... Dyk to přináší jen zamá negativa a problémy Citovat
tom406 Odesláno 27. prosinec 2008 Autor Odesláno 27. prosinec 2008 Původně zaslal: MatrixChose Původně zaslal: Edison A co je přínosem toho, že je aku v kufru? To je to, co mi taky vrtá hlavou negativum jisté je ale dělá se to hlavně proto aby vznikl prostor pod kapotou např. pro umístění sacího koše v prostoru kde je nejmíň tepla což je tam kde je původně baterka,za druhé odlehčení už tak přetížené přední čási auta.A ty výpary to je trošku blbost protože dnes už exsistují gelové baterky a ty s kyselinou už nejsou jako kdysi že se z nich odpařoval bordel do vzduchu. nebo má někdo z vás rozleptaný kryt baterky nebo lak kapoty?? Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.