Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj, mám 307, 1.6 16V, r.v.2002. Potřeboval bych poradit, jestli někdo nevíte jakou kapacitu baterky. Vím že se všude píše že 55 Ah v klidu stačí, jenže jsem si tam nedávno přidal xenony, ty sice samy o sobě mají menší spotřebu (příkon) jak klasické halogenové žárovky, ale při startu si z baterky vemou větši proud, baterka už mě to neutáhne, poklesne napětí a restartuje se mně počítač a kontrolky na palubovce. Mám vyzkoušené, že pokud vypnu klimu a rádio a teprve pak zapnu při zapnutém motoru světla, tak to v 90% je v pořádku. Momentálně tam mám 55Ah(480A), stalo by se něco, kdybych tam dal od Varty 61Ah (600A)?

[upravil dne 15.12.2008 ray.paja]

Odesláno
Původně zaslal: AnotherOne

Nemáš problém s dobíjaním? Inak akúkoľvek silnejšiu batériu môžeš použiť ak rozmerovo pasuje.

Ne nemám, tady je to vážně jenom o tom, že ta baterka co tam mám je už možná taky trošku starší, ale hlavně jde o to, že při zapnutí těch xenonů dochází k proudové špičce a těch 480A - co jsem psal u té mé baterky je na hraně, chtělo by to silnější, nerad bych si časem tím restartováním elektroniky něco odvařil. A jak je to s tím altíkem, že tu baterku třeba nebude stačit dobíjet? Něco podobného už jsem tu četl. Nerad bych zase kupoval tu baterku jen tak ze srandy, zrovna nejlevnější špás to taky není,...

Odesláno

To je nesmysl, xenony mají sice vyšší proud při zapálení výboje, ale to je stejně prd proti tomu, co se z baterky běžně odebírá při startování. Spíš ti ballasty xenonů ruší nějakou elektroniku a dělá to bordel. Zkus je nejdřív přemístit a pořádně ukostřit. Já mám taky 55 Ah baterku a xenony si můžu startovat i při vypnutém motoru třeba celou noc. Ty pokles na baterce opravdu nezpůsobují.

Odesláno
Původně zaslal: ray.paja

Původně zaslal: AnotherOne

Nemáš problém s dobíjaním? Inak akúkoľvek silnejšiu batériu môžeš použiť ak rozmerovo pasuje.

Ne nemám, tady je to vážně jenom o tom, že ta baterka co tam mám je už možná taky trošku starší, ale hlavně jde o to, že při zapnutí těch xenonů dochází k proudové špičce a těch 480A - co jsem psal u té mé baterky je na hraně, chtělo by to silnější, nerad bych si časem tím restartováním elektroniky něco odvařil. A jak je to s tím altíkem, že tu baterku třeba nebude stačit dobíjet? Něco podobného už jsem tu četl. Nerad bych zase kupoval tu baterku jen tak ze srandy, zrovna nejlevnější špás to taky není,...

Xenóny určite nemajú odber 480A ani pri špičke. Čiže už asi končí baterka. Dobíjanie závisí od jazdy ako často štartuješ a ako dlho jazdíš nie od kapacity batérie. Bateriu ber ako pohár z ktorého štarovanie odlieva a alternátor dolieva. Je jedno aký veľký je pohár, ide o to aby alternátor dolial to čo štartér (a ostatné spotrebiče) vylial. Je tam samozrejme aj samovoľné vybíjanie, ale to je zanedbateľné.

[upravil dne 1.12.2008 AnotherOne]

Odesláno
Původně zaslal: Fakir

To je nesmysl, xenony mají sice vyšší proud při zapálení výboje, ale to je stejně prd proti tomu, co se z baterky běžně odebírá při startování. Spíš ti ballasty xenonů ruší nějakou elektroniku a dělá to bordel. Zkus je nejdřív přemístit a pořádně ukostřit. Já mám taky 55 Ah baterku a xenony si můžu startovat i při vypnutém motoru třeba celou noc. Ty pokles na baterce opravdu nezpůsobují.

Nesmysl to není, já neříkám že při startování ten odběr není velkej, ale prostě se to nasčítá a ty xenony tomu rozhodně nepřidají. Ukostřovat balasty není potřeba, protože jsou ukostřený už přes kabeláž kde mínus kabel je hozenej na kostru, ale i tak jsem je ukostřil ještě jednou, takže žádný restartování a rušení balastu to nebude, tady je to pouze o té špičce při startu - vyrobit 10 kV není žádná sranda. A proč to tobě nedělá nevím, hold asi zásah vyšší moci, nebo spíš jinej výrobce xenonu.

Odesláno

Fakir:

Nejde ani o veľkosť prúdu ale ten krátky čas. Keď batéria nezareaguje dostatočne rýchlo spôsobí to pokles v sieti. Reakčnú schopnosť batérie ovplyvňuje množstvo prúdu odoberané v tom momente ostatnými spotrebičmi. Tým chcem povedať, že krátkodobý skok z 10 na 30A zvládne, ale z 50 na 70A už nemusí.

[upravil dne 1.12.2008 AnotherOne]

Odesláno

ray.paja: Jde mi o to, že to nedělá 99% lidí, ne jenom mně. To není vlastnost těch ballastů, ani značky (80% čínských přestavbovek používá stejné komponenty s jinou nálepkou), to je prostě problém někde v elektrice tvého auta. Vyrobit vysoké napětí (v tomto případě zpravidla 23 kV) na několik milisekund není problém, jen si to prostě svůj proud vezme, tedy 2x 10 A. Z principu jakýkoliv odběr z baterie způsobí pokles jejího napětí, nicméně krátká špička 20 A nedostane nabitou autobaterii (nabitou natolik, že bez problémů nastartuje) na takové napětí, aby vypadla elektronika, to prostě není možné.

AnotherOne: promiň, nějak jsem nepochytil, cos tím chtěl říct... Baterie nezareaguje? Baterie je pasivní zdroj proudu, ta na nic nereaguje. Odebírám proud = pokles napětí. Odebírám víc proudu = větší pokles napětí. Přestanu odebírat proud = napětí stoupne. V elektrice platí, že čím je zdroj proudu \"tvrdší\", tím menší pokles napětí způsobí odběr daného proudu. Olověná baterie v autě je extrémně tvrdý zdroj proudu, stavěný tak, aby poskytl startovací proudy v řádu stovek ampér a přitom si pokud možno co nejdéle zachoval jmenovité napětí. A vy mi tu tvrdíte, že 20 ampér po dobu zlomku vteřiny způsobí pokles, který vypne palubní elektroniku? Co se týče rozdílu z 10 na 30 A a z 50 na 70 A, vůbec nechápu smysl této věty. Kdy odebíráš z baterky tvrale 50 A, kromě situace, kdy ti to nedobíjí?

Prostě, abych to shrnul, to, co ray.paja popisuje, že funguje, tedy: vypnout klimu (ta nemá s odběrem elektriky skoro nic společného, mimochodem), rádio a s nastartovaným motorem je to na 90% v pořádku, už od začátku vylučuje baterku. Nezlobte se na mně, ale stačí se nad tím zamyslet. Aby způsobil start xenonů takový pokles na baterce, že vypadne elektronika, neexistuje, že by z té baterky šlo nastartovat, protože by musela být totálně v háji. Pokud jde z baterky normálně nastartovat, tak viz. výše, neexistuje, že by start xenonů způsobil takový pokles. Navíc, ray.paja psal, že startuje světla při zapnutém motoru. V takovém případě funguje alternátor, který je dostatečně dimenzován, aby pokryl s rezervou veškerou spotřebu auta. Dokonce z nevyužité energie ještě dobíjí baterku. Když běží motor, elektrická síť je napájená z alternátoru a pro případ nějaké značně velké proudové špičky ještě podpořena baterkou (která je mnohem tvrdší zdroj, než alternátor) a start xenonů přesto může vyhodit elektroniku, je tu ještě někdo, kdo si myslí, že je na vině slabá baterka?

Jak jsem říkal hned na začátku, příčin může být spousta, ale trvám na tom, že kapacitně nedostačující baterka je nesmysl.

[upravil dne 1/12/08 Fakir]

Odesláno

Ako sám tvrdíš, ide o zlomky sekundy. Prúd je v batérii vyrábaný chemickým procesom, ktoré prispôsobenie-naštartovanie na zmenený ober spotrebičov chvíľu trvá. Prúd z batérie neskočí okamžite vo forme schodu, ale sa pozvoľne prispôsobuje, hoci to trvá len krátky okamih, ten prechod tam je. Má na to vplyv vek batérie a momentálny odber spotrebičov (tých 50A som strelil pre názornosť). Batéria môže byť dostatočne tvrdá aby točila štartérom, ale nepokryje extrémne krátke poklesy napätia. Netvrdím, že napätie musí klesnúť na nulu, pre reštart PP možno stačí 9V na pol milisekundy. Ak by bola batéria taký super kvalitný zdroj hladkého napätia nebolo by treba odrušovacie kondenzátory a napr. kondenzátory pred zosiľovače. Praskanie v reprodukoroch pri zapnutých stieračoch je práve v dôsledku prúdových špičiek na komutátore, ktoré sa formou výkyvov v napätí prenášajú na ostatné spotrebiče a tvrdosť batérie s tým nespraví nič.

Súhlasím s tým, že niečo je s elektrinou, nie nevyhnutne s batériou, možno len niekde zvýšený prechodový odpor na kostre. Preto som sa na začiatku pýtal, či mu to dobíja dobre, keďže alternátor by mal napomôcť pokryť prúdové špičky.

[upravil dne 2.12.2008 AnotherOne]

Odesláno

No jak jste kluci psali, oba máte v něčem pravdu. Naprosto souhlasím, že baterka je poměrně tvrdý zdroj proudu a že by ten start těch xenonů měla podržet, ale pochybuju, že někdo z vás má změřeno, na kolik ms a na kolik voltů poklesne napětí na baterce při startu motoru a kolik si vemou další spotřebiče jako je rádio, klima a co já vím co ještě všechno,...

Dříve se mi ta elektronika restartovala skoro přo každým druhým nebo třetím zapnutí světel, ale když jsem snížil odběr tím, že vypnu tu klimu a rádio, ve své podstatě už to restartne cca. jednou ze 40 zapnutí světel, proto si myslím, že tam dojde k nějakýmu krátkodobýmu poklesu napětí, kterej má za důsledek právě ten restart té elektroniky. Pokud to není teda baterkou, jak bys mi vysvětlil, že to dělá to, co to dělá? Je sice pravda že nastatovat auto sice zvládne ta baterka v pohodě, ale jak je stará vážně nevím a co s ní dělají nějaké krátkodobé špičky v odběru proudu si také nedokážu moc představit. Navéc kamarád má Audi, balasty má 1cm od řídící jednotky akoirát má baterku nějakejch 80Ah a žádnou elektroniku mu to nerestartuje, takže si fakt myslím že jde spíš o tu baterku než o nějaký rušení a elektroniku.

[upravil dne 2.12.2008 ray.paja]

[upravil dne 2.12.2008 ray.paja]

Odesláno

AnotherOne: teď už chápu, cos tím chtěl předtím říct, díky za upřesnění. Každopádně mi pořád představa tak velkého poklesu nesedí. Osciloskop doma sice mám, ale ne paměťovej, takže mi minimum napětí nezaznamená, ale stálo by za zkoušku to změřit. Jinak to odrušení tam není ani tolik kvůli napěťovým špičkám, ale kvůli tomu, že komutátor běžícího motorku dokáže rušit i na rádiových frekvencích a to není nic proti tomu, co posílá do přívodního kabelu. Proto je nutné háklivější elektroniku odrušit.

ray.paja: No, odběr startéru při startování jsou řádově stovky ampér po dobu několika sekund (hlavně u nafty). Odběr standardního rádia je řádově v jednotkách ampér, klima žere z elektriky celkem zanedbatelně (jen co spotřebuje ovládací panel s elektronikou a elektromagnetická spojka v řemenici), protože je hnaná mechanicky z klínového řemene. Jak bych vysvětlil, že to dělá, co to dělá... když to nevidím, můžu jen hádat, ale fakt si myslím, že jde o reset elektroniky v důsledku elektromagnetického rušení při zapálení výbojek. Přitom vzdálenost ballastů a elektroniky hraje roli jen částečně - prostě záleží na konkrétní situaci. Zatímco pravý ballast mám už rok položený přímo na řídící jednotku motoru, té je to úplně šumák. Naopak najít dobré místo pro levý ballast mi chvilku zabralo, protože ho ve své blízkosti nesnesla řídící jednotka ABSky a při startu výbojky vždycky okamžitě vypadla. Zkus vyndat ballasty z držáků a někam je položit, co nejdál od elektroniky. To musí bezpečně naskočit i při vypnutém motoru, jen z baterky, což nedělá problém ani Fábii 1.2 HTP s malou 45 Ah baterkou. Nízkou kapacitu baterky navíc v souvislosti s xenony zatím nikdo neřešil, ty jsi první, o kom vím. Pokud jde o kamaráda s Audinou, tak lze těžko srovnávat elektroniku velké Audiny (soudím dle 80 Ah baterky, že nejspíš nejde o městské vozítko :)) s tou žabožroutí, obzvláště v 307, která je zprasenou elektrikou proslulá.

Konečné rozhodnutí je samozřejmě na tobě, já se ti jen snažím ušetřit situaci, kdy koupíš novou větší baterku, zapojíš jí a bude se to chovat pořád stejně...

Odesláno

Nízkou kapacitu baterky navíc v souvislosti s xenony zatím nikdo neřešil, ty jsi první, o kom vím.

Na tomto fóre to je druhý prípad čo o ňom viem, neviem ako dopadol ten prvý, teda či výmena baterky pomohla.

Odesláno

No tak to restartování elektroniky, se mi sem tam stává pořád, takže jsem se rozhodnul hodit auto na diagnostiku do servisu, zdali tam není teda nějakej ten problém s elektronikou či něco jiného. V pondělí jdu na to, tak dám potom vědět, jak to dopadlo.

Odesláno

Nedávno jsem tu řešila také otázku autobaterie do 307 SW. 1,6 16V.-rv. 2002. Potřebovala jsem objednat novou a nevěděla jsem kolikátku.(nechtěla jsem 2x brakovat baterku z auta, je tam přístup jako hrom:nevim). V autě byla originál ještě od výroby. Koupila jsem nakonec 55 Ah. Když jsem starou baterku vytahla, zespod na ní byly hodnoty - měla 42 AH. Auto startovalo a všechno normálně. Ale na zimu je ta 55 určitě lepší. Krom toho mi v servise řekli, že baterie může být silnější, ale pozor na rozměry.

Odesláno
Původně zaslal: Travizik

Nedávno jsem tu řešila také otázku autobaterie do 307 SW. 1,6 16V.-rv. 2002. Potřebovala jsem objednat novou a nevěděla jsem kolikátku.(nechtěla jsem 2x brakovat baterku z auta, je tam přístup jako hrom:nevim). V autě byla originál ještě od výroby. Koupila jsem nakonec 55 Ah. Když jsem starou baterku vytahla, zespod na ní byly hodnoty - měla 42 AH. Auto startovalo a všechno normálně. Ale na zimu je ta 55 určitě lepší. Krom toho mi v servise řekli, že baterie může být silnější, ale pozor na rozměry.

Tak to je jasný, já osobně mám vyhlídnutou od Varty, která má daleko větší startovací proud oproti běžným prodávaným. 55Ah by doopravdy stačila, ale kvůli těm xenonům přemýšlím o silnější, ale jak už tady psali kluci, možná bude problém v něčem jiném. V pondělí jedu do servisu na kontrolu systému, tak dám pak vědět jak se to všechno vyvrbilo - doufám že dobře :)

Odesláno

Tak na tomhle jsem opravdu nešetřil. Koupil jsem před letošní zimou originál dodávaný z Francie do opraven sítě Peugeot přímo určený na P307 s kapacitou 72 Ah. Bylo to sice i s prací za 3.500 Kč, ale budu mít pokoj. Ono potom vyndavat baterku, když je -5 st.C, kdy jsou ztvrdlý plasty, který je před vlastní výměnou potřeba sundat tak není zrovna super. :papa

Odesláno

AnotherOne: teď už chápu, cos tím chtěl předtím říct, díky za upřesnění. Každopádně mi pořád představa tak velkého poklesu nesedí. Osciloskop doma sice mám, ale ne paměťovej, takže mi minimum napětí nezaznamená, ale stálo by za zkoušku to změřit. Jinak to odrušení tam není ani tolik kvůli napěťovým špičkám, ale kvůli tomu, že komutátor běžícího motorku dokáže rušit i na rádiových frekvencích a to není nic proti tomu, co posílá do přívodního kabelu. Proto je nutné háklivější elektroniku odrušit.

ray.paja: No, odběr startéru při startování jsou řádově stovky ampér po dobu několika sekund (hlavně u nafty). Odběr standardního rádia je řádově v jednotkách ampér, klima žere z elektriky celkem zanedbatelně (jen co spotřebuje ovládací panel s elektronikou a elektromagnetická spojka v řemenici), protože je hnaná mechanicky z klínového řemene. Jak bych vysvětlil, že to dělá, co to dělá... když to nevidím, můžu jen hádat, ale fakt si myslím, že jde o reset elektroniky v důsledku elektromagnetického rušení při zapálení výbojek. Přitom vzdálenost ballastů a elektroniky hraje roli jen částečně - prostě záleží na konkrétní situaci. Zatímco pravý ballast mám už rok položený přímo na řídící jednotku motoru, té je to úplně šumák. Naopak najít dobré místo pro levý ballast mi chvilku zabralo, protože ho ve své blízkosti nesnesla řídící jednotka ABSky a při startu výbojky vždycky okamžitě vypadla. Zkus vyndat ballasty z držáků a někam je položit, co nejdál od elektroniky. To musí bezpečně naskočit i při vypnutém motoru, jen z baterky, což nedělá problém ani Fábii 1.2 HTP s malou 45 Ah baterkou. Nízkou kapacitu baterky navíc v souvislosti s xenony zatím nikdo neřešil, ty jsi první, o kom vím. Pokud jde o kamaráda s Audinou, tak lze těžko srovnávat elektroniku velké Audiny (soudím dle 80 Ah baterky, že nejspíš nejde o městské vozítko :)) s tou žabožroutí, obzvláště v 307, která je zprasenou elektrikou proslulá.

Konečné rozhodnutí je samozřejmě na tobě, já se ti jen snažím ušetřit situaci, kdy koupíš novou větší baterku, zapojíš jí a bude se to chovat pořád stejně...

Tak jsem byl dneska v servisu. Elektrika prošla diagnostikou bez problémů, pak všechno překontrolovali a bez výsledků - vše OK. Baterie je taky v pořádku, snad říkali jen abych to trošku dobil, ale to že je prej před zimou normální a xenony se restartují pořád - takže bohužel asi budou muset ven z auta:(

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...