MJSytic Odesláno 27. srpen 2008 Odesláno 27. srpen 2008 rozumnej ridic nekouka do svetel protijedouciho auta ale na krajnici, rejp rejp :roker rozhodne takova Fabie s obyc halogenama oslnuje daleko vic, za vic jak pul roku na mne jeste nikdo z protijedoucich neblikal, to jen asi dvakrat kdyz jsem vcas nestacil prepnout dalkovy, ale to se nedivim, pac jelikoz mam 2x xenon potkavaci + 2x 55W halogen dalkovy + 2x 55W halogen pridavny dalkovy, tak na dalnici na rovnym useku dosviti asi tak 1.5km dopredu [upravil dne 27/8/08 Ferry] Ale je pravda, že tuhle jsem viděl 406 (novej model kombi) a měl tam taky xenony a jel jsem proti němu a normálka v poho(rozhodně víc v poho než zmiňovaná fábia:bacha). Ono je asi opravdu potřeba ty světla pořádně seřídit Citovat
malypeto Odesláno 27. srpen 2008 Odesláno 27. srpen 2008 Ak chceš v noci lepšie vidieť tak bezproblémovým riešením sú kvalitné žiarovky. Ja používam Osram NightBreaker a som veľmi spokojný. Je to diametrálne odlišné ako obyčajné halogény. Možno by stálo za úvahu to vyskúšať. Akurat ze osram NBR za cca 600Skk(400Skk som nasiel niekde v nejakom e-shope) mi vydrzali 3 mesiace!!!A to len za svietenia v noci. [upravil dne 27.8.08 malypeto] Citovat
pastorek Odesláno 27. srpen 2008 Odesláno 27. srpen 2008 Původně zaslal: malypeto Ak chceš v noci lepšie vidieť tak bezproblémovým riešením sú kvalitné žiarovky. Ja používam Osram NightBreaker a som veľmi spokojný. Je to diametrálne odlišné ako obyčajné halogény. Možno by stálo za úvahu to vyskúšať. Akurat ze osram NBR za cca 600Skk(400Skk som nasiel niekde v nejakom e-shope) mi vydrzali 3 mesiace!!!A to len za svietenia v noci. [upravil dne 27.8.08 malypeto] Je pravdou že majú udávanú kratšiu životnosť oproti bežným žiarovkám ale určite to nieje tak málo. Daj si skontrolovať nabíjanie. Ja ich mám od októbra minulého roku a svietim temer stále. Stáli ma 2 ks 420 Sk i s dobierkou. Teraz sú ešte lacnejšie a je i prevedenie s trojnásobnou živornosťou. http://www.autosuciastky.com/shop/index.php?page_id=produkt&id_kateg=38 Citovat
švejk Odesláno 27. srpen 2008 Odesláno 27. srpen 2008 no, ciste teoreticky, halogen taky sviti do stran, rozhodne osvetluje obe casti silnice. Nebo se pletu? Takze sirka kuzele by mela byt vicemene burt, nehlede na to, ze i to se da u stary 406 nastavit, jak moc to bude svitit do stran i jak nahoru. Ja mam komplet rozhazeny svetla (svitej silene nahoru) mam to zkorigovany sklopenim na prvni stupen abych neoslnoval, takze i tak to jde omezit. Nevidel bych to tak cerne.. AD Fabie: to je na rozkopani, jakmile na ceste vidim HO.. tak naprosto presne vim ze proti me jede Fabie. Pochopil bych to u jeepu (vetsina z nich oslnuje daleko min), ktery maji svetla vys, ale u tohohle samohybu skutecne ne AD Zarovky: uz dobry 4 mesice pouzivam Osram Silverstar a zatim spokojenost az budou xenony, prijdou do dalkovek P.S. je to nazor laika, do optiky nedelam.. ale neverim tomu, ze to nejde nastavit tak, aby to neoslnovalo ani s xenonama Původně zaslal: malypeto Ak chceš v noci lepšie vidieť tak bezproblémovým riešením sú kvalitné žiarovky. Ja používam Osram NightBreaker a som veľmi spokojný. Je to diametrálne odlišné ako obyčajné halogény. Možno by stálo za úvahu to vyskúšať. Akurat ze osram NBR za cca 600Skk(400Skk som nasiel niekde v nejakom e-shope) mi vydrzali 3 mesiace!!!A to len za svietenia v noci. [upravil dne 27.8.08 malypeto] [upravil dne 27.8.2008 švejk] Citovat
MJSytic Odesláno 28. srpen 2008 Odesláno 28. srpen 2008 Původně zaslal: švejk no, ciste teoreticky, halogen taky sviti do stran, rozhodne osvetluje obe casti silnice. Nebo se pletu? Takze sirka kuzele by mela byt vicemene burt, nehlede na to, ze i to se da u stary 406 nastavit, jak moc to bude svitit do stran i jak nahoru. Ja mam komplet rozhazeny svetla (svitej silene nahoru) mam to zkorigovany sklopenim na prvni stupen abych neoslnoval, takze i tak to jde omezit. Nevidel bych to tak cerne.. AD Fabie: to je na rozkopani, jakmile na ceste vidim HO.. tak naprosto presne vim ze proti me jede Fabie. Pochopil bych to u jeepu (vetsina z nich oslnuje daleko min), ktery maji svetla vys, ale u tohohle samohybu skutecne ne AD Zarovky: uz dobry 4 mesice pouzivam Osram Silverstar a zatim spokojenost az budou xenony, prijdou do dalkovek P.S. je to nazor laika, do optiky nedelam.. ale neverim tomu, ze to nejde nastavit tak, aby to neoslnovalo ani s xenonama Původně zaslal: malypeto Ak chceš v noci lepšie vidieť tak bezproblémovým riešením sú kvalitné žiarovky. Ja používam Osram NightBreaker a som veľmi spokojný. Je to diametrálne odlišné ako obyčajné halogény. Možno by stálo za úvahu to vyskúšať. Akurat ze osram NBR za cca 600Skk(400Skk som nasiel niekde v nejakom e-shope) mi vydrzali 3 mesiace!!!A to len za svietenia v noci. [upravil dne 27.8.08 malypeto] [upravil dne 27.8.2008 švejk] Víš ono je to trošku zložitější Problém je v tom, že se jedná o fyziku obor optika (aspoň myslím:D) Jde o to, že úhel odrazu=úhel dopadu. A klasický halogenový světla jsou dělaný na to, že do nich strčíš žárovku s malým kraťounkým vláknem. Za předpokladu, že výrobce vyrobil žárovku dle norem, tak má po vložení do světla přesně vlákno v místě, kde výrobce auta vypočítal, že bude ohnisko. No pak na základě optiky vytvořil světlomet tak, že z toho jednoho bodu se šíří světlo všema směry. Udělal podle toho parabolu a v případě nečirých světel i žebrování na \"skle\", aby se žárovkou vytvořený paprsek správně odrážel a případně lámal tak, aby směřoval kam je třeba. No a pokud se tam místo tý žárovky dá HID, tak se vlastně zvětší ohnisko a tím pádem vznikne mnohem více \"bludných\" paprsků, který vytvoří \"odpadní světlo\". Ten světlomet totiž není dělanej na to, že paprsek může vycházet taky od někud jinud, než je vypočítaný a plánovaný ohnisko:myslim A dovoluji si malý amatérský obrázek pro představu (to pro představu zdůrazňuju:D) [upravil dne 28.8.08 MJSytic] Citovat
Guest minimaxa Odesláno 28. srpen 2008 Odesláno 28. srpen 2008 a jsme, vlastně jste zase v tom, budu se opakovat, nebejt xenonů, je to tady nuda Citovat
AnotherOne Odesláno 28. srpen 2008 Odesláno 28. srpen 2008 Původně zaslal: MJSytic Původně zaslal: švejk no, ciste teoreticky, halogen taky sviti do stran, rozhodne osvetluje obe casti silnice. Nebo se pletu? Takze sirka kuzele by mela byt vicemene burt, nehlede na to, ze i to se da u stary 406 nastavit, jak moc to bude svitit do stran i jak nahoru. Ja mam komplet rozhazeny svetla (svitej silene nahoru) mam to zkorigovany sklopenim na prvni stupen abych neoslnoval, takze i tak to jde omezit. Nevidel bych to tak cerne.. AD Fabie: to je na rozkopani, jakmile na ceste vidim HO.. tak naprosto presne vim ze proti me jede Fabie. Pochopil bych to u jeepu (vetsina z nich oslnuje daleko min), ktery maji svetla vys, ale u tohohle samohybu skutecne ne AD Zarovky: uz dobry 4 mesice pouzivam Osram Silverstar a zatim spokojenost az budou xenony, prijdou do dalkovek P.S. je to nazor laika, do optiky nedelam.. ale neverim tomu, ze to nejde nastavit tak, aby to neoslnovalo ani s xenonama Původně zaslal: malypeto Ak chceš v noci lepšie vidieť tak bezproblémovým riešením sú kvalitné žiarovky. Ja používam Osram NightBreaker a som veľmi spokojný. Je to diametrálne odlišné ako obyčajné halogény. Možno by stálo za úvahu to vyskúšať. Akurat ze osram NBR za cca 600Skk(400Skk som nasiel niekde v nejakom e-shope) mi vydrzali 3 mesiace!!!A to len za svietenia v noci. [upravil dne 27.8.08 malypeto] [upravil dne 27.8.2008 švejk] Víš ono je to trošku zložitější Problém je v tom, že se jedná o fyziku obor optika (aspoň myslím:D) Jde o to, že úhel odrazu=úhel dopadu. A klasický halogenový světla jsou dělaný na to, že do nich strčíš žárovku s malým kraťounkým vláknem. Za předpokladu, že výrobce vyrobil žárovku dle norem, tak má po vložení do světla přesně vlákno v místě, kde výrobce auta vypočítal, že bude ohnisko. No pak na základě optiky vytvořil světlomet tak, že z toho jednoho bodu se šíří světlo všema směry. Udělal podle toho parabolu a v případě nečirých světel i žebrování na \"skle\", aby se žárovkou vytvořený paprsek správně odrážel a případně lámal tak, aby směřoval kam je třeba. No a pokud se tam místo tý žárovky dá HID, tak se vlastně zvětší ohnisko a tím pádem vznikne mnohem více \"bludných\" paprsků, který vytvoří \"odpadní světlo\". Ten světlomet totiž není dělanej na to, že paprsek může vycházet taky od někud jinud, než je vypočítaný a plánovaný ohnisko:myslim A dovoluji si malý amatérský obrázek pro představu (to pro představu zdůrazňuju:D) [upravil dne 28.8.08 MJSytic] Tak práve ten spomínaný zákon dopadu a odrazu si nedodržal. Trochu som to poopravil, nie je to ideálne nakreslené, lebo tie reflektory nie sú polgule ako na obrázku, ale paraboloid či ako sa ten útvar volá a teda lúče skutočne v prípade žiarovky vychádzajú viac-menej rovnobežne a sú dousmernené sklom svetla. Výbojka svieti celá aj z častí mimo ohniska preto časť lúčov ide pánu bohu do okien a nastavovanie tu nič neporieši. Keď tak clonítka. [upravil dne 28.8.2008 AnotherOne] Citovat
Guest minimaxa Odesláno 28. srpen 2008 Odesláno 28. srpen 2008 a kde máte rozptylový - pryzmatický kryt který usměřňuje tok světla? Citovat
Guest minimaxa Odesláno 28. srpen 2008 Odesláno 28. srpen 2008 a ten obrázek je sakra přehnanej, viděli jste někdy jak je dlouhý oblouk u HID výbojky? není o nic delší než vlákno žárovky. Doporučuji in natura prohlédnout, než sem hodíte takovou malůvku. Citovat
AnotherOne Odesláno 28. srpen 2008 Odesláno 28. srpen 2008 Ten cloní len tie lúče, ktoré v rôznych smeroch vychádzajú priamo zo zdroja (žiarovky alebo výbojky) von bez odrazu a v oboch prípadoch funguje rovnako. S odrazenými lúčmi nič nenarobí. Citovat
MJSytic Odesláno 28. srpen 2008 Odesláno 28. srpen 2008 Původně zaslal: minimaxa a kde máte rozptylový - pryzmatický kryt který usměřňuje tok světla? Woe, já to věděl :-) No za 1. nevím co to je a za 2. mě to uráží Prostě ten obrázek je zjednodušenej, dyť jsem to psal. JE to prostě složiťárna a já si musím vystačit pouze se základníma znalostma fyziky ... Citovat
Guest minimaxa Odesláno 28. srpen 2008 Odesláno 28. srpen 2008 Původně zaslal: AnotherOne Ten cloní len tie lúče, ktoré v rôznych smeroch vychádzajú priamo zo zdroja (žiarovky alebo výbojky) von bez odrazu a v oboch prípadoch funguje rovnako. S odrazenými lúčmi nič nenarobí. ještě jednou si ten nesmysl co jsi právě napsal přečti Citovat
AnotherOne Odesláno 28. srpen 2008 Odesláno 28. srpen 2008 Původně zaslal: minimaxa a ten obrázek je sakra přehnanej, viděli jste někdy jak je dlouhý oblouk u HID výbojky? není o nic delší než vlákno žárovky. Doporučuji in natura prohlédnout, než sem hodíte takovou malůvku. Áno je to prehnané, ale opdstatnené. Oblúk výbojky som zatiaľ nevidel a ani po tom netúžim. Ale že je malý ako vlákno žiarovky? Hmm. Citovat
MJSytic Odesláno 28. srpen 2008 Odesláno 28. srpen 2008 Původně zaslal: minimaxa a ten obrázek je sakra přehnanej, viděli jste někdy jak je dlouhý oblouk u HID výbojky? není o nic delší než vlákno žárovky. Doporučuji in natura prohlédnout, než sem hodíte takovou malůvku. To je pravda. to jsem přehnal, ale chtěl jsem jen ukázat rozdíl v tom, když je jinak ohnisko, že to prostě mění situaci ... Já nechci aby to vypadalo, že jsem proti xenonům. Mě so to líbí, jak to svítí, ale vím, že co se týká usměrnění toho přebytečnýho světla je to špatný [upravil dne 28.8.08 MJSytic] [upravil dne 28.8.08 MJSytic] Citovat
AnotherOne Odesláno 28. srpen 2008 Odesláno 28. srpen 2008 Původně zaslal: minimaxa Původně zaslal: AnotherOne Ten cloní len tie lúče, ktoré v rôznych smeroch vychádzajú priamo zo zdroja (žiarovky alebo výbojky) von bez odrazu a v oboch prípadoch funguje rovnako. S odrazenými lúčmi nič nenarobí. ještě jednou si ten nesmysl co jsi právě napsal přečti Tak to tam dokresli. Citovat
Ferry Odesláno 28. srpen 2008 Odesláno 28. srpen 2008 vybojka kterou jsem montoval ja vypada takhle zde vyboj probiha v te male kulate bance uprostred a je to umistene ve stejnem miste jako vlakno u zarovky [upravil dne 28/8/08 Ferry] Citovat
Edison Odesláno 28. srpen 2008 Odesláno 28. srpen 2008 Původně zaslal: MJSytic Původně zaslal: švejk no, ciste teoreticky, halogen taky sviti do stran, rozhodne osvetluje obe casti silnice. Nebo se pletu? Takze sirka kuzele by mela byt vicemene burt, nehlede na to, ze i to se da u stary 406 nastavit, jak moc to bude svitit do stran i jak nahoru. Ja mam komplet rozhazeny svetla (svitej silene nahoru) mam to zkorigovany sklopenim na prvni stupen abych neoslnoval, takze i tak to jde omezit. Nevidel bych to tak cerne.. AD Fabie: to je na rozkopani, jakmile na ceste vidim HO.. tak naprosto presne vim ze proti me jede Fabie. Pochopil bych to u jeepu (vetsina z nich oslnuje daleko min), ktery maji svetla vys, ale u tohohle samohybu skutecne ne AD Zarovky: uz dobry 4 mesice pouzivam Osram Silverstar a zatim spokojenost az budou xenony, prijdou do dalkovek P.S. je to nazor laika, do optiky nedelam.. ale neverim tomu, ze to nejde nastavit tak, aby to neoslnovalo ani s xenonama Původně zaslal: malypeto Ak chceš v noci lepšie vidieť tak bezproblémovým riešením sú kvalitné žiarovky. Ja používam Osram NightBreaker a som veľmi spokojný. Je to diametrálne odlišné ako obyčajné halogény. Možno by stálo za úvahu to vyskúšať. Akurat ze osram NBR za cca 600Skk(400Skk som nasiel niekde v nejakom e-shope) mi vydrzali 3 mesiace!!!A to len za svietenia v noci. [upravil dne 27.8.08 malypeto] [upravil dne 27.8.2008 švejk] Víš ono je to trošku zložitější Problém je v tom, že se jedná o fyziku obor optika (aspoň myslím:D) Jde o to, že úhel odrazu=úhel dopadu. A klasický halogenový světla jsou dělaný na to, že do nich strčíš žárovku s malým kraťounkým vláknem. Za předpokladu, že výrobce vyrobil žárovku dle norem, tak má po vložení do světla přesně vlákno v místě, kde výrobce auta vypočítal, že bude ohnisko. No pak na základě optiky vytvořil světlomet tak, že z toho jednoho bodu se šíří světlo všema směry. Udělal podle toho parabolu a v případě nečirých světel i žebrování na \"skle\", aby se žárovkou vytvořený paprsek správně odrážel a případně lámal tak, aby směřoval kam je třeba. No a pokud se tam místo tý žárovky dá HID, tak se vlastně zvětší ohnisko a tím pádem vznikne mnohem více \"bludných\" paprsků, který vytvoří \"odpadní světlo\". Ten světlomet totiž není dělanej na to, že paprsek může vycházet taky od někud jinud, než je vypočítaný a plánovaný ohnisko:myslim A dovoluji si malý amatérský obrázek pro představu (to pro představu zdůrazňuju:D) [upravil dne 28.8.08 MJSytic] Až na jeden docela podstatný detail: 1. Vlákno halogenu není napříč žárovkou, ale podél. 2. Oblouk HID nehoří v celé délce baňky, ale rovněž podél v délce a dokonce v místě vlákna halogenové žárovky. Citovat
Guest minimaxa Odesláno 28. srpen 2008 Odesláno 28. srpen 2008 Vlákno je v naprosto stejné ohniskové vzdálenosti a zároveň ve stejné délce jako je oblouk výbojky. Citovat
AnotherOne Odesláno 28. srpen 2008 Odesláno 28. srpen 2008 Původně zaslal: minimaxa a kde máte rozptylový - pryzmatický kryt který usměřňuje tok světla? Myslel si ten vonkajší plastový kryt svetla? Ja som myslel tú čiapočku vo vnútri niektorých svetiel. Ale aj tak ten kryt usmerňuje lúče, ktoré vychádzajú z reflektora pod predpokladaným uhlom, v ňom tiež platí zákon dopadu a odrazu a lomu svetla. Ak cez neho prejde lúč pod iným uhlom ako sa očakáva tak sa aj ináč odrazí. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.