Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Dobrý den, vybral jsem si gumy 16palců dunlopy za 2200kč/ks wintery s indexem T, ale pak jsem zjistil, že MÁM V TP psán index V. Auto mám havarijně pojištěno, tak mám strach, když se vysekám , tak pojišťovna se k placení nebude mít ! Je tam úspora 800kč/ks . Co vy na to ? T= limit 190km/h a to by snad mnělo stačit ?

Odesláno

Taky řeším podobný problém, ale jednodušší. Když mi to přihlašovali na úřadě, vyplnili na jednu nápravu místo T index H, ale v protokolu z STK mám obě nápravy T a originál kola mají taky T. Dám tam T a když tak se tím budu ohánět, jestli to bude nutný.

Jinak si ale myslím, že v našem Kocourkově se to řešit může a pojišťovna by po tom asi šla... Taky asi záleží na výkonu motoru a maximální povolené rychlosti v TP, kterou by ty gumy neměly podlézt.

Nějaké stanovisko by mě taky zajímalo :myslim

Odesláno

Tak jsem našel pár názorů:

1. Index dle rychlosti v TP - např. mám max. rychlost 190, takže bych mohl dát normálně T.

2. Index v podstatě jakýkoli s tím, že nemůžu jet rychleji. V tomhle případě by měla být umístěná na viditelném místě pro řidiče nějaká samolepka s max. rychlostí.

Tak?

Odesláno

Auto mám jako čerstvý dovoz a v TP je napsáno - Zimní pneumatiky je možno použít v uvedených rozměrech s rychlostním koeficientem Q=160 km/h (max. rychlost vozidla omezena)

Odesláno
Původně zaslal: MartinR

Ano u zimních je skutečně povolen nižší rychlostí koeficient, než je v TP.

To je vcelku rozumné. Jen to ale asi nepředpokládá, že někdo bude dračit na zimácích v létě.

Odesláno
Původně zaslal: Ticcino

To je vcelku rozumné. Jen to ale asi nepředpokládá, že někdo bude dračit na zimácích v létě.

A prečo by nemohol v zime? To je celý čas sneh alebo čo? Zas nejaký úradnícky nezmysel.

[upravil dne 26.8.2008 AnotherOne]

Odesláno
Původně zaslal: AnotherOne

Původně zaslal: Ticcino

A prečo by nemohol v zime? To je celý čas sneh alebo čo? Zas nejaký úradnícky nezmysel.

No, mně to přijde logické. Zimáky jsou měkčí, stavěny hlavně na to, aby držely v nižších teplotách. A já jezdím v zimě obecně pomaleji nežli v létě, ať už je sníh nebo ne. Námraza je svinstvo. Zimáky s vyšším indexem rychlosti jsou logicky dražší. Kdo chce lítat v zimě jako o závod, nechť si koupí \"V\"čka za trojku. Ostatním, co nemusí mít plyn na zemi stačí \"T\"čka za sedmnáct set.

Zhruba tak bych to viděl...

Odesláno

dneska jsem se nějak rozepsal, ale jsou to věci které mi jdou na tělo. Moje zkušenost je následující - na STK mne technik s pneu kde rozměl souhlasil ale byla vyšší rychlost na to upozornil. Když jsem měl ještě Golfa, tak mne jiný technik pro ten samý problém nechtěl dát STK, že si musím dát správné pneu. A navíc - pokud by došlo k nějaké kolizi, kde by příčinou byla pneu, velmi silně se domnívám, že by to šlo na moje triko právě pro tu pitomou maličkost - vyznačenou rychlost.

Velice by mne proto zajímal skutečně odborný a právně podložený výklad.

Odesláno
Původně zaslal: G.Rast

dneska jsem se nějak rozepsal, ale jsou to věci které mi jdou na tělo. Moje zkušenost je následující - na STK mne technik s pneu kde rozměl souhlasil ale byla vyšší rychlost na to upozornil. Když jsem měl ještě Golfa, tak mne jiný technik pro ten samý problém nechtěl dát STK, že si musím dát správné pneu. A navíc - pokud by došlo k nějaké kolizi, kde by příčinou byla pneu, velmi silně se domnívám, že by to šlo na moje triko právě pro tu pitomou maličkost - vyznačenou rychlost.

Velice by mne proto zajímal skutečně odborný a právně podložený výklad.

Jedńoznačne by mali byť obuté pneumatiky podľa doporučení výrobcu a homologizácie vozidla. v TP býva dosť bludov niektorí úradníci sa odbavujú na ľudoch ktorí majú obuté iné pneu ako v TP. Jednoznačne podľa homologizácie vozidla. Stáva sa že všetky rozmery sa nedostanú do TP hlavne ak je to dovoz zo zahraničia.......ak je to auto kúpené doma a TP je prvotný od výroby tak tam chyby nebývajú....ale ak už je TP vymieňaný tak sa niekedy do neho nedostanú všetky údaje z pôvodného.

Príklad ak v TP máš index V a chceš obuť na 307sw 1,6Hdi 110k index H , treba zistiť aké všetky pneumatiky sú homologizované na tento typ vozidla a motor vozidla.

Tieto údaje ti určite poskytne importér. Ak dáš homologovaný tap tak si právne chráneny, že si použil gumy podľa výrobcu vozidla...

Odesláno

Pokud se nepletu, tak je povoleno dávat pneu s indexem o jeden stupeň nižší (ale pouze o ten), než je v TP. Já to mám taky tak, takže sem si to tenkrát trochu zjišťoval. Myslím, že se to netýká jen zimních gum.

Odesláno

Já mám takový pocit, že si to všude (policie, STK, DI) vykládají jinak. Teď jsem psal na DI Praha, dostal jsem sice nejasnou odpověď, ale vyrozuměl jsem, že má být dle TP.

To Ferin: V TP to nijak nemáš, ne? U koho jsi to zjišťoval? (STK, DI, policie, ...)

Díky moc..

Odesláno

Já už si to fakt nepamatuju, je to už asi rok a 3/4, co sem to zjišťoval. Našel sem k tomu něco v tom smyslu, že je oficiálně povolený mít gumy s indexem o jeden stupeň nižší, než uvádí výrobce.

Odesláno

Z DI jsem dostal tuto odpověď: Použití pneu s nižším indexem by mohlo být, např. při dopravní nehodě či následném jednání s pojišťovnou, značným problémem, který se nevyplácí podceňovat. Rozdíl by stejně tak zjistila každá STK a to zejména při pravidelné technické prohlídce.

Takže teď babo raď. Je mi jasný, že když to bude dle TP, tak je to OK, ale...

Odesláno

Takže pánové, abychom tady nevařili z vody, tak tohle je výňatek z

vyhlášky 341/2002 sbírky (nevím, jestli ji nenahradila nějaká jiná vyhláška - ach ty zákony), nicméně:

§ 21

Kola, pneumatiky a protiskluzové řetězy

(K § 2 odst. 5, 6 a 7 zákona)

(1) Pneumatiky musí být pro každý typ vozidla použity tak, aby jejich konstrukce, provedení, rozměry a huštění odpovídaly podmínkám provozu, zejména největší povolené hmotnosti vozidla (povoleným zatížením připadajícím na nápravy) a jeho nejvyšší konstrukční rychlosti (rychlostní kategorie pneumatik musí být shodná nebo vyšší, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla).

(2) V případě použití zimních pneumatik (M+S) s nižší kategorií rychlosti, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla, je nutno na tuto skutečnost upozornit dodatkovým označením formou nálepky, která musí být v zorném poli řidiče. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší přípustnou rychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při provozu vozidla překročena.

Myslím, že je to jasné.

Edit: Ještě doplním (kdyby to nebylo jasné), že vyhláška je evidentně platná (nenašel jsem žádnou novelu) a tudíž:

Je možno použít index rychlosti shodný nebo vyšší než je maximální konstrukční rychlost vozidla.

Na zimních pneumatikách je možno použít index rychlosti nižší, ale v tom si musíš nalepit cedulku s maximální rychlostí. Všimněte si, že píšou, že musí být v zorném poli řidiče. Čili né, že si jí nalepíš na kufr auta. Musíš jí dát do svého zorného pole. Ale asi ne na přední sklo, tam se nic lepit nesmí (krom dálničních známek)

[upravil dne 28.8.2008 Ticcino]

Odesláno

Takže pokud mám v TP maximální rychlost vozidla 181km/h ( snad je to i ta konstrukční rychlost), tak mohu dát T index gum ( do 190km/h) a mělo by to být u pojišťovny v klidu- snad je Vyhláška- zákon je rozhodující !

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...