Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Prosím nebrat vážně takový ty videa co kolovaly o tom jak američani nic neví.

To je to stejný jak kdyby pořad Nikdo není dokonalý měl vypovídat o celkové inteligenci obyvatel ČR :bojim

V americe se učí především vyjmenovat všech 50 států a pak do detajlu ten jeden danej stát ve kterým žijou. Podobně jako zeměpis v ČR, např řeky atd. Já osobně znám Vltavu, Moravu, Dunaj (vím že není v ČR) a pár dalších... ale myslím že se v zeměpisu docela vyznám podle různých her (např. na Silverballech v hospodách :)) a měl sem vždycky 2 ze zemplu, narozdíl od literatury :)

[upravil dne 21/8/2008 Fusion]

Odesláno

tak ja se doma dozvedel akorat tak velky H. fotr elektronik \"kdes\" za Prahou vramci STB (oprava zarizeni kontrolujicich radiovy provoz) a mati dodnes neda na dobu nastesti minulou taky dopustit, takze veskere me vedeni udalosti od roku cca 45 az porok cca 87, kdy sem zacal mit alespon trochu paru o tom co a jak pochazi vylucne z vlastni zvidavosti a patrani. Dnes se snazim dcery (tedy ty nejstarsi) alespon navstevou ruznych mist spojenych s komunistickym rezimem varovat pred moznym navratem zrudnych rudych sil, letos to namatkou byl Památník Vojna u Příbrami a ted se chystame do Narodniho muzea na vystavu A prijely tanky.

jinak bych nikomu nepral ten pocit, kdyz sem sel na Vaclavak v roce 89 a vlastni fotr mi oznamil, ze pokud by me tam pri povolani k zasahu potkal, tak bych dostal dvojnasob:(

Odesláno

Mám obavu, že pokud budeme chtít, aby 68. rok byl vykládán ve škole. Budou z toho mít děti trauma. Budou muset znát rok a místo narození + eventuálně rok a místo úmrtí Dubčeka, Svobody, Císaře, Černíka, Indry Biľaka, Husáka................a budou z toho nosit domů pětky.

Odesláno

Matuska: a to proč? Cožpak znají, kde a kdy se narodili třeba Adolf Hitler, Neville Chamberlain, Eduard Daladier či Benito Mussolini? Tady jde přeci o dějinnou událost jako takovou, ne o životopisná data jejich účastníků.

Osobně mi na takto čerstvých dějinách vadí to, jak zásadní je jejich výklad. Zatímco na tom, že před příchodem Cyrila a Metoděje tu žili blbci, kteří neuměli číst a psát a navíc nevěřili v toho jediného spravedlivého, se shodnou +/- všichni historici, tak na to, kdo měl jaký podíl na okupaci, mají velmi odlišné názory. A kde je ten průsečík, tedy to, co se o tom dozvědí děti ve škole?

Odesláno

Byla to jen nadsázka, ale vzpomínám si na hodiny literatury, kde tyto údaje o spisovatelích byly nejdůležitější. Je pravda že dějiny mladší 100 let podléhají ideologickým deformacím víc než ty starší. Ale že by se neměl ve školním dějepise přehodnotit třeba jednostranný pohled na husitské války, anebo z těch novějších role SSSR před 2. světovou (Molotov-Ribentropp), to mi nikdo nevymluví. Snad je možné pojmout i ten 68. rok v nějaké obecnější rovině. Že bylo porušeno mezinárodní právo připouštějí i komunisti (možná to někdy v budoucnu odvolají). Nejhorší je o tom mlčet.

Odesláno
Původně zaslal: Matuska

.... Ale že by se neměl ve školním dějepise přehodnotit třeba jednostranný pohled na husitské války, anebo z těch novějších role SSSR před 2. světovou (Molotov-Ribentropp), to mi nikdo nevymluví. ....

Hezky, tenhle názor neslyším moc často (ad husitské války).

Odesláno

Hlásat nesmysly nemusíš, ale zkusit to popsat objektivně, bez emocí a ideologie, to bychom měli. Nebude to celá pravda, ale je lepší alespoň něco. Jinak nastoupí propaganda na naprosto neinformovanou generaci.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...