Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Elektrikáři a fyzikové čtěte zde

Recommended Posts

Odesláno

Mám takovej neobvyklej dotaz. Potřeboval bych vědět jestli to lze nějak spočítat:

Odporový drát Isachrom 60, průměr drátu: 0,5 mm, měrný odpor: 5,65ohm, specifický odpor: 1,11 ohm mm2/m (+-5%) při 20 °C, 1,16 ohm mm2/m (+- 5 %) při 300 °C

Tyto čísla mě neříkají nic. Potřebuju vědět jestli když 10 nebo 20cm tohoto drátu natáhnu, na konce napojím 12 či 24V (autonabíječku prý) tak jaká bude výsledná teplota? V hlavě si dokážu jenom tak nějak srovnat, že kdyby to byl metr tak ta teplota bude jiná.

Pak bych potřeboval vědět jakej na to píchnout nějkej základní reostat vhodnej na výše uvedený čísla (třeba na www.gme.cz) abych právě tu teplotu mohl případně upravovat.

Odesláno

Jaký je rozdíl mezi měrným odporem a specifickým odporem? Těmito výrazy se v různých dobách označoval stejný parametr.

Nejlepší máš to prakticky vyzkoušet, protože je možné vypočítat, jaký bude proud a výkon, ale nevím, jak budeš ten drát chladit - zřejmě budeš něco řezat - tak aby výkon stačil.

U jmenovaného drátu se málo mění odpor v závislosti na teplotě, což může mít prakticky nevýhodu. Lepší je např. měď, která s teplotou zvyšuje odpor, a tím, v okamžiku kdy neřežeš, se přehřeje a sama sníží proud - prostě to trochu stabilizuje.

Vyzkoušej možná i železný drát. Má ale mnohem větší odpor (půjde menší výkon).

Odesláno

Řízení výkonu - no já bych použil regulační trafo - sežeň někde staré. Elektronické regulátory výkonu kolem 300 až 500W existují, ale není to tak jednoduché.

Na napájení by bylo vhodné nějaké staré trafo s odbočkami. Usměrňovač samozřejmě nepotřebuješ.

[upravil dne 4.7.2008 P607Olda]

Odesláno

Pokud vezmeš 20cm tohodle drátu a na konec napojíš autonabíječku, tak tě ta autonabíječka leda tak vyfakuje, protože to pro ní znamená zkrat.

Nechceš raději napsat, co s tím hodláš dělat?

Odesláno

zkrat to pro nabíječku bude, pokud zkratový proud dosáhne hodnoty jištění té nabíječky, pokud nedosáhne, bude drát prostě topit :mrk

no zatím to vypadá, jako když jsem já vymejšlel řezačku na polystyren :D

Odesláno

momentík, doběhnu pro kolegu a spočítáme ti to, vydrž chvíli, než mu uvařím kafe :D

Odesláno
Původně zaslal: minimaxa

zkrat to pro nabíječku bude, pokud zkratový proud dosáhne hodnoty jištění té nabíječky, pokud nedosáhne, bude drát prostě topit :mrk

no zatím to vypadá, jako když jsem já vymejšlel řezačku na polystyren :D

Pokud má obyčejnou nabíječku okolo 6A, tak tam to dosáhne zcela jistě ;)

Řezačku na polystyren jsem měl udělanou z trafa na vláčky, na krátký drát to postačuje.

Odesláno

fusion: pošli mi na u2u číslo na mobil, kolega ti zavolá a vyvoslí ti to :myslim

Guest servisman
Odesláno

2) Odporová pila - zhotovíme si rám o takové velikosti, aby jsme mohli snadno řezat z tabule polystyrenu výše uvedeného rozměru, což znamená, že délka řezacího drátu bude 1,1 metru. Jako řezací drát použijeme ocelovou strunu o průměru 0,4 mm.

3) Zdroj pro napájení pily - postačí obyčejná autobaterie o napětí 12 V. Odběr proudu se pohybuje kolem 2 A. Správnou teplotu řezacího drátu nemusíme ani regulovat - postačí ji zhruba nastavit délkou přívodních vodičů k pile. V praxi se osvědčila délka vodičů cca 2 x 3 metry o průřezu cca 1 mm2

Odesláno

Minimaxa: promiň, musel sem odběhnout.

honza406: díky za odkaz, perfektní.

Teď bych jenom potřeboval poradit zhruba jakej reostat použít abych získal ideální teplotu. Někde sem četl, že stačí obyč domácí na světla...

A ta autonabíječka je tuším 10A ale prásknu na ten obvod radši pojistku jak píšou.

Odesláno

běžný stmívač osvětlení maká při 230V s max. výkonem 400W, mechanický (mám je tady na krámě něco kolem 300,-Kč) jinak elektroniku bych na tohle raději nepoužíval - dají se sehnat v rozmezí 600-1000W (v cenách 1000-3000Kč)

jinak jsme spočítali na to co jsi psal, že by jsi potřeboval příkon alespon 10,6A nicméně při průměru drátu 0,5mm by velmi rychle přehořel.

spíš bych doporučoval metodu pokusů a omylů. Jinak ještě doporučím druhý konec drátu vzhledem k jeho roztažnosti nespojovat na pevno, ale pověsit ho na nějaké závaží či použít pružinu.

my jsme tehdy na řezačku používali topný drát z topných těles z boileru dražice - keramické top. těleso s top.odporovým drátem.

Odesláno

Nejvyšší přípustná provozní teplota jako odporový drát: 600 °C, jako topný drát: 1150 °C.

Nějak to vyzkouším, stejnak toho mám 10m a když nějakej kus spálím, nic se neděje.

Spíš bych nerad odpálil tu nabíječku. Stačí normální auto pojistka 10A? Nebo můžu vzít starou autobaterii jak v odkaze, jenom nevím jak dlouho to vydrží.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...